Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky můj 4-měsíční klučina mi přijde nějak extrémě lekavej. Chápu, že se třeba lekne, když něco bouchne, ale včera tchýně zakašlala a on se lek a spustil šílenej hysterák, takhle jsem ho viděla poprvé, nebyl k utišení, utišil se až u prsa. Takhle ho to chytlo dvakrát. Podruhé fakt neívm čeho se lek. Ale on se občas lekne třeba i toho, že k němu přijdu a chci ho vzít do náruče. Může to mít nějakou spojitost s tím, že je narozený SC? 15. 7. jdeme na KO na neurologii, naše dr. tam posílá všechny miminka narozená SC, tak snad to bude v poho. Jen mě zajímalo, jeslti se vaše miminka taky tak všeho lekají.....jestli je to normální
díky
jo a ještě jsem zapoměla, že třeba usne a najendou sebou trhne, vymrští ručičky, ale spí dál. A tohle udělá třeba i 3× - 4× než úplně usne a někdy ani neusne a je za 10 minut vzhůru ![]()
Ahoj, druhý syn byl lekavý už v břiše, stačilo si hlasitěji prdnout
a břicho nadskočilo, případně pak ještě dostalo škytavku ![]()
A zůstalo mu to i teď venku, starší včera kopnul do hračky, mladší byl u prsa, leknul se, pustil, stáhnul pusu do krabičky a začal hrozně ječet, docela trvalo, než se uklidnil
Na to trhání ze spánku bych doporučila pevně zavinout do zavinovačky. Je to tím, že rychle usíná, mně se to občas stane ještě teď ![]()
A taky si vzpomínám, že se obě holky lekaly, začalo to okolo čtyř měsíců a trvalo to určitě několik měsíců, kolik už si přesně nepamatuju. Jedna je narozená SC a druhá přirozeně a obě byly stejné, tak bych v tom spojitost nehledala. Ta mladší nesnášela i šustění pytle na odpadky.
Gladys píše:
Ahoj, druhý syn byl lekavý už v břiše, stačilo si hlasitěji prdnouta břicho nadskočilo, případně pak ještě dostalo škytavku
Tos mi připomněla, že když jsem čekala první, tak jsem v práci otevírala krabici s tonerem a tam byl takový pevný pásek z kartonu, který bylo potřeba odtrhnout a dělalo to docela rámus. Nikolka se v břiše lekla, nakopla mě, až jsem hekla ![]()
Romik píše:
Na to trhání ze spánku bych doporučila pevně zavinout do zavinovačky. Je to tím, že rychle usíná, mně se to občas stane ještě teď
A taky si vzpomínám, že se obě holky lekaly, začalo to okolo čtyř měsíců a trvalo to určitě několik měsíců, kolik už si přesně nepamatuju. Jedna je narozená SC a druhá přirozeně a obě byly stejné, tak bych v tom spojitost nehledala. Ta mladší nesnášela i šustění pytle na odpadky.
já ho zavinuju, ale jen na noc a to je fak, že je v klidu a spí krásně, ale když mu usne přes den třeba u prsa, tak ho jen položím do postýlky a někdy se právě takhle leká, není to teda každý den
tak jsem ráda že v tom nejsem sama ![]()
Romik píše:Nikolka se v břiše lekla, nakopla mě, až jsem hekla
Moje malá 5M se také tak leká, když manžel třeba zaskmrká atd. Když byla menší začala strašně plakat, nyní už jen sebou celá cukne a je to lepší. Já bych se nebála, každé miminko se leká a může začít plakat, časem to bude lepší.K.
Kacenka1987 píše:
Moje malá 5M se také tak leká, když manžel třeba zaskmrká atd. Když byla menší začala strašně plakat, nyní už jen sebou celá cukne a je to lepší. Já bych se nebála, každé miminko se leká a může začít plakat, časem to bude lepší.K.
Kačenko jen tak mimo téma: Máš nádhernou holčičku
![]()
Taky se nám mrně leká. Zakašlání obzvlášť:-) A když zrovna usíná, tak pak spustí řev.
trhání sebou ze spánku je dle mě naprosto normální, mají to i dospělí i když ne v takové míře, přítel mě občas v noci omylem šťouchne do žeber..
Jinak malé jsou taky 4 měsíce a čeho se nejvíc leká je, když si přítel kýchne (ostatně, to se většinou leknu i já
), vždycky chudinka ztuhne, pár vteřin jí to šrotuje a pak spustí řev… ale naštěstí většinou stačí pochovat a opusinkovat.. paradoxně, když venku začne valit sbíječka, tak nezájem, spí dál
..
werryjane píše:
trhání sebou ze spánku je dle mě naprosto normální, mají to i dospělí i když ne v takové míře, přítel mě občas v noci omylem šťouchne do žeber..Jinak malé jsou taky 4 měsíce a čeho se nejvíc leká je, když si přítel kýchne (ostatně, to se většinou leknu i já
), vždycky chudinka ztuhne, pár vteřin jí to šrotuje a pak spustí řev… ale naštěstí většinou stačí pochovat a opusinkovat.. paradoxně, když venku začne valit sbíječka, tak nezájem, spí dál
..
no právě
byli jsme s malým na matějský v Praze a všude repráky, řev jak prase a on v kočárku chrněl jak zabitej. a pak doma stačí trochu zakašlat a je hotovej ![]()
no, zřejmě to bude tím, že prostě na tý matějský apod. je furt jaksi hluk a cvrkot, zatímco doma je prostě ticho, klídeček a najednou zničehonic hlasitý nemonotónní zvuk, no..
Já mám 2- letou dceru a dodnes se bojí nových zvuků. Už jako miminko se všeho lekala, přesně jak popisuješ, pšíknutí, zakašlání, teď si ani na vše nevzpomenu. Hned sebou trhla, rozhodila ruce, i v kočárku ze spánku, když se najelo na drncák, naprosto všechno. Dnes už se ani neleká, ale nových věcí a zvuků se bojí, když se s tim už pak seznámí tak už dobrý, ale to poprvé. Ani jsem ji tuhle radši nevzala do cirkusu, protože takové mrsknutí bičem, nevim nevim, asi by spustila hysterák.
Ahoj,mé malé je 8měsíců a je lekavá doteď.Jak už tady bylo řečeno,stačí když si v noci někdo prdne nebo přítel zachrápe a malá je hned vzhůru a ječí.Nevadí jí hlasité povídání když spinká,jen takovéhle nárazovité věci.Asi s tím SC nemá nic společného,jelikož jsem rodila normálně.Dokonce měla i donedávna ten reflex,jak rozhodí ručičky,když se lekne a to má prý vymizet kolem 4 měsíce. ![]()