Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Není pravda, co píšeš. Měla jsem otce a můžu říct, že jako by doma ani nebyl.
Ale je to pravda. Píšu o zkušenosti mně nejbližší osoby, která je 10 let v partnerství a má 6 leté děťátko. Ona vyrůstala v úplné rodině a ona vidí, jak jejímu dítěti mužský vzor chybí.
Ona je naprosto báječný a skvělý člověk a velmi otevřený, takže je schopná vnímat chyby a nedostatky mezilidských vazeb.
To, že se tato zkušenosti tobě nelíbí a nehodí se ti do krámu, je věc jiná.
Ach jo…nic proti lesbam nemám. Opravdu ne. Ale když mají děti, nechápu… ano je logické že každá žena jednou zatouží po miminku. Ale sakra… dítě bude chudák. Co na to ostatní děti? Děti jsou zlé! Každá odlišnost je problém, a dítě se tak stává lehce terčem šikany… Jestli to bude kluk? Jak jim dají dvě ženy nějaký příklad toho co dělá muž v domácnosti? Jak on bude vychovaný? Jak k tomu přijde? Že tohle nikdy nepozná. Děti se mu budou posmivat. A hlavě on bude toužit po tom mít tátu. Bude mu putna, že je obklopený láskou, bude chtít tátu, jako mají ostatní kluci.
@Lucius08 No, pokud ty deti prijdou domu a zeptaji se rodicu na to, proc ma Pepik dve mamy a tata s lahvacem v ruce citici se ohrozen jakozto pan sveta, spusti neco o lizpickach, tak je jasne, ze jsou pak ty deti na sebe zle. Dospeli by meli zacit u sebe.
@Lucius08 píše:
Ach jo…nic proti lesbam nemám. Opravdu ne. Ale když mají děti, nechápu… ano je logické že každá žena jednou zatouží po miminku. Ale sakra… dítě bude chudák. Co na to ostatní děti? Děti jsou zlé! Každá odlišnost je problém, a dítě se tak stává lehce terčem šikany… Jestli to bude kluk? Jak jim dají dvě ženy nějaký příklad toho co dělá muž v domácnosti? Jak on bude vychovaný? Jak k tomu přijde? Že tohle nikdy nepozná. Děti se mu budou posmivat. A hlavě on bude toužit po tom mít tátu. Bude mu putna, že je obklopený láskou, bude chtít tátu, jako mají ostatní kluci.
Ježíš, ty ses omezena, a jakypak Maj vzor děti, jejíž otec, chlastá, mlátí rodinu, je sprostý, nebo děti chudáci, co rodiče si nadelaj děti a pak nemají ani na lyzak, ani na poradne boty, ba výlet, nebo obědy, těm se asi jiné děti posmivat nebudou, ale hlavně, že jsou hetero. To je omezenou společnosti akceptovano, lesbicky pár, který muze dát dítěti vše ne, omezený názor, omezeného člověka ✌️️
@Tejule píše:
Já znám jeden lesbicky pár, mají,, spolu,, holčičku, ona se nechala oplodnit kamarádem, otce neuvedla, dítě vychovávají spolu, ale matka je jen ona. Druhá žena není nikde uvedena, jako samozřejmě školka vyzvedava jedna, nebo druhá, jako normálně fungují. Řekla bych, že radej ať Maj dítě lesby a milují se a to dítě. Než ženská a chlap, chlap ženskou triska, nebo jinak sikanuje, nemaj prachy ani na dárky, oba hulej, chlastaj, kolik diskuzi týdně se tady objeví… Myslím, že dítě bude mnohem víc pohodě obklopené láskou. Nic proti nemám, ba naopak mám proti, když se hetero takhle chovají a pak ještě budou moralizovat, že bude chybět mužský vzor a tak… Jakypak mají děti hetero páru vzor, když otec pod obraz na gauči s pivem a z trenek mu lezou koule… 😂 😂 😂 Takový ti tady napíšou hodně chytrých věci, co vše tvému dítěti bude chybět. Ale podle mě, mu nebude chybět nic! Budete ho milovat obě, ve škole, když se to vhodně podá a dítě tood malá bude vnímat jako že Je určité procento žen a mužů co jsou spolu a pak je větší procento hetero páru, tak to taky bude vnímat normálně. Asi bych se o vhodnosti podání této informace a jak připravit na hloupé a zlé lidi poradila s psychologem ✌️️ hodně štěstí.
Představa, že homosexuální páry mají výhradně láskyplný a harmonický vztah, si může myslet maximálně snad puberťák.
To, že bude chybět mužský vzor, není moralizování, ale fakt. Zodpovědný rodič se nad tím zamyslí a pokusí se to nějak zkompenzovat a nebude si vybírat jen informace od kývačů a těch, co jen poplácají po ramenou.
@Anonym9095 Ja vam take drzim palce a na kecy ostatnich bych se vyprdla, hodne zalezi jak to diteti vysvetlite a pokud bude mit milujici rodinu, je uplne suplik kdo ji tvori.
Jasne, kdyby to byl kluk, bylo by ve vyhode mit nekde muzske vzory (deda, strejda atd), ale souhlas jak uz tu nekdo psal, ze ne vsechny muzske vzory jsou optimalni (ale to plati pro obe pohlavi samozrejme).
Jen bych si dala pozor na to, jak se bude nebio-mama citit. Preci jen pouto “mama-dite”je strasne silne, aby se necitila odstrcena. Kdybych byla ve Vasi situaci, asi bych usilovala, aby kazda z vas mela jedno vlastni biologicke mimco, abyste to obe citily z obou pozic.
Nic proti tomu nemam, je to každého věc. Me se třeba nelibi to, že jednání se v RL a druha ne. S RL matkou se neco stane a druha ho nemusi uz nikdy videt. Tohle by chtělo nejak dořešit. Já vím, ze biologicky to dite te druhe neni, ale to je i u spousty heteroparu.
Mužský vzor je prosím co? Třeba ja vyrostla v uplne rodine. Tata chodil do prace, doma nic nedělal a vetsinou rikal, že nás zivi a ze kde je teplá vecere, ať tu telku neprepiname a bla bla bla. Mama chodila tak, do prace a jeste litaly kolem něho. Když se jelo na dřevo, tak jsme jeli vsichni (bez ohledu na pohlavi), uhlí vetsinou mama objednala kdyz tata nebyl doma (aby nemusela poslouchat, že on musel neco delat). Tak jestli tohle tem synackum od lesbiček ma chybět, tak to pak jo, to musíme nejakyho tatinka sehnat
kdo ty chlapsky prace u těch lesbiček dela? Pan opravář? Tak bude kluk vychovanej v tom, že na co nestačí, to si zaplati..... Já vyrostla s matkou, ktera me nenaučil varit (sama vari hrozne), ale přitom to byla zenska a byla to její „prace“, takže ja vlastne taky vyrostla bez zenskeho vzoru, ikdyz jsem matku doma mela ![]()
@VitaminC souhlas. Ale to nikdo neovlivní. To co jsi napsala je bohužel smutná realita. O tom mluvim.
@VitaminC píše:
@Lucius08 No, pokud ty deti prijdou domu a zeptaji se rodicu na to, proc ma Pepik dve mamy a tata s lahvacem v ruce citici se ohrozen jakozto pan sveta, spusti neco o lizpickach, tak je jasne, ze jsou pak ty deti na sebe zle. Dospeli by meli zacit u sebe.
Pěkný argument. Ale i Jiřina Prekopová, světově uznávaná psycholožka tvrdí, že lesby, které chtějí mít děti, jsou sobecké a mají zůstat bezdětné. Když jsem četla s ní rozhovor, byla jsem smutná jakožto lesba.
Ahoj, já Vám fandím. Nevidím moc velký rozdíl v tom mít dítě s tátou co nefunguje a takto. Spíš u Vás mu bude líp, protože ho budete mít oba rády. Mužský vzor může vidět u dědečka, u strýčků, kamarádů atd. Je hodně dětí co vyrůstají jen s matkou, otce nezajímají a ten vzor najdou. Někdy se chytnou učitele ve škole a mají za vzor jeho. Sama mám v okolí kluka o kterého se táta nezajímal, dal se dokupy s chlapem se stejným zájmem stará auta a motorky a bere ho jako tátu a ten kluk se naučil brát si od chlapů okolo to nejlepší, takže něco mu dal učitel, něco kamarád atd. Děti ve škole už jsou v dnešní době zvyklé na neúplně rodiny, takže žádná změna a jestli se mu budou smát, pokud to nebude kvůli dvoum mámám, tak to bude kvůli něčemu jinému.
@Lucius08 píše:
Proč by mělo být dítě výhradně chudák? Bude mít těžší start, ale pokud rodiče budou zodpovědní, chudákem rozhodně nebude.
Problém mají děti tam, kde si rodiče nepřipouštějí problém. To se týká jak hetero tak homo.
Ale přístupovat v lesbickém páru k dítěti tak, že nikde není problém, to jen ostatní lidi jsou zlí, tak to potom to dítě chudák bude.
@Lucius08 A nebo taky ne. Děti, když jsou v tomhle zlí, tak to primárně slyší doma. Od toho otce, co leží v trenclích na tom gauči a jenom je buzeruje. A od mámy,co si to nechá líbit a potajmu sní o lásce a říká si, že ty lesby to asi mají lepší. Ale říká si to potichu a nahlas řekne něco úplně jinýho.
A jaký jim dají dvě ženy příklad toho, co dělá v domácnostech muž? Spousta žen si rozumí třeba s vrtačkou líp, než jejich chlap. A ten třeba zase uvaří. Nebo ona vydělává a on je doma s dětmi. Tradiční rozdělení se mění. Nevím jestli je to dobře, nebo né, ale nepůjde to zastavit.
A ty děti v tom žijou už od narození. Tak když jim to nikdo nebude připomínat, tak jim to divný nebude připadat.
@Lucius08 to je ale o náhledu společnosti. Pokud děti uvidí, že doma rodiče na lesbickém páru neshledávájí nic zvláštního, tak se nebudou posmívat. Problém není dětech, ale ve vzoru, jaký jim dají doma. Vím, že to zní jako utopie, ale pokud si homo páry nebudou pořizovat děti, tak se náhled společnosti na ně nezmění. Do té doby můžeme jenom doufat, že z jejich dětí vyrostou silní a sebevědomí jedinci. A co se týče mužských vzorů, jak ty jako hetero matka zajistíš mužský vzor pro své dítě, když tě opustí partner a o žádného kloudného ani neškrtneš? Osobně mi přijde horší, když ženská střídá chlapi jako ponožky a děti v tom vyrůstají, nebo když koukají na opilého tátu, který mlátí mámu. Bohužel i to se děje, stejně jako se děje to, že děti vyrůstají v domovech.
Ještě mě napadlo, jak na děti působí jako vzor otec, kterého vidí jednou za týden? Přece jen i kolem lesbiček se objevují chlapi (strýčkové, dědečkové,…), kteří budou působit jako vzor ve stejné frekvenci. ![]()
@1mila2 většinou je jedna z nich techničtější typ a hodně věcí si doma udělají. A co nezvládnou na to je ten opravář a nebo kamarád co to umí. Na druhou stranu je hodně rodin, kde to chlap tak neumí a taky volá toho opraváře.
@Tejule
někdo jako ty mě neurazi. Ano jsou rodiče co dítěti neumí zajistit zázemí. Co chlastaji a nemají tím pádem dobrý ani mužský ani ženský vzor. Bohužel lesby nedokážou dát ten vzor vůbec žádný.