Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chteli bychom letos na nejakou rodinnou dovolenou.Loni jsme jeli na dovolenou autem, to byl ale malej Malej teď už by se asi nudil. Vlastně máme možnosti 3: auto, letadlo, vlak. Nad tou třetí Teda moc nepremyslim, asi letadlo, nebo auto, ale to nevím, jak by to bylo s cestovkou autem.Zase si muzea zastavitnkdy chceš? Chteli bychom nějaký hotel s all inclusiv. Letěli bychom někdy v červnu to bude malému 13 mesicu, nebov v září 15mesicu n jak to chodí s tak malymi dětmi v letadle? A co jídlo? Pokud máte zkušenosti, budu ráda, když se podelite… Děkuji.,.
Jezdime autem..italie. Loni dcera pul roku a syn 2,5 let..letos bude mit dcera 20 mesicu a syn 4 roky co pojedem a zase autem. Italie
@JayLee Myslíš, že je cestování autem bezpečnější, než letadlem?
Tak pokud chcete all inclusive, tak bych asi volila letadlo. Ty zájezdy zas nejsou tak drahé a vybrat se dá. Pokud nepoletíte do Karibiku ale jen někam do Evropy, tak let trvá dvě tři hodiny. To máš lepší, než se někam táhnout autem.
@xstrasilka cestování letadlem je stoprocentně bezpečnější, než autem
.
Do dvou let na klíně. Jinak pak už platíš celou letenku. Ostatní závisí na tom kam letíš a s kým letíš a jak dlouho letíš.. Pro tak malé dítě asi sebou, to by asi nejedl. Samozřejmě určité jídlo se dá koupit i v letadle, ale asi nic pro batole. Lítáme tak od 8měs.(2-4h)pak i na delší cesty. (10-12h.)
Jedině letadlem, handrkovat se xhodin v autě na silnicích v létě, no děkuju. Jídlo vezmeš jeho, co normálně jí, normálně ho proneseš.
@JayLee No já myslím, že ve statistikách nehodovosti pořád vede auto před letadlem
, ale taky bych asi jela radši autem. Hlavně ty odlety v pět ráno by asi nebyly to pravé ořechové pro malé děti. Manžel by už k moři chtěl, já ještě s prckama zůstanu radši v Čechách, jak píšeš, když se objeví horečky, můžeš jet domů, ale asi to taky není úplně ono jet takovou trasu s nemocným dítětem (to je to čeho se bojím já). Já bych ani řídit v noci a v cizině nechtěla, takže by to bylo jen na manželovi.
@JayLee tak jednoznačně je letecká doprava bezpečnější, statisticky vychází hůř automobilová doprava. A co se týče že se nikam nepodíváš. Zřejmě často necestuješ, protože dnes si můžeš půjčit auto kdekoliv, na jak dlouho. My si je vyzvednem na letišti a pak na ubytko, či další program. Pokud volíme třeba variantu hotele s all. tak si půjčíme auto na hotelu a objedem si to taky. Takže vše jde. Auto objednáváme na internetu, nabídek dost, jde vše zařídit z domu.
Já preferuji letadlo. je to pohodlnější a bezpečnější. Už jen představa, že bych se bála kdekoliv zastavit na odpočívadle, abychom nenarazili na uprchlíky… a taky pravděpodobnost nehody v autě je mnohem vyšší než u letadla…
No takhle malý dítě bych do letadla nevzala. Většina dětí to prořve a chudáci lidi. Já jsem na tohle dost alergická. Poslední let tam holčička přes ulici řvala a pak to tam z toho řevu celý pozrvacela…
s malým jsme letěli až ve třech letech, kdy jsme věděli, že tu cestu zvládne.
Všechno má svoje. S klukem jsme byli letecky, letos se dvěma už jedem autem. Neni problém si půjčit auto na místě a cestovat tam i když člověk letí. Letěli jsme do Řecka, cca 2,5hodiny, klukovi byl rok a půl, naprostá pohoda. Jedl normálně s náma v hotelu. Auto nám půjčili i s autosedačkou. Letos jedem jen do Italky, pojedem na noc jinak by to byl očistec. Jsem zvědavá jak přežijem.
Urcite letadlem. Je to rychlejsi, pohodlnejsi a bezpecnejsi. Jidlo i piti do letadla muze mit prcek svoje ![]()
A auto si muzete pujcit na miste, kdyz budete chtit cestovat, nemusite byt vazani jen na hotelovy resort.
Mám vyzkoušeno obojí a pro mě bylo paradoxně pohodlnější auto. Letadlem i autem trvala cesta celý den (letecky Bulharsko, autem sever Itálie - dál nejsem ochotná s dětmi autem).
Ono se to nezdá, ale letadlem - cesta na letiště, potom 2 hodiny čekání, potom nutnost 2 hodiny víceméně sedět. Mladší dvouletá chtěla pořád calandrovat na záchod a zpět, ALE v uličce se pohybovaly letušky s vozíky, takže to byl problém. Při zpátečním letu jí navíc vyšlo špatně spaní. Usnula mi těsně před nástupem do letadla a bohužel se při nástupu probudila. Chtěla sedět na mě, ale to nedovolili, protože už byla velká a vzhledem k bezpečnosti musela být připoutaná, tudíž půl hodinu při startu prořvala na celé letadlo, to samé při přistání. Doteď je mi z toho zle, mladší totiž nebrečí, ona řve, že praskají bubínky. Myslím, že i ostatní cestující na nás neradi vzpomínají
Z toho důvodu jsem na letadlo tak trochu zanevřela a nemám moc odvahu to zkusit znovu. No a to ještě během toho ječáku při přistání, kdy prostě musí sedět všichni připoutaní, starší zahlásila, že musí čůrat. Prostě musí, jinak se počůrá. Nakonec dostala plenu, ale teda byla to krize, prostě kritický zpáteční let, cesta tam byla docela šla.
Naopak autem cesta tam i zpět v naprosté pohodě. Buď spaly nebo koukaly na pohádky na tabletu. Žádný problém.
@lecijasek problém je, že zvládneš tak ten sever Itálie…to fakt raději k nám k rybníku, tam to bude hezčí. Já vidím ty pláže s řadama slunečníků, třeba 30 řad a dostávám psotník