Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám dotaz, letěla jste nějaká v tehu letadlem? Už máme jednu holcicku, teď jsem na začátku 9tt. A chtěli bychom na dovolenou v létě. Samozřejmě záleží na dr ale chtěla bych vědět jestli má někdo zkušenosti? A jak to vidíte vy, je to nebezpečné? Dekuji a krásný večer
![]()
Pokud jsi v pořádku, tak je to úplně v pohodě. Ideální je druhý trimestr. Já jsem takto byla v Turecku a bylo to strašně super. Ale zvaž riziko kolem covid omezením atd.
To záleží na tobě, já bych neletěla.
V tomto těhotenství, které bylo naprosto bez problémů se mi ze dne na den objevilo krvácení v 2.trimestru a neumím si představit řešit tyhle problémy někde v cizině. Domů už nevím, jak bych se pak dostala, protože jsem měla ze dne na den klidový režim a do letadla bych asi nemohla.
Ale spousta holek litá a bez problémů. Tvoje dítě, tvoje zodpovědnost.. ![]()
Nikdy bych neletela. Potratila jsem z hodiny na hodinu v 17 tt.
@Anonymní píše:
To záleží na tobě, já bych neletěla.
V tomto těhotenství, které bylo naprosto bez problémů se mi ze dne na den objevilo krvácení v 2.trimestru a neumím si představit řešit tyhle problémy někde v cizině. Domů už nevím, jak bych se pak dostala, protože jsem měla ze dne na den klidový režim a do letadla bych asi nemohla.
Ale spousta holek litá a bez problémů. Tvoje dítě, tvoje zodpovědnost..
Já v bezproblémovém prvním těhotenství dostala kontrakce ve 26tt. Taky bych neletěla…
Já jsem letěla dvakrát v prvním trimestru, bylo to bez problémů. Později v těhotenství už bych neletěla, pokud by to nebylo nutné.
Záleží jenom na tobě. Nemusí se stát vůbec nic a nebo taky něco jo, to ti nikdo nevyvěští.
Určitě bych si vybrala nějakou blízkou destinaci s dobrou zdravotnickou péčí, kde nebude problém se domluvit, kdyby něco. Nejlíp v Evropě, kde to aspoň trochu znáš. Exotiku bych neriskovala vůbec. A těsně před odletem bych konzultovala svůj stav s gynekologem.
Já byla v Řecku v 6.mesici a k tomu jsme měli rok a půl starou cacorku. Jako bylo to super, já jsem si tam odpočívala a s malou blbnul manžel. Nicméně u večeře jsem od vedlejšího stolu slyšela, že jsem pitomá, co takhle s břichem a malým dítětem si dovoluju letět na dovolenou, a mám sedět doma na zadku.
Asi si čeští důchodci mysleli, že v zahraničí jim nikdo nerozumí no ![]()
@dickys pokud jste si užila v šestém mesici dovolenou v zahraničí, je to super. Nicméně jde tu o to, ze se opravdu muže cokoli stát i v bezproblémovém těhotenství. Riziko v druhem trimestru je poměrně nízké, ale je.
Těhotnou ženu nikdo na takovou dovolenou nepojisti, to je další věc.
Jak už jsem zmínila, přišla jsem o dítě z hodiny na hodinu-v bezproblémovem těhotenství a nedokážu si představit byt někde v zahraničí ![]()
Mám za sebou dva potraty a teď vymodlené miminko. Do letadla bych těhotná nesedla, mám jiné priority, ale chápu, že si někdo rizika nepřipouští. Obecně druhý trimestr by "měl být " v pohodě, ale…
Ja bych neletela. První těhotenství bylo ok, a pak ze dne na den hromada problémů. Ale tvoje věc
Já bych neletěla. Litani blbě snáším i taky. Navíc bývají docela problémy s cestovním pojištění pro těhotny. Když bude nějakej problém tak budes shánět doktory kdo ví kde. Stát se může cokoliv kdykoliv. Já jsem na tohle priposr…
Taky bych neletela. Sice nemám problémy, ale kdyby přišly, neumím si představit, že to řeším s nějakým doktorem v dovolenkove destinací typu řecký ostrov nedejboze Turecko nebo Egypt.
V prvnim těhotenství jsme na dovolené byli, ale bylo to v zemi, kde se dobře domluvíme, autem. Teď nejedeme, hlavně kvůli celkové covid situaci (riziko nákazy v těhotenství plus cena testů, riziko nakazy před odjezdem a ztráty peněz, riziko karantény po návratu.. Zatím to za to nestojí, uvidíme příští rok).
@Dorotka101
Ano stát se může kdykoliv cokoliv, ze vteřiny na vteřinu tě srazí auto, z minuty na minutu dostaneš infarkt a i to se může stát zrovna na dovolené. Já měla nekomplikované těhotenství, Dr nic nenamítala, tak jsem jela. A pojištěná jsem byla normálně, ptala jsem se na to vyloženě v cestovce.
@Dorotka101 sanozrejme, ze tehotnou zenu na dovolenou pojisti, je to omezeny tydny, nektery pojisti do 25tt, nektere dyl. @Verun97 kazdopadne k otazce, taky bych neletela. My zvazujeme dovolenou autem, kdy se muzes kdykoliv sebrat a dojet domu a taky kde si pripadne dojedeme do nemocnice. ![]()