Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pááááááááááni…já našla tuhle starší diskuzi a normálně ve mě hrklo a rozbolel mě žaludek…já tu čtu klidně (Tádík zrovna usnul) v kolika měsících - rozumíte- měsících se mimča začínají otáčet na bok…no a problém je , že Tadeášek se nám už asi týden sám přetáčí na bok, už se mu podařilo i na bříško, ale to řval, protože si nechal pacinku pod sebou… jenže mu není ani 7 týdnů.. ..dnes jsme ho při tom zrovna pozorovali, chechtali se a fotili to…jenže teď mám strach, že by to mohlo být znamení něčeho špatného…já nevím- jestli mu spíš něco není, že se tak „válí“.....vypadá však velmi spokojeně…jen ho musíme sem tam vracet na místo, zamotá se třeba do hrazdičky, nebo je ve šprušlích v postýlce…
Holky máte někdo takovou zkušenost??? Uklidněte mě, že je to OK…
Ahojky,
kazne mimi je opravdu jine. Od urcite doby ani neverim na tabulky, je to tam plus minus a to maminky akorat znervoznuje. Nase Juli se ani neotacela ani nelezla jako prvni, ale sedla si. Respektive, kdyz ji clovek pridrzel lehounce nozicky hacla si sama, aniz by neco k tomu potrebovala (sedla si pres brisni svaly). A to uz ke konci 6m. Ale pak dalsi dva mesice nic. Ke konci 8m se zacala teprve nejak pohubovat okolo sebe - proste se nekde pritahla a nekde odstrcila, ale to klasicke lezeni to nebylo. 8m - porad nelezla a neotacela se ze zad na brisko. Pak prisel dalsi zlom a ze dne na den lezla. Po tydnu stala a po dalsich trech tydnech chodila. A to se vubec neotacela tam a zpet. Takze valeni sudu vubec nezname. Dnes uz je tomu mesic co velmi obstojne chodi a je naprosto zdrava a ziva, tuk tuk.
Takze se otaceni maminky vubec nebojte, ony si ta nase mrnata umi poradit, ale kazde po svem ![]()
Preji hodne radosti a zdrava miminka. ![]()
taky se přidám,náš bambulíček se asi před týdnem začal přetáčet na bříško,pomáhla si tím,že si sevřel ručičky(jako při modlení
) a ty si pak dával do pusinky no a jak měl ručky u pusy tak se překulil na bok a pak švihal nožkama a byl na bříšku,byl z toho pěkně vykulenej,ale na zádička mu to zatím nejde,taky už cestuje v postýlce,nožkama se zapře o tyčky a točí se kolem dokola,takže ho třeba ráno najdu nožkama na polštářku,je dost zvídavej a má sílu,takže bych neměla strach z toho,že se přetáčí i měsíční mimi,je to na každém prckovi jak brzo bude poznávat okolí. pá J.
No,já mám doma zářný příklad,jak je každé dítě totálně jiné…
Starší holčička pásla koníčky v porodnici,na bříško točila od dvou měsíců,ve třech i zpět,v pěti lezla a seděla,v půl roce stála v postýlce…pak se to zpomalilo,a chodila až
v 10 měsících
Ta mladší je „lenoch“,má prostě na vše čas…nedělá nic špatně,jen později,takže se smála ve třech měsících,pásla ve čtyřech…a v sedmi provedla první otočku na bříško…zato má čas komunikovat,hrát si,zkoumat…
![]()
Každá je unikát,má svoje tempo…a obě hrozně miluju
![]()
Ahojky, je to tady ještě aktuální???
Kačenka(3,5 měsíce) je od malička velice aktivní ve srovnání s první Anetkou(skoro 2 roky), které jsem se musela věnovat. Byla vcelku líná a tak jsme od 3,5 měsíce plavaly. Kačenka se už umí přetáčet atd. Ale se spaním je to s ní stejný. Nechce. To ta starší toho naspí mnohem více. Chtěla jsem doporučit všem maminkám, které chtějí cvičit s miminky knihu od Jaroslava Kocha- Výchova kojence v rodině. Je to sice stará kniha, ale cviky v ní jsou pro mimi velice účinné a zábavné. Aplikovala jsem je na obě a viděla a vidím velké pokroky. Kačenka se vždycky spokojeně usmívá a taky po nich lépe spí.
Já už mám taky našlápnuto na nervy, protože mlaďas se také nechce otáčet ani na bok, nedejbože na břicho a to je mu 5 měsíců a týden.
Leží si na zádech a kdybych ho občas nepřetočila na břicho ani ho nehne se hnout. Nefungují ani hračky na straně, prostě to raději nechá.Už si vůbec nepamatuju, kdy se začala točit dcera, ale syn se jeví jako pěknej lenoch, jen by se choval nebo byl přisátej k prsu.
Na zemi brečí, nechce být sám, ale otočit se a koukat to ne
.
Jsem ráda, že není sám, podle tabulek už by dávno měl být dál.
Co se týče lezení, tak myslím, že do 10ti měsíců je čas, v 6ti měsících to je MOC neobvyklé, ale asi i to se stává.
Jsou to radosti s těma prckama.
Evis
Ahojky holky, koukám, že každá maminka chce od toho svýho dítka to nejlepší (
já jsem taky taková), ale každé dítko má svůj rytmus vývoje. My jsme se například na kontrole v 5m chlubili, že Berča se přetáčí ze zad na bříško a již trénovala hlavičku do sedu. Dr nám říkala, že je napřed, že nemáme vůbec posazovat, až se po:,–(í sama. V sobotu nám bude 6m a přetáčíme se ze zad na bříško a zase na záda ostošest, pokoušíme se lézt - zvedneme zadeček, opřeme se o hlavičku a nějak se nožičkama odrazíme a posuneme kousek dopředu, hlavičku z polohy vleže zvedáme furt a přesně v 5m+5d jsem objevila první zoubek. Ještě si vzpomínám, jak Berča ve 3m skoro vůbec nezvedala hlavičku a já měla strach, že to nezvládne a že budeme pozadu,
a vida, jak to všechno krásně dohnala. Já bych na nic nespěchala, opravdu každé mimi je jiné, všechno chce svůj čas. Děti přece nejsou výrobky, které musí přesně splňovat tabulky vývoje, jsou to osobnosti ![]()
Ahojky, taky přidám svoji troškou do mlýna. Mojí Aničce bude v neděli 9 měsíců. A co se pohybu týká tak je to spíše flegmatik, nejdeto tak ne.
Evis- na bříško se začala otáčet až ji bylo 7 měsíců a 14 dní a opačně z bříška na záda až nedávno takže skoro 9 měsíců.
Když leží na zemi tak se snaží popolíst no ale jak se to nezadaří na 3 tí pokus tak se tím dále nezabývá.
Protože měla malá problémi že se narodila brzo tak jsme byli na poslení kontrole u neurologa a ten mě uklidnil. Dítě které začně lést do 12 měsíců je naprosto v pořádku a chodit do 18 měsíců taky a nesnáší doktory kteří se snaží namluvit něco jiného.
Takže otáčet se bude až uzná za vhodné. Neboj on nezůstane porřád ležet.
Achesa a Anička
Ahoj..
silvic - neboj je to úplně normální. Náš malý se převracel na oba boky už od porodnice a doma jsem pak zjistila, že se umí přetočit i na bříško a z bříška na záda, ale polohu na bříšku moc rád neměl, takže hned šup, šup od ní pryč.. nebo prostě bylo vztekání, že nechce..
Ahojky, mam 9 mesicni holcicku a stale neleze, ani se nepokousi dat nozicky pod sebe.byly jsme poslane k neurologovi, aten nam rekl jestli to mala nerozleze do 14 dnu tak budem muset cvicit Vojtovu metodu.ona se hybe jako certik, ale tohle seji proste nechce. muzete mi prosim poradit nejake tiky, aby se rozlezla? diky moc, nerada bych Vojtovu metodu cvicila
@kamija 86 já teda nevím, ale zase bych to nehrotila pokud je malé teprve 9 měsíců a hlavně všechny děti přece ani nelezou… ![]()
Jé je ani maminky nevíte jak se mi po přečtení vaší diskuze ulevilo! Mojí Aničce je 6,5 měsíce a na bříšku pořád moc nechce být, natož aby se na něj sama přetáčela. Ted sme začly chodit na plavání a tam nám řekly že když se nezlepšíme může se stát že budeme muset chodit na Vojtovu metodu.Tak teda trénujem-na břísko jí pokládám aspoň pětkrát deně ale vždycky jak začne plakat tak jí zase obrátim aby na to ještě víc nezanevřela. Teď sme tři dny byly lepší, malá už vydržela dýl, ale dneska se zase zlobí jen co naznačím přetočení. Tady ale vidim že pozadu nejsme a můžu být klidnější. Už sem měla víčitky že sem něco zanedbala. Děkuju!!!
Tak náš Filípek se přetáčí na bříško od 3,5 měsíců. Prakticky kdykoli ho položím na záda-šup a je na břichu. Má tu polohu rád. Nyní je mu téměř 5 měsíců a začíná zvedat zadek a jakoby se odrážet nohama. Včera jsem ho nechala na dece na zemi zadkem ke dveřím, šla si zalít jen kafe a po návratu byl hlavou ke dveřím. Pro mě záhada:-)jak se tak zrotoval:-)
Ahoj všem,
prosím chci se zeptat, nemáte někdo zkušenosti s paní doktorkou Kaňákovou z dětské neurologie Klatovy? Díky