Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Víš co, spoustě vyčůránků spousta věcí projde, ale já mám zkušenost, že kalkulovat se nevyplácí. Znám několik ženských, které si myslely, že sedá všechno naplánovat, a plánovaly to podle financí, jedna čekala s otěhotněním, až jí vyplatí velký bonus, kvůli vyšší PPM, od vyplacení bonusu se pak snažili tři roky; druhá si nechala zvýšit rodičák na maximum a že se nezačnou snažit dřív, než v momentě, kdy bude jisté, že stihnou od státu vybrat celých 220 000 RP (hrozně se divila, že já se raduju z druhého těhotenství, i když státu 80 000 nechám propadnout), stále není těhotná a teď vymýšlí, s čím by šla marodit, aby nemusela nastupovat zpět do práce. Podle mě prostě kalkul a dítě nejde dohromady, pracuj a vytvoř si rezervy místo předstírání a žadonění o neschopenku.
Jestli ještě můžeš, zůstaň ještě chvíli na neschopence, ale ne kvůli IUI, nebo snažení a tak, ale dej se do intenzivního hledání jiné práce, třeba i jen brigád, zkus velkou změnu, doporučuji nemyslet na to dítě, vím, že to nejde, ale je třeba se zabývat se něčím jiným…Mě to jde také těžce, ale co se zabývám mým bráškou, co se má narodit, nebo zahradou a domácností, je to takové lepší, i vztah mezi námi a sex je o dost lepší, spíš si ho víc užíváme a není to povinnost…
@zrcadlo píše:
Víš co, spoustě vyčůránků spousta věcí projde, ale já mám zkušenost, že kalkulovat se nevyplácí. Znám několik ženských, které si myslely, že sedá všechno naplánovat, a plánovaly to podle financí, jedna čekala s otěhotněním, až jí vyplatí velký bonus, kvůli vyšší PPM, od vyplacení bonusu se pak snažili tři roky; druhá si nechala zvýšit rodičák na maximum a že se nezačnou snažit dřív, než v momentě, kdy bude jisté, že stihnou od státu vybrat celých 220 000 RP (hrozně se divila, že já se raduju z druhého těhotenství, i když státu 80 000 nechám propadnout), stále není těhotná a teď vymýšlí, s čím by šla marodit, aby nemusela nastupovat zpět do práce. Podle mě prostě kalkul a dítě nejde dohromady, pracuj a vytvoř si rezervy místo předstírání a žadonění o neschopenku.
To jako fakt? ![]()
@leny-b píše:
@AromeT opravdu jen myslíte, pro pracovní neschopnost musí být důvod, zdravotní důvod…to, že máte namáhavou práci není na neschopensku
to si nemyslím. Resp. mám zkušenosti, že tomu tak nemusí být. Jako indikace k neschopnosti opravdu může být zvedání těžkých břemen, práce s biologickým materiálem ( záleží na druhu) a nebo stejná činnost po dobu celé směny. Např. 12ti hodiné stání
@AromeT píše:
@verulicek Asi máč pravdu. Potřebovala jsem jen „kopnout do hlavy“ abych se vzpamatovala. Díky moc.
neboj, fakt to všechno přijde..já taky věřím, že některé věci se dějí z nějakého důvodu…a že zažíváš teď nějaké peklo na pracovišti může být právě proto, aby tě to donutilo práci změnit. Věřím, že na tebe někde čeká nějaká dobrá příležitost. Věř v lepší zítřky a jak už tu někdo psal, zabezpeč dítě (třeba tím, že jej přivedeš do pohodové situace
) přeju hodně štěstí!!!
@radkka píše:
To jako fakt?
Ano, bohužel to tak je, je pravda, že to mělo být opravdu hodně peněz, a při započítání do PPM by to zvedlo částku o pár tisíc měsíčně, takže několik desítek tisíc za těch 28týdnů, ale ona s tím opravdu kalkulovala tak, že potřebuje přesně vědět měsíc, kdy se to vyplatí, aby se nestalo, že by jim to třeba o měsíc uteklo
Byla pak hodně překvapená, že se nedaří, a nutno dodat, že zpětně uznala, že ty hodnoty byly úplně mimo.
Nechápu tu neschopenku
Tebe v práci začali šikanovat a ty jsi to vyřešila tím, že jsi šla na neschopenku?
Nenapadlo tě najít si jinou práci? Tím by se vyřešilo i případné těhotenství, pokud bys nebyla ve zkušební době, tak tě za těhotenství nikdo nemůže vyhodit.
Být tebou začnu uvažovat logicky, najdu si práci a po zkušebce bych se začala znovu snažit otěhotnět. Ale taky je snažit a snažit, prostě bych vysadila prášky a čekala, až otěhotním a ne hned IUI ![]()
@DeTer píše:
to si nemyslím. Resp. mám zkušenosti, že tomu tak nemusí být. Jako indikace k neschopnosti opravdu může být zvedání těžkých břemen, práce s biologickým materiálem ( záleží na druhu) a nebo stejná činnost po dobu celé směny. Např. 12ti hodiné stání
to není indikace k neschopnost…nejdřív těhotná má nárok na přeřazení na jinou práci (pozici) kterou jí ze zákona musí zaměstnavatel poskytnout. Pokud takovou práci pro ni nemá, zůstává těhotná doma za 100% mzdy (ale nemá vycházky, protože se to nebere jako PN). Realita je bohužel taková, že „se“ to tak nedělá ![]()
@AromeT píše:
@leny-b Protože to lze, být na neschopence, však nikdo neví jak vám je a když máte opravdu fyzicky náročnou práci tak v tom není problém.. ne? Teda aspon myslím..
pokud jsi těhotná, tak je zaměstnavatel povinný Ti dát takovou práci, jakou můžeš vykonávat. Kalkulovat s tím, že budeš v těhotenství doma aniž by Ti něco bylo nechápu… Jsi si vědoma toho, že na neschopence jsou ženské, které mají opravdu problémy. POkud Ti to v práci nevyhovuje, tak si přece můžeš najít jinou, ale těhotenství není řešení a hlavně můžeš třebas otěhotnět za půl roku…
@zrcadlo píše:
Ano, bohužel to tak je, je pravda, že to mělo být opravdu hodně peněz, a při započítání do PPM by to zvedlo částku o pár tisíc měsíčně, takže několik desítek tisíc za těch 28týdnů, ale ona s tím opravdu kalkulovala tak, že potřebuje přesně vědět měsíc, kdy se to vyplatí, aby se nestalo, že by jim to třeba o měsíc utekloByla pak hodně překvapená, že se nedaří, a nutno dodat, že zpětně uznala, že ty hodnoty byly úplně mimo.
Tak to koukám, to bych nevěřila, že tohle může někoho napadnout. Otěhotnět na měsíc přesně, no to je gól. Ale jako proč ne, poručíme větru dešti.
@verulicek píše:
to není indikace k neschopnost…nejdřív těhotná má nárok na přeřazení na jinou práci (pozici) kterou jí ze zákona musí zaměstnavatel poskytnout. Pokud takovou práci pro ni nemá, zůstává těhotná doma za 100% mzdy (ale nemá vycházky, protože se to nebere jako PN). Realita je bohužel taková, že „se“ to tak nedělá
No kdybs nenapsala tu poslední větu, tak už bych nevěřila vlastním očím
Tak jasné. Bohužel teď budu třeba konrétní když dělám pečovatelku tak na přeřazení není kam, 100% mi nedají a jsem na neschopnosti
![]()
@DeTer k te neschopnosti tě ale nikdo nutit nemůže, věřím, že pokud by taková pečovatelka odmítla na nemocenskou jít, tak by se ji vhodna práce rychle našla, ale proč, když je to takhle snadnější pro všechny.
@DeTer píše:
No kdybs nenapsala tu poslední větu, tak už bych nevěřila vlastním očím![]()
Tak jasné. Bohužel teď budu třeba konrétní když dělám pečovatelku tak na přeřazení není kam, 100% mi nedají a jsem na neschopnosti
![]()
jojo..já měla pod sebou těch pečovatelek 55 takže vím, o čem mluvíš.
Holky jsem posílala na PN prakticky okamžitě, s nejvyšším vedením moc nebyla řeč..já sama jsem tam dělala dlouho těhotná, ale to jen proto, že jsem se nemusela „tahat“. Při tak napjatém personálním obsazení, jak ve většině zařízení je, je téměř nemožné, aby jedna polovinu věcí nedělala, protože by se pak nestíhalo ![]()
@mag píše:
@DeTer k te neschopnosti tě ale nikdo nutit nemůže, věřím, že pokud by taková pečovatelka odmítla na nemocenskou jít, tak by se ji vhodna práce rychle našla, ale proč, když je to takhle snadnější pro všechny.
bohužel, nenašla. není to tak snadné, jak se může zdát.
zároveň ale není v soc. službách tolik peněz, aby byla dejme tomu pětina lidí doma za 100% mzdy (protože většinou jsou tam ženy). A kdyby „se to“ nějak podobně nepytlíkovalo, jak se to dnes pytlíkuje, tak by bezdětné holky na tuto práci ani nikdo nepřijímal, protože „ta určitě půjde na mateřskou“. Je to kruté a hnusné, bytostně s tím nesouhlasím, ale někdy musí člověk bruslit na tenkém ledě.
@verulicek ale určitě našla, co bys jinak s tou pečovatelskou dělala. Já chápu podfinancovost, ale pokud by trvala na tom, že do práce chodit bude, tak ji v tom těžko zamezíš a zároveň ji nemůžeš nutit zvedat těžká břemena.