Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, jakožto pedagog a trenér jsem se dnes dostala do pro mě nesnadné situace. Jedna z mých svěřenkyň, kterou učím sportu již druhým rokem od jejích 3 let (teď jsou jí 4 roky) ke mě v průběhu tréninku začala natahovat pusinku jako že chce pusu. Na to jsem jí pohladila po tváři a vysvětlila že teď je čas na trénink a musíme pracovat. Smutně se odvrátila ale má pedagogická etika říkala, že takto je to správně a líbat děti nesmím. Trénink skončil, děti dostaly nálepky za odměnu a s rodiči se vydaly pryč. Tato holčička ale u mě v šatně zapoměla panenku. Vydala jsem se k nim na chodbu abych jim jí dala. olčička se ke mě rozeběhla, objala mi nohy, se zakloněnou hlavou na mě koukala, děkovala za přinesení panenky a trénink, říkala jak moc se těší na příští týden a má mě moc ráda, pak ale začala opět špulot rtíky na pusu… co teď? Odmítnout jí dvakrát? Pohladila jsem jí po tváři, nic, stále špulila… koukala se čím dál smutněji a já byla čím dál víc v rozpacích… Co je v hodné z pohledu pedagoga, to vím - nelíbat. Ale zklamat tak dětskou důvěru? Dala jsem jí pusu na čelíčko. Měla radost. Pak přiběhla její stejně stará kamarádka a opakovala po ní, taky jsem jí dala pusu na čelo. Teď mám ale výčitky svědomí, porušila jsem pedagogickou etiku? Udělala jsem tak špatně? Nebo jsem měla ty dvě malé sklamat a odmítnout? Sama děti nemám a nedokážu zhodnotit z pohledu rodiče. S jejich maminkami chci o tom promluvit ale příležitost budu mít až za týden a vyčítám si že jsem překročila pedagogické hranice ![]()
Řekla bych holčičce, ze pusinky se dávají jenom mamince a tátovi, ale že jí třeba pošleš vzdušnou pusinku. Nebo tak něco. Ale všeobecně pusa na čelo, do vlasů je podle mě v pohodě. Prober to ještě s rodiči.
Já bych na tom taky nic špatného neviděla. Když jsem byla v 1.třídě, tak se mi udělalo špatně a dostala jsem horečku, tak paní učitelka zavolala mamce, ať si pro mě přijde a než přišla, tak mě celou dobu měla na klíně a taky mi dala párkrát pusu…asi se o mě bála
Mamka spíš ocenila, že na mě byla hodná.
@BeautyBelle Nepíšeš, o jaký trénink jde, já bych si to nedovolila hlavně kvůli ostatním dětem, potom mají pocit, že některé jsou upřednostňovány (heč mně dala pusu na čelo), ale v mém případě jde o kolektivní sport ![]()
Myslim, ze si reagovala dobre. Mozna bych maminku poprosila at ji to vysvetli, ze mas holcicku rada, ale etika ti toto nedovoluje. Mohla by nastat situace ( v nejkrajnejsim pripade ), kdy by to mohl nekdo obratit proti tobe.
Jinak ma dcera si v MS soukrome taky obcas prijde pro pusu k jedne jeji oblibene uc., byla jsem toho svedkem a nevadilo mi to, protoze ji mame rady a travi tam hodne casu. Vic mi vadilo, kdyz jsme potkali znamou ( dcera ji nezna ) a znama ji rvala pusu na pusu. Pro ni uplne cizi dite. Nic jsem nerekla jak me to zaskocilo, ale priste bych zasahla. Moje dite 2,5r
Ja osobne nemam rada pusinkovani na usta, na celo by mi asi nevadilo, znate se delsi cas a holcicka o to stala.Ale asi bych se take snazila tomu vyhybat, dohodla si s detmi treba nejakeho placaka nebo neco takoveho, tim mezi nimi nebudes delat rozdil a nikdo nebude v rozpacich.
Na čelo by mi to nevadilo, zvlášť když se dítě samo o pusu hlásí. Kdybych to jako rodič viděla, vysvětlila bych holčičce, že se pusinkujeme jen v rodině a ne s paní učitelkou. Ale za pár let už ji to nenapadne.
@přírodní jde o individuální sport, děti jsou vyučovány individuálně nebo ve skupince stejné úrovně max. ve čtyřech dětech. Nezmiňuji jména, místo ani sport pro zachování maximální anonymity dětí. Situace se odehrála v chodbě vedoucí k šatně trenérů. Holčičky byly dvě protože jsou nejlepší kamarádky a vždy všude chodí spolu.
Děkuji všem za názory a návrhy jak podobnou situaci příště případně v budoucnu řešit. Příští týden to určitě proberu s jejich maminkami při normálním rozhovoru před tréninkem, nic formálního, pak uvidím jak to vidí ony…
Jako rodiči by mi taky nevadilo, žes dala pusu na čelo. ale chápu ten zmatek v Tobě.
Co třeba nabídnout tvář, když ona špulí pusu? dá se dát jen takové to letmé „tvář na tvář“, dítko má ten krátký blízký kontakt a přitom to není nijak přehnané…
u nás doma nedáváme pusu na pusu s dětmi vůbec, přijde mi to vyhrazené pro milenecký vztah… pusinkujeme se neustále, ale dáváme si navzájem „ty mě na čelo a já tobě na tvář“ a tak podobně. na pusu si dávám pusu jen s manželem
@BeautyBelle polibek na čelo v této situaci bych jako matka tolerovala, i polibek na tvář, na pusu ne, a myslím si, že holčičkám taky polibek na čelo stačil, je to složité, ale až holčička vyroste, ani ji nenapadne po někom tu pusinku chtít, teď je ještě maličká a bezprostřední, nedělala bych z toho aféru
Jestli ji jsou 4 roky, bylo by mi to jedno.. No, vlastně je jedno, kolik jí je. V 10 by mi to bylo jedno taky. Na tvar, na čelo, na pusu, o co jde, jsou to děti a ty jsou mazlivé.
Já se taky starala o děti a když chtěli pusu, dala jsem. (Bylo to na delší pobyty i na kratší dobu.) Mně na tom nepřijde nic divného, byla bych ráda, že je ti mé dítě sympatické. Spíš by mě mrzelo, kdyby jsi ho odmítala. Pokud se ti to nepříčí fyzicky, klidně jim pusu dej. Je to kroužek pro pididěti, není to střední škola
![]()