Londýn poprvé

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1098
11.1.13 16:03

Londýn poprvé

Ahoj, v létě chceme s přítelem do Londýna, chtěla bych nějaké informace. Sice už spoustu informací mám, ale pořád v něčem tápu.
Třeba teď nevím jestli koupit letenky od EasyJet nebo Wizzair - wizzair má letenky o něco dražší, ale zas nevím jak je to stěma jejich poplatkama. Poplatky za zavazadlo, za odbavení (online nebo na letišti), za to, že vůbec platím kartou. Máte někdo zkušenosti? Chtěla bych letenky koupit co nejdřív…
No a taky jinak uvítám jakékoliv doporučení a rady co a jak v Londýně, hlavně ještě jízdenky po Londýně :roll:

PS: nikdy jsem nebyla dál než na Slovensku a nikdy jsem nezařizovala letenky :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14030
11.1.13 16:16

S letenkami ti neporadím, ale na Londýn se určitě těš, dle mého hlediska není krásnější místo :mrgreen:
Jízdenky po Londýně - dá se koupit celodenní, co platí pro všechnu MHD, týdenní atd. Doporučuju. Koupíš klasicky v trafice, třeba u metra, jako v Praze.
No a kdybys chtěla doporučení, co v Londýně vidět a navštívit, napiš, ráda poradím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
11.1.13 16:32

@lenyhudy My sme leteli cez Wizzair z Brna, platili sme prevodom z účtu, cena, ktorú Ti ukáže ich kalkulačka je konečná, nič viac neplatíš.
Pristáli sme na Lutone, čakali sme, kým nám skontrolujú pasy, aj keď rada bola veľká, išlo to rýchlo, keďže do jednej rady sa postavia členovia Eu a do druhej tí, čo potrebujú víza, tam to išlo poriadne pomaly, my sme len ukázali pasy, pani sa ešte spýtala dcéry a syna, či sme ich rodičia :mrgreen:. Z Lutonu je to do Londýna ešte tak asi hodina a niečo, išli sme zeleným autobusom GreenLine, vystupovali sme na Victoria Station, tam na nás už čakala švagriná s priateľom, takže my sme to mali o to jednoduchšie, žije tam už veľa rokov.
Bývali sme v štvrti Hammersmith v Holiday Inn hoteli, skvelé miesto, do centra metrom pár zastávok. Čo sa týka cestovania, my sme mali tzv. Oyster card a na tú nám švagriná kúpila týždenný lístok, cestovali sme metrom, autobusom, len sme si pípli kartu a išli sme, nemuseli sme rozmýšľať, koľko nám ešte chýba lístkov, neviem, či sa to oplatí kúpiť len na výlet, ale určite na nete nájdeš veľa rád.
No a čo sa týka, kam ísť a čo vidieť, klasika, Big ben, london eye, St. paul´s cathedral, kostol, kde si kate brala Wiliama.. my máme dve deti, takže my sme zakotvili aj v akvárku, krása, boli sme tam asi tri hodiny. Kúpili sme si lístok do akvárka a mali sme tam aj v stup na London eye. Potom klasika, britské múzeum, národná galéria, prírodovedné múzeum, podotýka, že všade je vstup zdarma, ak nechceš ísť na špeciálnu výstavu, tam sa vstupné platí.
Ak chceš, ešte sa pýtaj, možno poradím, mmch. Londýn je krásne mesto, oplatí sa tam ísť a určite ber kufor navejš :mrgreen: tým akciám sa nedá odolať :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64956
11.1.13 16:34

@meravigliosa Jak jste řešili nabíjení telefonů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68898
11.1.13 16:35

Koukni na to, kam lítají. Já tam už víc jak rok nebyla, ale co si pamatuju, tak Wizz Air lítal na Luton, což bylo cca 1-1,5 hodiny busem do centra, cena busu nebyla zanedbatelná (14, ale při troše štěstí jsem v akci koupila jízdenku i za 2 libry).
Easyjet lítal na Gatwick (a Stanstead), odkud jezdí vlak, který vyšel levněji než bus, jezdí každou chvilku a trvá to asi 3/4 hodiny (bacha, nekupovat předražený Gatwick Express). Co se týče kvality služeb, přišly mi ty dvě společnosti nastejno.
Mám pocit, že Wizzair teď zavádí nějaký nový poplatek za příruční zavazadlo :?
Jinak zcela v pohodě jsme na týden jezdili jen s příručním, spíš-li v hotelu nebo podobně, moc krámů nepotřebuješ a takhle se dá ušetřit čas i peníze.

Co se týče dopravy, pokud chcete hodně jezdit, asi nejlíp vyjde celodenní (nebo třídenní, zcela nejlíp týdenní) jízdenka, pokud chcete jezdit míň nebo nárazově, pořiďte si dobíjecí Oyster Card, ze které se jednotlivé jízdy strhávají a stojí to výrazně míň než samostatné jízdenky. Obé bez problémů pořídíš na místě.

Malý tip - tu celodenní jízdenku kup na nádraží (libovolném), aby byla na nádražním papíru. Potom si na nádraží vyzvedneš letáček 2za1 a na strašnou spoustu památek po předložení jízdenky a vyplněného letáčku dostaneš 2 lístky za cenu 1, včetně takových předražených míst jako např. Tower. Ten samý letáček můžeš využít, pokud přijedeš do Londýna vlakem (např. z Gatwického letiště).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
11.1.13 16:38

@Hřiběnka třeba takový muzeum voskovek za to nestojí že? Nebo líbilo se ti tam? Zakladatelko, my lítali do Anglie loni pracovně. Ryanair nebo EasyJet, záleží, co sehnali v termínu. A co vím, tak nejlepší bylo z/na Gatwick a pak metrem třeba na Viktorku (pokud si to nepletu s jiným letištěm, myslím ale, že ne). My teda jezdili taxikama všude, takže já metro neviděla :mrgreen: jen jsem jela párkrát vlakem z Haywards Heath do Worthingu a ztama do Brightonu busem. Na vlaky tam dávej pozor, ony se rády rozpojují a jednou každej jinej směr. To kdyby se tě vlak týkal. Jo a občas nabízí v letadle lístky právě na oko atd, jsou třeba i o 30% a víc levnější než na místě, takže pokud víš, kam chceš, vem to v letadle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
11.1.13 16:39

@vokishka mali sme svoje zo Slovenska a mali sme roaming. A švagriná nám dala jeden svoj telefón, aby sme sa mohli spojiť, keďže sme nebývali u nich, ale v hoteli, takže keď sme sa chceli dohovoriť, kedy za nami príde na hotel, tak mi zavolala. A keď som potrebovala riešiť prácu, tak som volala zo slovenského čísla na SK, poriadne som si nabila kredit, to bola jediná cesta. Ale veľa mi nestrhli, náš operátor má výborné ceny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
11.1.13 16:43

@ugluk Wizz práve lieta len na Luton a to máš teda pravdu, že cena lístkov bola šialená, kúpila som obojsmerný a aj tak som platila skoro 60 libier, skoro ma porazilo. Ale my sme veľa možností nemali, pretože letieť z bratislavy Ryanairom, to by som sa nedoplatila…

ten poplatok, neviem, zakaldateľka, pozri na www.wizzair.com normálne si tam všetko nahoď a ono ti to všetko vypočíta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
11.1.13 16:47

Zalezi kde budete bydlet.
Wizzair lita na Luton, do mesta je nejrychlejsi spojeni vlakem, jednosmerna jizdenka stoji kolem 10liber
Easyjet litaji na Stansted a Gatwick, ze Stansteadu jezdi busy az do centra, cesta trva neco pres hodinu, z Gatwicku jsem nikdy neletela, ale co vim, tak spojeni je tam hlavne vlakem.

Wizzair ma strasne moc poplatku, ve finale vetsinou vyjde Easyjet levneji, ale zalezi na terminu letu a taky jak dlouho dopredu se letenky kupuji.

Na cestovani po meste je nejlepsi bud pesky, protoze vsechno je tak nejak pobliz nebo si koupit travel pass nebo nabit Oyster card, informace jsou na kazde stanici metra :palec:

Londyn je uzasne mesto, nudit se urcite nebudete ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
11.1.13 16:49

Chceme letět na 3 noci, právě by jsme chtěli vzít,,prázdný" kufr na nákupy :D jinak by se nám věci vlezli do batohu :D ubytování jsem si už našla, má to skvělé recenze a není to ani drahé.
Už jsem četla o té Oyster card, že tam nahraju nějakou částku a když budem jezdit, tak to vezmě maximálně částku jako jednodenní jízdné. Jenom to ubytko je ve 4. zóne je tam nějaký rozdíl v ceně jízdenek?
Našla jsem tady http://www.tfl.gov.uk/…s/14416.aspx , ale nevím který sloupeček by pro mě platil.
A můžu se zeptat kde je to akvárko a kolik tam stojí vstupné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68898
11.1.13 16:50

@meravigliosa nějak předpokládám, že pokud zakladatelka řeší, zda EJ nebo WA, tak poletí z Prahy, tady bych asi vzhledem k okolnostem spíš volila ten EJ, ale porovnej, třeba se mýlím, jak píšu, naposledy jsem tam letěla 2011 (zato tehdy mnohokrát).

Z památek - ty voskové figuríny bych si teda v klidu odpustila :? No a pak záleží, co má zakladatelka ráda, jestli takovou tu turistickou klasiku nebo i něco neobvyklejšího, osobně miluju londýnská muzea, ta velká jsou zdarma, takže stojí za to i jen nakouknout. Kdyby byl zájem, písněte SZ, pošlu odkaz na své londýnské turistické deníčky, zveřejňovat se mi to tu nechce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68898
11.1.13 16:55

No, do 4. zóny je samozřejmě značný nárůst v ceně jízdenek. V Londýně bacha, je strááášně roztahaný, takže 4. zóna taky může znamenat strávit každý den o 2 hodiny víc v MHD, což je při třídenní návštěvě trochu škoda, osobně jsem teda nikdy nebydlela dál než v 2. i za cenu vyšší ceny ubytování, on to ve výsledku stejně člověk projede. Ale to je věc názoru.

Jinak pokud uvažujete o návštěvě těch památek, opravdu se vykašlete na Oystera a kupte travel card, protože ta právě umožňuje 50 % slevy, vč. Toweru, London Eye i tuším, toho akvária (to bývalo dole pod london Eye, co si vybavuju). A bacha - tři dny je zoufale málo :) Já tam byla schopná lítat týden a nakupování mi přišlo jako strašná škoda času :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64956
11.1.13 16:55

@meravigliosa Špatně jsem se vyjádřila, myslela jsem jiné el. zásuvky, dcera jede v dubnu se školou a nevím, jak to vyřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
11.1.13 16:58

@vokishka aha, normálne v obchode s elektronikou si kúp adaptér na anglickú zástrčku, nám sa tam pokazila, tak som si kúpila v Londýne v drogérii, tuším za tri libry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68898
11.1.13 16:59

Popř. je mívají rovnou na letišti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie