Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo, bývají to % a minimální částka (např. my měli min. 140 Kč), což je sice na houby, ale tak zas v případě nouze to člověka nezruinuje.
Jeste k dobprave Londyn - letiste nizkonakladovek (Gatwich, Standsted a Luton) se da vyuzit jizdenky Easybus i kdyz neletite easyjet. Pokud se objednaji letensky s dostatecnym predstihem a leti se brzo rano ci pozde v noci, tak se daji sehnat lisky na ten bus od 2 liber. Ja s nima jela 2×. Jednou jsem platila kolem 5 liber (let hodne brzo rano), jednou to bylo vice.
Jo, tim busem za dve libry jsem taky jela, ale kdyz jsem chtela priste, byly na ten den uz jen za 9. Ale kdyz ma clovek kliku, tak se da.
@Zuzlounek ale platba kartou je free, já jsem teda nikdy neplatila žádný poplatek navíc za to, že jsem kartu použila v zahraničí.
To co popisuje Ugluk ( případný znevíhodnující poplatek za kartu) je občas i u nás. Není nikde uzákoněno, že obchodník musí karty akceptovat a když už se dohodne s bankou, ak jí musí odvádět až 3% z transakce. No tak ab nebyl tratnej, tak ten poplatek přehodí na kartou kupujícího ( neb ten co co platí hotově, z toho má celou částku).
No a takhle to mají někteří i v internetových obchodech nebo cizině. Ale s mojí bankou to nemá nic společného.
@princeznaII tak my teda, když použijeme českou kartu v zahraničí tak poplatek platíme
Princez, přesně tak, to si zvolí obchodník sám. Obvykle to dělali takoví „menší“ s napjatějším rozpočtem, ale opravdu to po nás chtěl i hotel (nutno říct, že na to upozornil už při rezervaci, takže člověk věděl, že bude potřebovat dost peněz předem). Kdysi to po mně chtěli i při placení ubytování na koleji (Skotsko), ale to už je nějakých 11 let. Každopádně tam jsem měla platit přes 600 liber za trimestr a za platbu kartou by mi strhli 3 %, bankomat 2 %, ale bankomat vydal max. 200 liber týdně, takže jsem jak blbec tři týdny před platbou chodila vybírat načtyřikrát do bankomatu, abych ušetřila 6 liber (tehdy za to byl týdenní nákup jídla) ![]()
Každopádně mám opravdu pocit, že v UK jsem se s tímhle setkala daleko častěji než u nás, holt daň za to, že tam kartu akceptuje téměř každý.
Ale u každé slušné české banky (Spořitelnu nepovažuju za slušnou česko banku
) je poplatek kartou v zahraničí zdarma.
@Zuzlounek a co máš za banku?
já měnila loni v červenci, do té doby jsem měla Spořitelnu a do té doby jsem taky platila v zahraničí - Francie, Norsko, Německo, Rakousko, Finsko a další už nevím, v UK si nejsem jistá - a vždy bez poplatku
a taky naštěstí nikdy bez toho přeneseného popltku obchodníka
ale zas nedávno jsem kupovala vstupenky na Prague Food Festival a Maurer si klidně platbu kartou taky zatěžuje 3% navíc ( takže ušetřím 100 na vstupném a zaplatím 50 za pohodlí platby kartou přes internet) ![]()
@princeznaII bylo to u ČSOB, už jsme ji taky vyměnili, protože to, co poslední dobou předváděla byla jedna s…za druhou
např. nám na účet dorazila platba v cizí měně a oni si strhli 150 Kč jenom za to, že tam dorazila!!!
@Zuzlounek ale to je normální, záleží, co zadal odesílatel při platbě - odesílací poplatky hradí on, přijímací vy nebo všechno on nebo všechno vy
teda pokud to nebyla platba z ČR v cizí měně - tam by to snad být nemělo
ˇ(ale neznám všechny podmínky všech bank)
@princeznaII teď máme LBBW a mám pocit, že tam to není…ale jistá si nejsem ![]()
Jo, ty mezinárodní převody jsou příšerně drahý všude a vždycky je výběr, zda platí příjemce, odesílatel nebo si to rozdělí napůl. Máme účty asi u pěti bank, všecky bezpoplatkový (zdarma vedení účtu, příchozí i odchozí platby), ale mezinárodní platby mají zpoplatněny všechny, snad s výjimko Fia na Slovensko.
Holky, z letiště nejspíš pojedeme tím EasyBusem, když si koupím ty jízdenky, to mi dojdou na mail? Nebo je tam budu muset někde za něco vyměnit?
Jo a na ty jízdenky MHD to se kupuje na tom nádráží a nebo i třeba v nějakém automatu?
Výběry bývají většinou drahé, v zahraničí nevybírám, to jen v případě nouze. Ale záleží na bance a tuším, že jsou tam nějaká procenta z vybrané částky a minimální poplatek za výběr.