Londýn poprvé

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mišanila
23.4.13 20:34
@lenyhudy píše:
Tak přesně tohle mě taky zajímalo, platba kartou a poplatky a co třeba výběr z nějakého bankomatu? mám účet u České spořitelny - nevíte jaké jsou tam sazby?

Výběry bývají většinou drahé, v zahraničí nevybírám, to jen v případě nouze. Ale záleží na bance a tuším, že jsou tam nějaká procenta z vybrané částky a minimální poplatek za výběr.

• Citovat
  • Upravit
69016
23.4.13 20:39

Jo, bývají to % a minimální částka (např. my měli min. 140 Kč), což je sice na houby, ale tak zas v případě nouze to člověka nezruinuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
23.4.13 20:59

Jeste k dobprave Londyn - letiste nizkonakladovek (Gatwich, Standsted a Luton) se da vyuzit jizdenky Easybus i kdyz neletite easyjet. Pokud se objednaji letensky s dostatecnym predstihem a leti se brzo rano ci pozde v noci, tak se daji sehnat lisky na ten bus od 2 liber. Ja s nima jela 2×. Jednou jsem platila kolem 5 liber (let hodne brzo rano), jednou to bylo vice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
23.4.13 22:19

Jo, tim busem za dve libry jsem taky jela, ale kdyz jsem chtela priste, byly na ten den uz jen za 9. Ale kdyz ma clovek kliku, tak se da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
24.4.13 09:36
To si asi musíš zjistit na pobočce České spořitelny, ale, co vím, když za námi jezdili návštěvy, tak říkali, že si jim vyplatilo spíš na takové „drobnosti“ jako jízdenky, občerstvení u stánků, vstupy mít hotovost a českou kartou platili jen větší výdaje jako nákupy v Primarku :D holt rozdíl mezi anglickým a českým bankovnictvím :cert: tam je vše free, u nás jim platíš za své peníze :cert:
@lenyhudy píše:
Tak přesně tohle mě taky zajímalo, platba kartou a poplatky a co třeba výběr z nějakého bankomatu? mám účet u České spořitelny - nevíte jaké jsou tam sazby?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
24.4.13 10:10

@Zuzlounek ale platba kartou je free, já jsem teda nikdy neplatila žádný poplatek navíc za to, že jsem kartu použila v zahraničí.

To co popisuje Ugluk ( případný znevíhodnující poplatek za kartu) je občas i u nás. Není nikde uzákoněno, že obchodník musí karty akceptovat a když už se dohodne s bankou, ak jí musí odvádět až 3% z transakce. No tak ab nebyl tratnej, tak ten poplatek přehodí na kartou kupujícího ( neb ten co co platí hotově, z toho má celou částku).
No a takhle to mají někteří i v internetových obchodech nebo cizině. Ale s mojí bankou to nemá nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
24.4.13 10:38

@princeznaII tak my teda, když použijeme českou kartu v zahraničí tak poplatek platíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
24.4.13 10:41

Princez, přesně tak, to si zvolí obchodník sám. Obvykle to dělali takoví „menší“ s napjatějším rozpočtem, ale opravdu to po nás chtěl i hotel (nutno říct, že na to upozornil už při rezervaci, takže člověk věděl, že bude potřebovat dost peněz předem). Kdysi to po mně chtěli i při placení ubytování na koleji (Skotsko), ale to už je nějakých 11 let. Každopádně tam jsem měla platit přes 600 liber za trimestr a za platbu kartou by mi strhli 3 %, bankomat 2 %, ale bankomat vydal max. 200 liber týdně, takže jsem jak blbec tři týdny před platbou chodila vybírat načtyřikrát do bankomatu, abych ušetřila 6 liber (tehdy za to byl týdenní nákup jídla) :zed:
Každopádně mám opravdu pocit, že v UK jsem se s tímhle setkala daleko častěji než u nás, holt daň za to, že tam kartu akceptuje téměř každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
24.4.13 10:42

Ale u každé slušné české banky (Spořitelnu nepovažuju za slušnou česko banku :mrgreen: ) je poplatek kartou v zahraničí zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
24.4.13 12:10

@Zuzlounek a co máš za banku?
já měnila loni v červenci, do té doby jsem měla Spořitelnu a do té doby jsem taky platila v zahraničí - Francie, Norsko, Německo, Rakousko, Finsko a další už nevím, v UK si nejsem jistá - a vždy bez poplatku :think: :nevim: a taky naštěstí nikdy bez toho přeneseného popltku obchodníka

ale zas nedávno jsem kupovala vstupenky na Prague Food Festival a Maurer si klidně platbu kartou taky zatěžuje 3% navíc ( takže ušetřím 100 na vstupném a zaplatím 50 za pohodlí platby kartou přes internet) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
24.4.13 12:42

@princeznaII bylo to u ČSOB, už jsme ji taky vyměnili, protože to, co poslední dobou předváděla byla jedna s…za druhou :cert: např. nám na účet dorazila platba v cizí měně a oni si strhli 150 Kč jenom za to, že tam dorazila!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
24.4.13 12:50

@Zuzlounek ale to je normální, záleží, co zadal odesílatel při platbě - odesílací poplatky hradí on, přijímací vy nebo všechno on nebo všechno vy
teda pokud to nebyla platba z ČR v cizí měně - tam by to snad být nemělo :nevim: ˇ(ale neznám všechny podmínky všech bank)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
24.4.13 12:53

@princeznaII teď máme LBBW a mám pocit, že tam to není…ale jistá si nejsem :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
24.4.13 12:58

Jo, ty mezinárodní převody jsou příšerně drahý všude a vždycky je výběr, zda platí příjemce, odesílatel nebo si to rozdělí napůl. Máme účty asi u pěti bank, všecky bezpoplatkový (zdarma vedení účtu, příchozí i odchozí platby), ale mezinárodní platby mají zpoplatněny všechny, snad s výjimko Fia na Slovensko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
25.4.13 20:30

Holky, z letiště nejspíš pojedeme tím EasyBusem, když si koupím ty jízdenky, to mi dojdou na mail? Nebo je tam budu muset někde za něco vyměnit?
Jo a na ty jízdenky MHD to se kupuje na tom nádráží a nebo i třeba v nějakém automatu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí