Londýn poprvé

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2739
11.1.13 17:02

@lenyhudy ja súhlasím s @ugluk ubytovanie je tam síce lacnejšie, ale v konečnom dôsledku sa Ti to cenovo vyrovná, pretože veľa prejazdíš, nehovoriac o tom, že stráviš veľa času len cestovaním, to je fakt škoda. my sme v múzeu voskových figurín neboli, ani ma to neláka, mali sme takú knihu, tam bolo popísané, kam v Londýne ísť a boli tam aj ceny a viem, že ma pri cene vstupného do tohto múzea skoro vyvrátilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
11.1.13 17:05

@lenyhudy akvárko je kúsok od London eye, to neprehliadneš, keď pôjdete okolo Big bena prejdete most a zatočíte smerom k oku a tam to hneď uvidíš.. Ale aj keby si ma zabila, nepamätám si cenu. jedine že by som niekde vyhrabala moju krabicu spomienok, tam som si lístky schovala, alebo našla tú knižku… :think: ale zážitok to bol perfektný… nielen pre deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635
11.1.13 17:07

S letenkama neporadím, ale Londýn je nádherné město.
V Muzeu Madame Tussauds (muzeum voskových figurín) jsme byli v září - bomba nejen figuríny, ale i to 4D kino, kterým celá prohlídka začala :palec: Na konci se svezeš klasickým anglickýmn autíčkem a prohlídneš si celé dějiny Londýna. Rozhodně doporučuju.
V Britském muzeu jsme vydrželi několik hodin a ještě to bylo málo času :mrgreen:
S vyššími výdaji počítej nejen na vstupné a lístky na MHD, ale hlavně na jídlo. Sendvič na sváču tě výjde na stejných 5 liber, jako svetr v Primarku na Oxford Street. :mrgreen: Levně se najíš klasicky v Mc Donald´s

Rozhodně je to nádherné město, hned byla jela :dance: :dance:

Příspěvek upraven 11.01.13 v 17:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635
11.1.13 17:15

@vokishka My jsme si s sebou vzali adaptér na anglickou zásuvku (koupeno u nás) Jinak i přímo na pokoji v hotelu jsme měli jednu zásuvku klasickou „naši“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
11.1.13 17:33

Já do Londýna létala jedině EasyJetem, maji opravdu levnější než ostatní. Taky doporučuji Stansted - kvuli busu od letiště přímo do centra. Oyster card je taky dobrá volba :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
11.1.13 18:10

Dík všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
11.1.13 18:33

Tak když si to shrnu:

• Jízdenky : buď Oystercard a nebo Travelcard (tu nejlépe koupit na nádraží, abych mohla využít to 2za1)
  • Letenky: nakonec jsem se přiklonila k EasyJet, zkusila jsem zadat ty letenky a byl tam jen poplatek asi 216 kč (myslela jsem, že to bude za každou letenky a za každý let), ale teda ještě nějaké to online odbavení.
  • Zavazadla: u EasyJet můžu mít příruční – není to omezené váhou a další kufr bychom nebrali
  • Ubytování: našla jsem ještě jeden penzion ve 2.zóne, ale to co jsem našla první, tak pan majitel psal, že jsou do centra tak 30 minut metrem a potřebuji denní jízdenku za 7,70….

A ještě otázky:

• Jízdenky: když budu mít buď Oystercard a nebo Travelcard – lze použít na veškerou dopravu v Londýně?
  • Potřebuji online odbavení, když nebudu mít žádné další zavazadla?
  • Doprava z letiště: Do Londýna by jsme přiletěli na Letiště Gatwick a zpět by jsme letěli z letiště Stansted. Když pojedem vlakem nebo busem – není možné použít Oystercard a nebo Travelcard?
  • Je u toho letiště Gatwick nějaké nádraží, kde bych mohla koupit tu jízdenku?
  • Tak akce 2za1 – je někde nějaký přehled kde všude tuto akci můžu uplatnit?
  • Jelikož jsem nikdy neletěla, nevím co si můžu vzít do příručního zavazadla, jde mi teda hlavně o roztok na kontakt. čočky a žehličku na vlasy
  • a ještě otázka k tomu Muzeu Madame Tussauds. Já bych tam moc ráda, ale to vstupné teda…!!!

Ale na jejich stránkách jsem našla, že když si koupím vstupenku online, tak je sleva 25% a když si koupím vstupenku, která je teda platná až po 17hod, tak je sleva 50% - což je super, taky tam mají otvírací dobu a v ten termín kdy by jsme letěli, tak by mělo být otevřeno do 19hod. Stačí dvě hodiny k tomu, abychom to celé prošli?

Moc se omlouvám za tolik otázek, ale už dlouho hledám všelijaké informace a budu ráda když to budu mít všechno nachystané.
Navíc určitě všechny informace budou užitečné i pro další, kteří se budou chystat poprvé do Londýna :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
11.1.13 18:50
  • oyster i travelcard se vztahují na londýnskou MHD (metro, bus, DLR),
  • já nevím, jak je to teď, ale online odbavení bývalo levnější (zdarma) a pokud nemáš žádná další zavazadla, je ideální,
  • letiště jsou až za hranicí těch pásem, moc by se to ani tak nevyplatilo, protože třeba tu travelcard si koupíš jen na první dvě zóny a víc nepotřebuješ, takže koupíš jen jednorázový lístek, stával kolem 10 liber (nenech se uvrtat do Gatwick express!) přímo u gatwického letiště je nádraží (z haly projdeš pěšky), ale travel nebo oyster si koupíš až po příjezdu do Londýna hned na nádraží, kam přijedeš (jezdili na Victoria, popř. London Bridge - zvolíš dle toho, odkud se ti bude lépe cestovat dál),
  • 2za1:

http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london
Nezapomeň si na to na nádraží vyzvednout ten letáček, býval tmavomodrý, formátu A5 přehnutého na výšku,

• 2 za 1 platí i na Madam Tussauds ;)

http://www.daysoutguide.co.uk/madame-tussauds
ale dle mého se teda dají za ty prachy v Londýně vidět mnohem zajímavější věci…

• do příručního zavazadla - nic ostrého (nože, nůžky, žiletky), nic vznětlivého (oficiálně ani sprej nebo lak na vlasy, byť cestovní minibalení mi procházelo), veškeré tekutiny musí být v baleních max. po 100 ml (a nestačí, když máš poloprázdnou lahvičku 150 ml, prostě musíš mít 100 ml a menší, super jsou cestovní balení) - takových lahviček můžeš mít max. 10 a všecky musí být pohromadě v průhledném, otevíratelném a uzavíratelném sáčku.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
11.1.13 19:03

Jinak z těch 2za1 atrakcí mohu pro „londýnského začátečníka“ doporučit:

• plavba po Temži - od Houses of Parliament až do Greenwiche, cca hodina vč. komentované prohlídky, v Greenwichi pak např. observatoř, námořní muzeum… zpět pak DLR (většinou nadzemní „vyhlídková“ rychlodráha zpět do centra přes nejnovější hypermoderní čtvrti

http://www.daysoutguide.co.uk/city-cruises

• Tower of London - klasika, obzvlášť pro milovníky historie

http://www.daysoutguide.co.uk/tower-of-london

• London Eye - lepší výhled na Londýn už asi moc nenajdeš, s tou 50 % slevou je jízdné relativně únosné a je to takové klasické turistické „must see“

http://www.daysoutguide.co.uk/london-eye

• HMS Belfast, ovšem jen jste-li příznivci vojenské hostorie

http://www.daysoutguide.co.uk/hms-belfast

• půjčení kola, pokud rádi cyklistíte, za 10 liber na celý den je to hezký zážitek

http://www.daysoutguide.co.uk/…bicycle-tour

• Madam Tussauds, je-li to tedy váš styl

http://www.daysoutguide.co.uk/madame-tussauds

• Kew Gardens, ale ty se asi do třídenního výletu vtěsnat nedají

http://www.daysoutguide.co.uk/…-gardens-kew

• Shakespearovo divadlo Globe, jste-li milovníci divadla, stojí to za to

http://www.daysoutguide.co.uk/…ion-and-tour

• St. Paul´s Cathedral, výhled z ochozu kupole je fantastický

http://www.daysoutguide.co.uk/…ls-cathedral

• Tower Bridge a výhled z mostů shora, taky zajímavé

http://www.daysoutguide.co.uk/…e-exhibition

Z věcí zdarma pak - British Museum, Natural history and geological museum, Science museum, Victoria and Albert museum, National Maritime museum, veškeré londýnské parky, procházku po jižním břehu Temže (od tower Bridge až k Westminsteru), no a už máš program na víc jak týden :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
11.1.13 19:32

Děkuji za všechny informace, budu to muset dobře rozplánovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
11.1.13 21:35
@lenyhudy píše:
Děkuji za všechny informace, budu to muset dobře rozplánovat :think:

no plánování je sice hezký, ale podle mojí zkušenosti je v Londýně úúúúúúúúplně na nic.
Byla jsem tam týden, měla plán, ale ten se zhroutil.
Například v Toweru jsem místo plánovaných dvou tří hodin zůstala asi 5
V British museum jsem byla celý den a ještě to nestačilo ( a to už jsem tam byla po druhé)
Byla jsem v the Queens Gallery(nádhera, navíc se stále obměnuje) kde jsem se dozvěděla o výměně stráží u paláce( vím o nich, ale nebyla to priorita, no ale nejdi tam, když je to 100 m za rohem), tam zůstala asi dvě hodiny a další plány toho dne byly v…trapu

Ježíš já bych jela hned, kdybych mohla, tolik mi toho tam ještě zbývá k vidění

Příspěvek upraven 12.01.13 v 11:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635
12.1.13 09:42

@lenyhudy Na dotaz ohledně dvou hodin v MMT - ono je to přesně tak, jak píše princeznaII. My byli v tomhle muzeu asi 2,5 hodinky, ale byli jsme v září a muzeum bylo poloprázdné. Takže jsme měli dost času si všechno prohlídnout a dcera se stihla vyfotit snad u všech figurín. Kamarádka tam byla o měsíc dříve, bylo dost plno a vylezla po 4 hodinách :nevim:
Mě se tohle muzeum líbilo, připadá mi to takové: hodně v jednom. Figuríny, 4D kino, pak je tam ta cesta hrůzy (Scream), nakonec jízda dějinami Londýna (včetně smrádku u expozice morového období :mrgreen:, mají to vymakané do detailu :mrgreen: )

Někteří dají přednost třeba i prohlídce novějších budov (ta jejich slavná „okurka“ jde vidět i z Greenwich). Mě se líbila Čínská čtvrť, nádherná byla i procházka kolem Temže od centra k Tower.

A jestli máš v plánu nákupy, tak taky počítej dost času. Než projdeš obchody na OS…tam jsme byli okamžitě ve skluzu s časovým plánem :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
12.1.13 12:51
@Kirbisek píše:
S letenkama neporadím, ale Londýn je nádherné město.
V Muzeu Madame Tussauds (muzeum voskových figurín) jsme byli v září - bomba nejen figuríny, ale i to 4D kino, kterým celá prohlídka začala :palec: Na konci se svezeš klasickým anglickýmn autíčkem a prohlídneš si celé dějiny Londýna. Rozhodně doporučuju.
V Britském muzeu jsme vydrželi několik hodin a ještě to bylo málo času :mrgreen:
S vyššími výdaji počítej nejen na vstupné a lístky na MHD, ale hlavně na jídlo. Sendvič na sváču tě výjde na stejných 5 liber, jako svetr v Primarku na Oxford Street. :mrgreen: Levně se najíš klasicky v Mc Donald´s

Rozhodně je to nádherné město, hned byla jela :dance: :dance:

Příspěvek upraven 11.01.13 v 17:27

My jsme si kupovali sendviče za cca 3 libry v potravinách Marks and Spencer, na Oxford Street jsou cca 3 tyto obchody. Na stejné ulici je i dobré sushi bistro za slušnou cenu. Občas jsme taky zašli do Mekáče a KFC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
12.1.13 13:14
@lenyhudy píše:
Ahoj, v létě chceme s přítelem do Londýna, chtěla bych nějaké informace. Sice už spoustu informací mám, ale pořád v něčem tápu.
Třeba teď nevím jestli koupit letenky od EasyJet nebo Wizzair - wizzair má letenky o něco dražší, ale zas nevím jak je to stěma jejich poplatkama. Poplatky za zavazadlo, za odbavení (online nebo na letišti), za to, že vůbec platím kartou. Máte někdo zkušenosti? Chtěla bych letenky koupit co nejdřív…
No a taky jinak uvítám jakékoliv doporučení a rady co a jak v Londýně, hlavně ještě jízdenky po Londýně :roll:PS: nikdy jsem nebyla dál než na Slovensku a nikdy jsem nezařizovala letenky :(

V Londýně jsme byla asi 5× a letěla jsem s Wizzair i s Easyjetem. Wizzair létají na Luton a EJ na Gatwick a Standsted. Z Lutonu jezdíme do centra Londýna (Marble Arch) busem Greenline, trvá to necelou hodinu a zastávku má hned za Primarkem. Z letiští Gatwick a Stadsted se nám nejlépe osvědčil vlak, který má zastávky v centru.

Na cestování po Londýně si vždy kupujeme Oyster card a nabijeme si jí třeba na 2O liber a to co neprojezdíme, nám pak při odjezdu vrátí a kartu vezmou zpět. Loni stála jízda busem 1,5 libry a jízda metrem skoro 3 libry :roll:

My jsme vždycky bydleli v ulici Sussex Garden (ulice blízko Paddington a Hyde Parku), tam je plno levných hotýlků a chodili jsme pěšky do centra kolem Hyde Parku, trvá to tak 12 min.

Z památek jsme navštívili - Big Ben, Tower od London, Tower bridge, Houses of parliament, London Eye, Hyde Park, Katedrálu sv. Pavla, Buckhingham Palace a několikrát Britské muzeum, do kterého je vstup zdarma.

Ted tam jezdím spíš na nákupy, pt ty nejzajímavější památky už jsem viděla. Londýn mám moc ráda, líbí se mi víc než třeba Paříž, je to moje srdeční záležitost :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
12.1.13 14:29

Jak to tak čtu, potřebovala bych na Londýn alespoň měsíc :D Uvidíme co stihnem a co nestihnem, tak snad se tam ještě někdy vrátíme :D
Myslím, že nákupy oželíme i když nerada :D Jo a jenom můžu si do příručního zavazadla nabalit jídlo? Možná je to blbá otázka, ale tak… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí