Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja mam s Londynem zkusenost, ze je tam pocasi hodne promenlive a nevypocitatelne. Zazila jsem pet naprosto fantastickych slunecnich dni v dubnu, kdy jsme chodili v kratkem rukavu. Zazila jsem lehke snezeni, co by u nas sotva stalo za povsimnuti, a tam kvuli tomu kolabovala doprava a zavirala muzea. Ale prumerne je tam v zime tepleji a v lete chladneji nez u nas a pri tydennim pobytu se nejaky ten destik chyti s velkou pravdepodobnosti. Nebalila bych si s sebou zimni bundu, ale teply svetr klidne a na spatne pocasi byla pripravena.
Taky jsem zvědavá jaké budeme mít počasíčko
doufám, že bude hezky a už se fakt nemůžu dočkat
to si představte co se mě stalo… když jsem kupovala letenky, tak s tím, že zam budem 4 dny no a asi po měsíci jsem se dívala na tu rezervaci a zjistila jsem, že jsem ten odlet o 2 dny posunula
a ani o tom nevím ![]()
Tak snad aspon tim spravnym smerem
Protoze Londyn jen na vikend je sice taky fajn, ale vecna skoda ![]()
No tak já letěla do londýna zhruba před měsícem ale s RyanAir
mohu dporučit, super let, letenky levné a vše v pohodě. Tyto nízkonákladovky létají ale ne do center ale přilehlých měst, je třeba počítat potom s dopravou do centra vlakem.
pokud nechceš speciální dřívější nástup do letadla, či přímo vybrané sedadlo rezervovat, nebo máš větší kufry, to vše je za příplatek. Jinak standartně v letence už je zahrnuto příruční zavazadlo ![]()
Tak jsem tu zas
je zajímavé, že pořád něco najdu na co se chci zeptat ![]()
Díkyyy ![]()
@lenyhudy super výhled na Londýn je např. z restaurace v horním patře Tate Modern Gallery, vstup do celé galerie zdarma, vyvezeš se nahoru výtahem, dáš si kafe (není podmínkou, kochat se můžeš i bez něj, ale je to fajn) a když máš kliku a chytneš místo u pultu (vždycky jsem chytla, jen někdy jsem musela chvilku čekat), tak ten výhled je naprosto fantastický, viz moje foto ve dne i v noci.
Oblečení a boty vůbec netuším ![]()
@lenyhudy Do brits. muzea je vstup zdarma, ale netuším, jestli se může i na střechu ![]()
@MUFICE ono do vetsiny tech velkych muzei se muze zdarma, ale poradny vyhled si z muzei vybavuju fakt jen v te Tate Modern
Ale British Museum navstivim naprosto pokazde uz jenom kvuli te fantasticke Fosterove prosklene dvorane
Ale mozna kecam a takovych vyhledu je vic.
Jinak z placenych vyhledu napr. strecha St. Paul's Catherral - ta je teda hodne draha a vyhled obdobny jako z te Tate modern (na fotkach je prave St. Paul's uprostred, jsou kousek od sebe). Dale samozrejme kdyz planujete to London Eye, tak odtamtud je vyhled neskutecny, jdete tam za prijatelneho pocasi. Pak se da v City vystoupit na Monument - vic jak 300 schodu a vyhled zajimavy, matne tusim kolem trech liber? Da se jit i nahore po Tower Bridge, tam jsou dva prosklene vyhlidkove mustky. Myslim, ze se za poplatek da vylezt i na Wellingtonuv oblouk, ale tam jsem nikdy nebyla. A nevim, ciste teoreticky nektery z tech mnoha novych mrakodrapu by treba mohl mit v hornim patre restauraci? Jo, jeste me zadarmo napada kousek severne od London ZOO je kopec Primerose Hill, za hezkeho pocasi je tam moc pekne a vyhled na panorama Londyna v povzdali taky, tak kdyby byla cesta kolem… A z opacneho konce Londyna vyhled na mrakodrapy od Greenwichske observatore. Ale jinak je Londyn dost placka.
@ugluk píše:
@MUFICE ono do vetsiny tech velkych muzei se muze zdarma, ale poradny vyhled si z muzei vybavuju fakt jen v te Tate ModernAle British Museum navstivim naprosto pokazde uz jenom kvuli te fantasticke Fosterove prosklene dvorane
Ale mozna kecam a takovych vyhledu je vic.Jinak z placenych vyhledu napr. strecha St. Paul's Catherral - ta je teda hodne draha a vyhled obdobny jako z te Tate modern (na fotkach je prave St. Paul's uprostred, jsou kousek od sebe). Dale samozrejme kdyz planujete to London Eye, tak odtamtud je vyhled neskutecny, jdete tam za prijatelneho pocasi. Pak se da v City vystoupit na Monument - vic jak 300 schodu a vyhled zajimavy, matne tusim kolem trech liber? Da se jit i nahore po Tower Bridge, tam jsou dva prosklene vyhlidkove mustky. Myslim, ze se za poplatek da vylezt i na Wellingtonuv oblouk, ale tam jsem nikdy nebyla. A nevim, ciste teoreticky nektery z tech mnoha novych mrakodrapu by treba mohl mit v hornim patre restauraci? Jo, jeste me zadarmo napada kousek severne od London ZOO je kopec Primerose Hill, za hezkeho pocasi je tam moc pekne a vyhled na panorama Londyna v povzdali taky, tak kdyby byla cesta kolem… A z opacneho konce Londyna vyhled na mrakodrapy od Greenwichske observatore. Ale jinak je Londyn dost placka.
Díky za tipy, v Tate Modern jsem ještě nebyla a to už jsem byla v Londýně 5×
V té katedrále sv. Pavla jsme byli i na té vyhlídce, mám odtamtud pěkné fotky města ![]()
Moc děkuji za všechny informace
už se moc těším a určitě mě ještě něco napadne na co se budu chtít zeptat ![]()
A je to tady, další otázka
jak je to v centru s WC? Kolik zhruba stojí?
Je zadarmo
Kdyz na nejake narazis, no minimalne jsou ve vsech tech zadarmoznich muzeich, pak taky na nadrazich a tak, tam se plati, co ja si pamatuju tak kolem 30 penci. Ale verejne zachodky (jedny jsou napr. na namesticku za St. Pauls) byly zadarmo.
@lenyhudy píše:
A je to tady, další otázkajak je to v centru s WC? Kolik zhruba stojí?
My chodili na WC do KFC, MD nebo Starbucksu
V muzeích je taky WC zdarma.
Jo, to je fakt, mekac je na zachod osvedcenej po celym svete ![]()
@ugluk píše:
Jo, to je fakt, mekac je na zachod osvedcenej po celym svete
osvědčenej možná, ale někde ho mají taky zpoplatněný
s tím, že příslušnou částku odečtou posléze z účtu občerstvení
třebas na Václaváku je „vstup“ 10 kč
v Bergenu jsme zas na účtence obdrželi číselný kod k zámku na dveřích
ovšem logika nejdřív wecko pak konzumace mi nedává moc smysl. já to mám obvykle obráceně, zejména když si dám kafe ![]()
a když tak nad tím dumám, já jsem snad v Londýně na wecko asi nechodila nebo co
![]()
při první návštěvě jsem byla u donalda kousek od Picadilly, ale to vám byl teda „zaplivanej hajzl“ prdon
ale je to sto let zpátky
a naposeldy jsem byla snad jen jednou u donlada, pro změnu kousek od British muzea u metra Tottenham court, bez poplatku