Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.
Naše zákony jsou tak spletité, že než bych to dohledala… možná to tu někdo bude vědět. O co jde:
Jedna paní je v 6tt a chce jít na potrat. Mně hned v duchu napadlo, že bych si to její miminko klidně vzala, jen ať mu dopřeje život. A z toho mi asociativně vyplynulo - jak to vlastně u nás funguje?? Dá se přijít a říct „tahle matka dítě nechce, já si ho vezmu“? Nebo je to složitější, či to nejde vůbec?
(Omlouvám se, pokud zní můj dotaz idiotsky, ale mě to fakt zajímá…
). Děkuju za případné odpovědi. ![]()
Ne nejde. Žena nemůže dokonce udělit souhlas k adopci ani hned po porodu, ale až po ukončení 6nedělí. Pokud ho udělí, do konce šestinedělí může svůj souhlas s adopcí vzít zpět. Je tam 6týdenní lhůta.
Jé, děkuji za tak bleskovou reakci!
Čili kdyby přišla nějaká šestnáctiletá, že čeká miminko, ale nechce ho - nemůžeme se dopředu domluvit? Tedy, neoficko jo, ale oficko ne… A ona po tom šestinedělí - může pak říct, že ho chce dát přímo mně? Nebo musí do kojeňáku?
jde to ![]()
Stačí aby se do rodného listu zapsal tvuj muž a ona se dítěte zřekla.Dítě pak soud dá do péče vám jako biologickému otci.Muže se ale kdykoliv stát že si to matka rozmyslí a muže napadnout otcovství a pak se muže stát že i o dítě přijdete.
Kdysi sem cetla, ze pokud zena neni vdana (tam je automaticky otcem manzel) tak muze nechat zapsat jako otce ditete muze z budouciho adoptivniho paru, ten musi otcovstvi uznat a pak po porodu se matka ditete vzda a necha ho v peci otce a jeho partnerka pak dite prijme za vlastni. Nevim jestli to takhle v realu funguje ale pokud by se takto lidi domluvili, tak je to urcite nejjednodussi a nejrychlejsi zpusob, jak miminko prijde do nove rodiny.
ale zříci se ho muže opravdu asi až po šestinedělí dříve né a vždy je tu možnost že muže celou ituaci napadnout a nebo si rozmyslet.Musíš počtat i s tím.
Ja si myslim, ze by melo byt i neco jako ze se ho zrekne a uz ho zpatky dostat nemuze, prece kdyz jde dite k adopci tak si to taky uz nemuze rozmyslet nebo jo? U nezletile bych jeste videla problem v tom, jestli o mimco nebudou bojovat prarodice.
A hlavně hrozí to co se stalo teď v Anglii, že pak bude na otci požadovat alimenty.
Jolynka píše:
Ja si myslim, ze by melo byt i neco jako ze se ho zrekne a uz ho zpatky dostat nemuze, prece kdyz jde dite k adopci tak si to taky uz nemuze rozmyslet nebo jo? U nezletile bych jeste videla problem v tom, jestli o mimco nebudou bojovat prarodice.
myslím si že matka má určitej čas na to si to rozmyslet.Vim že když bylo dáno dítě do baby boxu že matka si to po nějakém čase rozmyslela a bojovala o to dostat chlapečka zpět a i ho dostala,takže pokud se ho zřekne určitě je nějaká doba kdy to muže vzít zpět,ale jak dlouho to je to netušim ![]()
Je to ale dost ošemetné.Sama bych to ale taky riskla pokud by mi nic jiného nezbejvalo.
Aspera píše:
A hlavně hrozí to co se stalo teď v Anglii, že pak bude na otci požadovat alimenty.
To by asi chtelo nejlip vyresit s pravnikem, jestli to lze nejak osetrit dopredu, samozrejme nepriznavat ze dotycny skutecne neni otcem, ale jako ze holt holku zbouchnul a ze ona dite nechce a on se domluvil s manzelkou ze si ho nechaji.
já bych spíš řekla právníkovi pravdu aby to mohl ošetřit i s té strany napadnutí otcovství.
Já bych se bála že si to po porodu rozmyslí.Přece jen to dítě neviděla,nemá k němu ted vztah ale to mateřské pousto se muže rozhořet během vteřiny až ho uvidí,nakojí,přebalí atd.. a pak jí ho už nevemeš ani kdyby si se zbláznila
Holky, já naštěstí mám svých dětí dost, ale když vidím těhulku, jak chce na potrat (ač má fungující manžeství, dvě děti.. ale teď prostě třetí nechce, až za dýl..
), tak ty moje matkovský city se vzbouří a vzaly by pod ochranná křídla kteroukoliv bezmocnou bytost… ![]()