Lze uplatnit školkovné na miniškolku?

1107
14.9.17 14:13

Lze uplatnit školkovné na miniškolku?

Syn začal chodit do miniškoličky na dopolední hlídání, vlastně to ani není miniškolička, spíš taková dětská skupinka. Dozvěděla jsem se že u některých institucí lze poté uplatnit tzv školkovné, tedy že si ho manžel uplatní v daňovém přiznání. Nevím kde zjistit, zda se to vztahuje i na toto zařízení, jedná se prý o neziskovou organizaci. Paní lektorka mi říkala, že potvrzení vydávají a rodiče si ho uplatňují ale některým prý daně nevrátí, tak nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8660
14.9.17 14:31

@Teruška85 uplatnit lze do vyse 11000kc/rok a je to pouze na skolkovne nikoli stravne.
Edit-preklep v castce

Příspěvek upraven 14.09.17 v 15:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3552
14.9.17 14:35

@Teruška85 Těžko říct, dcera taky chodila na jaře do takové dětské skupiny, tam mi řekli, že loni si rodiče školkovné uplatňovali, ale že mi nezaručí, že to půjde i za letošní rok, že se zákony pořád mění. No já to zkusím a uvidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
14.9.17 14:39

Já jsem právě slyšela že na zařízení tohoto typu to často nejde, že to zařízení musí splňovat určité podmínky, jinak je to hop nebo trop. Volala jsem na finančák a tam mi právě řekli, že na takové dětské skupinky s dopoledním hlídáním se to moc nevztahuje :( otázka je, jak moc to finančák kontroluje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
14.9.17 14:57

Jo, nějaké podmínky tam jsou. Ve státní školce samozřejmě v pohodě, ale ve firemní s podobným provozem, která je ale legislativně zařízená jinak, mi to potvrzení ani nevystavovali, že tu si bohužel odečítat nemůžu. No, postupovala bych jako ty - zeptala se školky a finančáku, což evidentně k výsledku nevedlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
14.9.17 15:00

Nevedlo, nikdo přesně neví. Ale teď jsem se dočetla, že jako uznaná dětská skupina může být jen ta, která umožní docházku aspoň 6ti hodinovou, což ta naše není. Takže asi smolík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
14.9.17 15:11

Je tam podmínka šestihodinové docházky. Dítě mi chodí do taky takové miniškolky a uplatňovat to nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8660
14.9.17 15:13

Přesné znění je zde: pokud zařízení vyhovuje tomuto paragrafu pak lze uplatnit

§ 2

Službou péče o dítě v dětské skupině se pro účely tohoto zákona rozumí činnost provozovaná poskytovatelem služby péče o dítě v dětské skupině zapsaným do evidence poskytovatelů ve smyslu ustanovení § 4 (dále jen „poskytovatel“), spočívající v pravidelné péči o dítě od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky a umožňující docházku v rozsahu nejméně 6 hodin denně, která je poskytována mimo domácnost dítěte v kolektivu dětí a která je zaměřena na zajištění potřeb dítěte, na výchovu, rozvoj schopností, kulturních a hygienických návyků dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
14.9.17 15:14

Naše malá chodí do soukromé skupinky na dopoledne, nejsou ani oficiálně zapsaná školka, a loni nám dávali potvrzení, které (samozřejmě do té omezující částky) uplatnit šlo. Odečítal si teda manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8660
14.9.17 15:14

Tedy například nelze uplatnit náklady na chůvu, která hlídá dítě doma apod. nebo nějaký zájmový kroužek nebo třeba hlídací koutek někde v obchodním centru apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
14.9.17 15:27

Naposled se to měnilo tuším na r. 2015. To že to někde uplatnit jde, i když by nemělo, je poměrně častá chyba účetních, jak tak vídám kolem. U „naší“ loňské miniškolky kupříkladu prý všichni rodiče uplatňovali a prošlo jim to. Já si musela dělat letos daňové přiznání sama, takže mi formulář kontrolovat přímo finančák (a ne účetní ve firmě), a tam mi to řádně vrátili, že uplatňovat nemůžu.

Tedy: sleva za umístění dítěte v předškolním zařízení se uplatňuje max. do výše 9900 Kč. Rozhodující pro možnost odečtu je, zdali je zařízení registrované. Buď u MŠMT jako klasická školka, nebo u MPSV jako dětská skupina.

Seznam registrovaných DS zde: http://www.dsmpsv.cz/…-si-svou-ds/

EDIT: Příspěvek pode mnou má pravdu, mám to blbě, příští rok je to zase jinak. :D
Někde píšou, že to má být 11900, někde 11000. V zákoně je „Za každé vyživované dítě lze uplatnit slevu maximálně do výše minimální mzdy.“ Takže teda asi těch jedenáct… Kdo ví, třeba to po volbách bude zase úplně jinak. :nevim:

Příspěvek upraven 14.09.17 v 15:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8660
14.9.17 15:33

@Tyrger vyse pro 2017 je 11000…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
14.9.17 16:11

@Tyrger moc díky za odkaz, přesně ten seznam jsem potřebovala získat a nikde mi nebyli schopni říct, kde ho mám hladat.
No ta naše miniškolička tam opravdu není, zato je tam jiná, která je tady kousek. Takže asi přestoupíme pokud to půjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8660
14.9.17 16:56

@Teruška85 tak jsem se schválně dívala a naše školička tam také není, ale uplatňovali jsme slevu a prošla zcela bez jakýchkoli výhrad ze strany FÚ :nevim: no je v tom docela bordel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3552
14.9.17 17:54

@Tyrger Díky moc za odkaz :) Naše školička tam je :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin