Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn začal chodit do miniškoličky na dopolední hlídání, vlastně to ani není miniškolička, spíš taková dětská skupinka. Dozvěděla jsem se že u některých institucí lze poté uplatnit tzv školkovné, tedy že si ho manžel uplatní v daňovém přiznání. Nevím kde zjistit, zda se to vztahuje i na toto zařízení, jedná se prý o neziskovou organizaci. Paní lektorka mi říkala, že potvrzení vydávají a rodiče si ho uplatňují ale některým prý daně nevrátí, tak nevím ![]()
@Teruška85 uplatnit lze do vyse 11000kc/rok a je to pouze na skolkovne nikoli stravne.
Edit-preklep v castce
Příspěvek upraven 14.09.17 v 15:40
@Teruška85 Těžko říct, dcera taky chodila na jaře do takové dětské skupiny, tam mi řekli, že loni si rodiče školkovné uplatňovali, ale že mi nezaručí, že to půjde i za letošní rok, že se zákony pořád mění. No já to zkusím a uvidím.
Já jsem právě slyšela že na zařízení tohoto typu to často nejde, že to zařízení musí splňovat určité podmínky, jinak je to hop nebo trop. Volala jsem na finančák a tam mi právě řekli, že na takové dětské skupinky s dopoledním hlídáním se to moc nevztahuje
otázka je, jak moc to finančák kontroluje
Jo, nějaké podmínky tam jsou. Ve státní školce samozřejmě v pohodě, ale ve firemní s podobným provozem, která je ale legislativně zařízená jinak, mi to potvrzení ani nevystavovali, že tu si bohužel odečítat nemůžu. No, postupovala bych jako ty - zeptala se školky a finančáku, což evidentně k výsledku nevedlo ![]()
Nevedlo, nikdo přesně neví. Ale teď jsem se dočetla, že jako uznaná dětská skupina může být jen ta, která umožní docházku aspoň 6ti hodinovou, což ta naše není. Takže asi smolík
Je tam podmínka šestihodinové docházky. Dítě mi chodí do taky takové miniškolky a uplatňovat to nelze.
Přesné znění je zde: pokud zařízení vyhovuje tomuto paragrafu pak lze uplatnit
§ 2
Službou péče o dítě v dětské skupině se pro účely tohoto zákona rozumí činnost provozovaná poskytovatelem služby péče o dítě v dětské skupině zapsaným do evidence poskytovatelů ve smyslu ustanovení § 4 (dále jen „poskytovatel“), spočívající v pravidelné péči o dítě od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky a umožňující docházku v rozsahu nejméně 6 hodin denně, která je poskytována mimo domácnost dítěte v kolektivu dětí a která je zaměřena na zajištění potřeb dítěte, na výchovu, rozvoj schopností, kulturních a hygienických návyků dítěte.
Naše malá chodí do soukromé skupinky na dopoledne, nejsou ani oficiálně zapsaná školka, a loni nám dávali potvrzení, které (samozřejmě do té omezující částky) uplatnit šlo. Odečítal si teda manžel.
Tedy například nelze uplatnit náklady na chůvu, která hlídá dítě doma apod. nebo nějaký zájmový kroužek nebo třeba hlídací koutek někde v obchodním centru apod.
Naposled se to měnilo tuším na r. 2015. To že to někde uplatnit jde, i když by nemělo, je poměrně častá chyba účetních, jak tak vídám kolem. U „naší“ loňské miniškolky kupříkladu prý všichni rodiče uplatňovali a prošlo jim to. Já si musela dělat letos daňové přiznání sama, takže mi formulář kontrolovat přímo finančák (a ne účetní ve firmě), a tam mi to řádně vrátili, že uplatňovat nemůžu.
Tedy: sleva za umístění dítěte v předškolním zařízení se uplatňuje max. do výše 9900 Kč. Rozhodující pro možnost odečtu je, zdali je zařízení registrované. Buď u MŠMT jako klasická školka, nebo u MPSV jako dětská skupina.
Seznam registrovaných DS zde: http://www.dsmpsv.cz/…-si-svou-ds/ …
EDIT: Příspěvek pode mnou má pravdu, mám to blbě, příští rok je to zase jinak. ![]()
Někde píšou, že to má být 11900, někde 11000. V zákoně je „Za každé vyživované dítě lze uplatnit slevu maximálně do výše minimální mzdy.“ Takže teda asi těch jedenáct… Kdo ví, třeba to po volbách bude zase úplně jinak. ![]()
Příspěvek upraven 14.09.17 v 15:47
@Tyrger moc díky za odkaz, přesně ten seznam jsem potřebovala získat a nikde mi nebyli schopni říct, kde ho mám hladat.
No ta naše miniškolička tam opravdu není, zato je tam jiná, která je tady kousek. Takže asi přestoupíme pokud to půjde
@Teruška85 tak jsem se schválně dívala a naše školička tam také není, ale uplatňovali jsme slevu a prošla zcela bez jakýchkoli výhrad ze strany FÚ
no je v tom docela bordel…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.