Lze vůbec ušetřit?
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Josefuna píše:
Právě, proto to bude rozděleno na ty šťastnější, kteří mají co zdědit a ty, kteří nezdědí nic a budou splácet hypotéku nebo platit nájmy nebo dojíždět. Ale tak život není spravedlivý, s tím se nic dělat nedá.
Hele Josefuno, většina někdy něco zdědí. A co? Život není fér a rovnostářský. Tak všem vydupes všechno?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neila píše:
Takže říkáš, že je lepší dojit stát, než udělat něco pro to, aby situaci řešil člověk sám za sebe?? Tvl, se pak nedivím, že to tady vypadá tak, jak vypadá…![]()
Teď to pro změnu chceš hodit na ty, co byty poskupovali?? To snad nemůžeš myslet vážně…
Copak nabádám k dojení státu? Říkám jen, že prostě mzdy jsou nízké, obecní byty nejsou, stát tuto politiku podporuje, tak to lidem kompenzuje formou příspěvku na bydlení. Jaké dojení, stát to nabízí, protože se aspoň tímto snaží řešit tristní bytovou politiku.
Nebo potom tu máme druhou možnost, která se zase nebude líbit jkra a ani mě ne. Zvýšit daň z nemovitosti a ještě uvalit vyšší daně na druhou, třetí a xtou nemovitost, a to odstupňovaně s každou nemovitostí vyšší. A potom bude na trhu rázem více nemovitostí a jejich cena snad i klesne ![]()
Tak si musíte vybrat, co je vám milejší, protože v současné situaci klesající životní úrovně a nejrychleji rostoucích cen v rámci EU to povede k jedné z těchto možností. Tak si musíte říct, co je pro vás výhodnější ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 píše:
Jo za výši výživného holt musí dámy a pánové bojovat. Nepřijde mi, že by stanovena doporucovana % výživného byla malá.
Aha, nepřijde ti ta doporučovaná výše malá… tak rychlý výpočet jo. Otec, který se nechce starat bere 20 000,– doporučené výživné na dítě 17% platu, tedy 3400,– sirotčí důchod na to samé dítě cca 7500,– opravdu máš pocit, že jen ti se zemřelým rodičem dětí mají nárok být brány jako samoživitelky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
Hele Josefuno, většina někdy něco zdědí. A co? Život není fér a rovnostářský. Tak všem vydupes všechno?
Já nejsem pro rozhazování, ale opravdu vidím, že český stát oproti jiným až tak štědrý zase není. Mně to nevadí, že není tak štědrý. Mě se to taky netýká. Ale těžko ospravedlníš lidem to, že máme jedny z nejnižších mezd v rámci EU, ano díky tomu máme zase jednu z nejnižších nezaměstnaností, ale ceny na úrovni západních zemí a jednu z nejvyšších inflací a nejdražší energie. Víš, ono můžeš těmi méně chytrými nebo schopnými sice opovrhovat, ale jen do určité míry, protože těchto lidí bude tak polovina v populaci při rovnoměrném rozložení IQ a schopností a tito lidé také chodí volit, že. Ono se podívej, jaké kritice čelí současná vláda. A protože se do problému dostávají i lidi, kteří jsou na emiminu považováni za střední třídu, tak tato skupina bude mít ještě více příznivců. Jakmile se lidé mají hůře, jsou kritičtější. Proto se asi vláda snaží pomoct více lidem než obvykle. Vlády v EU pomáhají ještě více. Ono by to také mohlo dospět k tomu, že ve volbách zvítězí nějaké nevhodné strany typu ANO a SPD. Takže je třeba udělat i něco pro sociální smír. U nás v ulici se lidé mají dobře a jak nadávají na Fialu, že se o něco snižuje jejich blahobyt. Takže tohle vše by mohlo dost špatně dopadnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Já nejsem pro rozhazování, ale opravdu vidím, že český stát oproti jiným až tak štědrý zase není. Mně to nevadí, že není tak štědrý. Mě se to taky netýká. Ale těžko ospravedlníš lidem to, že máme jedny z nejnižších mezd v rámci EU, ano díky tomu máme zase jednu z nejnižších nezaměstnaností, ale ceny na úrovni západních zemí a jednu z nejvyšších inflací a nejdražší energie. Víš, ono můžeš těmi méně chytrými nebo schopnými sice opovrhovat, ale jen do určité míry, protože těchto lidí bude tak polovina v populaci při rovnoměrném rozložení IQ a schopností a tito lidé také chodí volit, že. Ono se podívej, jaké kritice čelí současná vláda. A protože se do problému dostávají i lidi, kteří jsou na emiminu považováni za střední třídu, tak tato skupina bude mít ještě více příznivců. Jakmile se lidé mají hůře, jsou kritičtější. Proto se asi vláda snaží pomoct více lidem než obvykle. Vlády v EU pomáhají ještě více. Ono by to také mohlo dospět k tomu, že ve volbách zvítězí nějaké nevhodné strany typu ANO a SPD. Takže je třeba udělat i něco pro sociální smír. U nás v ulici se lidé mají dobře a jak nadávají na Fialu, že se o něco snižuje jejich blahobyt. Takže tohle vše by mohlo dost špatně dopadnout.
No, nemáme peníze na všechno pro všechny. Co na tom nechápeš. A fakt dojíždějící učitel nenaruší sociální smír. Celý systém dávek je hrozný, všimni si, že nejvíc ho odnesou ti, kteří pracují. Ti úplně propadají sítí. Nic. Žádné plošné přídavky na děti. Atd. A lidé pořád nechápou, že prvotně se mají starat oni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
No, nemáme peníze na všechno pro všechny. Co na tom nechápeš. A fakt dojíždějící učitel nenaruší sociální smír. Celý systém dávek je hrozný, všimni si, že nejvíc ho odnesou ti, kteří pracují. Ti úplně propadají sítí. Nic. Žádné plošné přídavky na děti. Atd. A lidé pořád nechápou, že prvotně se mají starat oni.
Já nežiju mezi nízkopříjmovými nebo lidmi pobírající dávky, tak opravdu nevím, jak tito lidé žijí. Myslím, že ani Ty to netušíš. Myslím, že většina lidí se stará, ale prostě někde jsou ty mzdy tak nízké, že ti lidé nic moc nezmůžou. Je to dáno prostě celkově nízkou mzdovou hladinou v ČR. Pár profesí je placeno dobře, potom nějaké nedostatkové typu řemeslníci, ale jinak si ti normální lidi, co jsou tak normálně inteligentní nebo méně, moc vybírat nemohou. Ale i oni snad mohou důstojně žít, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arianna007 píše:
No, od té doby co mi zjistili těhotenskou cukrovku ušetříme hodně.Nejím v restauracích ani fastfoodech.
Domů nekupuji sirup, cukrovinky, slané dobroty. Sycené nápoje. Pijeme vodu s citronem.
Přitom jinak kupuji drahé kvalitní jídlo, ovoce, zeleninu, ryby, hovězí…celozrnné těstoviny, rýží basmati a podobně.Kupuji třeba už jen bílé jogurty, tvarohy - neochucené. Aktuálně nakupuji více v akci oproti dřívějšku.
Nekupujeme teď žádné loupáky, koblížky na snídani…ale děláme vajíčka, obložené chleby, upeču něco co můžu i já…nebo různé kaše, vločky, mug cake…Pribinák pro děti dělám doma. Dolů dám piškoty a ozdobím ovocem. Je to luxusní dezert. V obchodě v akci jeden ten větší pribinák/lipánek 16-20 Kč. Takhle mě vyjde 750 g (dva tvarohy+smetana v akci) na 60-65 korun i s těmi piškotami a ovocem(mojí porci odeberu než osladím, dám si tam vločky a jen to ovoce, jsem chudák)
Vzhledem k tomu, že těhotenské oblečení mám z předchozí „březosti“ nekupuji si ani v tomto směru nic…
Ušetřím mraky peněz, ale nevím kde jsou
Protože nemám moc hlídání tak nechodím ani ke kadeříkovi a podobně…
Občas, tak jednou týdně si zajdu na kafe za 55 korun.![]()
![]()
Ne, prostě mi takto zbyde asi o 4.000-5.000 víc. Ono se to nezdá, ale ty malé částky se za měsíc poskládají.
Zmrzlina, meníčko, tričko ve slevě, pitíčka různě…fakt to udělá ranec v delším horizontu i když jde o útratu v tu chvíli pár korun.
Vidíš, a tohle tvoje stravování je navíc daleko zdravější, nejen daleko levnější.
Kdyby takhle finančně gramotní byli všichni, plno zbytečnosti by se nevyrábělo a odpadu bylo taky méně. Jenže lidi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Já nežiju mezi nízkopříjmovými nebo lidmi pobírající dávky, tak opravdu nevím, jak tito lidé žijí. Myslím, že ani Ty to netušíš. Myslím, že většina lidí se stará, ale prostě někde jsou ty mzdy tak nízké, že ti lidé nic moc nezmůžou. Je to dáno prostě celkově nízkou mzdovou hladinou v ČR. Pár profesí je placeno dobře, potom nějaké nedostatkové typu řemeslníci, ale jinak si ti normální lidi, co jsou tak normálně inteligentní nebo méně, moc vybírat nemohou. Ale i oni snad mohou důstojně žít, ne?
Ale prosím Tě, většina lidí žije celkem normálně. Problém je, že náš systém dávek je špatně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
Ale prosím Tě, většina lidí žije celkem normálně. Problém je, že náš systém dávek je špatně.
U toho bydlení ty dávky ale chápu. Ale dočkej času, myslím, že se brzy dočkáme vyšších daní z nemovitosti a hlavně nějaké znevýhodnění každé další nemovitosti a vadit to bude menšině. Naopak hodně lidí, hlavně mladých to podpoří. To se zase nebude líbit Tobě, ale budeš v menšině. Však už to tu padlo několikrát v diskuzi a prý to tak je všude na světě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:ty máš starosti
U toho bydlení ty dávky ale chápu. Ale dočkej času, myslím, že se brzy dočkáme vyšších daní z nemovitosti a hlavně nějaké znevýhodnění každé další nemovitosti a vadit to bude menšině. Naopak hodně lidí, hlavně mladých to podpoří. To se zase nebude líbit Tobě, ale budeš v menšině. Však už to tu padlo několikrát v diskuzi a prý to tak je všude na světě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
ty máš starosti.
No pokud bude lid chudnout, což asi bude, a stát nebude mít peníze, tak to bude také způsob, jak nějaké získat. A většina lidí tomu bude tleskat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
No pokud bude lid chudnout, což asi bude, a stát nebude mít peníze, tak to bude také způsob, jak nějaké získat. A většina lidí tomu bude tleskat.
Však jo. Existuje na to už pár rozboru. Zvedne to cenu nájemního bydlení, plus Čechy jako místo, kde většina rodin má chaty, chalupy, by toto musely vzít v potaz. Navíc to opět odnese pracujíci, tvými slovy, střední třída. Plus když to půjde, každý se tomu vyhne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
Však jo. Existuje na to už pár rozboru. Zvedne to cenu nájemního bydlení, plus Čechy jako místo, kde většina rodin má chaty, chalupy, by toto musely vzít v potaz. Navíc to opět odnese pracujíci, tvými slovy, střední třída. Plus když to půjde, každý se tomu vyhne.
Na chaty a chalupy bude nějaká výjimka jako na rekreační. A zřejmě se nechá jeden, možná dva byty bez většího zdanění.
Ceny nájmu to nemusí zvednout, když ty daně budou tak vysoké, tak si ten byt nebudeš moct dovolit držet, nikdo už Ti takový nájem nezaplatí. Protože výše nájemného je taky omezená, nemůžeš si říct cokoli, když nebude ochota nebo spíš už schopnost nájemce to zaplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Na chaty a chalupy bude nějaká výjimka jako na rekreační. A zřejmě se nechá jeden, možná dva byty bez většího zdanění.
Ceny nájmu to nemusí zvednout, když ty daně budou tak vysoké, tak si ten byt nebudeš moct dovolit držet, nikdo už Ti takový nájem nezaplatí. Protože výše nájemného je taky omezená, nemůžeš si říct cokoli, když nebude ochota nebo spíš už schopnost nájemce to zaplatit.
No, tak to budeš mít problém Josefuno. Celkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
No, tak to budeš mít problém Josefuno. Celkem.
Právě proto píši, že je lepší, když stát vyplácí příspěvek na bydlení než to řešit tímto způsobem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit