Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Ahoj holky obnovuji diskuzi. S přítelem bychom chtěli postavit baráček do cca 2 mil. na vlastním pozemku. Přítel má příjem okolo 16tis měsíčně a já jsem na RD.(6500,–) Chtěli bychom si vzít hypotéku ale mě by ji určitě nedali a přítel by ji musel mít na sebe. Pokud ovšem by mu ji dali. Žádné jiné splátky ani nájem nemáme. Jak to, ale zařídit mezi námi? Samozřejmě z RD mi moc nezbyde, ale přispívat bych mu něco málo mohla. Můžu jako matka na RD být uvedena majitelem stejně tak i dlužníkem jako on nebo na RD na toto nemám nárok? Jsem mladá maminka tak se omlouvám pokud je to napsané nějak nesrozumitelně, proto radši anonymně.Děkuji za každou radu:)
myslím že dneska už se 100%hypo ani nedává
jinak počítejte že i když vyberete katalogový dům za dvě mega že vás vyjde na mnohem víc ono totiž tam spousta věcí nebývá uvedených bez kterých prostě nepostavíte ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Aishenka A hlavně víme, jak to nakonec dopadá s tím domečkem do 2 mil… tak nějak postupem času je minimálně za 2,5.
a to bych řekla, že ve finále vyjde ještě víc, a že vím, o čem mluvím…
@Anonymní píše: Jak to, ale zařídit mezi námi? Samozřejmě z RD mi moc nezbyde, ale přispívat bych mu něco málo mohla.
Tak se vezměte, to je nejjednodušší. Hypotéka stejně znamená, že nějaké moje/tvoje u peněz jednou pro vždy končí
BTW, jak nemáte příjem na rodinu aspoň 50,000 Kč měsíčně, tak je hypotéka dost velké riziko. A o domku za 2 milióny jsem už mockrát slyšela, ale ještě nikdy ho na vlastní oči neviděla
Ono už postavit něco za pouhého 3.5 mil. je takový malý hospodářský zázrak ![]()
@Aishenka píše:
a to bych řekla, že ve finále vyjde ještě víc, a že vím, o čem mluvím…
Taky píšu minimálně ![]()
Ano jde, my teď takto zadali. Započítává se jen příjem manžela a ja jsem vedena jako spoluzadatel. Obavám se ale, ze nedosahnete moc vysoko. Jde o to kolik mate v hotovosti.
Pokud vím, dnes je hypotéka max. 75%, u dvou mega tedy musíte skládat min 500000,–, dal se platí pojištění nemovitosti, pojištění schopnosti splácet, úroky… prostě poplatky, poplatky a poplatky…
@Jar Jar To není pravda. Pokud je to svépomocí, není velký problém postavit malý domek do 1,5mil. Samozřejmě bez ceny pozemku. Mám kolem sebe tři podobné případy a rozhodně se nejedná o žádné pididomečky. Ale je to opravdu svépomoc od základů až po střechu.
@luccifera ne, ještě se dá získat i 95%, ale záleží jak banka posoudí klienta.
@Janli píše:
@Jar Jar To není pravda. Pokud je to svépomocí, není velký problém postavit malý domek do 1,5mil. Samozřejmě bez ceny pozemku. Mám kolem sebe tři podobné případy a rozhodně se nejedná o žádné pididomečky. Ale je to opravdu svépomoc od základů až po střechu.
Svépomocí, tak to asi jo
I když i tak myslím, že lidé kteří tu cenu hlásají, zapomenou spoustu položek započíst ![]()
@Tichošlápek tak ještě jinak, od dubna 2017 se bude dát sjednat asi max 90% hypo a to jen nějaké omezené množství…
@luccifera No, zrovna u té stavby svépomocí se mohou klidně vejít, protože odhad takového baráku může být vyšší než cena za jeho postavení.
Skoro o všem, co se tady řeklo, se píše na wikipedii. Doporučuji nastudovat, zejména hesla „wishful thinking“ a „unrealistic optimism“.
@Jar Jar píše:
Skoro o všem, co se tady řeklo, se píše na wikipedii. Doporučuji nastudovat, zejména hesla „wishful thinking“ a „unrealistic optimism“.
prostě kombinace růžových brýlí a přesvědčení, že mně se to stát nemůže. V tomto případě platební neschopnost a finanční průser. A k tomu český mor nemajetných, že musí mít obligátní „domeček“.
Ahoj anonyme, když jsme řešili hypotéku na stavbu domu, byla jsem taky na rd a muž měl podobný příjem jako tvůj, naštěstí jsme nějaké pěníze měli z dělení majetku, když se muž rozváděl, takže jsme si hypotékou brali „jen“ 800 tisíc a nebylo to nejsnažší… Do dvou milionů bych s vaším příjmem nešla. Pokud budete splácet třeba 4-5 tisíce měsíčně, abyste vyžili, tak to máte i na 50let… K tomu ještě životní pojištění, to je třeba další tisícovka měsíčně minimálně… Být vámi počkám, až budeš taky pracovat, hodně bych se bála. A dva miliony není moc, taky jsme měli takový rozpočet, máme malý domeček, přízemní, a jen tak to vydalo, a to jsme za pozemek díky sousedovi, který peníze nepotřebuje, dali jen 30 tisíc.