Lži v bakalářské práci

Anonymní
10.4.24 13:39

Lži v bakalářské práci

Zdravím, mám dotaz ohledně bakalářské práce. Na nejmenované ekonomické VŠ píši bakalářku a ráda bych věděla, zda někdo nemá zkušenosti s tím, co hrozí za to, když se v bakalářce vyskytnou ne uplně pravdivé informace. Je ohroženo vlastnictví titulu, pokuta? Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1161
10.4.24 13:44

Vlastnictví titulu? :mrgreen: ty nejspíš teda ještě žádný nevlastníš. Nevím co si představit pod lží, v teorii toho moc nenalžeš a pak nevíme, čeho se týká praktická část. Tam je asi prostor pro to uvést informace, jejichž původu se nebude dát dopídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12645
10.4.24 13:45
@Anonymní píše: Více

Tak bakalarku kontroluje vedouci prace, ten to muze odhalit, nasledne oponent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3150
10.4.24 13:46

Tak nevíme, o co jde, jaké nepravdivé informace tam uvádíš. Ale přeci máš konzultanta, ten by tě měl upozornit, pokud vůbec tvou práci čte. Nebo se přímo zeptej. Když se na to přijde až u obhajoby, oponent tě nemusí nechat projít a obhájit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.4.24 13:52

To je o lidech, v tomto případě o vedoucím a oponentovi. Z mé zkušenosti mohu říct, že plagiátorství se ostře hlídá, ale pravdivost každého slova se řešit nebude. Viděla jsem už takové práce, které by neměly obstát jako seminárka na gymplu, přesto obhájené za tři. :cert: Nicméně se ptám, zda je nutné lhát? Pak má být v tomhle světě nějaká úroveň a kultura, když lidé nestydatě lžou i v situaci, která má naopak prokázat jejich schopnosti, vyspělost, zralost… ale jo, no, dobře lhát je také užitečná dovednost :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36017
10.4.24 13:54

A víš, že to po tobě bude někdo číst a pak si ji musíš i obhájit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.24 14:03

Jde o to, že hodnotím efektivnost podniků a jeden z podniků mi není schopný odpovědět a dát k dispozici data (obrat firmy atd), ale pouze za dva roky, osm let mi poskytly, dva nejsou schopní dohledat, což dost ubírá na hodnotě mé práce. Proto mě napadlo, si data z daných let vymyslet, aby to bylo porovnavatelné mezi podniky. Jedná se tedy o interní data firem, ale bojím se následků, kdyby to někdo někdy zpětně zjistil.

• Citovat
  • Upravit
6687
10.4.24 14:06

Tohle je ale chyba tvoje a vedoucího práce, mělo být upozornění a předběžné zjišťování, zda ta data dostaneš.

Záleží, já si spoustu dat domyslet umím, pokud to zvládneš tak, aby to korespondovalo aspoň trošku s realitou, zkusit to můžeš. Ale úplný bludy bych neriskovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13990
10.4.24 14:06
@deniiina píše: Více

Tak málokdo kdo píše bakalarku má titul jinde.

Já třeba ve své práci (tvořila jsem určitý plán) některé veci nepsala úplně pravdivě. Jednalo se tam i o finanční zdroje, ty jsem třeba neuváděla pravdivě, ale spíše to sloužilo pro zjednodušení něčeho, co nebylo v práci podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13990
10.4.24 14:08

A to tam nemůžeš napsat, ze data bohužel i přes urgence nebyla poskytnuta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
10.4.24 14:09

To mi přijde jako blbost si tohle vymejšlet. I mizerný výsledek je taky výsledek. Prostě do diskuse napíšeš, co ti vyšlo, a v diskusi rozebereš, proč ty vysledky treba nejsou uplne vypovídající. Ostatně tohle jsi měla diskutovat s vedoucí práce už když bylo jasný, že to.asi nedopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8817
10.4.24 14:17

Tohle je přece úplně zbytečný. Prostě data nejsou, tak napíšeš že nejsou. Napíšeš důvod, proč nejsou. Napíšeš, jak to ovlivňuje výsledky. Můžeš udělat hypoteticky výpočty, jak by to bylo, kdyby treba obrat firmy ty dva roky byl srovnatelnýs lety xxxx…(a zde si nějaká data vymysli). Ale vymyslet si to a počítala s tím je blbost. Vedoucí práce neví, že data nemáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
10.4.24 14:19

No, a proč o tom musíš lhát? Tak uveď to, cos napsal(a) tady, ne? Nejsou schopni dát data.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41285
10.4.24 14:22

Do toho bych nešla, ty nemusíš odcitovat, z čeho čerpáš? ty podklady k vymyšleným informacím ti budou chybět. Raději bych to tam napsala takto, jak jsi sama napsala a vytěžila maximum. Nebo si zajdi za vedoucím své práce a poraď se. Rozhodně bych si nevymýšlela tolik dat do bakalářské práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
10.4.24 14:26

Nelhala bych, napsala bych, ze pres mnohe urgence se nepodarilo od techto firem interni data ziskat a presne jak pise @Midaku bych to vypocitala hypoteticky na zaklade cisel, ktere odhadnes pruzkumem trhu. Pokud to takto uvedes, mohla bys nahnat plusove body za to, zes do toho musela vlozit vice energie, snaha se vzdy ceni.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze