Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@anakon nezlob se, ale přemýšlet o tom, že necháš jít dítě ve 14 z domova je naprostá pitomost. Jaký máš teď vztah s manželem? Dceři musíš vysvětlit, že jí je jen 14, že nikam nepůjde - však by po ní sáhla sociálka a nehledě na to, legálně si přivydělávat nesmí - tohle všechno zavání průšvihem.
Co varianta, že se odstěhuješ s ní, nebo začnete na sobě všichni pracovat a i otec na sobě mákne v rámci nějaké rodinné terapie?
@anakon Ve 14 chodí na brigády??
Promiň, ale takové „ucho“ se nechce odstěhovat jenom tak. Samozřejmě bych jí to nedovolila, žádný makléř s ní nepodepíše ani smlouvu. A řešila bych „proč“ jí ve 14ti něco takového napadlo!!! ![]()
@anakon Zkus dceři předložit jeden takový argument - a uvidíš, jak bude reagovat…
Pokud není plnoletá, mají rodiče zodpovědnost za její bezpečnost a i za škody, které způsobí úmyslně nebo i z nedbalosti. Ale je tu ještě jeden horší moment: Může se stát, že jí někdo ublíží - a následkem toho ona zemře. A rodiče můžou pak být souzení (případně i odsouzení) za zanedbání povinné péče. Prostě mají vědět, kde se jejich dítě pohybuje a jestli je v bezpečí…
(Faktem je, že na podobných případech si třeba v USA vybudoval kariéru nejeden státní návladní. A můžeme si stokrát myslet, že u nás to není možné, ale vyloučit se to nikdy nedá…)
Tak se dcery zeptej, jestli by tě chtěla svým chováním dostat do vězení. Uvidíš, jak bude reagovat.
@anakon je jí 14, a to ptáš jo? já čekala třeba 17, tohle je úlet
muž je majetnický, nevím co si pod tím představit. Každopádně to bydlení je kravina. a co má prosimtě za brigády že si tolik vydělá?
@anakon ve 14 si nema co planovat odchod z domova, vydelava si na cerno, ty jsi za ni plne zodpovedna, tedy i za jeji detskou praci! Nejak nechapu, proc jsi se vratila k chlapovi, jestli s nim nechces byt, tak s dcerou odejdete, najdete si byt v Praze, Ale pracovat a bydlet sama zkratka nesmi
Btw. tak mě napadlo - dítě tedy ve 13 začne hulit marjánu, kouřit a pít. Pak se zázračně změní a už to nedělá, ale najednou má 2 brigády ve 14ti letech!!! a dost peněz na nájem. Makléř je tak pitomý, že mu nevadí jednat se 14ti letou, no problem, však byt bude na matinku a tudíž nájem bude platit ona a ta se nikdy neopozdí, aby neměla problém s dcerou. Dcera je na ZŠ - předpokládám vzhledem k věku. Čím dál víc mi to tu smrdí - neprodává ona drogy nebo sebe? Na žádnou jinou brigádu by jí normálně nevzali. Problém najít kvalitní brigádu za dostatek peněz mají středoškoláci. A tady je najednou dítě se 2 brigádami a dostatkem peněz na nájem + živobytí. ![]()
A to pro mně znamená? píšete tu že jí nemám pouštět ale nemám jí to zakazovat, nevím jak to mám vyřešit, měli jsme spolu dobré vzahy ale nevímm jak to mám ted slepit, nechce se mnoju o ničem jiném mluvit, já si samostatné bydlení jen s dcerou dovolit nemůžu, obzvlášt ne v praze, proto jsem se stěhovala za prahu..
Tak ve čtrnácti ani omylem. Co nějakej intr?
Jak jí to máš vysvětlit? Vysvětlila bych jí to jednoduše. Prostě není plnoletá, nemůže sama bydlet a jestli uteče, bude to řešit sociálka a půjde do pasťáku.
Vzala bych jí k nějakýmu psychologovi, aby zjistil, jakej má problém, protože není možný, aby čtrnáctka takhle přemýšlela. Vypadá, že to má s tím bydlením docela vymyšlený, takže to asi myslí vážně.
Příspěvek upraven 25.12.14 v 14:19
Takže na jedné straně se chytla blbé party a na druhé zodpovědně maká na dvou brigádách? Ve 14 letech a vydělává tolik, že zaplatí nájem a jídlo?
![]()
A co škola? Chápu, že někdo chce jít ve 14 z domu, taky jsem toužila utéct, vyřešila jsem to střední školou a bydlením na intru, ten víkend „doma“ se nějak přežil. Byla jsem ale „slušná“ holka, žádné kouření, pití a tráva… Bydlet sama nemůže, nejde to třeba u babičky? U nás třeba jednu dobu bydlel synův kamarád, měli doma problémy a chtěl vysloveně utéct z domu, tak jsme to s jeho mámou domluvili takhle, než vyřešila svoje problémy…
Máš za dceru odpovědnost a můžeš být popotahovaná, že se o ni nestaráš, je to tvoje povinnost, ať ona chce nebo ne. Co ten intr? Tam by na ni aspoň dohlídli ![]()
@kve-tinka píše:
@anakon Ve 14 chodí na brigády??Promiň, ale takové „ucho“ se nechce odstěhovat jenom tak. Samozřejmě bych jí to nedovolila, žádný makléř s ní nepodepíše ani smlouvu. A řešila bych „proč“ jí ve 14ti něco takového napadlo!!!
Teď mě to taky trklo. No, před dosažením plnoletosti nemůže dcera sama uzavřít legální pracovní smlouvu. Takže - buď někde pracuje načerno, anebo - šlape chodník. Omlouvám se za ten výraz.
@ynax omlouvám se, toto jsem opomněla, bydlet chce i stím kamarádem co by byl ochotný to na sebe napsat, on bude hlavní příjem. neuvažovala jsem o nečem takovém o čem mi tu píšeš
Jako to fakt uvažuješ o tom, že dovolíš bydlet svý čtrnáctiletý dceři s nějakým chlapem???
![]()
@anakon Prosím tě a to kde může legálně ve 14 brigádničit? Jako podle mne nikde. Je sice hezké, že vydělává a je samostatná… ale nemá ještě ani občanku. Nějak mi to celé nesedí…
Podle mne samostatné bydlení ve 14ti akorát tak zavání průserem…
Minimálně máš páku v tom, že jí nebudeš krýt, co se nelegálních brigád týká, smlouvu na byt bych nepodepsala ani náhodou a ve čtrnácti bych jí tedy rozhodně nenechala bydlet ani s žádným přítelem, protože je pod zákonem a pěkně bych jí tím vyhrožovala, že přítele nahlásím na policii apod.
Ano, chodí na brigádu, o to vím a vím že oficiálně je to na „černo“ ale přeci toto není nic tak strašného