Má obavy z ogtt - netěhotná

Anonymní
1.3.24 15:34

Má obavy z ogtt - netěhotná

Anonym nebo smazat - zdravotní problémy v rodině, děkuji.
Moje sestra, věk 43let, měla v lednu zvýšený cukr - první hodnota 6,5, druhá hodnota po cca týdnu 5,7 (byla celá vystresovaná, kdy si po druhém odběru volala k doktorce a zdr. sestra jí místo hodnoty 5,7 přečetla špatně 6,7, kdy se sestra dozvěděla, že ve skutečnosti to bylo 5,7 až v ordinaci u doktorky v žádance na ogtt, zdr. sestra si číslo 5 spletla s číslem 6).
Sestra neměla čas z pracovních důvodů si zajít na ogtt dříve a je objednaná na příští týden na ogtt. Má z toho hrůzu. Prý trochu upravila životosprávu, necpe se sladkým jídlem, pije citron s vodou, jí vcelku zdravě, k tomu denně citron, vlákninu, vitamín d3.
Za poslední roky celkem přibrala, má nějaké problémy, které řešila jídlem. Hodnotu cukru měla v r.21 4,9.
Z toho testu ogtt má hrůzu, z toho výsledku, že ji zařadí mezi diabetiky a chce si ho posunout.
Absolvovala jej v těhotenství před více jak 10ti lety 2× s dobrými výsledky.
Je teď i nachlazená s bolestmi v krku a chce ten test přesunout.
Má panickou hrůzu z toho, že ty výsledky vyjdou špatně a bude vedena v kolonce diabetik.
Já jsem nedávno byla na těhotenské cukrovce taky, vyšla mi hraniční a i já mám z cukrovky obavy a myslím si, že strkat hlavu do písku je to nejhorší.
Co myslíte vy? Měla by překonat strach a na ten test jít?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2003
1.3.24 15:47
@Anonymní píše:
Anonym nebo smazat - zdravotní problémy v rodině, děkuji.
Moje sestra, věk 43let, měla v lednu zvýšený cukr - první hodnota 6,5, druhá hodnota po cca týdnu 5,7 (byla celá vystresovaná, kdy si po druhém odběru volala k doktorce a zdr. sestra jí místo hodnoty 5,7 přečetla špatně 6,7, kdy se sestra dozvěděla, že ve skutečnosti to bylo 5,7 až v ordinaci u doktorky v žádance na ogtt, zdr. sestra si číslo 5 spletla s číslem 6).
Sestra neměla čas z pracovních důvodů si zajít na ogtt dříve a je objednaná na příští týden na ogtt. Má z toho hrůzu. Prý trochu upravila životosprávu, necpe se sladkým jídlem, pije citron s vodou, jí vcelku zdravě, k tomu denně citron, vlákninu, vitamín d3.
Za poslední roky celkem přibrala, má nějaké problémy, které řešila jídlem. Hodnotu cukru měla v r.21 4,9.
Z toho testu ogtt má hrůzu, z toho výsledku, že ji zařadí mezi diabetiky a chce si ho posunout.
Absolvovala jej v těhotenství před více jak 10ti lety 2× s dobrými výsledky.
Je teď i nachlazená s bolestmi v krku a chce ten test přesunout.
Má panickou hrůzu z toho, že ty výsledky vyjdou špatně a bude vedena v kolonce diabetik.
Já jsem nedávno byla na těhotenské cukrovce taky, vyšla mi hraniční a i já mám z cukrovky obavy a myslím si, že strkat hlavu do písku je to nejhorší.
Co myslíte vy? Měla by překonat strach a na ten test jít?

Ne ať nechodí, však cukrovka je jako rýma, za týden přejde.. Co je to za blbá otázka proboha :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
1.3.24 15:48

Ať jde, nemocná ať tam teda nechodi, ale rozhodne bych to moc neoddalovala. Když nebude mít nějaké strašné výsledky, tak bude max držet dietu. Lepší vědět na čem je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21610
1.3.24 16:03

No hlavně pitím vody s citronem si akorát může zkreslit výsledky. A když se cukrovka neodhalí, tak se hlídat přestane a následky mohou být fatální. Fakt to není rýmečka, která za chvilku zmizí. Měla by se začít chovat jako dospělý člověk a pečovat o své zdraví. Můj strejda pořád neměl čas cukrovku řešit. Skončil s několika amputovanými prsty na nohou, omezenou hybností atd.
Takže určitě ať na testy jde, ale až bude zdravá. A na vodu s citronem a další rady na umělé snížení hodnot cukru bych se fakt vykašlala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
1.3.24 16:04

Takže ona se boji toho, ze ji zařadí mezi diabetiky, ale nebojí se toho, ze muze mít cukrovku? Dost zvláštní priority. Ať nevymysli blbiny a jde na test. A nevidím důvod to odkládat, když test ma příští týden a teď je lehce křaplá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3021
1.3.24 16:10

A kdyby jí mezi diabatiky zařadili, stalo by se jí co tak strašného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
1.3.24 16:20
@Kryptozoo píše:

Jestli to nebude něco podobného, jako když se někdo bojí jít k psychiatrovi, že dostane „papíry na hlavu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116110
1.3.24 16:22
@nozu píše:
No hlavně pitím vody s citronem si akorát může zkreslit výsledky. A když se cukrovka neodhalí, tak se hlídat přestane a následky mohou být fatální. Fakt to není rýmečka, která za chvilku zmizí. Měla by se začít chovat jako dospělý člověk a pečovat o své zdraví. Můj strejda pořád neměl čas cukrovku řešit. Skončil s několika amputovanými prsty na nohou, omezenou hybností atd.
Takže určitě ať na testy jde, ale až bude zdravá. A na vodu s citronem a další rady na umělé snížení hodnot cukru bych se fakt vykašlala.

V klidu, citron neudělá s glykemii nic.
Ale pro zakladatelku: hlavně ať před odběrem nedrží žádnou dietu. Cílem vyšetření není aby dopadlo dobře, ale aby se zjistil pravý stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.24 16:24
@Kryptozoo píše:

Ona celý život strašně stresuje, vše si zabírá a nechce tu jistotu s cukrovkou.
Myslí si, že když zhubne, což se jí moc nedaří, tak, že bude mít výsledky v normě, celý život byla štíhlá až akorát, naposledy ho měla v pohodě v r. 21 s hodnotou 4,9, to byla na komplexních krevních testech.
V lednu měnila doktorku, ta její přestala ordinovat a nová doktorka jí udělala vstupní krevní testy a tak se ten zvýšený cukr zjistil, je v tom pásmu prediabetes.
Na ogtt má jít ve středu, ve čtvrtek k doktorce s výsledky ze sona a bojí se jít i k té praktické doktorce, kvůli tomu, že se chystá nejít na ogtt.
Na to ogtt není vlastně ani objednaná, v laboratoři jí řekli, že může přijít kdykoliv, ale že nejvhodnější je středa.

• Citovat
  • Upravit
3913
1.3.24 16:36

No asi by si měla dát dopořádku priority.
Když nepůjde na ogtt tak nebude zařazená mezi diabetiky, nebude sledovaná a nebude mít dietu, ale na druhou stranu tím může vážně ublížit a nebo rovnou zabít svoje dítě…
Jí by asi prospělo, kdyby se objednala i psychologovi. Ženské se často bojí té příšerné diety. Přitom jde o pár měsíců, kdy jde především o jejich dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21610
1.3.24 16:40
@Anonymní píše:
Ona celý život strašně stresuje, vše si zabírá a nechce tu jistotu s cukrovkou.
Myslí si, že když zhubne, což se jí moc nedaří, tak, že bude mít výsledky v normě, celý život byla štíhlá až akorát, naposledy ho měla v pohodě v r. 21 s hodnotou 4,9, to byla na komplexních krevních testech.
V lednu měnila doktorku, ta její přestala ordinovat a nová doktorka jí udělala vstupní krevní testy a tak se ten zvýšený cukr zjistil, je v tom pásmu prediabetes.
Na ogtt má jít ve středu, ve čtvrtek k doktorce s výsledky ze sona a bojí se jít i k té praktické doktorce, kvůli tomu, že se chystá nejít na ogtt.
Na to ogtt není vlastně ani objednaná, v laboratoři jí řekli, že může přijít kdykoliv, ale že nejvhodnější je středa.

no ale to, že nepůjde na testy a k doktorce v podstatě nic neřeší. To jí potenciální cukrovky nezbaví. A třeba já jsem velmi hubená a v těhotenství jsem těhotenskou cukrovku měla. Samozřejmě pokud bude v těch hodnotách prediabetes, tak jí doktorka bude hlídat. Zhubnutí určitě pomůže. Ať si vygooglí důsledky neléčené diabetes. Tím, že bude strkat hlavu do písku, se zdravotních rizik a problémů opravdu nezbaví… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21610
1.3.24 16:41

@LilyJane ona není těhotná ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
1.3.24 16:46
@nozu píše:
@LilyJane ona není těhotná ;)

Pardon, moje blbost. Vidím ogtt a vnímám jenom že jde o těhotenskou cukrovku ať už je napsané cokoliv :) Vykojený mozek no…

Každopádně pokud by cukrovku měla, tak si bude ubližovat jenom sama sobě. On je důvod proč se to zjišťuje a hlídá. A věkem se to bude jenom zhoršovat. To chce počkat až skončí v nemocnici v mnohonásobně horším stavu?
Mám pocit, že spoustu lidí skutečně probere až když zkolabují a odveze je rychlá. Do té doby k doktorům ani omylem, hlavně nic neřešit, aby se nemuseli nějak omezovat a neměli něco v papírech. Skutečný stav těla je šumák, dokud funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.24 16:59
@nozu píše:
no ale to, že nepůjde na testy a k doktorce v podstatě nic neřeší. To jí potenciální cukrovky nezbaví. A třeba já jsem velmi hubená a v těhotenství jsem těhotenskou cukrovku měla. Samozřejmě pokud bude v těch hodnotách prediabetes, tak jí doktorka bude hlídat. Zhubnutí určitě pomůže. Ať si vygooglí důsledky neléčené diabetes. Tím, že bude strkat hlavu do písku, se zdravotních rizik a problémů opravdu nezbaví… :roll:

Ona tím zatěžuje nás vsechmy, kromě svého muže, už posloucháme od ledna problémy s tím jejím prediabetem.
To je tak rychlé, že z prediabetu mohou být problémy?
Nastínila nám i její představu, chce držet poctivě dietu, že si sladké dá jen o víkendu a bude chodit na procházky a cvičit, prý začíná jaro a půjde jí to lépe než kdyby to začala v lednu, dříve měla pohybu hodně, teď pro ni jít někam pěšky je problém, všude jezdí autem.
Jídlo sice omezila, sladkého tolik nesní co před tím, ale vlastně nedělá nic kromě toho, že do jídelníčku zařadila vlákninu, vitamin d3 prý bere od pandemie covidu každou zimu a dává si ten citron do vody a pak ho i jí.
Má takovou představu, že se na ogtt vyklašle a v červnu si zajde k pl na testy na cukr a pokud to bude po jejím režimu špatné, tak až potom půjde na ogtt a zahájí léčbu, bude-li třeba.
Ona, když mluví, to je slovní průjem a kulomet, prpblémy na nás hází celý život, nedospěla ani s dětmi a mužem, koho nestresuje, tak to jsou jen její děti a muž.

• Citovat
  • Upravit
14210
1.3.24 17:01

Neměla by tam chodit nemocná, ale jinak pak ať jde. Já byla v únoru, na lačno mám glykémii 6,3 a cukrovka zatím tedy nepotrzená, ale prý mám čekat, že to dorazí.
Mně tedy vadilo, že se tam musí tak brzy ráno, normálně vstávám až po 8 hodině a tady se muselo být na 7 hodinu. A pak takhle brzy vypít ten sladký blaf. Naštěstí už to měli s pomerančovou příchutí, takže to bylo jako přeslazená fanta, ale prostě nejsem zvyklá takhle brzy do sebe něco nacpat a ještě takhle sladký. Ale přežila jsem to, jen jsem měla co dělat, abych neusnula, při tom čekání na další odběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí