Má se vystěhovat do deseti dní

Anonymní
20.12.18 23:02

Má se vystěhovat do deseti dní

Dobrý večer, dnes moji známé ústně oznámil majitel bytu že se má do konce roku vystěhovat. Mají tedy smlouvu jen do konce roku ale tu vždy prodlužovali. Výpovědní lhůta tam není bohužel uvedena žádná. To se opravdu nemůže nijak branit? Kdyby alespoň do měsíce ale do týdne teď před vánoci?? :nevim:
Prosim zachovat anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
20.12.18 23:06

Bohužel, pokud je smlouva na dobu určitou, musí se vystěhovat. Jinak by to,, na dobu určitou "ztrácelo smysl. Situace je to hrozná, ale je lepší se dřív zabývat tím, zda smlouva bude prodloužená. Ne čekat na pronajímatele. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
20.12.18 23:12

Já si myslím, že tímto způsobem to zákon neumožňuje. Jaký udal důvod? Pokud nájemník řádně platí nájem, není tak lehké se ho zbavit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
20.12.18 23:14

@Mbeya jenže to platí jen v případě, kdy je smlouva na dobu neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.12.18 23:16

Pokud nemá ve smlouvě definováno za jakých podmínek dojde k prodloužení a jakým způsobem musí obě strany projevit, že smlouva nebude prolongována, musí se vystěhovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.12.18 23:20

To víte jistě? Sama pronajímám 6 bytů. A vždy se smlouvou na rok. Toto jsem řešila sice pouze teoreticky s právníkem ale opravdu si majitel nemůže říct za deset dní se vystehujte. Smlouva nesmlouva, zákon stojí přeci nad! Nějak ti nájemníci chráněni být musí, když už postupují riziko, že nebydlí ve vlastním…

• Citovat
  • Upravit
9040
20.12.18 23:22

To je trubka. Měla se zajímat, jestli jí to prodlouží. Teď má zřejmě smůlu no. :? A tu situaci jí tedy nezávidím, špatně se jí bude něco takhle narychlo shánět :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
20.12.18 23:23
@Anonymní píše:
ale opravdu si majitel nemůže říct za deset dní se vystehujte.

ale on si to majitel neřekl, to si přece s nájemníkem smluvili už při podpisu smlouvy :nevim: nájemník už tehdy věděl, že ke konci roku se musí vystěhovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
20.12.18 23:24
@Anonymní píše:
To víte jistě? Sama pronajímám 6 bytů. A vždy se smlouvou na rok. Toto jsem řešila sice pouze teoreticky s právníkem ale opravdu si majitel nemůže říct za deset dní se vystehujte. Smlouva nesmlouva, zákon stojí přeci nad! Nějak ti nájemníci chráněni být musí, když už postupují riziko, že nebydlí ve vlastním…

A jak je potom chráněn pronajímatel? Nějak nechápu vaši anonymní odpověď. Na jednu stranu to pidle Vás nejde,ale neupřesníte, za jakých podmínek je to možné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.12.18 23:24
@Anonymní píše:

Ale oni jsou chráněni. Celý rok. A pak jim to končí.
Pokud by docházelo k nějakému automatickému prodlužování, ztrácela by ta smlouva smysl a byly by pouze na dobu neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
20.12.18 23:27

Upřímně, ústně a ještě takhle šibeniční termín, to bych se pro radu obrátila na právníka a ne na zasloužilé kecalky z emimina. Nic ve zlém :) dobrou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.18 23:30

@Aduš8 já ten zákon neznám. Jen mi právě říkal, že to není snadné někoho dostat pryč, at si to pořádně rozmyslím. To byl jen krátký rozhovor se známým, a já v té době neřešila výpověď, takže zas tak jsem se o to nezajimala. Anonym proto, že píšu o svém majetku…

• Citovat
  • Upravit
14376
20.12.18 23:33
@Anonymní píše:
@Aduš8 já ten zákon neznám. Jen mi právě říkal, že to není snadné někoho dostat pryč, at si to pořádně rozmyslím. To byl jen krátký rozhovor se známým, a já v té době neřešila výpověď, takže zas tak jsem se o to nezajimala. Anonym proto, že píšu o svém majetku…

On je taky rozdíl, zda bydlí člověk v pronájmu či podnájmu. U obojího platí jiná pravidla. Ale smlouva na dobu určitou prostě vyprší a pokud majitel nedá k podpisu její prodloužení :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.12.18 23:34
@Anonymní píše:

Ale může, pokud nejsou ve smlouvě podmínky prolongace. Navíc ona přece věděla, že jí končí smlouva a měla se předem zajímat o smlouvu novou a ne čekat, jak to dopadne.

• Citovat
  • Upravit
Janli
20.12.18 23:36
@Anonymní píše:

Ty neznáš občanský zákoník v paragrafech, které se tě tak bezprostředně týkají ? 8o Ty jsi dobrý hazardér...…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max