Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Před chvílí mi volala nejstarší dcera, že jí její třídní učitelka řekla, že volala dětské lékařce a ověřovala si, jestli její nemoc byla opravdu tak vážná, že byla dva týdny doma!
Má na to právo?
Dcera je od začátku roku hodně nemocná, nejdřív měla stafylokoka, potom zánět hrtanu a nakonec mononukleozu, takže si učitelka zřejmě myslí, že simuluje.
existuje snad neco jako lekarske tajemstvi, ne? takze i kdyby volala, tak doktorka ji nesmi nic rict ![]()
Tak já si myslim, že když můžou po dítěti chtít razítko od lékaře, že má právo si mu i volat. Za mých mladých let se tak dělo docela běžně, kontrolovali si ty, co často nechodili do školy pod záminkou nemoci nebo návštěvy lékaře, ale oni přitom jen zapejkali.
Myslím si, že volat může, ale lékař musí zachovat lékařské tajemství. Zas chápu, že je to občas pro učitele těžké odlišit, kdo je opravdu nemocný a komu se jen nechce do školy.
Myslím si že na to učitelka právo nemá. Já bych si za ní došla a vyřídila si to s ní.
peggy.sl píše:
Když jí neřekne dg, tak k čemu tam potom volá?
Nemusí říct dg, ale může říct, že je oprávněně doma, to snad stačí oběma stranám. ![]()
Já teda nevím, ale podle mýho názoru na to právo nemá, přece existuje nějaký lékařský tajemství a doktorka by neměla podávat informace o nemoci tvé dcery komu se jí zachce bez tvýho souhlasu, i kdyby to byla semenší hloupost. Jsem zvědavá, co ti napíšou ostatní.
Taky si myslím, že lékař má dodržet lékařské tajemství, i když se jedná o školu. ![]()
no aby si ověřila že je dítě nemocné..
k tomu dg nepotřebuje vědět, stačí, že ji to dr. potvrdí
Zavolat si určitě může, ale doktorka by podle mě, měla dodržovat lékařské tajemství ne?
burgundy píše:
no aby si ověřila že je dítě nemocné..k tomu dg nepotřebuje vědět, stačí, že ji to dr. potvrdí
Ona už byla dneska ve škole a měla omluvemku v pořádku, takže nechápu proč jí ještě volá!
jsem fakt vytočená až ke stropu… ![]()
učitel si může ověřit důvod nepřítomnosti ve škole. Čili lékař jakoby potvrdí absenci. VY už si nidko nepamatujete, jak musela být do školy omuvenka pouze od lékaře??
Tak pravo volat lekarce urcite ma, ale lekarka muze jenom potvrdit, ze na marodce byla opravnene. V ziadnom pripade nema lekar pravo sdelit ucitelce diagnozu.