Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Gina108 píše:
No a co jí ta doktorka řekla? Diagnózu určitě sdělovat nesmí, ale jestli může říct - jo, slečna XY je tak nemocná, že byla 14 neschopná do školy, to už je taky přece proti ochraně os. údajů
Nicméně bych byla nasraná taky. Má to přece nejdřív řešit s tebou jako s rodičem, ne? To bych brala jako porušení důvěry. To už vás rovnou měla napráskat na sociálku, aby vám zatrhli dávky, že dítě neposíláte do školy![]()
![]()
My žádný dávky nebereme, takže na nás nemůžou…
![]()
holky, já třeba o tom ,že stačí omuvenka rodiče nevěděla, a jak mi malá omarodila, šla jsem k mudře aby nám napsala omluvenku
.
teda mě by to taky vadilo. Učitelka by mi tím dávala najevo, že mi nevěří, nebo že nevím co mé dítě dělám. Za mě stačilo do 3 dnů omluvenka od rodičů a spi delší razítko od doktora. Brácha měl hodně špatnou imunitu, takže na 2. stupni byl víc doma jak ve škole a nikdo doktorce nevolal.
já bych možná zašla do školy a zeptala se přímo té učitelky, proč volala doktorce a co se jí nezdálo ![]()
Odpověď učitelky:
Ano může si ověřit nemoc dítětě, hlavně pokud již dříve byly nějaké nesrovnalosti s docházkou a omluvenkami.. Lékař škole může sdělit pouze to zda skutečná doba nepřítomnpsti dítětě byla v souladu s léčením. Měli jsme případy, že rodiče měli dítě doma třeba 14 dní i 3 neděle a teprve potom s ním šli k lékaři a nebo prodloužili samovolně léčbu o několik dni. každopádně je dobré se školou si v klidu vyjasnit nepřítomnost. taky se mohlo stát, že rodiče zapoměli oznámit škole důvod nepřítomnosti a to do tří dnů. To říkají předpisy dané z MŠMT o omlouvání dětí.
Carrinka píše:
Podle mě právo nemá!!! Je logické, že mohla volat v době, kdy dcera nebyla ve škole, ale pokud už dneska byla a přinesla od lékařky omluvenku, tak nechápu důvod!!! Rozhodně bych se bránila … Protože omluvenka stačí i jen od rodiče!!! Zkusím zjistit z jiného zdroje - ze školství, zda to je běžné a napíšu ti!!!
záleží, co má daná škola ve školním řáde ![]()
Ahoj,nevim,zda ma ucitel pravo,ale myslim si,ze ano.Pokud by to neslo,tak by na zaskolactvi jinak nikdo neprisel,i rodice muzou s ditetem drzet basu.Kolik uz bylo pripadu,ze rodice dite do skoly neposilali.Jinak vim,ze pokud bude ucitelka aktivni,muze podat oznameni na socialku a vam odebrat socialni davky.
Omluvenky od rodicu uz jsou omezene,delsi nemocnost by mela potvrdit do skoly detska dr.
Mmch byla jsem nedávnu u našeho pediatra a jelikož netaktně telefonoval během prohlídky, tak jsem si netaktně vyslechla rozhovor o tom, že jistá paní Deméterová schání omluvenku pro holku, aby jí nevyrazili ze školy (asi učňák, už ne ZŠ), že včera měla být na nějaké zkoušce a jejich mudr jim nechce napsat omluvenku (proč asi) a ten náš hodnej trouba pediatr jim to snad slíbil napsat
no, takže pokud je žák i s rodiči vychcanej, tak ani zavolání doktorce učitelce nepomůže.
Určitě na to učitelka právo má, jen se nedozví diagnozu. Za mého dětství to byl naprosto normální postup a dělo se tak zcela pravidelně. Sice je divné, že volá až po nástupu do školy, ale právo má.
eviliska píše:
holky, já třeba o tom ,že stačí omuvenka rodiče nevěděla, a jak mi malá omarodila, šla jsem k mudře aby nám napsala omluvenku.
U nás na škole vyžadavali omluvenky od doktora,když jsme byli víc jak 2 dny doma.měli jsme teda příšernou učitelku,ale nikdy nevolala nikam po doktorech.Takže u nás to normální není ![]()
peggy.sl píše:Gina108 píše:My žádný dávky nebereme, takže na nás nemůžou…
No a co jí ta doktorka řekla? Diagnózu určitě sdělovat nesmí, ale jestli může říct - jo, slečna XY je tak nemocná, že byla 14 neschopná do školy, to už je taky přece proti ochraně os. údajů
Nicméně bych byla nasraná taky. Má to přece nejdřív řešit s tebou jako s rodičem, ne? To bych brala jako porušení důvěry. To už vás rovnou měla napráskat na sociálku, aby vám zatrhli dávky, že dítě neposíláte do školy![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Já vím, však to byl vtip
![]()
Tak zrovna nedávno jsme se bavila s naší pediatrčkou. Zrovna jí tam volala maminka která řešila, že napsaladceři omluvenku a ve škole chtějí potvrzení odlékaře,že jí chtějí volat. Dokotrka mi říkala, že podle nějakých nových pravidel či co, nemají školy absolutně nárok něco takovýho po lékaři chtít. Že jedině písemně a to za poplatek 100,–.Je to pro tu doktorku další práce navíc a když jí tam pak čeká v čekárně dvacet dětí který si jdou jen pro omluvenku tak je to na palici. Takže je to teď zpoplatněné, zrovna jako třeba potvrzení do školky o zdravotním stavu dítěte.
jestli na to právo má nebo nemá by mi bylo úplně jedno. šla bych si to vyřídit hlavně s učitelkou, že jestli má nějaký problém a nevěří mému podpisu, tak by raději mohla volat matce a že si nepřeju aby něco takového řešila s doktorkou.
A taky bych se šla zeptat doktorky, co všechno jí řekla, že si nepřeju aby o zdravotním stavu mých dětí kohokoli informovala bez mého souhlasu.
No já se s dovolením vyjádřím taky, jsem učitelka.
Nechápu, co je špatného na tom, že si učitelka ověří u doktora, že bylo dítě skutečně nemocné
Učitel není vědma, takže rozlišit děti, které si jen seženou razítka a pak chodí za školu (nebo ty, co je kryjí rodiče kvůli písemkám, dovoleným, chatám…) a ty skutečně nemocné je OPRAVDU těžké. Rozhodně záškoláci nejsou jen nějaké sociální nepřizpůsobivé případy.
To byste se pak mohly rozčilovat, že vás kontroluje revizor v autobusu nebo zaměstnavatel, zda skutečně marodíte.
Prostě když dítě opakovaně chybí, nevidím nic špatného na tom, když si to učitel ověří.
Jak by vás asi rozčilovalo, až vám bude vaše dítě vykládat o nějakém spolužákovi, který je imrvére za školou, nebo doma s rýmičkama, protože má takovou dětskou doktorku, která se vším nechává 14dní doma a dítě toho využívá k tomu, že si dělá ze školy volno. To se zase budete rozčilovat, jaký je učitel debil, že si to neověřuje.
Gina108 píše:
Má to přece nejdřív řešit s tebou jako s rodičem, ne?
Rodič má udělat první krok, max. do 3 PRAC. dnů omluvit nepřítomnost žáka ![]()