Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak-v porodnici byla skoro 3 tydny v inkubátoru, pak nás převáželi z Bulovky na Motol a tam byla 2× pod narkozou…Nemůže to mýt opačně kvuly všem těm přístrojům apod..kdyz ji to tam v noci svítilo apod.
@LuSof píše:
Povída, hraje si s polštářem-dekou -děla kraviny..
A ty vedle děláš, že spíš?
To ti trochu skáče po hlavě, ne? Ty jo já bych jí zatla tipec. Ono možná, kdyby si odešla a šla prostě spát…
Třeba by se slečna nudila a usnula spíš. Ona ví, že nespíš! ![]()
@LuSof tak jí nesmíš nechat usnout, až teprv když bude čas, tj. osmá večer. Je ti náročné ale je to potřeba. Prostě je to extrém, musíš to tak brát.
Můj syn se budil v noci a byl vzhůru třeba dvě tři hodiny (potmě v postýlce), ráno jsme pak dospávali. Jakmile jsem ho vzbudila v 7 a nechala ho usnou až ve 12 a spát dvě hodiny a pak probudit, tak už v noci nevstal, stačilo to udělat jeden den a v noci se přestal budit. U vás je to extrémní, tak asi budeš muset vydržet dýl.
Ale pokud dcera spí denně deset hodin, tak úplně v klidu může spát třeba 21-7 nemusí to být nutně 1-11. Jen jí to musíš přehodit.
A co ma k jidlu? Nema moc cukru? Necetla jsem celou diskuzi, tak se jen ptam. Protoze pokud opravdu chodite ven, pravidelne kazdy den, vecer neblbnete, tak nevim cim jinym by to bylo? a odpadnout by mela. Ale rozhodne bych ji nenechala vyspavat do 11 ![]()
@LuSof píše:
Jinak-v porodnici byla skoro 3 tydny v inkubátoru, pak nás převáželi z Bulovky na Motol a tam byla 2× pod narkozou…Nemůže to mýt opačně kvuly všem těm přístrojům apod..kdyz ji to tam v noci svítilo apod.
Radu nemam, ale tohle bych za tim nevidela, ne po tak dlouhe dobe. Syn byl taky chvili v inkubatoru a po par tydnech si zvykl na den/noc jako kazde jine mimino, taky jsme uz 2×prekonavali velky casovy posun, s tim by se normalne mel organismus srovnat a dostat se do „normalniho“ rytmu - noc=tma=spanek, den=svetlo=aktivita
Asi tě nepotěším, ale synovi je 3 a půl a stále nespí, už od porodnice s tím bojujeme, chodi spát kolem 12 a vstává kolem 7 a to se ještě v noci několikrát vzbudí, už jsem si zvykla, byli jsme u 3 neurologů i ve spánkové laboratoři a nikde nic nezjistili, pouze mi řekli, že má poruchu spánkového rytmu. Syn tedy chodí ještě spát po obědě tak na půl hodiny až hodinu, když jsem ho spát nedala, tak usnul třeba v 10 a ve 12 se vzbudil a byl třeba do 2-3 vhůru, takže to bylo ještě horší
vyzkoušela jsem naprosto vše, včetně léku na utlumení, co mi dal neurolog, ale nic nefunguje. ![]()
Radu sice nemám, ale nechápu, jak někdo může ležet s dítětem, dokud dítě neusne.. já jak kolem osmé lehnu (byť na pár minut), vždycky usnu, a synátor pak vyleze a jde ničit domácnost..
![]()
@AnastazieB píše:
@LuSof no ano, odpadne a na to právě čekáš… Odpadne, pokud usne třeba v 8 večer tak dobrý a stejně jí vzbuď třeba v 6, 7 ráno a takhle pořád dokola, až si zvykne. Pokud by odpadla třeba v poledne, tak bych nechala spát půl hodiny - max. hodinu a probudit a dát spát zas večer včas a ráno zas probudit… Tohle přeci není únosný, aby chodila spát v jednu ráno… Chápu, že některé děti mají malou potřebu spánku, ale pět hodin denně nemůže tříleté dítě dlouho vydržet.
Souhlasim, chce to delsi cas.Me treba u deti trvalo mesic, nez si navykly na zmenu casu atd.
Takze mesic buzeni v 6 rano je minimum!
@LuSof píše:
Jestli jsou ji temer tri roky, tak tohle uz nebude mit vliv. Zkousela bych fakt nekolik tydnu rano budit.Vim tady z e-mimi o hodne lidech s podobnym problemem a faktem bylo, ze rodice si radi pospali, takze dite vstavalo v 10-11 a to je pak jasny, ze ma naspano.
Skoro tříleté dítě bych vypakovala v 8 do postýlky, nejlépe takové, ze které nemůže vylézt, noční lampičku, zavřela bych za ním dveře a at se tam třeba staví na hlavu.Na nic bych nereagovala. Budit v 7 stůj co stůj. Spát přes den bych nedávala. Taky jsem měla tyto problémy s jedním dítětem, naštěstí druhé v pořadí, nebyl prostor tancovat, jak dítě píská. Dopoledne jsem chtěla jit s dětmi ven, pozdeji se starším do školky. Při upravování režimu a buzení bývala protivna, ale zvykla si. Teď chodí do druhé třídy, sova je to pořád, jen díky režimu a pevným pravidlům vstává v pohodě.
Pokud to takhle má už od mala ten inkubátor i ty narkózy vliv mít mohou. Určitě bych ji nezavírala někde samotnou do pokoje, usínej s ní i dál jak jste zvyklí
Zkusila bych ráno budit třeba kolem 8:00, přes den nedávala spát zkusila pořádně unavit - plavání apod. a odpoledne už bych vyřadila cukry, udělala meduňkový čaj (ještě by mohl pomoci kozlík lékařský), večer už klidový režim, pohádka atd… ![]()
@Jana206 píše:
Skoro tříleté dítě bych vypakovala v 8 do postýlky, nejlépe takové, ze které nemůže vylézt, noční lampičku, zavřela bych za ním dveře a at se tam třeba staví na hlavu.Na nic bych nereagovala.
Naprosto presne. Taky jsem syna nejdriv uspavala treba hodinu a akorat jsem z toho byla pak rozstrelena ja, protoze jsem se pak musela zvednout a jeste fungovat. Tak pak proste ze dne na den se zavedl ritual - knizka, pusa na dobrou noc, hajacka sebou a do postylky, zavrit dvere a nazdar. Rev, ktereho jsem se bala ani neprobehl a syn do 10 min usnul.
Pokud tam s ni zakladatelko lezis tak ji to vlastne „nakopava“. Proste pro nejakym vecernim ritualku odejit. A muze si 3 hodiny hrat v postylce, to uz je jeji vec. A rano v 8 proste budicek. Vyspavacka do 11 je extrem a cim driv to zlomis tim lip - skolku si s takovym rezimem neumim predstavit.
@Jana206 píše:
Skoro tříleté dítě bych vypakovala v 8 do postýlky, nejlépe takové, ze které nemůže vylézt, noční lampičku, zavřela bych za ním dveře a at se tam třeba staví na hlavu.Na nic bych nereagovala. Budit v 7 stůj co stůj. Spát přes den bych nedávala. Taky jsem měla tyto problémy s jedním dítětem, naštěstí druhé v pořadí, nebyl prostor tancovat, jak dítě píská. Dopoledne jsem chtěla jit s dětmi ven, pozdeji se starším do školky. Při upravování režimu a buzení bývala protivna, ale zvykla si. Teď chodí do druhé třídy, sova je to pořád, jen díky režimu a pevným pravidlům vstává v pohodě.
A postylka, ze ktere se neda vylezt je jaka? Zamcena klec na tygry? ![]()
@Jana206 píše:
jenom poznámku, moje rokapůlleté dítě by z té postýlky bylo schopné vylézt, chtěla bych vidět tu postýlku kterou neopustí tříleté dítě. pokud opravdu chce. A navíc, už několik holek tady psalo, že to dítě prostě neusne. taky jsem rok a půl neusnula do půlnoci, byla tma, ticho a stejně nic. klidně jsem si zpívala do tmy. Prý. mmch, tmu mám pořád ráda
to bude asi od těch dob
A nezkousela jsi budit třeba po půl hodině a pak dát večer v 8-9 do postele? Několik dnů po sobě.