Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Chapu, me se to taky libi. A zelenkave odstiny jsou i pozitivni na psychiku. My mame doma vsechno bile, ale kdyz prijdu ke tchyni (malovala asi pred dvema lety, nez tu nekdo vytasi Trabanta zase), tak ona prave takove tlumene kombinace ma a je to prijemne, hlavne v kombinaci se drevem. Ja bych fakt zkusila jeden pokoj a uvidite. Vsak nemusite mit cely barak hotovy za tyden. ![]()
Je to jen o tom, co je přednější, zda čas nebo peníze.
S dítětem je to tak, že jeden pracuje a druhý je s dítětem. Případně můžete makat oba, když dítě spí.
Já bych si spíše užila čas s rodinou.
Mně spíše zaujalo, že budete dělat technické kontroly teď po koupi. Stav domu se snad zjišťuje předem.
Myslela jsem elektrorevizi, odpady apod., zda nebude potřeba kopnout do toho. Statika jsme tam měli🙂
Logicky bude jeden malovat a druhý mít dítě. Nedávejte si velké cíle, jeden pokoj za víkend stačí, bolí z toho záda a krk. Vše dobře oblepit, zakrýt. Barvy vyzkoušet na kusu zdi, kde bude později třeba skříň, pak nemusíš jinde důkladně přemalovávat, když by se to nelíbilo. A až po elektrorevizi, abyste nemuseli čerstvě namalovanou zeď rozbíjet. ![]()
Počkej, a to řešíš malování aniž bys věděla, zda nebudete dělat nově elektriku nebo rozvody vody a odpady?
No, my se stěhovali aktuálně, koupila jsem opravdu hodně velký dům a od profíka by to stálo přes 50tisíc určitě..
takže jsme nakonec koupili dobrou penetraci a hodně kvalitní barvu, co se nemusí přetírat (Caparol, fakt doporučuju, vyšel teda na 13t.pod rukou…) je krásně kryvý, podklad byl relativně ok, ale i tak chlap něco škrabal a sádroval, udělal to sám, ale strávil tím týden dřiny fakt - barva jen 1 stěna v obýváku (capuccino) a po jedné u děcek.. jedna dcera chtěla vše bílé, já taky, chodby atd.. mám hodně dekorací a obrazů a kdybych do toho naplácala syté barvy, tak z toho bude cirkus Humberto ![]()
na chalupě třeba předloni jeden pokoj trval tři dny, protože to tam padalo vše na hlavu a jak je špatný podklad, tak to není vůbec žádná legrace a pro laika to je oříšek..
prostě to zkuste třeba na chodbě a podle toho uvidíte, zda to zvládnete.. já jsem ráda, když se to konečně umyje a je klid, ve velkém baráku to úplně sranda není a já sama bych zvládla maximálně tak vymalovat wc ![]()
My s žádnou rekonstrukci ještě nezačali. Vse se začne řešit až třeba za měsíc a půl až dva, tzn. nejprve, tak jak píšu v příspěvku, budou probíhat technické kontroly apod. a tyto věci řeší partner.
Ale vzhledem k tomu, že volného času mám fakt poskromnu, tak se během každého spánku malého snažím alespoň částečně na vše připravit, např. vyber barev/podlah apod., ať se tím ve chvíli, kdy to bude aktuální nemusíme už tolik zdržovat a nebudeme lítat po Hornbachu jako čerti,. ale budeme vědět po čem +- sahnout 😀
Proboha lidi🤣 🙈 🙈
no, barvy bych ale fakt ladila až poté, co budou v cajku stavební věci- voda, elektřina, stropy, osvětlení, podlahy..
malování až nakonec…
A jestli se bude předtím cokoliv bourat, tak samozřejmě připravit nervy na to, že ten stavební prach je úplně všude, to osobně blbě snáším.. malování už je proti tomu třešnička na dortu… mne třeba na rovinu šoklo, že za krytinu a lišty a rožky na podlahu jsem dala 16tisíc, ale za pokládku (musel dát i osb desky) dalších 25… takže ta práce je dnes de facto na úrovni ceny materiálu a člověk to při rozpočtu nesmí podcenit..
Mně přijde zbytečný si na toho někoho zaplatit. Pakliže uvažujete o každé místnosti a ještě jinou barvou, tak to nebude jen to tvoje připlatíme si, to bude docela dost peněz za profi malování celého domu. Pokud peníze neřešíte, proč ne. Pokud ano, vyprdla bych se zprvu na nějaké barvy ve všech místnostech a zkusila vymalovat jen jednu místnost.
Jen nám 30, malovali jsme s mužem celý předchozí starý dům, současný dům, pomáhali jsme kamarádům taktéž s malbou, minulý rok a letos dalším kamarádům, co teď řešili rekonstrukci. Nevidím na tom nic těžkého, akorát mít dobrý váleček a důkladně vše zakryté a polepené.
Klidně bych zkusila nějaké kamarády na výpomoc, je to pak všechno mnohem rychlejší, třeba my jsme si za pomoc řekli jen společnou večeři. ![]()
Příspěvek upraven 11.05.26 v 14:34
Jojo taky jsme to tak udelali. Malovaci party, pak nejake pivka a vecere za revans. Bylo to rychlejsi a i nas to vic bavilo, kdyz jsme meli spolecnost a s kym to pripadne zkonzultovat, kdo tomu aspon trochu rozumi.
Nechala bych si to vymalovat.
Zdraví, záda mám jen jedny. Pokud bude potřeba něco oskrabat, malíř ví jak na to
Nebudeš řešit a shánět barvy. S malým dítětem jedině na bílo. Ten wall art po dítěti bílou přetřeš, jakýkoli speciální odstín bude vždy vidět.
A hlavně nejdřív všechno opravte, položte podlahy a nakonec nechte vymalovat. Oblepeni a zakrytí základ.
Nedávno jsme nechali malovat 2+ 1 : 60 M2, měli to dva hotové za jeden den.
Manžel by na tom strávil několik dní…
@Menton píše: Více
Tak.ono je možné, že nez se to opraví, tak díře už bude ve školce. ![]()
@Menton My jsme vždy měli při dětech některé zdi barevné a tedy nic vidět nebylo při přetírání
A to těch dětí máme několik a okolo vypínačů jsme to přetírali několikrát protože děti.
A shánění barvy. Jako člověk jede okolo obchodu a vyzvedne barvu. Co je na tom těžkého? Otázka jedné akce. Můžeš si ji klidně i nechat namíchat dle vzorníku.
Příspěvek upraven 11.05.26 v 17:12
K malovaniu - velmi zalezi, ked je vsetko OK a naberies zakladny grif ako na to tak to celkom odsypa, ale potom sa moze stat ze sa ti tam nieco vybouli, diera, teraz to musis skrabat/sadrovat, brusit - to uz vyzaduje nejake skusenosti, nastroje a hlavne to velmi natahuje cas, takze sa tvoj odhad moze ukazat ako nerealisticky optimisticky.
Ak to chcete robit sami tak venuj pozornost aj materialu s ktorym budes pracovat - nedavno tu bola nejaka diskusia kde sa pouzil blby penetrak a nefungovalo to. Musi ti to cele spolu fungovat, jednotlive vrstvy chytit na seba.
Dalej ak budete robit sami tak by som dal pozor na to ze profesionalne veci sa nie vzdy osvedcia, napriklad profesional potrebuje co najkratsiu dobu schnutia aby mohol rychlo pokracovat, ja ako amater si vyberam co najdlksiu dobu schnutia lebo som amater, ide mi to pomaly, nemam skusenost atd… robit s tmelom ktory ma dobu tuhnutia 5min vyzaduje uz fakt vela praxe, ja si radsej kupim 1h tmel atd…
Farby nemaju iba ‚farbu‘ ale aj konzistenciu, riedenie, schnutie, oter, vydatnost, krytie… Teraz je popularne striekanie (airless, nerobi to tolko bordelu)… Farebnost budes riesit tym ze si to nechate namiesat u profikov, alebo si kupis pigmenty… Vela otazok ktore si treba prejst a vyhodnotit - tym ta nechcem od DIY variaty odradit, skor by som doporucil nerobit to stylom „najazd na obchodak, nieco nakupime a nejako to napatleme“, rozmysli si to, over si ci tie veci funguju tak ako si prajes, rozvazne nakup to co pouzijes a potom sa na to vrhni.
Farby si vyber ake chces ale nezabudni ze bielu miestnost zariadis cimkolvek, o lubovolnej inej farbe to neplati. Dalej treba zvazit svetelne podmienky, opticke vnimanie cloveka (niektore farby miestnost zuzuju atd..) Osobne povazujem bielu za nadcasovu a trvacnejsiu (nie po technickej stranke ale po stranke ‚okukania‘) nez akukolvek inu farbu.
Ja by som si nechal bielu a urobil si skor na nej nejaky vzor… napriklad som videl krasny byt hruba matna biela do jemnej bielej lesklej hladkej velmi krasne to bolo. Potom mas rozne patiny, nieco ako metalizu (viditelne castice inej farby), tenkostenne stierky ktore po zachnuti vylestis a imituju mramor, nerovnomerne chlpate valceky (nechavaju taky hrubsi a nepravidelny vzor)…
Nám se tedy v namáhavých místech osvědčilo mít speciální otěruvzdorné barvy kvůli psům /např. spodní chodba/, protože tam ty zdi trpí a nemusím obklady. Ale to bylo tak jediné.
Jinak normální dítě neprasí zdi jak na běžícím páse a místo na malování jsme natřeli tabulovou barvou, kterou jsme normálně otírali.