Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Tiger-lily píše:
Můj názor je, rozhodně neodsávat, jen kojit.
Taky tak. Já jsem si tim kojení úplně zbořila. Do ted mi to mrzí, že jsem odsávala
Můžu se tady taky zeptat?
Kojila jsem, malej byl teda extrémně spavej a tak jsem ho taky musela vyloženě nutit. Když už teda pil, tak jsem měla bradavky jeden oheň a spousty krve.. Četla jsem, že špatná technika… Jak tedy postupovat v tomhle případě? Obě bradavky krvavý v každé poloze
@DeTer Pozvat si laktační poradkyni, aby pomohla techniku upravit.
@AliTad Já teda žádného prcka momentálně nečekám a ještě tak 4 roky nebudu ( i když mi to ted nějak mrzí) ale pořád nad tím myslím..
A co taková poradkyně stojí? Co obnáší její návštěva?
@DeTer Ceny jsou asi různé, počítala bych ta od 500 Kč, některá možná i 1000 Kč, podle toho, jak dlouhá návštěva je třeba. Přijde, koukne se, jak kojíte, pokud je technika špatná, naučí vás, jak to dělat správně. Zodpoví všechny dotazy. I přes tu cenu myslím, že se to mnohonásobně vyplatí. Ale musí být fakt dobrá. Kamarádka mi jednou říkala, jaké rady jí jedna dala, a já šla úplně do vývrtky. Není divu, že kamarádka s kojením skončila během velice krátké doby.
@DeTer uplnym zakladem techniky je zaborena bradicka v prsu v jakekoli poloze (nosik se muze a nemuso dotykat) a strcit co nejvic prsa do pusinky, aby dasnicky masirovaly a ne drtily
a k tomu na sebe ditko priplacnout briskem, hlavixka lehce zaklonena (drzeni za krckem, ne za hlavu doho „zaklonu“ docili).
@DeTer LP nesmi byt takova, aby ti vtloukala do hlavy, ze kojeni ke jedina mozna cesta
sama lp delam a maminky se musi prestat stresovat, to v orvni rade a ruku v ruce se spravnou technikou to vetsinou jde. Uz dopredu je poznat, ktera kojit chce, jen nema info a nevi, jak na to a ktera kojit nechce (vedome ci podvedome). Ceny jsou ruzne dle lolality, od 300 do 1500.
@arcinka To jsi uhodila. Dala bych krk a půl království na to, že kdybych obecně mateřství zprvu řešila méně, tak jsem byla víc v klidu ![]()
Nečetla jsem ostatní odpovědi. Kojím deset měsíců a odsávačka na mě taky nikdy nefungovala. Prý jsou ženy, na které to prostě nefunguje, nemusí to nutně znamenat problém u tebe. Já si odsaju tak 15 ml, a to i elektrickou odsávačkou. Zkoušela jsem i ty lepší a prostě nic. Přitom jsem čtyři měsíce syna kojila plně a přibíral krásně, takže málo mléka jsem určitě neměla. Dále bych rozhodně doporučila kloboučky. Měla jsem od Medely, kojila jsem s nimi čtyři měsíce, pak jsme je odbourali. Pokud máš vpáčené bradavky, tam se tvé dcerce třeba nedaří to nějak efektivně vytáhnout a s kloboučky by jí to třeba mohlo jít lépe
Jinak co se délky kojení týká, tak mně doktor v porodnici řekl, že max. 30 minut, dál nic. Osobně bych delší kojení nezvládla ani psychicky. Kojila jsem 10 + 10 minut, někdy déle. A i tak jsem měla pocit, že nedělám nic jinýho. Ale kdo ví. Možná by bylo lepší přikládat častěji na kratší dobu, než trávit kojením hodiny. Pak mě napadá ještě jedna věc. Neusíná dcera při tom kojení? Jestli si jen necucne a dál tě nemá jako dudlík, na to pozor. Syn to tak dělal. Mělo by být slyšet, jak polyká. Ono takhle malé miminko asi ani není schopné dlouho efektivně sát, proto je ta půl hodina maximum. Syna jsem musela pořád pošťuchovat, aby vůbec pil a jen nedudal. Hodně štěstí! A rozhodně to není tvé selhání ![]()
@arcinka Naštěstí. Taky už mě to ochladlo. Ono taky jsem byla hrozně v hecu. Každej se tě místo pozdravu zeptá kojíš? Tak ono jsem byla fakt ve stresu. A ta slepice v porodce tu jsem měla před očima možná do půl roka malého. Hrozně mě tam zdeptala. Já ař¨č jindy celkem silná osobnost, jsem se tam málem složila..
To je to kliše, že psychika dělá své
@DeTer Předpokládám, že ty problémy byly ze začátku kojení, je to tak? Osobně jsem si s kojením dost zkusila a na spojení „špatná technika kojení“ jsem vyloženě alergická. Takže asi tak. Bradavka je strašně citlivá a není na kojení zvyklá. Musí se trochu otupit, „zvyknout si“. Všechny kojící, které znám, měly ze začátku kojení tyhle problémy. Je to normální. Nebo měly všechny špatnou techniku
Jsou dvě možnosti. Buď to překonat silou vůle, vydržet. Nebo kloboučky. Ale ty je lepší začít používat radši dřív, aby to nebylo nesnesitelné i s nima. Pokud se to snaží žena překonat, tak si může vypěstovat ke kojení naprostý odpor a vytvořit psychický blok a kvůli tomu třeba i přijít o mléko (jedna kamarádka tak dopadla). Jak jsem psala výše, kloboučky mi zachránily kojení. Syn byl línější, usínal, nedokázal se pořádně přisát. Bradavky se mi rozedřely během tří dnů a bolest byla nesnesitelná. S kloboučky byla sice taky velká, ale vydržet se dala. Bradavky se zahojily, já jsem se rozkojila, syn byl spokojený, že nemá problém s přisáváním. Po čtyřech měsících už nebyl problém kloboučky odbourat a kojím už deset měsíců. Při odbourávání kloboučků jsem se bála, že se bude problém opakovat, ale bradavky se otupily i přes kloboučky a už to bylo v pohodě.
@Pajanka Ano ze začátku. Hned asi 3.den doma jsem brečela bolestí a z prsou krve jak z vola. S prominutím… Malej krásně sál, jen tohle byo fakt hodně bolestivý, ale i tak to bylo pěkný. I po třech měsících na flašce - jakž takž jsem odsávala- neodsávala se stále přisál téměř okamžitě