Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím kojící maminky a prosím o zkušenosti. Mám 10tidenní holčičku a potíže s kojením. Z porodnice nás pustili, když jí byly 4 dny s tím, že pěkně přibrala. Při vážení v 8 dnech jsem ale u doktorky zjistila, že od propuštění 15g zhubla. Dostala jsem domů váhu a tam zjistila, že vypije jen max.40ml za cca45min (čtvrtý den v porodnici tohle vypila za max. 30min). Takže jsem začala odsávat a dávat jí mléko calmou. Nějakých 40 minut pije, udělá si těch svých 20 - 30 max. 40 ml a potom jí dám cca 50ml calmou (bere si tyhle větší dávky, protože hodně spí a vychází nám to jen na 6 krmení denně)a potom se ještě nechá uspat u prsa (to vysaje tak 10ml)Odsátí 50 - 60 ml mi trvá skoro hodinu, mléko neteče, ale jen kape. Alespoň tak udělám kus práce za mimi. Odsávala jsem kvůli poškozeným bradavkám (mám vpáčené) už pro syna a i tehdy mi odsátí dávky trvalo divně dlouho. Teplé nápoje ani nahřátí to nijak neurychlují. Setkala jste se s tím některá? Není to nějaká porucha, kvůli které se mi v rozumném čase nikdy dcerku nakojit nepodaří? Malá je většinou u kojení spokojená i když jí to teče strašně pomalu, jen někdy vztekle tahá a pobrekává, protože má hlad a je to na ní pomalé. Moc toužím normálně kojit. Je zázrak, že se moje holčička dokázala vpáčených bradavek chytit hned po narození(synek to nedokázal) a že se mi prsa díky příšerně drahým gelovým tamponům a i díky odsávání podařilo zatím uchránit před větším poškozením. Všechno probíhalo tak dobře a teď zjišťuju, že hubne a kvůli odsávání a dlouhému kojení se skoro nedostanu se synem ven a nic nestíhám. V jedné diskusi tady jsem četla, že novorozenci můžou pít i víc než hodinu a ještě často a později se to upraví… To by těm mým skoro dvěma hoďkám stráveným kojením a odsáváním docela odpovídalo. Máte s tím zkušenosti? Zlepší se to? Znám samé maminy co ta deset minut nakojí i takhle malá miminka a ještě se jim mlékem zahlcují. Připadá mi proto, že nějak selhávám… ![]()
V první řadě neselháváš, to je hloupost. V druhé řadě, co máš za odsávačku? Já třeba plně kojila obě děti do šesti měsíců, v pohodě, ale když jsem měla odsát, nebyla jsem schopná odsát aniň, čtvrt hodiny mordování na 5ml. Pak jsem jednou přiložila medelu swing a šlo to střikem. Takže na tom taky záleží. A mám kamarádku, ta krmila měsíc jen flaškou, odstříkávala malé mléko a po měsíci se malá chytla a přešla jen na prso.
@NelaS tak pokud to trva i odsavackou, tak bude nekde problem.Ja se bala, ze nepotece nic a pak mala tak tahala ale pres kloboucky a teklo mliko i usima. Bohuzel kvuli nemoci, jsem musela ukoncit kojeni. Takze my jsme zbytecne bojovali za kojeni. Zkusit kloboucky, jsou dobry ale pak uz to mimi bude vyzadovat porad.
Muj syn jako novorozenec pil i hodinu a pul. Pry to tak muze byt, presne po mesici se to upravilo na pul hodinu.
@j-p já měla mlíka hodně a s odsávačkou jsem nedokázala odsát nic ![]()
@NelaS Tak v prvé řadě určitě neselháváš
Pokut kojit chceš kojit, doporučuji:
1. Zavolat si domů laktační poradkyni. Dítě téměř jistě saje neefektivně, není problém, že bys mléka měla málo, možná máš jen horší spouštěcí reflex. To, že z odsávačky to jde jen po kapkách, neznamená, že dobře sajícímu dítěti to nepůjde lépe.
2. Zahodit lahev, zvlášť pokud jste už teď na takovém poměru z prsa/z lahve (starší se díky této „speciální“ flašce odstavil).
Mmch vpáčené bradavky mám hodně, starší se nebyl schopný přisát bez kloboučku, mladší to zvládl v pohodě a nikdy mi je ani nijak neponičil. Je to ale o té technice.
Neelháváš
Zkusila bych kojit normálně a dělala soudy až dlouhodobějšího nepřibývání. Vím, že je to těžké, ale ono to té laktaci pomůže a i to zmenší stres. Na odsávačku bych se zatím vykašlala. Kolik toho odsaješ je nevypovídající. Já se s ní taky natrápila
Mně malej v tomhle věku taky nikdy nevypil víc než 40ml na jeden zátah, prostě mu to stačilo. Kojila jsem ale častěji. Zezačátku kloboučky (byl slabý a já měla veliké bradavky, které se mu špatně chytaly). Lahev jsem na doporučení pediatra vyhodila hned pár dní po návratu z porodnice (i když tam mi ho na ní naučili na neonatologii). No a kojení nám vydrželo až skoro do dvou let. Bezproblémově, bezbolestně. Každá jsme jiná, ale psychika hraje hodně velkou roli ![]()
Známá měla něco podobného, akorát to bylo vyloženě tím, že malá špatně sála.
A ještě bych dodala. Na 10denní dítě je kojení 6× za den málo. Prostě vypije z prsu méně, takže bude chtít častěji. Takhle uměle prodlužuješ intervaly mezi kojeními a to pro laktaci také není dobré.
Mám odsávačku Medela Swing. Přes kloboučky se mi chytil syn, ale už po třech dnech kojení se nasátím do klouboučku jedna bradavka doslova odtrhla a druhá na tom byla taky špatně. Bylo to tenkrát hrozné.
Teď mi začaly bradavky praskat už v porodnici, kde sestry techniku přisátí kontrolovaly a byla dobrá. Jsou teď bolestivé a mám hluboké praskliny, ale krev neteče a pomalu se to lepší. To odsávání je částečně i kvůli hojení bradavek. Jsem ráda, že se malá chytá „na ostro“, protože do kloboučků už bych po předchozí zkušenosti nešla.
Problém je taky v tom, že je spavá. Musím jí ke kojení budit, jinak by se sama od sebe vzbudila tak třikrát denně… Potom ale při pití stejně spí a saje hrozně pomalu a s přestávkami. Mám dojem, že bez odsátého mléka by vypila strašně málo a bylo by proto i málo mléka… Ale z té flašky mám taky strach, že se odstaví. Zkoušela jsem stříkačku, ale to nejde kvůli synovi. Jak používám obě ruce a malou nemůžu držet a on kolem mě pobíhá, tak hrozí, že jí něco udělá (strčí do mě a zarazím jí stříkačku do pusy, vylije mléko apod.)
Když jsem neodsávala a nehlídala intervaly, tak se právě budila třeba jen třikrát čtyřikrát za den - to způsobilo ten váhový úbytek. Ty začátky doma s dvouletým synkem byly prostě zápřah a dny strašně rychle letěly (to je pořád stejné), takže jsem to zanedbala. Jenže, když ji vzbudím, tak stejně nepije a spí…
@NelaS Být tebou bych každé 2 hodiny odsávalal 20 min maximalně a uvidiš kolik odsaješ. Před odsátim bych nabídla dítěti a pak odsála a dokrmila dítě.
Můj syn se nechytil na prso vubec první 4 měsíce. Každý měl chytré rady, že každé dítě, když má hlad si vezme prso. Já jsem řikala, že to možná jo, ale moje prostě nechce. Po 4 měsících se mi odsávačka rozpadla. A řekla jsem holt s kojenim končim a teda zkusila synovi vnutit prso. A syn se překvapivě chytil.
Prestan vazit a stresovat se, prestan kojeni resit, to v prvni rade. A odsavani? Telo neni blbe a pozna plast od stimulace miminkem
ja kojila normalne, ale odsat jsem byla schopna neco jen prvni tydny, kdy se mliko tvori do zasoby. Pak se postupne prestava rvorit do zasoby, prsa uz se nenalejvaj a mrne se obcas vzteka, ze to netece samo
ale neboj, mazli se, uklidni se, koj treba u telky, at na to nemyslis.
A vahovy ubytek - kojene dite pribira uplne jinak, nez na um. Nekdy hodne, nekxy nic. Dulezite je, ze roste (delka, obvod hkavicky) a ze cura. Moje napr nepribralo nic za 4 tydny, ale na cm vyrostlo, curalo, bylo ok. Um jsem detske hodila na hlavu a bylo to.
@arcinka Já odsavalal 4 měsíce a prsa pak byli tak vycvičené, že jsem odsávala každé dvě hodině 200 ml