Mám naději normálně kojit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
191
29.6.14 18:12

Mám naději normálně kojit?

Zdravím kojící maminky a prosím o zkušenosti. Mám 10tidenní holčičku a potíže s kojením. Z porodnice nás pustili, když jí byly 4 dny s tím, že pěkně přibrala. Při vážení v 8 dnech jsem ale u doktorky zjistila, že od propuštění 15g zhubla. Dostala jsem domů váhu a tam zjistila, že vypije jen max.40ml za cca45min (čtvrtý den v porodnici tohle vypila za max. 30min). Takže jsem začala odsávat a dávat jí mléko calmou. Nějakých 40 minut pije, udělá si těch svých 20 - 30 max. 40 ml a potom jí dám cca 50ml calmou (bere si tyhle větší dávky, protože hodně spí a vychází nám to jen na 6 krmení denně)a potom se ještě nechá uspat u prsa (to vysaje tak 10ml)Odsátí 50 - 60 ml mi trvá skoro hodinu, mléko neteče, ale jen kape. Alespoň tak udělám kus práce za mimi. Odsávala jsem kvůli poškozeným bradavkám (mám vpáčené) už pro syna a i tehdy mi odsátí dávky trvalo divně dlouho. Teplé nápoje ani nahřátí to nijak neurychlují. Setkala jste se s tím některá? Není to nějaká porucha, kvůli které se mi v rozumném čase nikdy dcerku nakojit nepodaří? Malá je většinou u kojení spokojená i když jí to teče strašně pomalu, jen někdy vztekle tahá a pobrekává, protože má hlad a je to na ní pomalé. Moc toužím normálně kojit. Je zázrak, že se moje holčička dokázala vpáčených bradavek chytit hned po narození(synek to nedokázal) a že se mi prsa díky příšerně drahým gelovým tamponům a i díky odsávání podařilo zatím uchránit před větším poškozením. Všechno probíhalo tak dobře a teď zjišťuju, že hubne a kvůli odsávání a dlouhému kojení se skoro nedostanu se synem ven a nic nestíhám. V jedné diskusi tady jsem četla, že novorozenci můžou pít i víc než hodinu a ještě často a později se to upraví… To by těm mým skoro dvěma hoďkám stráveným kojením a odsáváním docela odpovídalo. Máte s tím zkušenosti? Zlepší se to? Znám samé maminy co ta deset minut nakojí i takhle malá miminka a ještě se jim mlékem zahlcují. Připadá mi proto, že nějak selhávám… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
29.6.14 18:21

V první řadě neselháváš, to je hloupost. V druhé řadě, co máš za odsávačku? Já třeba plně kojila obě děti do šesti měsíců, v pohodě, ale když jsem měla odsát, nebyla jsem schopná odsát aniň, čtvrt hodiny mordování na 5ml. Pak jsem jednou přiložila medelu swing a šlo to střikem. Takže na tom taky záleží. A mám kamarádku, ta krmila měsíc jen flaškou, odstříkávala malé mléko a po měsíci se malá chytla a přešla jen na prso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
j-p
11770
29.6.14 18:22

@NelaS tak pokud to trva i odsavackou, tak bude nekde problem.Ja se bala, ze nepotece nic a pak mala tak tahala ale pres kloboucky a teklo mliko i usima. Bohuzel kvuli nemoci, jsem musela ukoncit kojeni. Takze my jsme zbytecne bojovali za kojeni. Zkusit kloboucky, jsou dobry ale pak uz to mimi bude vyzadovat porad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
29.6.14 18:22

Muj syn jako novorozenec pil i hodinu a pul. Pry to tak muze byt, presne po mesici se to upravilo na pul hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.6.14 18:27

@j-p já měla mlíka hodně a s odsávačkou jsem nedokázala odsát nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
29.6.14 18:27

@NelaS Tak v prvé řadě určitě neselháváš :hug: Pokut kojit chceš kojit, doporučuji:
1. Zavolat si domů laktační poradkyni. Dítě téměř jistě saje neefektivně, není problém, že bys mléka měla málo, možná máš jen horší spouštěcí reflex. To, že z odsávačky to jde jen po kapkách, neznamená, že dobře sajícímu dítěti to nepůjde lépe.
2. Zahodit lahev, zvlášť pokud jste už teď na takovém poměru z prsa/z lahve (starší se díky této „speciální“ flašce odstavil).
Mmch vpáčené bradavky mám hodně, starší se nebyl schopný přisát bez kloboučku, mladší to zvládl v pohodě a nikdy mi je ani nijak neponičil. Je to ale o té technice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
29.6.14 18:39

Neelháváš ;-) Zkusila bych kojit normálně a dělala soudy až dlouhodobějšího nepřibývání. Vím, že je to těžké, ale ono to té laktaci pomůže a i to zmenší stres. Na odsávačku bych se zatím vykašlala. Kolik toho odsaješ je nevypovídající. Já se s ní taky natrápila :roll: Mně malej v tomhle věku taky nikdy nevypil víc než 40ml na jeden zátah, prostě mu to stačilo. Kojila jsem ale častěji. Zezačátku kloboučky (byl slabý a já měla veliké bradavky, které se mu špatně chytaly). Lahev jsem na doporučení pediatra vyhodila hned pár dní po návratu z porodnice (i když tam mi ho na ní naučili na neonatologii). No a kojení nám vydrželo až skoro do dvou let. Bezproblémově, bezbolestně. Každá jsme jiná, ale psychika hraje hodně velkou roli ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1475
29.6.14 18:47

Známá měla něco podobného, akorát to bylo vyloženě tím, že malá špatně sála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
29.6.14 18:52

Můj názor je, rozhodně neodsávat, jen kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
29.6.14 18:53

A ještě bych dodala. Na 10denní dítě je kojení 6× za den málo. Prostě vypije z prsu méně, takže bude chtít častěji. Takhle uměle prodlužuješ intervaly mezi kojeními a to pro laktaci také není dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
29.6.14 18:54

Mám odsávačku Medela Swing. Přes kloboučky se mi chytil syn, ale už po třech dnech kojení se nasátím do klouboučku jedna bradavka doslova odtrhla a druhá na tom byla taky špatně. Bylo to tenkrát hrozné.
Teď mi začaly bradavky praskat už v porodnici, kde sestry techniku přisátí kontrolovaly a byla dobrá. Jsou teď bolestivé a mám hluboké praskliny, ale krev neteče a pomalu se to lepší. To odsávání je částečně i kvůli hojení bradavek. Jsem ráda, že se malá chytá „na ostro“, protože do kloboučků už bych po předchozí zkušenosti nešla.
Problém je taky v tom, že je spavá. Musím jí ke kojení budit, jinak by se sama od sebe vzbudila tak třikrát denně… Potom ale při pití stejně spí a saje hrozně pomalu a s přestávkami. Mám dojem, že bez odsátého mléka by vypila strašně málo a bylo by proto i málo mléka… Ale z té flašky mám taky strach, že se odstaví. Zkoušela jsem stříkačku, ale to nejde kvůli synovi. Jak používám obě ruce a malou nemůžu držet a on kolem mě pobíhá, tak hrozí, že jí něco udělá (strčí do mě a zarazím jí stříkačku do pusy, vylije mléko apod.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
29.6.14 18:57

Když jsem neodsávala a nehlídala intervaly, tak se právě budila třeba jen třikrát čtyřikrát za den - to způsobilo ten váhový úbytek. Ty začátky doma s dvouletým synkem byly prostě zápřah a dny strašně rychle letěly (to je pořád stejné), takže jsem to zanedbala. Jenže, když ji vzbudím, tak stejně nepije a spí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
29.6.14 19:04

@NelaS Být tebou bych každé 2 hodiny odsávalal 20 min maximalně a uvidiš kolik odsaješ. Před odsátim bych nabídla dítěti a pak odsála a dokrmila dítě.
Můj syn se nechytil na prso vubec první 4 měsíce. Každý měl chytré rady, že každé dítě, když má hlad si vezme prso. Já jsem řikala, že to možná jo, ale moje prostě nechce. Po 4 měsících se mi odsávačka rozpadla. A řekla jsem holt s kojenim končim a teda zkusila synovi vnutit prso. A syn se překvapivě chytil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
29.6.14 19:10

Prestan vazit a stresovat se, prestan kojeni resit, to v prvni rade. A odsavani? Telo neni blbe a pozna plast od stimulace miminkem ;-) ja kojila normalne, ale odsat jsem byla schopna neco jen prvni tydny, kdy se mliko tvori do zasoby. Pak se postupne prestava rvorit do zasoby, prsa uz se nenalejvaj a mrne se obcas vzteka, ze to netece samo :lol: ale neboj, mazli se, uklidni se, koj treba u telky, at na to nemyslis.

A vahovy ubytek - kojene dite pribira uplne jinak, nez na um. Nekdy hodne, nekxy nic. Dulezite je, ze roste (delka, obvod hkavicky) a ze cura. Moje napr nepribralo nic za 4 tydny, ale na cm vyrostlo, curalo, bylo ok. Um jsem detske hodila na hlavu a bylo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
29.6.14 19:20

@arcinka Já odsavalal 4 měsíce a prsa pak byli tak vycvičené, že jsem odsávala každé dvě hodině 200 ml

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová