Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jsi dobraaa
proc te s ni nenechali ve spitale?
@Lenka 5dětí píše:
to je pravda. když jsem měla malou v 6 týdnech v nemocnici se zápalem plic, a já byla na atb, tak jsem tam s ní pár dní nebyla, tak manžel vozil mléko tam. Já odstříkávala jak zběsilá a ruce namožený jako hovado![]()
![]()
@arcinka píše:
Jsi dobraaaproc te s ni nenechali ve spitale?
já tam s ní zkraje byla ale měla jsee´m šílený kašel už půl roku, tak mě primář dětskýho nechal vyšetřit na interně a celkově a zjistili že mám angínu. To je síla, co? tak jsem raději šla na 3 dny domů, abych se zalečila a pak se vrátila
@NelaS
Ahoj, s vpáčenými bradavkami apod zkušenosti nemám, ale určitě je podle mě normální, když novorozenec potřebuje na kojení více času. Můj syn zpočátku potřeboval na každé kojení tak 3/4 hoďky, někdy i více a já se řídila naprosto podle něj, dopřávala mu to (neměla jsem tehdy žádné starší děti, o které by bylo třeba se starat). Pil tak každé 3 hodinky. A zpočátku se vůbec nechtěl přichytávat k druhému prsu (jako střídat prsa během kojení), takže jsem prostě tu téměř hodinku kojila z jednoho prsu a při příštím zas z toho druhého. Nějak více jsem to neřešila, prostě pro mě bylo hlavní, že spokojeně saje (zpočátku bylo třeba jej občas při kojení budit, protože usínal). Trvalo to takto několik měsíců a postupně si sám začal dobu kojení zkracovat. Nejprve na nějakých těch 20 minut a později i méně.
Hlavu vzhůru, to zvládneš! Věř si a snaž se miminku co nejvíce naslouchat (v rámci možností), ono si řekne, jak to potřebuje…
@KáčatáČa píše:
@NelaS
Ahoj, s vpáčenými bradavkami apod zkušenosti nemám, ale určitě je podle mě normální, když novorozenec potřebuje na kojení více času. Můj syn zpočátku potřeboval na každé kojení tak 3/4 hoďky, někdy i více a já se řídila naprosto podle něj, dopřávala mu to (neměla jsem tehdy žádné starší děti, o které by bylo třeba se starat). Pil tak každé 3 hodinky. A zpočátku se vůbec nechtěl přichytávat k druhému prsu (jako střídat prsa během kojení), takže jsem prostě tu téměř hodinku kojila z jednoho prsu a při příštím zas z toho druhého. Nějak více jsem to neřešila, prostě pro mě bylo hlavní, že spokojeně saje (zpočátku bylo třeba jej občas při kojení budit, protože usínal). Trvalo to takto několik měsíců a postupně si sám začal dobu kojení zkracovat. Nejprve na nějakých těch 20 minut a později i méně.
Hlavu vzhůru, to zvládneš! Věř si a snaž se miminku co nejvíce naslouchat (v rámci možností), ono si řekne, jak to potřebuje…
a určitě ne zádný tříhodinový intervali. My jsme baštili, když měl hlad,. Zkraje v porodnici i každou hodku
@Lenka 5dětí jasny, to bylo rozumne
stejne je mazec tak malicka a zapal plic.
starsi prvni 3 mesice temer v kuse
a jinal nekdy po hodine, jindy po peti hodinach spanku, jak se uracilo princezne ![]()
@Lenka 5dětí píše:
a určitě ne zádný tříhodinový intervali. My jsme baštili, když měl hlad,. Zkraje v porodnici i každou hodku
@Lenka 5dětí píše:
Jasně! Myslela jsem to tak, že si o kojení říkal přibližně každé 3 hodiny, přestože pil i téměř hodinu. Každé dítě je naprosto individuální a myslím, že v tomhle prostě obecné poučky a rady fungovat nemusí. Určitě bych se nestresovala s tím, že kamarádky kojí kratší dobu. Prostě snažit se miminku „naslouchat“ - co se týká délky kojení, časových intervalů, střídání či nestřídání prsou během kojení… prostě všeho kolem toho.
@Tiger-lily Právě že odsávačkou jsem to dostala do normálu. A sotva jsem ho dala na přiložení, byly jsme tam kde jsme byly ![]()
@arcinka píše:
@Lenka 5dětí jasny, to bylo rozumnestejne je mazec tak malicka a zapal plic.
bylo mi řečeno, že to chytla ode mne ten kašel, já měla záchvaty třeba hodinu v kuse, ale nikdo mi nic na to nedal. A ona neměla žádnou imunitu tak se jí to vrazilo takhle do plic. Byla to síla. Já byla unavená ze svých záchvatů kašle a když jsem usla, spala jsem jak špalek. A malá kašlala. nebýt manžela, tak se mohla udusit. Byla jsem hrozně ráda, že je v nemocnici.
@KáčatáČa píše:
Jasně! Myslela jsem to tak, že si o kojení říkal přibližně každé 3 hodiny, přestože pil i téměř hodinu. Každé dítě je naprosto individuální a myslím, že v tomhle prostě obecné poučky a rady fungovat nemusí. Určitě bych se nestresovala s tím, že kamarádky kojí kratší dobu. Prostě snažit se miminku „naslouchat“ - co se týká délky kojení, časových intervalů, střídání či nestřídání prsou během kojení… prostě všeho kolem toho.
Náš mrńous se narodil o půl jedný ráno a od šesti jsem ho měla už u sebe (já jsem ho chtěla) a do druhýho dne sosal každou hodinu. I v noci. Nabízeli mi, abych se vyspala, ale já ho chtěla u sebe. Myslím si, že se to kojení nastartuje nejvíc po porodu. Ale to je můj osobní názor. Jasné je že když někdo mléko nemá, tak prostě nemá.
@Lenka 5dětí To verim, jsou situace, kdy je holt lepsi, ze se postaraji ve spitale. Jen nechapu, ze ti nikdo nic nedal ![]()
@arcinka píše:
@NelaS soupni si do postele knizky, magnetickou tabulku atd nebo ke stolu play-doh atd a mas klid, mlade k sobe priplacni a zaloz polstarem. Ja takhle zabila 3 mouchy jednou ranou - lezela jsem a odpocivala, dvouletka si malovala nebo jsem ji cetla a mimino se nakrmilo samo a navic jsem nestresovala, ze na nej nem tolik casu jako ma prvorozenouvarila jsem jen rychlovky a mimino slo pred 3.mesicem na zem a starsi ho opecovavala s nadsenim, ze ma ukol, ja mohla par kroku od nich rychle uvarit. Jsou to honky, co
jo a koupala jsem oba marat, nez jsem zapyzamovala mimino, starsi si hrala jeste ve vane, spokojena, ze ma neco vic. Pri vecernim koju a uspavani mimina byla v klidu, pac jsem ji tloukla do hlavy, ze az mimino usne, bude mama na pul hodinky jenom jeji. Tak to mame dodneska.
To u nás nefunguje. Malej je hodně temperamentní a pečovatelské instinkty mu chybí. Potřebuje se vylítat, uvolnit energii. Aby u mě seděl a hrál si hodinu několikrát denně, to je nepředstavitelné. Dnes je malá vzhůru od osmi. Teď je po dvanácté a ještě neusnula. Spala celou noc (kojením ve spánku toho moc nevysála a vzbudit se mi ji prostě nepodařilo), tak teď to dohání a kojím skoro pořád. Nebýt doma manžel, který vzal malého ven, tak mi bude skákat po hlavě a fakt se bojim, že sestřičce ublíží (nevědomky, je prostě divokej a splašenej) ![]()
@arcinka píše:
@Lenka 5dětí To verim, jsou situace, kdy je holt lepsi, ze se postaraji ve spitale. Jen nechapu, ze ti nikdo nic nedal
no nedal jen jsem si měla kupovat ty sirupy a to mi nepomáhalo, takže jsem hnípala i na porodním sále, to bylo výživný. Pak to na pár hodin ustalo, myslela jsem že jsem se z toho při porodu vypotila, ale pak to nastoupilo ve větší síle. Už bych to nechtěla zažít. Ale já když mám kašel, tak to mám na půl roku vždycky ![]()
@NelaS co ohradku pro malou? Aby ji neublizil. Ja mela prvni holcicku a kdyz jsem mimco uspavala, modelinovala, malovala atd. Ale taky mam deti nauceny, ze je polozim a odchazim.
@Lenka 5dětí ty jo, ani pri porodu nic neudelali, mazec. Preju, at uz je dobre ![]()