Mám nárok na výživné ?

31
31.7.13 21:22

Mám nárok na výživné ?

Dobrý den,
Je mi 18 let a žiji s matkou.Od otce dostávám výživné cca 3000 Kč. Výžiné ale chodí mamce na účet. Jelikož bych se chtěla odstěhovat od obou rodičů do místa studií (250 km od místa bydliště, a oou rodičů)potřebovala bych alimenty pobírat já. Jelikož ale 3000 Kč měsíčně mi stačit jistě nebudou a brigáda mi pokryje jen část školného, chtěla bych jako student požádat i mamku o alimenty. V tom ale nastává problém, mamka se k tomu staví negativně a jelikož je to vdova s 5 dětmi tvrdí mi že pokud na to budu naléhat nechá se od alimentů zprostit a já budu mít peníze jen o táty. Je to možné? Mamka má sice malé děti, ale pracuje a celkový příjem včetně mého výživného a sirodčího ostatních dětí přesahuje 30.000 Kč. Má tedy právo se toho nechat zprostit? Poskytne mi stát nějaké jiné zabezpečení?
Děkuji moc za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
31.7.13 21:27

Mně by teda bylo úplně stydno, kdyby moje maminka žila sama s pěti dětma a já po ní chtěla ještě výživné :| Holt bych nešla na školu prezenčně, našla bych si práci a školu dělala dálkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
31.7.13 21:29

No asi by soud mamince nějaké alimenty vyměřil, ale s nějakou závratnou částkou bych nepočítala. To bych se s ní radši zkusila domluvit, jestli by ti něco posílala dobrovolně, než si tahle rozbít vztah s mamkou. Jako 3000Kč nejsou závratná částka, ale vím o dost lidech na VŠ co dostávali podobné peníze, někteří i míň a taky dostudovali. Mě osobně naši platili jen kolej a oblečení, boty, ale na jídlo a pomůcky jsem si zvládala vydělat sama. Takže já bych s 3000Kč v pohodě vystačila. A byla jsem ráda, že jsem si nemusela pořád říkat o peníze a že jsem si taky zvládla už na sebe aspoň trošku vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
31.7.13 21:33

Být tebou, s mamkou bych se domluvila, aby výživné od otce přeposílala na tvůj účet, nebo rovnou otci sdělila číslo účtu (tvého), kam výživné má posílat nově. Dál bych se s ní snažila domluvit, zda by ti mohla alespoň nějakou částku přispívat, pokud ne a ty bys na výživném trvala, musela bys podat návrh na výživné u soudu. Z jejího příjmu by ti výživné určitě vyměřili, ale nijak závratné. Každopádně, ikdyž má 5 dětí, tak i k tobě má vyživovací povinnost stejně tak jako k nim, a ikdyž tobě je 18 let, studuješ, tedy se soustravně připravuješ na své budoucí povolání, takže na výživné nárok máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
31.7.13 21:35

@hg2o3 ještě mě napadla jedna věc, jak ti je 18 tak musíš podat návrh na soud a žádat sama alimenty po otci, tím pádem se vyřeší tvůj problém, abys dostávala ty 3000Kč od otce. Můžeš zkusit i zvýšení jak by dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3863
31.7.13 21:40

Ja dostavala od rodicu 4800 kc a okolo 4000 kc jsem si vydelala na brigade nekdy i vic a dokazala jsem z toho utahnout i auto. na vyzivne od taty i od mamky mas narok a neco si najdi a myslim, ze v pohode vyjdes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
31.7.13 21:40

Školu dálkově dělat nebudu, poplatky do školy bych platila stejné, a když bych bydlela ve stejném městě jako mám školu tak bylo asi zbytečné. Přestupovat také nebudu, přestupovat na čtvrták na jinou školu nemá smysl, hodlám odmaturovat.
Za nájem dám měsíčně 2000.A levnější skutečně nenajdu, to už jsme právě na nejlevnějším. A na jídlo by mi možná 1000 kč stačilo, ale ke je ta škola cca 1000 Kč a ostatní věci, oblečení, drogerie, léky, rovnátka,…
A prominte, ale studno mi opravdu není. Jak to asi chodí u nás doma když si odejít? Nechci třeba jen ušetřit peníze abych nemusela jezdit ze školy domů a opačně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
31.7.13 21:43

@hg2o3 Téda holka, mně by bylo trapně, chtít po mámě nějaké „výživné“. Alimenty na tebe od táty si nech posílat na svůj účet a jinak jdi studovat dálkově a vydělávej si, jako to dělá většina studentů. Těm stačí brigády, tobě ne, tak hold budeš muset víc makat. Tvoje mamka se stará o tolik dětí, ještě vydělává, je na to sama a ty po ní chceš nějaké peníze? Hele, to bych raději nestudovala a šla makat, než chtít po mámě nějaké peníze… Navíc jsi už dospělá, takže není důvod, proč bys nemohla svůj život financovat ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
31.7.13 21:45

Nechci si rodiče rozhádat…Ani tahat je po soudech. Víte snažit po dobrým. Já na brigády chodím jak to jen jde, ale je pravda že mám brigádu ted doma. Ne u školy. To víte že by to bylo to první co bych dělala, hledala si nějakou práci. Po škole i na víkendy…Jenže co když najdu až později, nebo mě budou vyplácet až měsíc pozadu…A pokud si brigádu najdu předem, tak budu rovnou zůstávat na privátu a v té situaci mi mamka rovnou vyhodí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3863
31.7.13 21:45

A pokud budes mit trvale bydliste mimo domov tak budes mit narok na prispevek na dite tj. okolo 800 kc, ja to teda zjistila az kdyz jsem koncila ve studiu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3863
31.7.13 21:47

Ja myslim, ze se 7000 kc v pohode vyjdes a jeste ty neco zbyde. zacni hledat uz ted. vetsinou vsude vyplaceji nasledujici mesic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
31.7.13 21:48

@hg2o3 A co teď, když máš prázdniny? Máš nějakou práci či brigádu? Teď můžeš dělat 7 dní v týdnu, takže by sis vydělala dost na nějakého půl roku života. K tomu se přidá trochu z brigád a alíky od táty a najednou máš zaplacený celý rok školy a nemusíš ždímat mamku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
31.7.13 21:51
@hg2o3 píše: Školu dálkově dělat nebudu, poplatky do školy bych platila stejné, a když bych bydlela ve stejném městě jako mám školu tak bylo asi zbytečné. Přestupovat také nebudu, přestupovat na čtvrták na jinou školu nemá smysl, hodlám odmaturovat.
Za nájem dám měsíčně 2000.A levnější skutečně nenajdu, to už jsme právě na nejlevnějším. A na jídlo by mi možná 1000 kč stačilo, ale ke je ta škola cca 1000 Kč a ostatní věci, oblečení, drogerie, léky, rovnátka,…
A prominte, ale studno mi opravdu není. Jak to asi chodí u nás doma když si odejít? Nechci třeba jen ušetřit peníze abych nemusela jezdit ze školy domů a opačně?

To máš jako v plánu se přestěhovat, nechatsi cálovat bydlení a nejezdit domů, abys moc neprojela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1147
31.7.13 21:54

Můj otec mi po dobu studia na vysoké škole(5 let) dával dobrovolně 3000 Kč. Ani o korunu víc, ani o korunu míň. Matka mi nedala v životě ani korunu, ani by mě nenapadlo po ní něco chtít, když vím, že sama má problémy se sebou a peníze prostě nemá. Na zbytek jsem si musela vydělat hold sama.
Trošku se ti divím, že chceš po máme soudně výživné. Co takhle jí slušně říct, zda by tě nemohla na studiu trochu finančně podporovat? Ale pokud má ještě další děti, tak chápu, že třeba moc peněz nemá..ale kdyby ti třeba dávala 1000,2000,tak i tak by to celkem byla slušná částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
31.7.13 21:56

Taky jsem v 18ti odešla od rodičů (v té době ve třeťáku) a nikdy by mě nenapadlo chtít od rodičů nějaké peníze. Na bydlení i vše ostatní jsem si v klidu vydělala na brigádě. Potom mi teda rodiče sami od sebe posílali 3000Kč. Ale to stejně nebylo ani na nájem. A dostudovala jsem v pohodě.

Příspěvek upraven 31.07.13 v 21:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat