Mám nevychované dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4523
17.9.20 14:16

@Berry77 on nemluví jak dlaždic, jeho nejhorší slovo je hov.no, jinak se skolkove rádoby legracky. A opravdu ho nemůžu izolovat od světa, pubertaku jsou všude, s školkou to nesouvisí, navíc to byla ojedinělá situace, normálně si jich vůbec nevšímá, cizí děti a lidí os sebe naopak dohání, nevím tedy, co.ho to popadlo. A fyzické tresty i zákazy všeho možného jsem zkoušela, bez výsledku. Pokouším se tedy přijít na něco jiného, co by mohlo zabrat. Tady mi poradili ignoraci, psychologa, pozornost…vše vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
17.9.20 14:18

@chaela Ja bych to nedramatizovala, oni jsou to mala trdla. Ze to s nim resis je v poradku. Ale nehroutila bych se z toho. Mne se vzdy nejvic osvedcuje jit detem dobrym prikladem, sama nedelat veci, co nechci, aby delaly ony. Byt konzistantni. Pokud nechci, aby se krmily bonbony, tak se sama nedopovat cokoladou a tak. Deti to vsechno vnimaji, ze jim to docvakava v prumeru po 5 letech je vec jina…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
17.9.20 14:20

@Svistice díky za další tip. Máme nálepky za pořádně vycistene zuby a funguje to, tak třeba to zabere i na toto. Proboha proč mě to nenapadlo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.20 14:23
@chaela píše:
Já mám spíš pocit, že sebevědomí má na rozdávání. Ale nevím, on je to takovej malej nechápavě tunta, co opakuje všechno, co vidí a slyší. K psycholozce je objednanej, kvůli něčemu jinému, ale můžu tam samozřejmě probrat i toto.

A s čím je objednaný? Ono spolu dost věcí souvisí a nemusí to být na první pohled znát. Sebevědomí se projevuje jinak. Sebevědomý jedinec umí argumentovat a komunikovat. A to i 4 leté dítě. To co dělá tvůj kluk nemá se sebevědomým chováním nic společného. Tohle je velmi hloupé chování. Je normální, že děti opakují co vidí a slyší, ale není to o ťunťovství. Je to o tom, co si k tomu opakování osvojí.

Příspěvek upraven 17.09.20 v 14:27

• Citovat
  • Upravit
2813
17.9.20 14:23
@Berry77 píše:
@modravlocka co konkrétně by měla být ironie?

Tak dobře, zjevně jsi to myslela vážně. Ale víš, že čím víc se do ho.vna šťourá, tím víc smrdí? Téměř všem dětem v tomto věku slova jako kakánky, čůranky, hovínka,…připadají jako ty nejvtipnější věci na světě. Je to úplně normální součást vývoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
17.9.20 14:26
@Berry77 píše:
Přepošli to zakladatelce, já problém nemám

Myslím, že si to tady přečte. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
17.9.20 14:27
@Anonymní píše:
A s čím je objednaný? Ono spolu dost věcí souvisí a nemusí to být na první pohled znát. Sebevědomí se projevuje jinak. Sebevědomí jedinec umí argumentovat a komunikovat. A to i 4 leté dítě. To co dělá tvůj kluk nemá se sebevědomým chováním nic společného. Tohle je velmi hloupé chování. Je normální, že děti opakují co vidí a slyší, ale není to o ťunťovství. Je to o tom, co si k tomu opakování osvojí.
Řešíme problémy s porozuměním, nějaké auti rysy a právě tady to nekontrolovatelne chování.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.20 14:35

@chaela no? Vidíš to? Mně to přišlo nějaké divné, protože opravdu tohle chování v dohledu nemám. A pokud, tak za tím obyčejně stojí něco v rodině. Ale tos nekomentovala, tak jsem to vypustila. Problém s porozuměním může mít opravdu za následek tohle chování, pokud prostě není jedním slovem hlupák. Což se snažíte aby nebyl. Uvidíte co vám řekne psycholožka. A pokusila bych se mezi tím aplikovat to, co se ti jeví jako výchovná metoda vhodné. Mohlo by to zabrat. A taky bych mu suše oznámila, že za tuhle provokaci se mu může dostat solidní nakladky, až nebude mít v zádech dospělého, který ho ochrání.

• Citovat
  • Upravit
33005
17.9.20 14:35

Jinak za ty roky galejí s mými dětmi mi přijde, že takováhle údajná „nevychovanost“ je vlastně není ani tak nevychovanost. Je to jen odchylka od nějakého očekávaného chování a (možná lehce paradoxně) je nejhůře hodnocena okolím a vede ke koukání na děti a i jejich rodiče skrz prsty. Do stejného pytle jsou házeny děti, které reagují agresivně nebo děti s dominantními vůdčími sklony.
Na druhou stranu z okolí a kroužků znám dost dětí, co reagují přehnaně hystericky, pláčou a žalují kvůli každému prdu, nekomunikují, nezdraví. Nicméně to je pro okolí ok. Společensky je to přijatelné (asi méně obtežující). Kolikrát jsou ty děti v tomto chování ještě utvrzovány (on/ona je citlivý, moc empatický, on má každého rád a chce se s každým objímat, stydí se, on z toho vyroste…).
Přitom oba ty extrémy jsou něco, co je potřeba nějak korigovat ruku v ruce s tím, že se dítě nechá dozrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
17.9.20 14:40
@Anonymní píše:
@chaela no? Vidíš to? Mně to přišlo nějaké divné, protože opravdu tohle chování v dohledu nemám. A pokud, tak za tím obyčejně stojí něco v rodině. Ale tos nekomentovala, tak jsem to vypustila. Problém s porozuměním může mít opravdu za následek tohle chování, pokud prostě není jedním slovem hlupák. Což se snažíte aby nebyl. Uvidíte co vám řekne psycholožka. A pokusila bych se mezi tím aplikovat to, co se ti jeví jako výchovná metoda vhodné. Mohlo by to zabrat. A taky bych mu suše oznámila, že za tuhle provokaci se mu může dostat solidní nakladky, až nebude mít v zádech dospělého, který ho ochrání.

Uvidíme, co se tam dozvíme. Já ho zas nechci pořád omlouvat, i kdyby nějaký problém opravdu měl, tak to neznamena, že se může a bude chovat takto. Od psycholozky si spíš nez diagnózu slibuju právě to, že mi pomůže najít nějaký způsob, jak to jeho chování korigovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.20 14:42

@Svistice to si úplně tak nemyslím. Na hysterické děti, arogantní a ty co nezdraví se třeba zrovna v mém okolí pohlíží velmi kriticky. I proto jsem s dcerou šla k psycholožce, protože mi okolí dávalo dost najevo, že tohle je už tedy dost. Myšleno její vztek a vzdor a z toho vznikající scény.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.9.20 14:47

@chaela však ano. Mně taky nešlo o diagnózu. Potřebuji prostě poradit jak na ni. Proto jsem i psycholožce řekla ať si diagnózu pouze mysli, pokud nějakou má. Pokud je to jen možná, tak se to 100× ještě může změnit. Až pokud by to bylo vážné a diagnóza by se opravdu vyselektovala, tak mi to zavcas sdělí. Zatím mi pouze ústně sdělila a nikam nezapsala lehčí forma ADHD. Ale to má kde jaké dítě a já si myslím, že se to za pomoci odborníka zvládnout dá.

• Citovat
  • Upravit
33005
17.9.20 14:55
@Anonymní píše:
@Svistice to si úplně tak nemyslím. Na hysterické děti, arogantní a ty co nezdraví se třeba zrovna v mém okolí pohlíží velmi kriticky. I proto jsem s dcerou šla k psycholožce, protože mi okolí dávalo dost najevo, že tohle je už tedy dost. Myšleno její vztek a vzdor a z toho vznikající scény.

Ty arogantní a nezdravící jsou vnímány nehativně, to ano. A zejména u těchto dvou případů je to něco velmi velmi ovlivnitelného výchovou a vzory doma.
Hysterie typu válecí scény má hodně blízko k té agresivnosti.

Edit: Nebo dvě stejně staré školkové děti. Jedno je bojácné a tiché, druhé hlasité, hodně v pohybu. To klidnější s eživějšího bojí. Společenské očekáání je, že se přizpůsobí to živější a bude chodit pomalu, mluvit potišeji, nedělat prudké pohyby. Proč není tlak na to, aby to se to bázlivější trochu pochlapilo a naučilo, že pár decibelů v kolí navíc ho nezabije?

Já měla na mysli zejména takové ty děti, co brečí půl hodiny protože jim někdo omylem šlápl na nohu, co žalují, protože Pepíček jim nechce půjčit koloběžku (a očekávají, že ty mu to nařídíš), ty co pozdravíš a oni čučí v šesti letech do země, prtož se prý stydí.

Máme ti jednu takovou holčičku. Jo, kopíruje chování maminky - úzkostná maminka, úzkostné dítě. Nicméně společensky je to viditelně přijatelnější než dítě, co třeba v rámci hry leze po stromech a plotech a u toho vydává hlasité zvuky, protože si hrajou na zloděje a policajty. První dítě vnímáno jako chudák citlivá holčička, druhé jako nevychovaný sígr.

Kluk, co je neprůbojný a super opečovávaný staršími rodiči. Když se ho jiné dítě zeptá, jestli si může půjčit tu zelenou křídu, tak mlčí a kouká. Tak si jí dítě půjčí (když hoch vyloženě nezakázal či nedal jinak najevo nevůli). Kluk začne brečet a je z toho haló, že to druhé zlé dítě mu bere křídy. Ale on je chudák takový citlivý a to druhé děcko je prostě moc oráchlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
17.9.20 15:06

Ahoj, vím, že to za svůj názor asi slíznu, ale u našich dětí to fungovalo a ne jen u nich i u dětí na táboře. Bude to znít divně, ale podle mě objevil Ameriku a myslí si jak je zajimavej. Na slovo hov.no bych mu řekl sra. čka a pak bych se ho zeptal jestli se mu to líbí. Jestli říká jenom jedno sprosté slovo, tak jich zná docela málo a je to pro něj fascinující. Až jich pozná víc a zjisti, že v tom vlastně nic není, jsou to prostě slova, akorát sprostá a říkat by se neměly, tak toho nechá. Nebude to zajímavé. Já se před dětma chovám přirozeně a určitě se nijak nehlídám, v žádném případě nejsem sprostý na ně, na ženu a lidi v okolí, ale když vidím v televizi koronu a co politici vymyslí, tak klidně řeknu, ty vole, to jsou čurá. ci. I před čtyřletým dítětem, pak teda řeknu, že jsem ostuda, že se to neříká a řeknu, co toto slovo znamená a malej to neřeší. Naopak řekne, fuj to se neříká, tati ty jsi velkej, já malej a já to vím. A má z toho radost, protože on je ta šikulka co to neříká. A dělám to tak zcela záměrně, ne, že bych se neuměl ovládat, ale prostě sprostá slova uslyší, ať se nám to líbí nebo ne a vidím, že nejvíc tak mluví děti, co jejich rodiče mluví jak z pravopisu. Vidím to i na táboře, ty co ty slova znají, je to netankuje, ty pro které je to tabu, ty to láká. Mnohdy ani v osmi letech neví co to je, ale hlavně, že jsou kingove. Takže za mě nehrotit, jen si tím získává pozornost. Až to budeš vnímat jako slovo chleba a jen mu řekneš, že není žádný frajer, že se to stane, že nějaké slůvko vypadne, ale, že je hezčí, když mluví hezky a víc to řešit nebudeš, tak ho to přestane bavit a bude se snažit být za slušňáka :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
17.9.20 15:19
@Lucie_Sx píše:
Zkusila jsi to obracene? Zahltit ho sprostarnama, aby prestaly byt zajimave? Ale zkusenost teda nemam.
(Jinak s temi pubertaky je dobrej, sebevedomi mu teda nechybi…)

No to není dle mého o sebevědomí, ale o tom, že neví, co říká. Kdyby se ti kluci ohradili, tak by to možná pro mlaďocha byla lekce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí