Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Markéta80
babybox
ale jinak obdivovat je 100%, ono ano vetsina by se postarala, ale prave podstatne je to JAK
a za to mas obdiv ![]()
@Markéta80 píše:
@alisekR není co obdivovat, zase tak v klidu kolikrát taky nejsem
je fakt že s Tomem je to ted celkem v klidu, žiji asi přítomností, co bude za 10 a víc let zatím neřeším Stejně to neovlivním
Vali je Vali ale ta mě vždy dobije energií, na ní se ani nedá moc zlobit, přijde dá pusinky a pak s úsměvem řekne prosím bonbonky
![]()
. No a asi se nudím, když jsme si v listopadu pořídila dalšího psa
![]()
. Tom je Tom ale pokud má na lince zásobu rohlíků, čokolády, plnou lahev vody a puštěnou tv s pohádkama tak je zlatej, ani o něm nevíme
.No příští týden jsou prázdniny, všichni doma to bude zážitek. ale nejstarší když jdu na nákup nebo s psama ven tak hlídá
takže nakoupím v klidu a snad Vali Toma nebude moc zlobit. na to dělá schválně, on si vezme leták, jí ten leták nezajímá ale když ho má on a prohlíží si ho tak ho najednou chce taky
![]()
V postýlce to má jak bezdomovec
natahá si tam během celého dne letáky, když najde tak i nějakou krabici a v tom pak leží. když spí vše uklidím a druhý den večer to samé
Dnes dopoledne jsme mu likvidovala poničené hračky, už si určitě půl roku nevšimnul kolotoče na postýlku tak to vše letělo
on je takový nenáročný
, vali naopak extra kontaktní takže nejvíc času asi zabere ona
tom s tchýní odchází cca v 7 ráno a vrací se většinou taky spolu před 15h a kolem 18 už je ve svém pokoji takže doma je těch pár h většinou v klidu
Skládku v posteli má i moje šestiletá a není autista
jen hrozná kramářka, pak se tam večer ani nemůže vejít…i když chápu, že podněty tvého synka jsou asi jiné než mojí bordelářky ![]()
Ale je to někdy k nevíře, co děti dokážou vytvořit za binec a ještě se čílí, když jim to chce člověk zlikvidovat. Nikdy jsem se sice nestarala o takto nemocné díťátko, ale za to jsem se starala 24 hod. denně o babičku, která měla stařeckou demenci a ještě počínajícího Alzheimera a někdy jsem brečela zoufalstvím a vysílením, bylo to peklo. Starý dospělý člověk s celoživotní zkušeností, vše promění ve zlobu a intriky a konspirační teorie…taky dobrý peklíčko
A tělesně se k tomu dostane do věku batolete.
Synáček chodí tedy do speciální školy? A je tam hodně autíků? Ségra po mateřský uvažovala, že půjde do jedné takové učit…nejsem si tedy jistá, jak ona by to dala, jsem k ní v tomhle kritická, nemá nervy ani na děti zdravé
Je pravda, že má učitelství pro třetí stupeň tzn. střední školy, ale dnes učí na základce kvůli kratšímu úvazku.
@Markéta80 píše:
@alisekR tak půjdou na tříletou tak je doktorka snad někam pošle. já pak taky čekala na tříletou že dostanu žádanky ale je fakt že kdybych si je nevydupala nedostanu je@saadet
ale neni co obdivovat
, ono člověku nic jiného nezbývá, na baby box je velký
![]()
![]()
Já si myslím, že na tu foniatrii je poslala dětská a víc nic…
oni jsou ti naši dětský doktoři tady takový zajímavý…
Stará škola a nesmíš na ně s žádnou svojí představou…já to znám od té naší, ale tu už mám zpracovanou podle sebe
když něco chci, dá mi to, když o něčem pochybuju, že je to nutné, dovolí mi kompromis.
@alisekR máme ve výsledku štěstí že bydlíme ve městě kde je speciálka jen pro autisty, jsou to 2 třídy, každá má kapacitu 9 dětí + 2 učitelky na třídu ale většinou jich chodí cca polovina. učitelky vypadají spokojeně
Jo foniatrie je první stanice a oni by měli poslad na neurologii a psychologa. Nám foniatrička tenkrát napsala podezření ale nám to bylo jasné. ted jsme tam byla s malou ale jak jsem řekla že bratr je těžký autista tak už kladla otázky o kterých vím kam mířila
a hned s ní musim na neuro a psychologa. logopedka rovnou řeka že je to zbytečné, k neuroložce kam máme jít prostě nejdu, paní z rané péče mě poradila jinou tak uvidíme. Malá v říjnu hodně málo mluvila, od prosince velké zlepšení, hodně a ráda opakuje
Foniatrička prý mě může ujistit že autista malá není, hm to víme taky
ale ta řeč
ale konečně začala rozvazovat, logopedka říkala že taky velký pokrok a měla pravdu že jak začne opakovat bude to fajn
@saadet ted je celkem klidné období tak je to fajn
Tomík aniž by to chtěl tak jednou Vali zachránil život
, ale kolikrát sedím v kuchyni a koukam do blba
![]()
@Markéta80 To je zajímavé, kolik je tvojí holčičce??
Je mi jasné, že nemluvící dítě nemusí být hned nějak výrazně postižené…no přála bych té kamarádce, aby to byl jen nějaký opožděný nástup řeči a nic vážného.
Náš malej mele pořád a neskutečný hlášky a ještě k tomu smrtelně dramatický výraz jak na divadle
celá rodina padá smíchy, když pokyvuje ručičkou, aby kladl výraz na vyřčené a ještě k tomu dodá „vázně, hm“
často mi z něj drnčí hlava, ale díky Bohu za to… ![]()
@alisekR píše:
Přesně tři roky budou příští týden.
Hm a kromě toho opožděného vývoje řeči, jak se chová? (o někom, kdo zná pět slov, se nedá říct, že „nemluví“). Reaguje na své jméno? Dokáže si hrát s tvým synem? ne vedle něj, ale spolupracovat?
@alisekR píše:
Zajímavéjsem v této oblasti laik. Je pravda, že kamarádky synek, přesně stejně starý s mým synem, má velmi odlišné chování, vůbec jim nemluví, ve třech letech umí si jen 8 slov a to jen mama, baba, tata a plete si je dohromady. Byli s ním zatím asi jen na foniantrii, tam jim doktorka poradila, dát ho do kolektivu, že se rozmluví…mě to tedy přijde divné, myslím to zhodnocení doktora…nemůžu jim samozřejmě radit, kam mají s dítětem jít a nejít…ale asi by mě znepokojilo, že nemluví. Oproti mému je to propastný rozdíl a jejich synek z mého pohledu a srovnání vůbec neprojevuje emoce, nikdy jsem o neviděla se smát a nebo předvádět, jak to děti dělají v tomto věku
Přijdou mi takový bezradní…když o tom nádodou sami začnou, nevím jestli mám nějak vyslovit svůj názor, abych se jich nedotkla nějak bolestně…nebo poradit, ať jdou třeba k nějakému odborníkovi? Vím, že je to tenký led…proto se nevyptávám, beru klučíka jaký je.
Jestli se mohu zeptat? Kdy jste šli na nějaké přesnější vyšetření vy? A je opravdu to nemluvení možný příznak??
Nemluvení není vždy problém, někdy kluci mluví méně protože prostě není důvod ke stížnostem. U nás se problém projevil ve školce, t. j. kolem třetího roku, i když jsme věděli, že malý je jiný od malička - málo mluvil, neodpovídal na otázky, nehrál si, jenom lezl do krabic a uzavřených prostorů a přenášel bezmyšlenkovitě věci po bytě, nereagoval na pokyny, vyžadoval rituály. Přesunuli jsme ho do speciální školky, na doporučení dětského psychologa, ale ještě 2 roky jsme měli dg. pouze nerovnoměrný vývoj a ADHD, pak jsme se konečně dostali k odborníkům a bylo vymalováno.
Jak říct kamarádce, těžko říct, citlivě, jemně a jen když začne ona sama a spíš ve smyslu, napadlo mě, že byste mohli s nějakou dětskou psycholožkou probrat problémy, které má…
@Bábrdl píše:
Hm a kromě toho opožděného vývoje řeči, jak se chová? (o někom, kdo zná pět slov, se nedá říct, že „nemluví“). Reaguje na své jméno? Dokáže si hrát s tvým synem? ne vedle něj, ale spolupracovat?
Ne, vůbec se ho nevšímá, když jsem byli u nich na zahradě, jezdil sem a tam na odrážedle, vždy se na chvíli zastavil a zase jezdil dokola.. žádná mimika, žádný výraz…chodí poslušně za ruku, nemá ambice utíkat a prohlížet si věci a zkoumat
Když se u nás zastaví, tak stojí za plotem a kouká a nic.
@alisekR píše:
Ne, vůbec se ho nevšímá, když jsem byli u nich na zahradě, jezdil sem a tam na odrážedle, vždy se na chvíli zastavil a zase jezdil dokola.. žádná mimika, žádný výraz…chodí poslušně za ruku, nemá ambice utíkat a prohlížet si věci a zkoumatKdyž se u nás zastaví, tak stojí za plotem a kouká a nic.
Hm.
A když ho oslovíš, tak udělá co?
Nevšimla sis, jak si hraje? Uměla bys mi to popsat?
@Anonymní píše:
@Havran007 samozřejmě vím, že jsou na tom děti mnohem hůře.
Ale nějak se s tim proste nemůžu smířit… synovi v mnoha situacích nerozumim, asi nejdřív potřebuji pochopit, proc se tak chová… a také to, že mi neprojevuje lásku, je strašně demotivujici nebo jak bych to napsala. Když za nim přijdu a objemu ho, dam mu pusinku, tak se vzteká a odstrkuje mě a mě je z toho opravdu hrozne. Jakoby mě odmítal - nemel me rad… a to je pak těžké ho milovat.
Manžel zije s námi, ale moc nám to neklape, v podstatě se hádáme jen kvůli synovi. Ikdyž Máme diagnózu na papíře, manžel to porad bagatelizuje
Můj syn se také jako miminko a ani jako batole nechtěl mazlit.
Moc mě to mrzelo, ale teď, když je větší, tak přijde sám a „maminko, já tě mám tak rád“ a přijde se pomazlit, ale někdy v tom vidím vychytralost, ví, že jsem pak vstřícnější např, že může na počítač, ale vždycky poznám, jestli za tím něco vězí nebo se fakt chce mazlit.
Třeba se časem taky začne mazlit. ![]()
@alisekR Vali bude v květnu 5. n i nejstarší azčal mluvit pozdě. logopedka říkala že to jaká je Vali jsou její nejhorší děti na logo. Hodně samostatné, nemají důvod mluvt. pokud jsme jí řekla že až si o ěno řekne tak to dostane tak se urazí a jde a vezme si to sama a říkala že musíme vydržet a jak začne chtít opakovat bude víceméně vyhráno. V dubnu tam byla poprvé a řekla ano, ne, máma, táta a citoslovce zvířat
,ale zase všemu rozumí, udělá. možná i to že vidí staršího bráchu co nemluví tak proč by mluvila. Než vůbec řekla své jméno to byla doba, ted už o sobě říká že je Valinka
, vlastně minulý týden říkala že neni Vali ale Růženka a ted kouká na kocoura v botách tak prý neni Růženka ale černá kočka a asi vzteklá protože prská
. V říjnu na foniatrii a i to co uměla říct neřekla, vždy jen ano a pak řekla máma asi abych to říkala za ní
, ukazovala jí na psa at řekne co to je a malá nic
ani to její haf neřekla
, zkoušela na ní různé věci což zvládla barvy taky poznala ale neřekla což už ted barvy i pojmenuje. a vylezeme na chodník, Vali se na mě podívá a řekne pes
, ptala jsem se jí proč to neřekla doktorce, prý byla zlá
,což tvrdí i o jedné učitelce ve školce, je mě jasné proč
.Něco po ní chce a jí se nechce
. a někdy od prosince začala opakovat víc mluvit
. Na konci březne psycholog, jsem na ní zvědavá a v po volám na neurologii. Logopedka říká zbytečná ko ale sama řekla že je to proto že je v rodině autista jinak tam neni důvod. sprostá slova jí jdou hned to jí učit nikdo nemusí ![]()
@Bábrdl píše:
Hm.
A když ho oslovíš, tak udělá co?Nevšimla sis, jak si hraje? Uměla bys mi to popsat?
Když na něj promluvím a nebo zavolám, tak reakce žádná, nikdy jsem ho neslyšela mluvit a nikdy jsem u něj neviděla sebemenší mimiku, jen kouká, jako takovej brambůrek. Náš taky třeba nereaguje na cizí lidi, ale třeba se aspoň projeví styděním, že se schovává a vykukuje a směje se a pak rozváže
můj manžel říká, že je to loutka bez výrazu, i jako chlap, kterej nic neřeší, sám řekne, že je to zvláštní děťátko.
Když by k němu náš přišel a chtěl na něj sáhnout, tak se odtáhne, dá ruku za záda, nechce kontakt. Já ho jako menšího obdivovala, jak je poslušnej a chodí za ruku celé dlouhé procházky, chodí s ním jejich děda, jde poslušně a mechanicky jde…náš kluk jde za ruku, jen když se bojí auta a nebo se na něj pozlobím, že neposlouchá a lítá, tak aby to vyžehlil, tak jde chvíli se mnou, ale pak jde prozkoumat, co má kdo za plotem a kde co lítá…ten jejich to neřeší, je mu to jedno? Nevím. I já sama je utěšuju, že je to kluk a ty mluví později…nechci je ranit. Jenže oni jsou asi nesví s našeho ukecaného dítěte, takže mi přijde, že se nás začali kvůli tomu stranit. ![]()
@Markéta80 píše:
@alisekR Vali bude v květnu 5. n i nejstarší azčal mluvit pozdě. logopedka říkala že to jaká je Vali jsou její nejhorší děti na logo. Hodně samostatné, nemají důvod mluvt. pokud jsme jí řekla že až si o ěno řekne tak to dostane tak se urazí a jde a vezme si to sama a říkala že musíme vydržet a jak začne chtít opakovat bude víceméně vyhráno. V dubnu tam byla poprvé a řekla ano, ne, máma, táta a citoslovce zvířat,ale zase všemu rozumí, udělá. možná i to že vidí staršího bráchu co nemluví tak proč by mluvila. Než vůbec řekla své jméno to byla doba, ted už o sobě říká že je Valinka
, vlastně minulý týden říkala že neni Vali ale Růženka a ted kouká na kocoura v botách tak prý neni Růženka ale černá kočka a asi vzteklá protože prská
. V říjnu na foniatrii a i to co uměla říct neřekla, vždy jen ano a pak řekla máma asi abych to říkala za ní
, ukazovala jí na psa at řekne co to je a malá nic
ani to její haf neřekla
, zkoušela na ní různé věci což zvládla barvy taky poznala ale neřekla což už ted barvy i pojmenuje. a vylezeme na chodník, Vali se na mě podívá a řekne pes
, ptala jsem se jí proč to neřekla doktorce, prý byla zlá
,což tvrdí i o jedné učitelce ve školce, je mě jasné proč
.Něco po ní chce a jí se nechce
. a někdy od prosince začala opakovat víc mluvit
. Na konci březne psycholog, jsem na ní zvědavá a v po volám na neurologii. Logopedka říká zbytečná ko ale sama řekla že je to proto že je v rodině autista jinak tam neni důvod. sprostá slova jí jdou hned to jí učit nikdo nemusí
Hm, sprostá slova jsou často to nejdůležitější pro projevení názoru
Náš tříleťák mi tento týden řekl, že jsem povdora…nevěděla jsem, co to je. Tak jsem se ho zeptala opakovaně a k mému úžasu jsem se dozvěděla, že jsem potvora
Tak to jsem koukala jak blbec ![]()
@alisekR
jsme nejstaršímu říkali že za každé slovo co jí naučí dostane 5 korun
, pak jsme teda opravili že slušná slova
. a prostě pozná že to slovo se říkat nesmí a vždy řekne líbí
Logopedka jí ted neviděla protože Vali byla nemocná tak jsem zvědavá co na ní řekne. od prosince dost posun
. Jak píšeš o tom chlapečkovi tak je to divné no
. Mě to taky přišlo že je ve svém světě, ted je to lepší, na jméno reaguje i z jiného pokoje, naopak ted kouká na mě z šílené blízkosti tak upřeně že je to až nepříjemné
. Vli taky dlouho nemluvila ale domluvila jsem se, když jsme jí dala nějaký pokyn chápala, na jméno taky reagovala, jen ta řeč jinak vše měla ok. ni to rodiče nejspíš ví že je něco jinak ale nejspíš to nechtějí řešit s lidmi okolo. Mě bývalá dětská řekla ve 3 letech že to že nemluví, nereaguje, nechápe co po něm chci je výchovou a že nejsem doktor tak at mu neurčuji diagnozu. Jenže já to viděla že je to špatný, malá v tu dobu měla 9m a domluvila jsem se s ní mnohem lépe než s nim
Prý kdyby dostal na zadek tak bude hned vnímat
, měli jsme dojít až bude spolupracovat, no už jsme tam nešli a kluky přehlásila k dětské kam chodim s malou
On rodič to vnitřně cítí že je něco jinak, jen nemluvení neni takový problém ale když dítě vůbec nechápe co po něm rodič chce? Točí se na místě, v pokoji roztáčí vše kulaté
prostě jsme to věděli. Malá i když nemluvila tak chápala a tak nějak se s ní dalo domluvit. Ted velice často používá slovo nechci
Jsem zvědavá jak bude reagovat na psychologa chlapa. Venku jdeme a proti nám naprosto cizí chlap a malá na něj ahoj ![]()
Dobrý den, kdyby někdo mohl a chtěl pomoct této malé holčičce, tak může tady. 🍀 Každá koruna pomůže k vytouženému cíli, klidně však jen nakoukněte, sdílejte, pomůžete tak více než myslíte.. Na nový rok, dobrý skutek. 🙏 🍀 https://www.donio.cz/…jepronatalku