Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak to se budeš muset domluvit primárně s lékařkou. Jak my máme vědět, jestli ti udělá extra ultrazvuk a případně za kolik? ![]()
Já měla ještě po 2. screeningu kontrolu u svého gynekologa, který pohlaví už také viděl.
já jsem se ptala jednou, někdy kolem toho 20tt ale nic neviděla, říkala asi. Nabidla, že se podíváme příště. Já na to úspěšně zapomněla, nijak mi to pohlaví nepřišlo a ani nepřijde důležité. Dr si ale vzpomněla a ještě si mě stáhla z kabinky
, teda téměř, už jsem měla ruku na klice. Bylo to asi 4 týdny před termínem. A v podstatě už minto bylo i jedno a i když mi teda pohlaví potvrdila, stejně jsem byla nastavena na obě. Protože člověk nikdy neví, dokud to není definitivně venku
![]()
Pokud to není vidět ve 20tt, tak to stejně v dalších týdnech nebude lepší. Já musela čekat až po 30tt, kdy bylo konečně pohlaví vidět.
Já chodím na kontroly po 5ti týdnech od 15. týdne a vždy mi dělá UZ. Mám tedy rizikové těhotenství. A když jsem měla problém s bolestí podbřišku, tak i mezi kontrolami mi UZ dělali.
A byla si na velkém UZ nebo morfologickém screeningu.
Já byla na velkém UZ u svého doktora a i když podle něj vše ok, tak mi doporučil i ten screening na speciálním pracovišti. Platilo se 1500Kč a tam se mi nechtěl prcek natočit obličejem, tak mě tam nechali pět minut chodit a pak znovu zkusili.
UTZ můžeš mít, kolik ti doktor udělá. Mně např. dělal UTZ na každé kontrole, takže co 14 dní až 3 týdny jsem miminko viděla.
@Janli píše: Více
My čekali překvapení, jak už jsem byla na příjmu, že mi odtekla voda, dr se jen tak pro sebe chtěla podívat, co že to bude a smála se, že je to fakt překvapení až do konce, že se odmítá ukázat ![]()
Záleží na doktorovi, někdo za hezké prosím udělá rychloultrazvuk kdykoliv, někdo si ho nechá zaplatit a někdo bude považovat ultrazvuk jen za zjištěním pohlaví za zcela malicherný a budeš muset jít jako samoplátce jinam. Počítej ale s tím, že úplně klidně může být problém s viditelností i příště.
A ač samozřejmě chápu, že jako prvorodička jsi natěšená a nedočkavá, tak ty ultrazvukové obrázky stejně vypadají jeden jako druhý a ač se ti to nezdá, za chvilku už ho reálně uvidíš naživo. Což je obrázek milionkrát opravdovější než všecky utrazvukové šmouhy a hlavně - to pohlaví už je tam opravdu stoprocentní.
@ugluk píše: Více
Ta druhá část je krásně napsaná
Já bych ještě doplnila, že po porodu pak své miminko uvidí neustále, každý den, 24/7 se jím může kochat.. A nedá se to srovnat s nějakým černobílým obrázkem.
Domluv se s doktorkou. Ale je možný, že za to bude chtít peníze.
Ja to spíše odlehčim. Jsem 38tt a pohlaví stále nevíme, nechavame si to jako překvapení a je mi to vážně vlastně i jedno
Ale k věci - celkem se divím, že bys nešla na ultrazvuk dalších 10 týdnů??? Už si se na gynde na dalším termínu domluvila? 10 týdnů bych určitě nevydržela nejít na ultrazvuk, byť by mi říkali, že čekám zdravé miminko..zavolala bych tam!
@suzka1 píše: Více
To je ale standard. Taky jsem měla ultrazvuk ve 20 týdnu a až pak ve 30. Mezitím jen klasická poradna kde zkontrolovali srdíčko atd. Pokud není problém tak není důvod dělat ultrazvuk.
Já jsem si u prvního dítěte zaplatila ultrazvuk ke zjištění pohlaví, sice nám to řekli už na 1.screeningu, ale chtěla jsem mít jistotu. Bylo to fajn, miminko bylo krásně vidět. Jako prvorodičce se ti vůbec nedivím, že chceš mít fotku miminka, taky jsem jí chtěla. A i dnes, po dvou dětech a skoro 5 let od prvního porodu, mě úplně zahřeje u srdce, když otevřu složku s dokumenty z těhotenství a tu fotku z UTZ tam vidím ![]()
Ahoj holky, byla jsem na velkém ultrazvuku ve 20 týdnu, na kterém jsem se měla dozvědět i pohlaví miminka.
Bohužel, bylo tak špatně natočené, že nemám fotečku ani obličeje a mezi nožičky mu nebylo vidět, další ultrazvuk mám až 30 týden. Hlodá mě to a přemýšlím nad tím, jestli si nemám doktorku poprosit o ještě jeden ultrazvuk.
Hrozně mě mrzí, že jsem pořádně miminko neviděla, ale nechci nikam bokem, po 4D ultrazvuku úplně netoužím, ale nevím, jestli mi může další ultrazvuk doktorka schválit.
Zajímalo by mě, jestli máte některá zkušenost a co jste dělala.
Nechci vyznít, jako že mi záleží na zbytečnosti, samozřejmě, že jsem ráda, že je miminko v pořádku, srdíčko krásně tlouklo, má se dobře. Ale naposledy jsem měla ultrazvuk ve 12 týdnu a přála jsem si mu aspoň vidět do obličejíčku, je to moje první miminko.