Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj potrebuju radu. Mam doma 4 mesicni holcicku. Asi od 2 mesicu chodime na rehabilitace. Zacali jsme zkrz konicky. Ty uz nam jdou. Jenze mala ma porad tendenci tocit hlavu k jedne strane. Na vysetreni se mala proste sekne a z doktorky ma vyslovene srandu. Jako proc by tam mela cvicit. Uz i doktarka ji rika ze takovy svehlavy dite tam dlouho nemela. Nejhorsi je ze me doma zacina protestovat taky. Jak mam namotivovat dite aby semnou zacala cvivit. Jsem z toho uz na prasky. Poradte mi co s ni.
Příspěvek upraven 07.03.16 v 08:42
@Majova4 Jo, tak přesně v tomto věku jsme museli přestat. Prostě to nešlo, malou jsem přidržovala i nohama
a stejně pořádně nezacvičila. Navíc si našla únikovou polohu-chytila se za vlasy nebo ucho a prostě necvičila…doporučili týden cvičení vynechat a zkusit znova, ale u nás to nefungovalo. No, tak jsme cvičili alternativně, balon, plavání, míčkování, Bobath…
@BaMaK píše:
@Majova4 Jo, tak přesně v tomto věku jsme museli přestat. Prostě to nešlo, malou jsem přidržovala i nohamaa stejně pořádně nezacvičila. Navíc si našla únikovou polohu-chytila se za vlasy nebo ucho a prostě necvičila…doporučili týden cvičení vynechat a zkusit znova, ale u nás to nefungovalo. No, tak jsme cvičili alternativně, balon, plavání, míčkování, Bobath…
Tak to ta nase dela uplne to samy chytne rukou za uchem protahne se a proste pak uz nic. No na plavani zacnem chodit tak za mesic. No jsem zvedava co nam rekne doktorka. Ono je hold tvrdohlava po tatinkovi. ![]()
A co cvičíte? Protože třeba u Vojtovky prostě nejde, aby dítě „necvičilo“ - tam mu mačkáš takové reflexní body, že tělo se samo sune do té požadované pozice.. A pokud ne, pak cvičíte špatně ![]()
My taky zhruba ve 4m cvičili kvůli preferenci jedné strany (ve spánku), taky se jí moc nechtělo, ale nic jiného jí nezbylo a za 14 dní byla srovnaná a byl klid.
@Lutonka píše:
A co cvičíte? Protože třeba u Vojtovky prostě nejde, aby dítě „necvičilo“ - tam mu mačkáš takové reflexní body, že tělo se samo sune do té požadované pozice.. A pokud ne, pak cvičíte špatně
Cvicime na boku aby se nam spravne pretacela mam ji naucit aby tu hlavu nemela aby se nekoukala na horu ( aby nebyla vysponovana) chrastim chrastitkem pretacim ale ona se mi proste sekne a cvicit nechce a na noc nam doporucila polstar pandu
To se jí ani nedivím
Panda je určitě dobrá a možná bych si nechala doporučit jiné cviky. My na to srovnání hlavičky měli fakt jen dva cviky z Vojtovky a za 14 dní byl klid. Ani mi u toho neplakala.
@Lutonka píše:
To se jí ani nedivímPanda je určitě dobrá a možná bych si nechala doporučit jiné cviky. My na to srovnání hlavičky měli fakt jen dva cviky z Vojtovky a za 14 dní byl klid. Ani mi u toho neplakala.
No uvidime co nam rekne hold to s ni budu zkouset tak dlouho az polevi a nejakej protest nebude. Mozna je to i tim ze mame nalepenej tejp na jedne strane krku. Tak se ji to nelibi. Treba nam doktorka nauci i jine cviky. Jdeme pristi tyden tak uvidime
Já teda nejsem žádnej odborník, ale ona má zatejpovanej krk, aby nestáčela hlavu k jedné straně? To se mi nezdá jako moc vhodná metoda, pokud to tak je. Myslím, že dítě by se mělo tyhle špatné návyky odnaučit svalovým posilováním a naopak tahle pasivní podpora se mi zdá trošku kontraproduktivní..
@Lutonka píše:
Já teda nejsem žádnej odborník, ale ona má zatejpovanej krk, aby nestáčela hlavu k jedné straně? To se mi nezdá jako moc vhodná metoda, pokud to tak je. Myslím, že dítě by se mělo tyhle špatné návyky odnaučit svalovým posilováním a naopak tahle pasivní podpora se mi zdá trošku kontraproduktivní..
Ja tomu moc taky nerozumim male tam dala tejp protoze se nam trochu zkroutila kdyz ji dam na zada tak ma tu hlavicku vic k tomu ramani. A ukazovala mi i vyslovene ten sval jak je zatuhlej. Ona da hlavicku na kazdou stranu krasne. Pouze v noci ma tendencu ji otocit na jednu. Ted se nam zacala tocit ze zad na brisko tak jsme zacali cvicit aby se ticila spravne. Neodhipovala se od nohou a tak. Ja vubec tomu nerozumim. Tak uvidime. Mate nejaky odkaz jak jste cvicili vy. Ja bych si to i procetla a treba i probrala s dojtorkou
My chodili vyloženě na Vojtovku, dostali jsme doporučení od pediatričky. Malá dělala přesně to, co vaše. Přes den hlavu dala kam potřebovala, na bříško se otáčela na obě strany, ale ve spánku preferovala levou stranu a slehávala si hlavu.. Když s ní cvičila ta fyzioterapeutka poprvé, tak u toho ječela (ale měla už čas spánku, tak možná i proto), ale v podstatě hned byl vidět rozdíl.
@Lutonka píše:
My chodili vyloženě na Vojtovku, dostali jsme doporučení od pediatričky. Malá dělala přesně to, co vaše. Přes den hlavu dala kam potřebovala, na bříško se otáčela na obě strany, ale ve spánku preferovala levou stranu a slehávala si hlavu.. Když s ní cvičila ta fyzioterapeutka poprvé, tak u toho ječela (ale měla už čas spánku, tak možná i proto), ale v podstatě hned byl vidět rozdíl.
Tak my tu vojtovku cvicili taky diky tomu otoci hlavicku na kazdou stranu krasne a koniky taky pase suprove. Ale to my uz tak cvicit nemusime a mame cvicit praveze na tom boku. A u toho mi prave protestuje. U toho se mi proste protahne a proste cvicit nechce. No tak uvidime v tydnu. Co nam na to rekne. Ale moc dik za rady. Tak treba az nam sunda ten tejp na krku tak to pujde lip.
No není zač, moc jsem nepomohla
Ony občas ty dětičky prostě nespolupracují no ![]()