Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Mam 8 tydenni miminko a v posledni dobe si vsimam (po upozorneni kamaradky a par clanku na webu), ze mala casto zaklani hlavicku a jde do tzv. do luku.
Hodne place, pry je rozmazlena rekla pefiatricka, mozna..nevim..chce byt hodne nosena. Ale dost se vzteka a to jde vzdy do luku, sotva ji clovek udrzi..
Vzteka se dost casto, doufam, ze to jsou jen prdiky..ale uprimne..porad place, nevydrzi chvili v klidu lezez, clovek ji musi porad nosit. Rada kouka kolem sebe, ale pry vertikalni poloha, kdy ji mame jakoby v poloze na rameni - jako kdyz se odrihava je spatna..tak nevim.
Jsou ale dny a neni jich malo, kdy se vzteka i tak a co par minut musime menit polohy noseni. Je furt napnuta jak se vztekne.
Obcas, kdyz lezi na zadech a je v klidu (to vydrzi jen par minut hodne, kdyz ji necham rozbalenou bez plenky, ale ne vic jak 5 min, tak jde do luku taky, zaklani hlavicku a kouka za sebe, i kdyz tam e meho neni nic zajimaveho..
Kdyz spi, tak propnuta neni, ale ma dost neklidny spanek. Usne treba v pul 9 (nekdy v 11 i dyl a spi cca do 11. Pak usne v pul 12 a probudi se v 1 a od te doby se budi co hodku a hodku a pul, haze rucickama i nozickama ve spanku, nekdy ji trapi prdy, to poznam, tlaci. Jindy nevim, kolikrat sice spi tu hodku, ale co 10 min se probudi, kouka a zase hned usne a furt dokola. Jsem uz dicela grigy z vecneho probouzeni s ni..pres den moc nespi. Vetsinou v kocarku jen ty 2-3 hidky. Doma max na par minut. Kolikrat i vidim, ze by spala, zivne ci si mne ocicka ale ne a ne usnout. Jedniu za cas spi i pres den, po probdele noci, ale usne jen na nekom. Polozit ji vefle, je vzhuru.
Celkove mi prijde porad neklidna a uplakana. Teplota ok, prebalenq, najezena. Prdiky ji v tu chvili netrapi (to vzdy tlaci) a stejne breci - obcas i kdyz ji nosime. Uprimne nemam uz na to ji nisit na rukou - zada..v nisitku ani v satku byt nechce. Zavinivani, bil sum nic..
Nevim pric je porad nespokijena. Posledni prohlidka v 6 tydnech a ok.
Nemuze mit podrazdeniu nervovou soustavu? A s tim souviset i to jak jde csdto do luku? Ci je to jeste v norme?
Jo a taky se casto vzteka u kojeni. Kazdy den v jinou dobu, ale vzdy tak 2-3 kojeni, kdy se prisaje, pije, rozbreci se, odtahne se a znovu dokola..
Možná by neurolog nebyl od věci, ale napadá mě - jak ti přibývá a jakou má stolici? Nemůže to být třeba alergie na bílkovinu kravského mléka? Ta dokáže hodně potrápit…
Doktorka ti rekla, ze je rozmazlena? Takovy maly mimino? Byt tebou zmenim doktora a s nim to resim. Muze to neco znamenat i nemusi, to tezko rict
@PAN66 Rozmazlená v 8 týdnech, to jako fakt ![]()
A je taková od narození? Jaký byl porod?
Já měla takovou druhou, ale na tu platil šátek. Třetí ho taky nesnesla, byla prakticky pořád v autosedačce a tu jsem musela pořád houpat. Jinak nespala. Nebo kočárek musel pořád jezdit.
Možná by posouzení neurologa nebo nějaká rehabilitace nebyly na škodu.
@PAN66 okamžitě bych změnila dr. Tak, která řekne o 8 týdenním miminu, že je rozmazlané, je prostě blbá ![]()
Jo taky si myslím, že jestli jsi toto všechno říkala dr. a ona ti na to řekla, že máš rozmazlené dítě, tak to bych asi taky šla jinam.
Rikala, ze jsme si malou naucili na noseni tak se nesmim divit.. ![]()
Jinak porod tezky pro me, ale mala ok. Apgar 10-10-10
Souhlasím, první, co mě napadlo, když dr řekne o 8. týdenním mimi, že je rozmazlené, je kr.va.
Změň pediatra a nech si vypsat žádanku na neurologii. Lepší zbytečně než pozdě.
Já bych řekla stejný závěr jako píše: POdrážděná nervová soustava. Některá miminka taková jsou. vštěvou neurologa nic nezkazíš. Důležité ale je to, že to miminko potřebuje zklidnit - tedy čím víc ji necháš řvát - aby si nezvykla na nošení nebo takový ty kecy, tím to bude horší. Tedy nosit, hlavně v klubíčku, v šátku, houpat, kojit, rady dle Karpa. takové miminko jsem měli taky, neuroložka mi poradila tohlepšílo se to. to propínání do luku může být tím, může to být i neurologický problém. návštěvou neurologa nic nezkazíš. hlavně to nepodporovat.
A o doktorce která o palčícím 2 měs miminku co se propíná do luku a chce nosit řekne že je rozmazlené se nebudu raději vyjadřovat.
@PAN66 píše:
Rikala, ze jsme si malou naucili na noseni tak se nesmim divit..Jinak porod tezky pro me, ale mala ok. Apgar 10-10-10
Tak apgar 10-10-10 neznamená, že je dítě OK. Já měla tu druhou extrémě dráždivou a to měla taky 10-10-10 a vypadala jako dvouměsíční dítě. Ale měla šok z porodu. Už v porodnici nevěděli co s ní ![]()
Určitě si zažádej o vyšetření na neuro. A změna doktorky by nebyla špatná.
Změn doktora, nech se poslat pro jistotu na tu neurologii a na spánek vyzkoušet zavinovačku protože to jak máchá ručičkama jí může rušit a budit
Určitě neurologii. Pediatra je teda
2 měsíční rozmazlené miminko je dobrý sek.
Mě doktorka řekla, když chce tulit, tulte:-) Všechny mimina nejde házet do jednoho pytle, kdyby v pohodě spalo, koukalo si kde co lítá, tak asi kontakt nepotřebuje.