Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smurfka škola si nemůže vyžádat nic. Pokud má škola místo, tak dítě vzít musí a je jedno, jestli dítě má nebo nemá odklad. Nejde říct, že dítě nemá odklad a tak ho škola nevezme. Nástup dítěte do školy je více méně věc rodičů. Pokud rodič chce dát dítě do školy a dítěti je do 31.8. 6 let, tak jde dítě prostě do školy a nikdo s tím nic neudělá. Dokonce nemusí dítě ani k zápisu. I kdy je dítě super nezralé, tak nemusí mít posudek od PPP.
Jen k těm dovednostem a znalostem. Syn to taky neumí, snažíme se ho to naučit, ale prostě nemá zájem a nepamatuje si to. Denně to do něj cpeme a je to k ničemu. Do školky chodí, ale následky to na něm nezanechává. Jen si nosí zlozvyky a vulgarismy.
Každoročně mám ve třídě děti, co to neumí. Mají problémy s počítáním, orientací v prostoru, pletou si barvy. Podepsat se neumí tak 2-4 děti. Hodně dětí neví, kde bydlí, jak se jmenují rodiče a některé děti ani neví, jak se jmenují ony. Setkala jsem se s klukem Honzíkem a když jsem mu řekla, že je Jan, tak probrecel zbytek dopoledne, že on Jan není, že je Honza. Maminka přiznala, že mu opravdu nikdy neřekla, že je Jan. My to nacvičovali kvůli nástupu, kde je četli celým jménem a příjmením.
Setkávám se i s dětmi, co neumí ani vybarvovat a obrázek precmaraji. Často to o ničem nevypovídá a dítě se během prvních týdnů srovná.
@Anonymní píše:
@smurfka škola si nemůže vyžádat nic. Pokud má škola místo, tak dítě vzít musí a je jedno, jestli dítě má nebo nemá odklad. Nejde říct, že dítě nemá odklad a tak ho škola nevezme. Nástup dítěte do školy je více méně věc rodičů. Pokud rodič chce dát dítě do školy a dítěti je do 31.8. 6 let, tak jde dítě prostě do školy a nikdo s tím nic neudělá. Dokonce nemusí dítě ani k zápisu. I kdy je dítě super nezralé, tak nemusí mít posudek od PPP.Jen k těm dovednostem a znalostem. Syn to taky neumí, snažíme se ho to naučit, ale prostě nemá zájem a nepamatuje si to. Denně to do něj cpeme a je to k ničemu. Do školky chodí, ale následky to na něm nezanechává. Jen si nosí zlozvyky a vulgarismy.
Každoročně mám ve třídě děti, co to neumí. Mají problémy s počítáním, orientací v prostoru, pletou si barvy. Podepsat se neumí tak 2-4 děti. Hodně dětí neví, kde bydlí, jak se jmenují rodiče a některé děti ani neví, jak se jmenují ony. Setkala jsem se s klukem Honzíkem a když jsem mu řekla, že je Jan, tak probrecel zbytek dopoledne, že on Jan není, že je Honza. Maminka přiznala, že mu opravdu nikdy neřekla, že je Jan. My to nacvičovali kvůli nástupu, kde je četli celým jménem a příjmením.
Setkávám se i s dětmi, co neumí ani vybarvovat a obrázek precmaraji. Často to o ničem nevypovídá a dítě se během prvních týdnů srovná.
ano pokud místo má…jednoduše se dá udělat, že nemá..ještě jsem neviděla, že by škola měla méně zájemců než volných míst, tudíž by brala automaticky všechny ( možná nějaka vesnická ) ale ve městě je na školu vždy více zájemců než nabízí míst..Jak si pak ředitelé vybírají děti které přijmou a které ne, nevím, ( u nás se třeba nelosuje ), ale vždy je více zájemců než míst, takže místo být nemusí..
@smurfka tak my jsme z Brna a v okolí co sleduji skoly vždycky vezmou vsechny spadove. Malokdy nemaji mista pro spadove a nakonec se to sesype tak ze vezmou vsechny spadove. Z nespadovych muzou vybirat ale spadove vzit musi pokud maji misto.
Nase spadova skola mela 150 volnych mist 160 spadovych a 146 podanych přihlášek.
Reditel uz na DOD rikal ze nemaji problém
otevrit 6prvnich tříd. Vetsinou se to ale sesype na 4-5prvních tříd po 22-24detech. (Duplicitni přihlášky, odklady atd).
@smurfka u nás v okolí jsou všechny školy více méně volné a musí tedy brát všechny děti. Škola musí vzít všechny děti až do naplnění kapacity. Nejedná se o malou vesnickou školu. A co vím od kamarádek, které učí v okolí, tak všude to je podobné. Děti se dostanou všechny. Mají třídy po 30, ale ředitelé uz u zápisu garantují místo.
Takže i takové školy jsou. Jedná se tedy o menší města.
Ale je to jedno. Pokud rodiče chtějí, tak prostě jde do školy, i když ho třeba musí vozit.
My loni odklad resili hodne. A to jestli dite půjde do skoly je ciste na rodičich. I kdyz u zápisu nic nepredvede (ani na zápis v podstatě nemusi, i kdyz skoly pisi ze musi, neni to pravda). Poradna, školka i učitelky u zápisu odklad doporuci, ale nemuzou ho nařídit.
K odkladu je potřeba doporučení ale k nástupu do skoly stačí dovršení veku.
@aknah31 rodiče ani nemusí do poradny. Pokud chtějí, aby šlo dítě do školy, tak jde dítě do školy a škola dítě může vidět až první školní den.
@aknah31 píše:
My loni odklad resili hodne. A to jestli dite půjde do skoly je ciste na rodičich. I kdyz u zápisu nic nepredvede (ani na zápis v podstatě nemusi, i kdyz skoly pisi ze musi, neni to pravda). Poradna, školka i učitelky u zápisu odklad doporuci, ale nemuzou ho nařídit.K odkladu je potřeba doporučení ale k nástupu do skoly stačí dovršení veku.
no všechno chápu a je to pravda..
ovšem jak říkám u nás je větší počet zájemců než míst, takže nějak se děti musí vybírat. Chápu že do nějaké školy nastoupit musí, ale nemusí to být zrovna škola, kam jde na zápis. Jen to jsem chtěl říct. Třeba co jsem si všimla, tak učitelky když jsme byli na zápise, si psali na papíry nějaké poznámky…některé školy losují a některé vybírají jinak -třeba podle názoru učitelek u zápisu.. co já vím ![]()
@smurfka u nas je hlavní kritérium spadovost. Vybírat mohou jen s nespadovych a pak ano, tam si můžou udělat poznámku "nebrat "
![]()
@aknah31 u nas spádovost neni prave. Jen jedna skola ma spad, oatatni ne, ty jsou na cele mesto. Ale i na tu spadovou se nedostanou vseci spadovy.
Uz otevirali 4 prvni tridy, ale na vic uz neni misto, udelat tridu v telocvicne fakt nemuzou..takze tak proste se taky nekteri nedostanou..co vim, uz se to zacina resit i obalkama..
@smurfka Píšeš nesmysly. Kritéria musí mít škola jasně daná. Vždy je jako 1. kritérium spádovost. Ať už je spád celá obec nebo jenom část. Pokud kritérium splňuje více dětí, tak se losuje.
@Kakachna prosimte mame ve meste nevim kolik zakladek, rekla bych tak deset cca mozna vic. Spadova je jen jedna pro velke sidliste, ostatni nemaji spadovost, tzn kdyz te nevezmou kam se prihlasis a jsi povinny nastoupit, muzou te soupnout kamkoliv jinam kde je misto, klidne na druhy konec mesta. Na zakladkach se u nas nelosuje, jen na jedne ktera je spojena s gymplem.
@smurfka Každá základní škola v ČR musí mít spád (výjimkou jsou školy zřizované někým jiným než „státem“ např. soukromé nebo církevní) a řídit se zákony ČR. Vy nežijete v ČR?
@Kakachna
Nebudu se s tebou hádat jedna skola ma spad v jednom velkém sídlišti, ostatní skoly jsou spádové pro vsechny ostatni ulice ve meste. Takze ano, spady jsou urcene, to je fakt.
ovsem ty ostatni skoly uz nemaji spádovost podle konkrétních ulic, takze dite ktere ma skolu pred barákem se do ni dostat nemusi, spádovost maji vsechny ulice ve meste..a tudiz se do ni muze dostat dite v druhe strany mesta…ale jo mas pravdu spady jsou
![]()
@smurfka Ano, jak jsem psala, spád mít musí, ať už jde o pár ulic nebo celou obec. Pokud je více spádových dětí, než je míst, tak rozhoduje los. Pokud tedy nemá škola dílčí kritérium v rámci kritéria spádovosti (např., že přednost před spádovými dětmi bez sourozence na škole mají spádové děti se sourozencem, který již školu navštěvuje). A i pak se případně losuje. Škola si žáky ze spádových vybírat nesmí. Pokud by to udělala, tak jedná protiprávně a pokud by ji rodič zažaloval, tak vyhraje. Takže představa, že škola nějak zavrhne dítě na základě toho, že jim dítě přijde na školu málo zralé, je mimo. Stejně jako kdyby si škola vybírala na základě barvy pleti, výšky nebo pohlaví.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Navíc můj syn ma od klinickehe psychologa posudek že je v 6ti letech, vývojově a sociálně na 4.5- 5ti letech ( ma adhd) a přesto, tohle všechno da, a na zapise učitelky rikaly, ze ten posudek si mysli že syn je na tom moc dobře, vše splnil, co požadovali a pry je šikovný, ze nevidi problem. A dite uz ma po odkladu, tudíž ho musite vzit? Mam za to, že skoly nemusí brat ani spádové deti, kdyz neni misto, rediteli bych pri zapise napsala poznamku, ze neni vhodný pro neho na skolu, a pak uz je to na rediteli jak rozhodne. Pokud ma uz po odkladu, vzit ho musi, ale nikde neni řečeno ze na tu a tu skolu. U nas ve meste treba ani spadovost neni. 🤔 To se nic nenaucil ve skolce? To z neho tam meli ucitelky asi radost.