Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj.. Prisli jsme s dcerou na slovo mandl a co to je a tak jsem si vzpomnela jak tata tahal kufr s povlecenim a uterkama autobusem na mandl..
Jak bylo doma vsechno nazehleny.. A jak ja se nad tohle uplne povznesla.. Presto ze nemam krep, vesele nezehlim ani nemandluju… Jsou vubec jeste mandly?? A zehlite perkal? ![]()
Od té doby, co mám sušičku, jsem žehlila jenom 3× manželovi košili a dětské látkové pleny. Nejhorší domácí práce co znám ![]()
Nemam susicku, takze tricka, vetsinu kalhot, halenky a kisile zehlim. Povleceni teda ne a nezehlu ho uz ani moje moje matka, ktera ho za meho detstvi nosila na mandl.
Nemam susicku, vsechno peru na 60, mam jinak pocit, ze neni poradne vyprano. Zehlicku nemam, manzel kosile nenosi a ja nezehlim vubec nic. Za mne je to nejvic zbytecna prace.
Zehlim tak 3× do roka věci, který nejdou uhladit rukou, když je vyndam ze sušičky. Povlečení nikdy. A žehlila jsem do 3m věci pro mimino.
Moje máma, přestože má sušičku, tak zehli hodně, ale povlečení ne.
A pamatuju si, když moje babička mandlovala (měla mandl doma), pro mě to byl vždycky zážitek
Mandlovala skoro všechno oblečení, nejen povlečení.
Nezehlim a nikdy jsem povlečení nezehlila, vlastně ani moje máma nezehlila a nezehli. Od doby co mám susicku zehlim minimálně, jen co tedy prostě musím jsou uterky.
Věšení je půlka žehlení a sušicka je super věc. Takže žehlím jen bavlněné látkové pleny pod hlavu a na utírání pusy a občas nějakou halenku pro sebe. Ručníky zásadně do sušičky a povlečení na balkon na sluníčko.
Ale mandl si dobře pamatuju. Měli jsme ho dole v paneláku a půjčovali si klíče od správce
. A teď ho má manžel v restauraci na žehlení ubrusů a utěrek.
Sice mám sušičku, ale i tak občas žehlím - já jsem asi výjimka, mě to baví. Povlečení nežehlím, to mě naopak nebaví - nudná velká plocha
ale na často si říkám, že to na mandl odnesu (u nás funguje), je to taková nostalgie a to prádlo mi z toho pěkně voní.
Pamatuji si mandl. Takovy ten velky spolecny ve sklepe v panelaku. Tam to vzdycky krasne vonelo ![]()
Co mame susicku, v podstate nezehlim nic ![]()
Zehlim jenom pleny a povlečení do dětské postýlky
povlečení máme víceméně vše krepové nebo takové ty nemuchlavé materiály. ale mandl určitě ještě někde je, co vím tak byl v paneláku, kde sem chvíli bydlela, dole v sušárně, ale jestli ho někdo využíval netuším, možná někdo ze starší generace, já už bych s tím neuměla ![]()
Povleceni a uterky zehlim, zbytek ne. Vyjimecne kosile, ale manzel uz je moc nenosi. Mandly trochu pamatuju, ale my nosili s tatou lozni, uterky a rucniky do pradelny.
Mandl mela babicka ve sklepe vedle susarny na baraku a jako mala si pamatuju tu krasnou vuni pri tom mandlovani. Mam susicku nezehlim nic, krom par kosil a ubrusu tak 3 kraz do roka
. Dceri jsem zehlila vse do pul roku, pak jsem se na to…
Moji rodiče mají mandl doma. Já mám sušičku, skoro nežehlím.