Manuální lymfodrenáž, lymfomasáž

461
14.2.12 13:44

manuální lymfodrenáž/lymfomasáž

Ahoj všem, potřebovala bych k hubnutí přidat manuální lymfodrenáž, ale protože jsem nikdy neabsolvovala, ráda bych se dověděla něco víc o tom, jak to má celé správně probíhat: čím se u masáže začíná - kterou částí těla, jak dlouho by jedna masáž měla trvat, kolik bych jich cca měla absolvovat… Zkrátka budu vděčná za jakékoliv rady, aby vše proběhlo, jak má, aby na mě třeba nezkoušeli něco, co je vyloženě u tohoto druhu masáže špatně… Moc děkuji!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5644
14.2.12 14:02

je to jemna pomala masaz, musis pred tim hodne pit ale to bys mela i behem celeho dne, dodrzovat pitny rezim, behem masaze muzes citit sucho v puse, navaly

ja byt tebou bych sla na cele telo, aby se lymfatickej system rozhybal vsude, zacina se oteviranim lymf.uzlin a rozhodne bych sla tam kde na to maji certifikat, existujou salony kde se to jen od nekoho nauci a v podstate jedou jen jako stroje avnevi co a proc delaji.
tak preju hodne zdaru :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
713
14.2.12 20:14

nemáte tip na někoho opravud dobrého v Brně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
1.4.12 22:34

Ahoj, obnovuji diskuzi. Je tu někdo kdo má zkušenosti s lymfomasáží? Jak by měla probíhat, aby byla efektivní? Kolik procedůr by mělo být celotělových nebo stačí pouze částečná masáž zaměřená na nohy a zadek?
Děkuji za informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4029
17.6.13 23:26

Rozpohybováním lymfy se z těla odvádí odpadní látky. Tudíž je nevhodná zejm. při častém kojení. V těhotenství mi ji MUDr. a moje fyzioterapeutka také nedoporučovaly, přestože jsem měla silně oteklé nohy. Stejně tak jsem měla zákaz na reflexní masáž plosek nohou, aby nedošlo k vyvolání porodu. Pomohly mi předepsané stahovací punčochy a na lymfo jsem začala chodit až půl roku po porodu, mlíko jsem vždy před procedurou odstříkala do zásoby, po masáži také odstříkala (ale to jsem vylila). Osobně mám zkušenost, že 1 návštěva je tak na zjištění „co to se mnou udělá“, dlouhodobější efekt vidím až tak po 10-15 procedurách, které se snažím co dva měsíce opakovat. Dost mi také osvětlili v centru prevence2000 v Praze, kam jsem původně zavítala kvůli jídelníčku pro alergického syna :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ano
17.6.13 23:54

@mocca tak to raději taky počkám až po porodu :)

• Citovat
  • Upravit
4029
19.6.13 23:43

Jo, jo, je to bohužel tak. Otoky v těhotenství jsou nepříjemné, to ví většina z nás, ale lymfodrenáž by v tomto období neměla žádný, nebo pouze krátkodobý efekt a navíc by mohl nastat i nějaký nežádoucí účinek. Také jsem vydržela a teď je to mnohem lepší :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
18.7.13 08:20

Ruční lymfodrenáž

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak případně poznám špatně provedenou lymfodrenáž? Byla jsem včera prvně a trochu mě bolí nohy od kolen dolů, jak kdyby byly těžké. Podle provedení mi ty kanály byly otevřeny na krku i v tříslech (teda podle toho co jsem četla a toto byly první body…při obličeji prvně krk a dekolt a u nohou prvně třísla..). A ještě všude čtu, že špatně provedená lymfo. může napáchat špatnosti, ale jaké? co by se stalo?
Díky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinaVV
18.7.13 10:06
@Alka píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak případně poznám špatně provedenou lymfodrenáž? Byla jsem včera prvně a trochu mě bolí nohy od kolen dolů, jak kdyby byly těžké. Podle provedení mi ty kanály byly otevřeny na krku i v tříslech (teda podle toho co jsem četla a toto byly první body…při obličeji prvně krk a dekolt a u nohou prvně třísla..). A ještě všude čtu, že špatně provedená lymfo. může napáchat špatnosti, ale jaké? co by se stalo?
Díky :D

Ahoj, jsem fyzioterapeut a dělám manuální lymfodrenáže. Pokud budeš mít zájem dovědět se více napiš mi prosim na mail. Několikrát mi tu příspěvek smazali

• Citovat
  • Upravit
1961
18.7.13 10:13

Takže u drenáže se vždycky postupuje při otvírání jakoby odshora dolů - první prodýchání břicha (cisterna chili) - dekolt, krk, uši, šíje - podpaždí.
Pokud jsi šla na dolní končetiny, tak pak následuje třísla - podkolení jamka - plosky, záprstní jezírka… (to už jsou teda pidibody).
Tíhu cítit můžeš, s ohledem na to, že by se měla vyprazdňovat míza a s ní i škodlivé a redundantní látky. Neměla bys asi cítit křeče, tah, tlak u krku jako by ses zalévala vodou a „dusila“ se.

Jako škody se napáchat dají, ale asi se to málo komu povede. Většinou při ne úplně dokonalém provedení je efekt nula, tedy otoky nemizí, míza neodtéká. Při velkém tlaku drenáže se uzlinky poškozují, zabraňují tak obranyschopnosti organismu, způsobují otoky… najdeš na netu; může být taky míza vedena do směru, kde nemá co dělat a nemá odtud jak odtéct. Problémy jsou u lidí s poruchou krvetvorby, křečákama, křehkostí žilní stěny apod., a u onkologických onemocnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
18.7.13 12:18

@puntice
děkuju, no ten tlak u krku jsem měla přímo při masáži, když mi masírovali obličej (a byla to masáž jemňoučká, fakt jen doteky), skoro pocit jako by mě škrtili :lol:…paní říkala, že to může být, že jsem hodně „zanesená“. Dnes mám jen chvilkama pocit, že se mi hůř dýchá, ale pocit dušení to ne…
Jinak křečáky mám taky, na jedné noze, ale těm žilám se paní vyhýbala, a opět byla masáž jemná. Dnes cítím větší tlak na noze kde křečáky nemám :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
18.7.13 12:22

PS: byly mi řečeno, že lymfodrenáž je při křečových žilách prospěšná, tak teda radši ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
18.7.13 12:47

Tak drenáž je velmi jemná technika, naopak kdyby na tebe tlačila, tak bych valila oči :mrgreen:
S křečákama - je to stejně jako v normální masáži - je nutno se jim prostě vyhýbat, neb nikdy nevíš, kdy se něco z té žíly „utrhne“, nemluvě o tom, že je to nepříjemné. Prospěšné je to v tom ohledu, že se uvolní okolí a odplaví škodliviny, čímž se žíla „uvolní“ (ale nejsem nějaký odborník, mám jen kurz, třeba paní, co psala výš, má víc zkušeností :nevim: )
Jinak terapeutka by tě měla naučit uvolňovat ty uzlinky na krku, dekoltu a v podpaží právě proto, aby ses v průběhu drenáže nebo s pocitem „dušení“ po zákroku mohla uvolňovat sama, ale je to způsobeno jen tím, že se tam prostě míza najednou nezvykle hrne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
18.7.13 12:52

Ještě jednou dík, já se teda poptám přímo na další masáži, jestli by mi nějaký chvat neukázali ;).

@MartinaVV píše:
Ahoj, jsem fyzioterapeut a dělám manuální lymfodrenáže. Pokud budeš mít zájem dovědět se více napiš mi prosim na mail. Několikrát mi tu příspěvek smazali

a ten mail? nebo když se zaregistrujete, tak zde soukromá zpráva :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
18.7.13 13:05

@Alka Hele, ono si je v horku drenuješ a ani o tom nevíš ;) jsou to takové automatické pohyby, prostě fyzická potřeba. Myslím, že když se zamyslíš nad těmi chvaty, které ti dělala terapoška, tak ti uvědomíš, že to děláš taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková