Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
potřebuji názor / radu…manžel chce stále vše platit napůl bydlení, jídlo, dovolené, i když jsem v současné době na podpoře a těhotná…tvrdí, že mám dost našetřeno( dříve jsem měla výsoký plat- stejný jako on, tak mi přišlo normální vše platit napůl, ale teď??? Nevím, jak se zachovat…nechce se mi šahat na naspořené peníze, co jsou částečně mého syna z prvního manželství… ![]()
To přeci není možné a je to nelogické. Z naspořených peněz se přeci nebere na žití
To bych mu teda vymluvila, podle mě je to nesmysl.
No, ze zákona je majetek manželů společný, takže nějaké napůl by se řešit nemělo, na druhou stranu, ani „tvé“ našetřené peníze nejsou vlastně tvé, ale taky společné…
V každém případě by to chtělo vyjasnit si jak budete doma fungovat, neb pak budeš doma s dítkem na rodičáku a příjem taky nebude nic moc.
@marky9 píše:
Ahoj,potřebuji názor / radu…manžel chce stále vše platit napůl bydlení, jídlo, dovolené, i když jsem v současné době na podpoře a těhotná…tvrdí, že mám dost našetřeno( dříve jsem měla výsoký plat- stejný jako on, tak mi přišlo normální vše platit napůl, ale teď??? Nevím, jak se zachovat…nechce se mi šahat na naspořené peníze, co jsou částečně mého syna z prvního manželství…
To je přeci nesmysl.
Jinak je manžel milující manžel?
![]()
Mýho manžela by teda nic takovýho nenapadlo. Po svatbě jsme účty sloučili.
Je tu spousta holke, co maj účty zvlášť, každej platí něco a vyhovuje jim to. My jsme se rozhodli, že máme všechno společně.
Tak mu řekni to, cos tady napsala…i když bych předpokládala, žes to udělala. Na to ti řekl co? Pokud pomineme tu kravinu, že bys to platila z naspořených peněz.
Našetřené peníze jsou součástí SJM? Jestli je to majetek nabytý před manželstvím, tak to SJM nebude… ale tohle je asi ušetřeno během manželství, že? Čili on částečně pravdu má. Našetřené peníze jsou pak společné (proč jsou i syna z prvního manželství?), ale manžel by se měl o svůj příjem rozdělit půl napůl, stejně tak jako ty o podporu - prostě pod heslem „vše je společné“.
@marky9 To mi příjde trošku zvláštní… Jednou jsme manželé, tak je vše společné, nebo ne? U nás se v placení tak nějak střídáme, zatím máme každý své studentské konto, ale příští rok už založíme společný účet, takže otázka kdo platí bude zcela irelevantní. Podle mě je trochu blbost sahat na úspory, obzvlášť, pokud jsi teď těhotná a na podpoře. ![]()
Ano na pul…vysypete na hromadku prijem vas obou, rozdeli se to napul a pak platte…napul
My teda mame ucty zvlast 18 let a funguje to. Ted budeme mit spolecny a ja z toho mam strach ![]()
Brát provozní peníze z úspor mi přijde padlé na hlavu. Nejprve bych zkusila táhnout to z manželova platu a tvé podpory tak, aby vám oběma zbylo nějaké „kapesné“. Manžel by se měl pochlapit a začít živit rodinu, když si ji pořídil.
Pokud máš úspory z doby před manželstvím, nemá na ně manžel nárok ![]()
My máme úspory pro případ nouze a nesaháme na ně, a je jedno, kdo to našetřil…
on rodičák necelých devět žádná sláva, kdybychom platili na půl, tak si ještě půjčím v bance ![]()
@tessy píše:
Pokud máš úspory z doby před manželstvím, nemá na ně manžel nárok
To máš pravdu, ale je to o lidech. Manžel měl také před svatbou už našetřeno docela slušnou částku a tím, že jsme spolu, tak to oba bereme, že je všechno společné
Účet máme společný. Někomu vyhovuje oddělený, to chápu. Proč ale zakladatelčin muž chce, aby vše platili za dané situace napůl? Tak to moc nechápu ![]()
Přispíváme oba, ale s ohledem na můj RP. Takže já dávám 1500 a partner 6× víc, protože má 6× vyšší příjem.
Ano vše napůl. Dej mu půlku svého rodičáku a on ti dá půlku své výplaty.
Ja moc nechapu, jak toto muze fungovat v praxi. ![]()
Jakoze zaplatite poplatky napul, tobe zbyde napr. 3000Kc, jemu 10 000Kc a pak si kazdy zijete za sve? A kdyz treba chcete jit do kina a ty uz na to nemas, tak co pak?
Nebo kazdy zaplatite ze sveho napul poplatky a pak zijete z tech zbylych penez oba? To uz mi pak prijde zase jedno, ze to platite napul. ![]()
Omlouvam se asi jsem natvrdla, jen si to nedovedu predstavit. ![]()