Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký večer všem. Taky Vás zaujala Marie Kondo a její „styl“ uklidu?? Nevíte někdo o tom něco víc? Mě to sice zaujalo, ale zatím vidím jen videa na Youtube jak skladá oblečení pak ho postaví a má z toho hroznou radost..
Zná někdo hlubší pointu? kterou by mi nastínil, než si zajdu do knihovny půjčit knihu? Děkuji ![]()
@brulinka Taky jsem na to koukala. Došla jsem k závěru, že základem je takřka vše vyhodit a pak srovnávat do krabic tak, aby na věci bylo vidět shora. ![]()
@brulinka ano, základem je vše jen trochu zbytečné vyhodit. Pak se pořádek dobře udržuje ![]()
@brulinka píše:
Hezký večer všem. Taky Vás zaujala Marie Kondo a její „styl“ uklidu?? Nevíte někdo o tom něco víc? Mě to sice zaujalo, ale zatím vidím jen videa na Youtube jak skladá oblečení pak ho postaví a má z toho hroznou radost..Zná někdo hlubší pointu? kterou by mi nastínil, než si zajdu do knihovny půjčit knihu? Děkuji
Mám knížku. Některé její tipy jsou užitečné. Jsou to samozřejmé věci, které ale ne vždycky člověka napadnou.
Ale je fakt, že většina toho je o tom, jak vybrat věci, co vyhodíš. A takové uklidňování, že už je potřebovat nebudeš. ![]()
Uffff tak to bude problém.. Já totiž bud potřebuji vše, a když náhodou ne a vyhodím to, tak přesně tu věc potřebuji třeba za rok a pak ji sháním.
No a jinak co to je to skládání oblečení? Není to jedno jestli mi to tričko ve skříni „stojí“ nebo jestli ho mám v komínku? Nevím zda bych měla toliko času, každou ponožku skládat a stavět + další oblečení. Ale každopádně bych si chtěla v domácnosti suprově uklidit..
![]()
Tak ono je to pak navic spojeno i s zivotni filozofii - posledni kapitola myslim…Nejde pouze o uklid, jako o fyzicky akt, ale i o psychologicky efekt…Osobne, kdyz jsem přestala hromadit veci a zacala se jich zbavovat (neco vyhození, bazar, charita), zacala jsem se i citit lepe…opravdu zvazuji, co mi činí radost, co ne…vyznam…potrebnost…
Zaujalo me to, knihu si nekoupim, ale budu se při úklidu snažit vyhazovat nepotřebné ![]()
@Orsin píše:
Tak ono je to pak navic spojeno i s zivotni filozofii - posledni kapitola myslim…Nejde pouze o uklid, jako o fyzicky akt, ale i o psychologicky efekt…Osobne, kdyz jsem přestala hromadit veci a zacala se jich zbavovat (neco vyhození, bazar, charita), zacala jsem se i citit lepe…opravdu zvazuji, co mi činí radost, co ne…vyznam…potrebnost…
Mám to stejně, i když bych potřebovala opět protřídit věci…
Hodně oblečení jsem dala do kontejnerů charity (i drahé značkové kousky, kterých nemám moc a třeba i byly koupené nad rámec toho, co si mohu běžně dovolit), ale už jsem je nenosila a vůbec na mě nepřišel pocit, že by mě to mrzelo, že bych litovala. Byla jsem před pár lety v situaci, kdy jsem musela hodně počítat a teď mám radost, že mohu potěšit někoho jiného (i když nemáte na rohlík, potěší vás věc, kterou si jinak dovolit vůbec nemůžete).
@brulinka píše:
Uffff tak to bude problém.. Já totiž bud potřebuji vše, a když náhodou ne a vyhodím to, tak přesně tu věc potřebuji třeba za rok a pak ji sháním.No a jinak co to je to skládání oblečení? Není to jedno jestli mi to tričko ve skříni „stojí“ nebo jestli ho mám v komínku? Nevím zda bych měla toliko času, každou ponožku skládat a stavět + další oblečení. Ale každopádně bych si chtěla v domácnosti suprově uklidit..
![]()
Tak tenhle pocit má každý. Hlavně teda já… ![]()
Ale je to něco za něco. Buď hromada krámů, nebo uklizeno, ale s tím, že si spoustu věcí člověk kupuje zas a znova.
Já jsem třeba byla ráda, že jsem nevyhodila svoje džíny z hubenějšího období. Protože teď jsem zhubla a musela bych si je kupovat znova. A protože si kupuju kvalitní džíny, je to raketa… ![]()
No tak jste me - chronickyho bordelare, nalakaly na „zazracny uklid“, ale jak jsem videla tohle video:
https://www.youtube.com/watch?…
sorry ale jako jak dlouho tohle trva??? Kdy mam jako mit cas skladat trenyrky podle abecedy? ![]()
Ja myslela, ze to bude neco jednoduchyho a rychlyho, ne origami z kalhotek ![]()
Milé dámy, funguje to, oblasti, které byly skonděny tak si drží svoji podobu a probírání papíru byla fuška, ale zároveň radost. O knize vím někdy od minulého léta, překlad je myslím od září. Není to samospasné, je v tom hodně takového toho japonského přístupu ke světu a věcem okolo. Takže poděkujte s láskou svému desetiletému tričku za službu a uložte jej do pytle. Co se týče skládání je to opravdu praktické a přehledné, když si zabalíte kufr na dovolenou, tak bude pěkně těžký, protože tam nebude moc vzduchu v porovnání s obyčejným balením. Jinak autorka je asi trochu mimo běžný rámec psycho tabulek, ale jak vidno našla si své místo na světě a dělá to co jí baví tj. mentální úklid spojený s tím fyzickým.

@Bábrdl píše:
Já jsem třeba byla ráda, že jsem nevyhodila svoje džíny z hubenějšího období. Protože teď jsem zhubla a musela bych si je kupovat znova. A protože si kupuju kvalitní džíny, je to raketa…
Ja si zas říkám, ze na sebe džíny z menšího období seženu vždy a raději vyhazují, kdyz nevyhazujto-zrovna nezhubnu
@Swift píše:
Milé dámy, funguje to, oblasti, které byly skonděny tak si drží svoji podobu a probírání papíru byla fuška, ale zároveň radost. O knize vím někdy od minulého léta, překlad je myslím od září. Není to samospasné, je v tom hodně takového toho japonského přístupu ke světu a věcem okolo. Takže poděkujte s láskou svému desetiletému tričku za službu a uložte jej do pytle. Co se týče skládání je to opravdu praktické a přehledné, když si zabalíte kufr na dovolenou, tak bude pěkně těžký, protože tam nebude moc vzduchu v porovnání s obyčejným balením. Jinak autorka je asi trochu mimo běžný rámec psycho tabulek, ale jak vidno našla si své místo na světě a dělá to co jí baví tj. mentální úklid spojený s tím fyzickým.![]()
Tohle její skládání dobry jen do šuplíku
Proc je ona Crazy?