Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsichni, potrebuji se poradit, mozna trochu uklidnit.Muj 3,5 lety ma asi mesic prujem, ji hodne ovoce a mlecnych vyrobku, a tak me to nejdriv nenapadlo nijak zvlast resit, ale bylo mi divne, ze to vubec nejde z nocniku umyt. Rekla bych, ze je to jakoby mastne a svetle hnede. Lekarka nic nerekla, jen ze to neni uplne ok a poslala vzorky do laboratore a cekame na vysledek. Na bolesti si nestezuje. Na zachod chodi 1-2 denne. Mne to nedalo a vsude ctu, ze by se mohlo jednat o projev cysticke fibrozy, coz me vydesilo. prakticky jina moznost mi u ditete nevybiha. Myslela jsem, ze maleho testovali uz v porodnici, nikdo nic nerikal. Ale ted ctu, ze ten test neni 100% a takhle to zacina. Syn byl ted navic 3× po sobe nemocny. Je tu nekdo, kdo mel podobne problemy a byla to treba “jen”nejaka intolerance. Dodam, ze v lete byva hodne zpoceny, ale to jsem myslela, ze je tim horkem.
Když bys mu olizla třeba čelo, chutná slaně? Mělo by se to zachytit při novorozeneckem screeningu ale jsou i vzácnější mutace co se nezachyti.
Může to být podle mě i potravinová intolerance. Myslím, že cystická fibróza by se zjistila při novorozeneckem screeningu. Neplas, určitě to bude ok ![]()
To Dydalo: jo to jsem taky zkoušela, no nezdá se mi nijak zvlášť slaný. Nebo jako trochu, když je zpocený, ale třeba teď po noci mi to přijde ok.
Byl by fakt hodně slanej. Pro klid duše bych se nechala poslat na pozdní test s bude jasno hned.
Teď si tak vzpomínám, že by se tak mohla projevovat ještě celiakie.
To Dydalo: A nevíš, byl by slanej jen po čele nebo po celém těle? Čelo má trochu slanější než třeba ručenku nebo tváře. Ty prakticky vůbec. Na čelo mu padají vlasy, tak si říkám, že se tam víc potí. Už na mě teda kouká jak na blázna, jak ho „testuju“…
To čelo se uvádí nejčastěji. Že to některé maminky poznají podle toho když pusinkuji miminka na celicko a ta pusa chutná slaně. Jestli si nejsi jistá tak fakt pozadej dr o žádanku na potni test. Děti to nebolí a výsledek je ještě ten den. Jen je teda lepší jít na ten test do nějaké fakultky, ideálně kde je CF centrum. Nevím odkud jste ale za mě rozhodně motol.
Zdravim,
ano, potvrdily se intolerance. Ale museli jsme to zacit resit sami. Lekari nas uz meli za blazny. Neni to hrazene pojistovnou a nez to nekoho napadlo, trvalo to dalsi rok a pul. Ale neplest s alergii. Syn je ma na lepek, nektere ovoce, brambory, kakao, svitilo mu tam vlastne vsechno snad krome laktozy, ryze a masa. Nejhorsi byly sladke lepkove veci. Jako kolace, koblihy…Nejdrive jsme to drzeli hodne prisne. Ted uz potraviny vice stridame. Pomohla vetsi pestrost jidelnicku. Preji hodne stesti.