Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gabika píše:
K zneužívaniu titulov - rovnako, ako niekto môže zneužiť šľachtický titul, aby dosiahol čo chce, tak môže zneužiť i akademický titul. To, že sa niekto pri kúpe garáže predstaví ako docent mi fakt nevadí, je to jeho titul, a pokiaľ na základe toho titulu nepožaduje nižšiu cenu, tak čomu to vadí?Nech si ho kľudne vysvetľuje i „hajzlbábe“, mne je to jedno, pokiaľ sa ma nebude, oháňajúc sa titulom, snažiť na záchode predbehnúť
I já samozřejmě cítím, že to ničemu nevadí..ale také jde jen o pocit..Ale na druhou stranu se ptám PROČ ten docent říká že je docent, když mu to v dané situaci k ničemu není a druhého to vůbec nezajímá? ![]()
Má to snad právě souviset s tím, že kasta vzdělanců je důvěryhodnější, vnímána lépe - podvědomě? Takže se mu to defakto vyplatí říci, páč mu tu garáž prodají spíš, jakožto solventnímu a věrohodnému člověku..
Prostě pořád to budu mít zafixované, jako něco co zavání protekcí..Řeknu, že jsem doktorka a již díky tomu možná získám podvědomě sympatie ( když už nic jiného)..
Hehe to je skoro zajímavé téma pro nějakou diplomku
. Jak se liší chování lidí při jednání se „vzdělancem prokazujícím se titulem“ oproti „obyčejným smrtelníkům“.
Až mi příště nebudou chtít něco prodat (garáž zatím nemám na seznamu nutných věcí
) zavolám znova jako doktorka ![]()
@Gabika
zabaveni majetku a zbaveni titulu jsou dve odlisne veci.
na charitu muze prispivat kazdy uslechtily clovek at otitulovany, nebo ne, podle svych moznosti. Vic to nema cenu rozvadet.
Nepravem zabaveny majetek by se mel vratit vsem podle jednotneho klice, slechticke tituly jsou ovsem anachronismus. Za vyjimecne ciny lze udelovat ruzna statni vyznamenani.
Já se rozhodně necítím tvořit kastu lepších a moc bych si přála, aby to necítili ani jiní. Zejména aby o mě nepředpokládali, že si něco takového o sobě myslím…
Lidi samozřejmě hodnotí druhé podle zjednodušených meritek. Bohuzel stejne nesmyslne jako akademiky uctivaji i vselijake celebrity. Asi by se meli lepe vzdelavat a vest k samostatnemu mysleni. Vzdelanec by mel byt autoritou jen ve svem konkretnim oboru. Kdyby bylo podle meho, klidne bych dovolila pouzivat tituly jen pri vykonu povolani, aby bylo zrejme, jakou ma kdo kvalifikaci.
Ze je ve spolecnosti jeden nesvar nevidim jako duvod (znovu)zavadet i dalsi, to je jako prihazovat pneumatiky na cernou skladku.
A jestli jsou slechtici takovi, ze je to jen titul, co je nuti chovat se slusne, potom dobre, ze je alespon u nas jiz nemaji. Ty snad svoje deti nevedes k tomu, ze s moci prichazi i zodpovednost?
@Lizbeth jo hele, ja si prave pripadam vzdycky trapne, kdyz prijde rec na povolani. Protoze lidi udelaji takove to divné „jooooo, pani doktooooorka, tý jooooo“ jako bych byla Matka Tereza a pristala na mesici, pak se zeptaj cehoze a z toho se pos… uz uplne, protoze si kdoviproc automaticky myslej, ze operuju mozek
Anebo si myslej, ze jsem psychiatr. V kazdym pripade se minimalne na nejaky cas zmeni jejich chovani, nez zjistej, ze jsem stejnej clovek, jako kazdej jinej a jakej jsem byla predtim. V horsim pripade me pak oslovuji titulem i na ulici… hele ja jsem fakticky nejradej, kdyz se to o me nikdo nedozvi, tutlam to, jak to jen jde
Dokonce i v debatach o zdravi radej jen tak prikyvuji, aby se to neprovalilo
.
A mimochodem kdyby se mi jako zajemce o koupi hlasil nejakej titul, tak mu dam prirazku, protoze ma mit vic prachu. Coz u akademiku casto pravda nebyla
Ale je fakt, ze byt bych radej pronajala titulu, ziskani akademickeho titulu predsi jen svedci o jistem sporadanem pristupu v zivote.
Je teda fakt, ze jsem si nechala dat titul do ridicaku, protoze to prej dobre pusobi na policajty
A to ja myslim uziju.
K tomu zrušení užívání titulů - mně připadá, že nejbližší okolí sídla nějakého šlechtického rodu třeba v takovém Rakousku působí tak nějak klidněji, „civilizovaněji“. A to mně třeba v Česku chybí. Ale dost možná je to jenom subjektivní pocit. (Teď nemluvím jako řadový turista, ale jako člověk, co tam měl cosi k projednání.)
@Pudloslava - souhlas..vím jak to myslíš..Oni ti lidé, kteří začnou dělat opičky typu" jooooo doktoooorka joooooo", tak ti to většinou přehánějí schválně a chtějí tě tím uvést do rozpaků, právě aby ses jim pak ještě div že né omlouvala, že se to řeklo nahlas..
![]()
@Pudloslava píše:
Je teda fakt, ze jsem si nechala dat titul do ridicaku, protoze to prej dobre pusobi na policajtyA to ja myslim uziju.
Ty si dobrá, sama titul zneužívaš, ale šľachtici nech žiaden nemajú… ![]()
@Pudloslava píše:
@Gabika
zabaveni majetku a zbaveni titulu jsou dve odlisne veci.
na charitu muze prispivat kazdy uslechtily clovek at otitulovany, nebo ne, podle svych moznosti. Vic to nema cenu rozvadet.Nepravem zabaveny majetek by se mel vratit vsem podle jednotneho klice, slechticke tituly jsou ovsem anachronismus. Za vyjimecne ciny lze udelovat ruzna statni vyznamenani.
Já se rozhodně necítím tvořit kastu lepších a moc bych si přála, aby to necítili ani jiní. Zejména aby o mě nepředpokládali, že si něco takového o sobě myslím…
Lidi samozřejmě hodnotí druhé podle zjednodušených meritek. Bohuzel stejne nesmyslne jako akademiky uctivaji i vselijake celebrity. Asi by se meli lepe vzdelavat a vest k samostatnemu mysleni. Vzdelanec by mel byt autoritou jen ve svem konkretnim oboru. Kdyby bylo podle meho, klidne bych dovolila pouzivat tituly jen pri vykonu povolani, aby bylo zrejme, jakou ma kdo kvalifikaci.
A jestli jsou slechtici takovi, ze je to jen titul, co je nuti chovat se slusne, potom dobre, ze je alespon u nas jiz nemaji. Ty snad svoje deti nevedes k tomu, ze s moci prichazi i zodpovednost?
Ze je ve spolecnosti jeden nesvar nevidim jako duvod (znovu)zavadet i dalsi, to je jako prihazovat pneumatiky na cernou skladku.
Nemyslím si, že je to anachronismus. V zahraničí predsa tituly existujú i v dnešnej dobe. Štátne vyznamenanie má pre tebu väčšiu cenu? Prečo? Keď si spomeniem, čím všetkým tento štát od svojho vzniku prešiel, tak by som skoro ani nechcela, aby ma za čokoľvek oceňoval… ![]()
Píšeš, že: „ziskani akademickeho titulu predsi jen svedci o jistem sporadanem pristupu v zivote.“ Hm, ďalší predsudok. Tiež som nejakú dobu mala zo svojho okolia dojem, že kým nemám vš titul, tak som podradný človek, a bolo mi z toho pekne blbo…
nevylucuji, ze mas same kamarady debily, ale ja jsem se teda nesetkala s tim, ze by se nekdo nejak povysoval. Ale setkala jsem se s tim, ze to nekteri moji mene vzdelani kamaradi sami resili, ze nemaji maturitu. sami vytvareli problem. bylo mi to lito. asi jako kdyz mlade maminky maji dojem, ze na ne kazdy blbe cumi.
@Pudloslava proč chudáci? Můžeš připustit nebo snad i respektovat, že jsou nejen v Evropě státy a národy, kteří si zakládají na tom, že jsou občani monarchhie, váží si svých královen a svoje šlechtické rody berou jako někoho, koho si váží. Proto kým je a jaký je.
Janine respektovat samozřejmě. Letáky jim tam nevylepuji a nenadávám na ně. Ale lituji je. Alespoň, že ji odebrali všechny výsady. Teď si je pěštují asi jako kanárky v kleci nebo naondulovanýho pudla - na ozdobu. Je teda fakt, že na nazdobenou královskou rodinu je hezčí pohled, než na kdejakého prezidenta. A bulvár má více témat ke psaní.
Samozřejmě zříci se státního zřízení vyžaduje odvahu a nenechat se svázat nostalgií. Podobné by to bylo, kdybychom měli přijít na euro, tesknili bychom po koruně. Jsem ráda, že to naše mladá republika zvládla hnedka zkraje a nemusíme to řešit nyní. Monarchie to ještě teprve čeká.
Jenom si dovolím poznamenat, že existuje v Evropě několik knížectví - teď mě napadly Lucembursko, Lichtenštejnsko, Monako - kde si rozhodně obyvatelé nemusejí připadat jak chudáci.
@Pudloslava píše:
Je teda fakt, ze jsem si nechala dat titul do ridicaku, protoze to prej dobre pusobi na policajtyA to ja myslim uziju.
Myslíš? Já spíš slyšela, že je to dráždí
. Já teda jinde než za volantem s policajtama do styku nepřijdu, a to se většinou culím co to dá a snažím se vtípkovat tak aby přestali doklady vůbec zkoumat nejlépe zapomněli proč mě staví a nechali mě žít..
. Nemám titul ani na vizitce, kde by to bylo nejspíš žádoucí
Ale nejsem doktorka, to bych se možná jináč zařídila ![]()
@Kallkapa píše:
Myslíš? Já spíš slyšela, že je to dráždí. Já teda jinde než za volantem s policajtama do styku nepřijdu, a to se většinou culím co to dá a snažím se vtípkovat tak aby přestali doklady vůbec zkoumat nejlépe zapomněli proč mě staví a nechali mě žít..
. Nemám titul ani na vizitce, kde by to bylo nejspíš žádoucí
Ale nejsem doktorka, to bych se možná jináč zařídila
hele nevim, me to tak radili - ale je to tak drobonkym pismem na zadni strane, ze si podle me stejne nevsimnou.
já neumim vtipkovat, je ve me mala dusicka ![]()