Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní: záleží co s tím chceš podniknout. No, některé emimiňačky jsou vzdáleně spřízněné se zahraničními šlechtickými rody, ale jenom velice vzdáleně - a jistě chápeš, že bez jejich souhlasu těžko budu něco zveřejňovat. Ale zajímá mě, jestli se k tomuto některá sama přihlásí, tak jsem s dovolením připojil příspěvek - a už mlčím…
Můj předek klenovsky přišel o titul a o majetek po bitvě na bílé hoře
My mame v rodine jakehosi francouzkseho slechtice, co se za Napoleona tady zabouchl a zustal, teda myslim. Jednou to chci vypatrat, kdo to vlastne byl, ale je to uz hooodne vzdalene.
jako mala jsem si vzdycky prala byt slechticna a zdedit nejake male panstvi ![]()
Ještě si dovolím jednu poznámku mimo téma - v dnešní době je občanská genealogie (věda o rodokmenech) velice srozumitelná a propracovaná, pátrání po předcích by tedy nemělo být problémem. Navíc teď na podzim vyšla knížka od Blanky Lednické „Sestavte si rodokmen“. Nechci jí dělat reklamu, ale mám ji vedle komplu a po večerech ji louskám. A zatím můžu jenom doporučit… Zrovna tak jako projekt ACTAPUBLICA, díky kterému si můžeme staré matriky prohlížet doma v pokoji a nemusíme jezdit do archívu. Doba holt pokročila…
![]()
@Jura007 ale Hlučínsko tam stejně není
už mi vadí, jak neumím nic najít ![]()
Šlechtična nejsem, moji předkové byli jen poddaní - ať už chalupáři, domkáří, punčocháři…
Ale zajímá mě, když zdědíš titul a majetky - ve tvém případě vyplývají také z toho nějaké závazky, povinnosti? Nebo budeš jen hrozně bohatá a budeš se muset o majetek starat?
Matka mého otce prý byla maďarská šlechtična, ale pro mě z toho nic neplyne a ikdy tak nic nechci. vztahy s rodinou mám hluboce pod bodem mrazu a chci aby to tak zustalo
Já za sebe mužu říct, že moje prababička byla sestřenice jakési šlechtiičny co žila v Lednici na moravě,,, dokonce tam má svuj obraz.Moje matka jako dědička udajně vlastní čtvrtku zámku… nedávno za náma dojel právník a notář a chtěli od mojí matky jakési spisy moc jsem se o to nezajímala vlastně ani moje matka to do nedávna nevěděla…
Moje prababička a pradědeček byli velmi nízká velmi zchudlá šlechta z Bosny, pradědeček prý násilník a násos
babička byla jejich myslím jedenáctým dítětem. Adoptoval ji český lékař s manželkou, tak se dostala do naší země. Takže spíš zajímavosti ![]()
U nás mají modrou krev akorát šneci a slimáci, co nám lezou po zahradě..
ačkoli vlastní pílí máme přes 100000m2.. takže máme vlastně modré krve, že nevíme co sní.. ![]()
jináč děkuji @Jura007 za zajímavou informaci..
![]()
Ani netuším kde bych to měla dohledávat ale zajímalo by mě to ![]()
@ynax Budu mít titul, budu hrozně bohatá a budu muset udělat všechno pro to, abych o nic z toho nepřišla. Je to vlastně taková firma, kde je kapitál, nemovitosti, zaměstnanci, takže je potřeba se o to všechno starat (samozřejmě nedělá otec všechno sám a na spoustu věcí má lidi, ale musí o všem všechno vědět, aby byl v obraze a aby ho někdo nepodvedl).
Kdybych se rozvedla, tak bych byla první asi po 800 letech. Můj manžel si musel vzít naše jméno, aby nevymizelo, když nemám bratra. Občas je potřeba se ukázat na veřejných akcích (ale teď je to pro nás spíše vyjímka).
Dovolim si anonymne
jako slechticna se necitim urcite
ale dle rodokmenu jsem. Majetku jsme se po restituci vzdali ve prospech statu, protoze nikdo z nas neni lesnik, myslivec ani rybar apod. a co s tim. Jo, pokud by byla restituce od takove Bile hory… To by byla jina
priblizne tretina majetku byla na Slovensku a tu nam vyvlastnili kvuli stavbe nejakeho vodniho dila, ktere dodnes nestoji.
Jinak pocity opravdu zadne nemam. Linii drzime a piseme kroniky a delame dal rodokmen
Ja uz syna porodila, ale je to zatim celkem jedno, protoze mam bratra. Ten zatim rodinu nema, ale pochybuji, ze ten by resil linii a rodinu. Ten ted resi technoparty a kde sehnat praci ![]()
Anonymní 19:46 Tak to přichází v úvahu pět rodů v celé Evropě…
Teda pokud nejsi po otci Španělka, tam je to složitější. A tam se dědí titul výhradně po mužské linii…
Chtěla bych provézt průzkum, zda tady chodí i maminky „šlechtičny“.
Můj otec je cizinec a ve své rodné zemi je šlechticem. Jelikož nemám bratra ani jiného staršího sourozence tak po něm jednou titul a k němu náležející majetky zdědím. Ale nějak si to s manželem neumíme představit.
Jak se vyrovnáváte s tím silným pocitem sounáležitosti se všemi předky a s tím, že ten odkaz nemůžete nechat být a linii přerušit? Nějak se to ve mě bouří.