Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny,Měla bych dotaz týkající se psychického onemocnění a psychoterapie, byl někdo z vás v podobné situaci a jak to řešil?
V 18 letech mi byly diagnostikovány GAD, panické ataky a mírná deprese, léčba v tuto chvíli probíhá jen na úrovní medikace. Nicméně, ráda bych si našla nějakého terapeuta se kterým mohu vše v klidu probrat, ale vůbec nevím, jak na to–podle kterých kritérií volit, jaká terapeutická metoda je vhodná pro pacienty mého typu, apod. Když jsem se s těmito dotazy obrátila na psychiatra, odbyl mne s tím, že to defacto není jeho starost, že on jen předepisuje léky. Je to pro mě velký krok mimo komfortní zónu a tak bych ráda věděla, jak na to. Je tu někdo s podobnou diagnózou, kdo chodíte k psychoterapeutovi? Pomáhá vám? Podle čeho jste volili? Snažila jsem se dohledat co nejvíce informací, ale ráda bych slyšela i něčí osobní zkušenost. Další, co mě trápí je cena, jedno sezení vychází v rámci tisíci korun a pro mne jako pro studenta VŠ je to dost velká suma, když bych jej měla platit minimálně 1× za 14 dní. Moje pojišťovna platí příspěvek v maximální výši 2 tisíce, což je zanedbatelné a mně by tak sezení stála nebývalé výdaje.
Už jsem opravdu kolikrát na dně, jenom prášky mi nestačí, beru je jako nutné zlo a takové „oblbováky“. Cítím a taky vím, že mi to skutečně nepomáhá a je to jenom jakýsi útěk před problémy. Potřebuji pracovat svém seberozvoji a umět svou psychiku aspoň do jisté míry ovládat, probrat vše v klidu se zkušeným odborníkem.
Moc děkuji předem za všechny reakce a zkušenosti, moc mi pomohou.
Ahoj, napadla mě léčba pomocí hypnoterapie, nezkoušela jsi? Mám zkušenost s panem doktorem Švermou http://www.ilogopedie.cz/index.php Akorát nespolupracuje s pojišťovnou
A nebo se podívejte na ZNAMYLEKAR.CZ, kde si vyhledáte doktora dle požadovaných zkušeností, místa, spolupráce s pojišťovnou atd
jsou tak i recenze klientů
@Anonymní píše:
Zdravím všechny,Měla bych dotaz týkající se psychického onemocnění a psychoterapie, byl někdo z vás v podobné situaci a jak to řešil?
V 18 letech mi byly diagnostikovány GAD, panické ataky a mírná deprese, léčba v tuto chvíli probíhá jen na úrovní medikace. Nicméně, ráda bych si našla nějakého terapeuta se kterým mohu vše v klidu probrat, ale vůbec nevím, jak na to–podle kterých kritérií volit, jaká terapeutická metoda je vhodná pro pacienty mého typu, apod. Když jsem se s těmito dotazy obrátila na psychiatra, odbyl mne s tím, že to defacto není jeho starost, že on jen předepisuje léky. Je to pro mě velký krok mimo komfortní zónu a tak bych ráda věděla, jak na to. Je tu někdo s podobnou diagnózou, kdo chodíte k psychoterapeutovi? Pomáhá vám? Podle čeho jste volili? Snažila jsem se dohledat co nejvíce informací, ale ráda bych slyšela i něčí osobní zkušenost. Další, co mě trápí je cena, jedno sezení vychází v rámci tisíci korun a pro mne jako pro studenta VŠ je to dost velká suma, když bych jej měla platit minimálně 1× za 14 dní. Moje pojišťovna platí příspěvek v maximální výši 2 tisíce, což je zanedbatelné a mně by tak sezení stála nebývalé výdaje.
Už jsem opravdu kolikrát na dně, jenom prášky mi nestačí, beru je jako nutné zlo a takové „oblbováky“. Cítím a taky vím, že mi to skutečně nepomáhá a je to jenom jakýsi útěk před problémy. Potřebuji pracovat svém seberozvoji a umět svou psychiku aspoň do jisté míry ovládat, probrat vše v klidu se zkušeným odborníkem.
Ahoj, nevím, odkud jsi, psycholožku jsem teď sháněla a na pojišťovnu je to téměř nemožné sice, ale nakonec jsem našla. Ale obepsala jsem jich snad 50 a to i soukromých a nikdo už nebral. Jinak já na terapie chodím s přestávkami 15 let, ze začátku to u mě byla taky PP, deprese… to jsem začala chodit na KBT, ta se na úzkostné poruchy nejvíce doporučuje a seznam terapeutů z celé ČR najdeš tady: http://www.cskbt.cz/…erapeutu.php
Sama jsem kdysi na KBT individuální asi 3 roky chodila. Jinak doporučuji denní stacionář, nebo pobyt na KBT oddělení v NÚDZu v Klecanech u Prahy, pokud bys tedy byla z okolí. Jinak píšeš, že studuješ VŠ, jsou určitě různí psychologové a terapeuti přímo do fakulty. Držím palce.
Za sebe zkusit určitě terapii na pojišťovnu. Počkáš si na termímn doooost dlouho, ale potom už je to pohoda. Stačí poprosit psychiatra/praktika o žádanku.
taky můžeš teď začít k někomu chodit za keš, ale zároveň se objednat jinam na pojišťovnu. Ta změna terapeuta je určitě na prd, ale někdo by raději měl termín hned (rozuměj do měsíce, dvou), než čekat přes půl roku na terapii na pojišťovnu.
A jinak k tomu přístupu. Na paniky a GAD se obecně nejvíce doporučuje kvalitní KBT terapeut (tzn. hledat někoho s výcvikem v KBT). Klidně si o tom zjisti, je to aktuálně nejvíce doporučovaná terapii pro úzkosti, paniky a tomu podobné.
Držím palce!
@tevl píše:
Za sebe zkusit určitě terapii na pojišťovnu. Počkáš si na termímn doooost dlouho, ale potom už je to pohoda. Stačí poprosit psychiatra/praktika o žádanku.
taky můžeš teď začít k někomu chodit za keš, ale zároveň se objednat jinam na pojišťovnu. Ta změna terapeuta je určitě na prd, ale někdo by raději měl termín hned (rozuměj do měsíce, dvou), než čekat přes půl roku na terapii na pojišťovnu.A jinak k tomu přístupu. Na paniky a GAD se obecně nejvíce doporučuje kvalitní KBT terapeut (tzn. hledat někoho s výcvikem v KBT). Klidně si o tom zjisti, je to aktuálně nejvíce doporučovaná terapii pro úzkosti, paniky a tomu podobné.
Držím palce!
No jak jsem tady psala, tak sehnat na pojišťovnu je problém, psala jsem cca 50ti psycholožkám (chci ženu po špatných zkušenostech) a na pojišťovnu prakticky nikdo nebere a to ani do pořadníku, třeba v INEPu v Praze jsem byla v pořadníku rok, po roce vyškrtávají a říkali mi, že ani nemá cenu se k nim do pořadníku znovu dávat. Takže jak píšeš, že si počkáš přes půl roku, tak to většinou i déle, nebo rovnou odepíšou, že mají plný i pořadník a neberou vůbec, to byla jejich nejčastější odpověď, když jsem teď sháněla. A neberou skoro ani na cash, několik takových, které vypadaly „dobře“ - tj. podle výcviku, praxe atd., tak mi psaly, že prostě mají taky plné pořadníky a že neberou vůbec… Teď je to fakt těžké, někoho dobrého najít. Já nakonec na pojišťovnu našla úplnou náhodou a trvalo mi to shánění cca měsíc a půl a to jsem z Prahy.
Příliš o tom přemýšlíš a tím jen oddaluješ vstup do psychoterapie. Ono v současné pandemii úzkostných poruch a nedostatku lidí prmárně hledáš někoho, kdo tě vezme a pak tedy aby si mu či jí alepsoň základně věřila.
Tak jako tak psychoterapie závisí především na tvé ochotě a odvaze se do toho procesu pustit. Nic jako ideální terapeut neexistuje.
Obecně, pokud jsi ještě v žádné psychoterapi nebyla, tak zační KBT tady najdeš adresář
http://www.cskbt.cz/…erapeutu.php
A pokus se někde sehnat tuhle knížku - abys měla zákaldní orientaci jak KBT k úzkost přistupuje - ale knížka ti psychoterapii nenahradí
Jinak jestli jsi na VŠ, tak se mrkni na web studijního oddělení, škola bude někde mít smlouvu s někým, kdo bude primárně brát její studenty.
Další varianta je domluvit se se svým ošetřujcíím psychiatrem, že když teda několik let nezabírá ta léčba, tak by si mohla mít nárok na lázeňskou péči na úzkostné poruchy a nech se během zkouškového či prázdnin poslat do Lázní Priessnitz - mají tam hodně slušný program právě pro úzkosti.
A nebo si najdi psychoterapeutický stacionář a absolvuj stacionář - jde to i po večerech. Ten je hrazený ze zdravotního pojištění.
@Lollitka Jo, to já úplně chápu. Situace je fakt šílená. A bohužel tomu moc nenahrávají pojišťovny ani zákon. Znám teda jen, jak to teď chodí v Brně a je to dost podobné asi.
Sehnat KBT na pojišťovnu chce fakt hodně trpělivosti, sehnat KBT alespoň na přechodné období za přímou platbu je o kousek jednodušší.
Případně mě ještě napadá, že je možné zkusit někoho s Gestalt či integrativním přístupem, to by to také mohlo částečně sednout.
@tevl píše:
@Lollitka Jo, to já úplně chápu. Situace je fakt šílená. A bohužel tomu moc nenahrávají pojišťovny ani zákon. Znám teda jen, jak to teď chodí v Brně a je to dost podobné asi.Sehnat KBT na pojišťovnu chce fakt hodně trpělivosti, sehnat KBT alespoň na přechodné období za přímou platbu je o kousek jednodušší.
Případně mě ještě napadá, že je možné zkusit někoho s Gestalt či integrativním přístupem, to by to také mohlo částečně sednout.
No právě, je to šílené, mě to tedy stálo hodně nervů, někoho sehnat, protože každý den několik odmítavých e-mailů mi fakt nedělalo dobře, už jsem byla úplně zoufalá, ale nakonec jsem našla.
O KBT na pojišťovnu v Praze vím, ale nabízejí snad jen 10-20 sezení a nevím, jestli mají aktuálně volno, nebo jaký mají pořadník. Na přímou platbu taky znám jednu kliniku v Praze, ale taky nevím čekací doby.
Jinak jsem tady dala odkaz na seznam KBT terapeutů z celé ČR.
Ale nevím, odkud je zakladatelka.
Jinak jsem tady doporučovala KBT denní stacionář v NÚDZu, i když nevím, jaká je tam čekací doba aktuálně.
Ale v Praze je stacionářů docela dost, od cca ledna by se určitě něco dalo najít.
Pokud jsi ze severu Čech tak ti mohu dát kontakt na centrum zdarma.
Děkuji mockrát všem za reakci
Pohledám a vyzkouším možnosti zde zmíněné (stacinonář, KBT terapii), jinak moje VŠ nabízí konzultace s psychologem, nicméně jsou primárně určeny pro trable spojené se studiem, navíc funguje pouze jeden na celou fakultu, takže je dost plno.
S dlouhou čekací dobou vyšetření jsem tak nějak počítala, jelikož na (tehdy jako nezletilá) dětské psychiatrii jsem dostala termín za 8 měsíců, což mi tedy přijde šílené v případě akutních záležitostí.
Jinak nejsem z Prahy, ani Čech, nýbrž jih Moravy, takže beru cokoliv v Brně.
@Anonymní píše:
Děkuji mockrát všem za reakciPohledám a vyzkouším možnosti zde zmíněné (stacinonář, KBT terapii), jinak moje VŠ nabízí konzultace s psychologem, nicméně jsou primárně určeny pro trable spojené se studiem, navíc funguje pouze jeden na celou fakultu, takže je dost plno.
S dlouhou čekací dobou vyšetření jsem tak nějak počítala, jelikož na (tehdy jako nezletilá) dětské psychiatrii jsem dostala termín za 8 měsíců, což mi tedy přijde šílené v případě akutních záležitostí.
Jinak nejsem z Prahy, ani Čech, nýbrž jih Moravy, takže beru cokoliv v Brně.
tak v tom případě zkus Práh Jižní Morava, případně CDZ Brno. Obojí je neziskovka, mohli by nabídnout nějaké konzultace, i když by asi nešlo 100% zařídit, že by to bylo třeba to zmiňované KBT.
Jinak situace v Brně je s KBT dost špatná (jako asi všude po ČR teda). Dobří jsou Gabriela Bartošová, Katka Bartošová, holky z Terapeum.cz, Petr Pivoda Jakub Bednář - tito všichni jsou za přímou úhradu, aktuální kapacitu neznám. Dále Jaroslav Točík a Martin Horký (oba kluci jsou na pojišťovnu, ale myslím, že neberou - třeba zkusit).
Ahoj, velice zdravim. Jsem senior z Brna, před důchodem a nepracuji a ani nechci a snad ani již nebudu. Brrrr. (Tak leda občasná brigáda) Navštěvuji soukromou kliniku LOGO, kde jsou moji lékaři, co ordinuji zdarma. Chválím LOGO, velice citlivé prostředí.
Vy studujete - takže zátěž!
Prodělal jsem GAD a dneska jsem již v pohodě - k nevíře… pokud se to nerozjede nějakou událostí, co mi oživí psycho-reakce. Ale dnes vím, jak vypadá stav tzv. zdravého a tedy vím kam se vracet, a že to stojí za to.
Na vašem místě bych to neřešil soukromým doktorem. Stojí to moc peněz s nejistotou, zda-li to má smysl vůbec platit. A pak tedy další balvan pod kterým se klesá na mysli. Dá se chodit zadarmo k psychologovi a i psychiatři mají čas na psychoterapie. Ja stále chodím k psychiatrovi v podstatě již pro léky a formálně si něco řekneme. Mám na to 30 minut. Dle stavu jsem tam chodil každý týden hodně dlouho cca rok dle přání lékaře placeného snad VZP. On mi kdysi dával podepsat formulář pro VZP, že se mnou vedl psychoterapii. Pak moje návštěvnost klesala dle mého stavu a mého přání kolikrát mi řekl ať se klidně stavím třeba na druhý den, pokud budu potřebovat. K psychologovi chodit je asi lepší kvůli času, který na Vás má. Myslím že jednu hodinu a snad i víc, hofinu a půl (?).
Jak vybrat odborného lékaře? Jestli je dobrý to je na doporučeni okolí. Ale pro mne bylo. rozhodující, abych měl k němu respekt, důvěru, oporu (jakoby placebo). Řekli mi ať si vyberu psychologa ze čtyř, kteří tam ordinují Pocit, že je někdo ‚za mnou na dosah‘, že je kam jít, mi moc pomáhalo bez ohledu na kvalitu lékaře tedy že mohu jít se tzv. vykecat. Z mých zkušeností je vůbec nepředstavitelné, že se člověk toho stavu zbaví a taky jestli se toho chce vůbec a naprosto zbabit. V tý době jsem kreslil a byly to nádherný zážitky, jaķ to trauma „zhodnotit“. Nejlépe ve chvílích relativního uvolnění. Po dlouhých letech jsem s tím byl tak srostlý, že jsem čekal pouze úlevu - odlehčení, nic víc.
Moc mi pomohly léky. Obrovský zvrat nastal po přidaném antidepresivu „Itakem“. Autogenni trénink je dobrá věc ale musí se to provozovat nikoliv příkazy jako uvolnění; teplo; tíha; atd. Ale stylem že tyto všechny pocity se dostavuji automativky s mírou uvolňování toho staženého nemocného těla po celodenním stresu a vypětí.
Ptáte se na zkušemosti? (Pro info: Dělal jsem samodtstného konstruktéra pro výrobu na zakázku, kde neexistovala možnost něco ověřovat a s krátkými termíny. Zakže stres, konflikty, nasvhvály, „přetahování“… už tam nefělám a do práce mezi lidi jiz nechci. Černé můry, kdy se probouzím a žehnám bohu, že to byl pouze sen, povinnost být na pracovním telefonu, navíc jediný konstruktér proti tlupě z výroby, šikanování,… k tomu pak se přidávají běžne životní situace, jako dopis ve schránce, e-mail, zvonění u dveří, společné obědy, vánoční večírky, špína, nepořádek, odpadky na veřejnosti, auta na chodních, podtážděnost… ranní netečnost, prázdno a nechuť něco a nějak začínat.
A pak vyjímky, chvíle, kdy pouze s čistou svěží hlavou mohu usínat jak malé dítě.
Zdravím všechny,
Měla bych dotaz týkající se psychického onemocnění a psychoterapie, byl někdo z vás v podobné situaci a jak to řešil?