Mateřská dovolená – máme nárok?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mateřská dovolená - máme nárok?
Zdravím, mám dotaz jsme mladý pár, pracuji posledních 5 let jako OSVČ, přítelkyně chodila na vysokou školu, při které dělala různé brigády, nicméně po škole mi převážně pomáhala s nemocnou babičkou která potřebovala stálou péči (rakovina, to oficiálně není nikde hlášeno, ani nepobíráme jakýkoliv příspěvek), jelikož nám jeden příjem stačil na pokrytí nákladů a v dané situaci to pro nás bylo nejlepší řešení, zdravotní pojištění platíme sami a není vedena na žádném úřadu práce, nicméně k platbě sociálního pojištění jsme se dobrovolně u partnerky nepřihlásili, schodli jsme se s partnerkou že bychom miminko chtěli, nicméně pokud se nepletu na mateřskou dovolenou bychom v aktuální situaci nárok neměli…
Zajímalo by mne tedy jaké konkrétní podmínky by jsme museli splnit abychom nárok měli a přítelkyně by byla dal vedena jako osoba bez zdanitelných příjmů.
Děkuji za všechny rady zkušených.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Deny45 Jako osoba bez zdanitelných příjmů nikdy nárok na PPM mít nebude. Musela by byď nastoupit do práce nebo si jako podnikatel platit sociální + nemocenské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Buď musí mít odpracováno 270 dní za poslední dva roky (na úvazek, kde se za ní odvádí nemocenské pojištění) nebo si jako OSVČ to nemocenské platit, jinak nárok nemá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ptáš se na pobírání peněžité pomoci v mateřství, protože na dovolenou nárok nemá, když není zaměstnaná a nemá nárok momentálně ani PPM. Buď platit nemocenské a nebo jít do práce, pokud to neudělá a nárok mít nebude, tak hned po narození dítěte má nárok na rodičovský příspěvek, který je třista tisíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nikdy…bez placeni socialniho proste ppm není. Pokud má babička rakovinu, tak si zažadejte o příspěvek na péči. Naše babicka úplné oslepla, je skoro nemobilni, blíží se ji 100. Její syn nechtěl o nic žádat(pry ostuda apod),zařídila to její snacha a nakonec je z toho nejvyšší stupeň, může skončit v práci a starat se ni, misto toho, aby lital jak hadr na holí 2× denně z práce.
- Citovat
- Upravit
Na mateřskou nárok nemáte, ale pokud vám do teď stačil jeden příjem, tak to do porodu asi zvládnete tak jak teď a po porodu vám hned začne chodit rodičák. Jeho výše záleží na tom, jak dlouho partnerka bude doma s dítětem, nejvíce však 10 tisíc měsíčně, pokud před tím nepracovala. Myslím. Řešila jsem to samé, ale rozhodla jsem se pro rodičák na 4 roky a to vychází na něco přes 6 tisíc na měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyse rodicaku bez dolozeni denniho vymerovaciho zakladu je nejvic 13 000
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@CrazyCatMommy píše:
Na mateřskou nárok nemáte, ale pokud vám do teď stačil jeden příjem, tak to do porodu asi zvládnete tak jak teď a po porodu vám hned začne chodit rodičák. Jeho výše záleží na tom, jak dlouho partnerka bude doma s dítětem, nejvíce však 10 tisíc měsíčně, pokud před tím nepracovala. Myslím. Řešila jsem to samé, ale rozhodla jsem se pro rodičák na 4 roky a to vychází na něco přes 6 tisíc na měsíc.
Měl jsem za to že na „rodičák“ nemá nárok ani po porodu aktuálně, to se pletu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Deny45 píše:
Na rodičovský příspěvek bude mít nárok.
Můžeš si ještě platit nemocenskou ty a mít po šestinedělí PPM, ale nesmíš pak podnikat.
Je sice fajn, že vám jeden příjem stačí, ale až si bude přítelkyně po dětech hledat práci bez jakékoliv praxe tak to bude mít nejspíš hodně těžký.
Příspěvek upraven 27.09.22 v 19:45
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Deny45 píše:
na rodicovskou dovolenou ne, na socialkni davku rodicovsky prispevek ano
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Deny45 píše:
RP dostane každý rodič, který celodenně pečuje o dítě mladší čtyř let a má trvalý pobyt na území ČR, on i to dítě. RD může mít, jen pokud pracuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám nárok na mateřskou dovolenou?
Dobrý den chtěla bych se zeptat, v praci jsem dala vypoved prave teď jsem v evidenci úřadu prace a pobiram podporu v nezaměstnanosti, mám ochrannou lhůtu 180 dni ale 180 dni už to bude za měsíc v lednu a s přítelem plánujeme miminko, budu mít nárok na mateřskou nebo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nikol51 píše:
Dobrý den chtěla bych se zeptat, v praci jsem dala vypoved prave teď jsem v evidenci úřadu prace a pobiram podporu v nezaměstnanosti, mám ochrannou lhůtu 180 dni ale 180 dni už to bude za měsíc v lednu a s přítelem plánujeme miminko, budu mít nárok na mateřskou nebo ne?
To fakt nemáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit