Mateřská při mateřské
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
mateřská při mateřské
Ahojky, chtěla jsem se zeptat na jakou mateřskou bych měla nárok kdybych měla druhé mimčo. Malému jsou dva a půl roku, mateřskou mám na čtyři roky protože jsem nepracovala. Kdybych měla druhé dítě mohla bych si vybrat mateřskoiu na tři roky? A nevíte zdali by šla mateřská momentální ukončit místo ve čtyrech už ve třech letech dítěte a jít do práce? Popřípadě kolik bych musela mít odpracováno do dalšího těhotenství, abych si mohla vybrat další mateřskou na tři roky? Předem díky za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@nasepoupatko Mateřskou máš ze zákona 28 týdnů. Teď jsi na rodičovské dovolené. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nasepoupatko Co se týče let na mateřské, jde to udělat i přes partnera (pokud má odmakáno). Já když jsem zjistila, že bude další mimčo, šla jsem na sociálku, zvýšila jsem si mateřskou na 10500 (to byl max, který jsem já osobně mohla a když se prcek narodil, přehodila se mateřská na nejmennšího, s tím že budu pobírat už zase 7000. Myslím, že by si měla mít odpracováno 12m? Ale nevim, snad někdo poradí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodicak a prace se nevylucuji. Muzes nastoupit do prace a dobrat pri tom rodicak. Rodicak na 3 roky si muzes zvolit, pokud jsi mela narok na materskou. Na materskou mas narok, pokud ses za posledni 2 roky ucastnila na nemocenskem pojisteni alespon 10 mesicu.
Overit si to muzes na kterekoliv sprave soc. zabezpeceni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To by mě taky zajímalo holky, já mám sice odpracovaných 5 let, ale poslední rok jsem byla na pracáku, tudíž jsem automaticky dostala rodičák na 4 roky. Myslíte, že je možné si ho třeba po dvou letech nechat zvednout? Bohužel si nemůžu napsat mateřskou na přítele, protože je živnostník a u těch je to složitější. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Plus jak bylo psano vyse, lze i pres prijmy manzela (nevim, zda plati i pro partnera).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže když bych teď začala pracovat rodičák mi nevezmou? Mám také právě přítele živnostníka a už jsem tenkrát někde četla že je to složitější s přepsáním to na něho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@poprvé těhulka píše:
To by mě taky zajímalo holky, já mám sice odpracovaných 5 let, ale poslední rok jsem byla na pracáku, tudíž jsem automaticky dostala rodičák na 4 roky. Myslíte, že je možné si ho třeba po dvou letech nechat zvednout? Bohužel si nemůžu napsat mateřskou na přítele, protože je živnostník a u těch je to složitější.
kdyz ti ho naparili na 4 roky kvuli pracaku, tak si to zvednout nemuzes ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nasepoupatko neseberou, kolegyne taky bere rodicak a do toho pracuje. Vylucuje se jen materska a prace pro zamestnavatele, od ktereho materska plyne - lze ale pracovat pro jineho zam.
opet bych te odkazala na SSZ a pracak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka
Dobře mi tak, měla jsem si nechat v práci dál kakčit na hlavu a měla bych mateřskou+žaludeční vředy a tik v oku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičák ti nevemou. U prvního u mně nebyla ještě délka na výběr a od heho 3 let jsem byla v práci ![]()
- Citovat
- Upravit
Mudis ale za posledni dva roky mit odpracovano, tedy ucast na pojisteni min.270 dnu, pak mas narok na ppm - tedy materskou a nasledne psk i na volbu dekky rodicovske dovolene, pokud nebude ppm v urcite vysi, volis oouze mezi tremi nebo 4 roky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit