Mateřská /rodičovská a finance?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Upřímně? Úplně v pohodě. I kdyby sis dala variantu 3letou, kde budeš brát cca 10tis měsíčně, tak v pohodě vyzijete. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamina89 od kdy se na 3 leté verzi bere 10000??
Jinak u nás v pohodě, člověk musí trochu víc přemýšlet než koupi nějakou blbost co zrovna nepotřebuje, ale jinak vycházíme v pohodě. Ono zas s malým dítětem nám hodně odpadají takové aktivity jako večeře v restauraci, kina, divadla apod, prostě věci za co sme předtím dali dost peněz
mě odpadá třeba položka co sem dala za dopravu do práce, mám víc času sledovat věci v akcích a vařit si doma ze základních surovin apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina myslím, že @mamina89 už mluví o nové plánované výši rodičovského příspěvku. To pak na těch 10000 měsíčně vycházet bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak zakladatelko, já třeba zůstávám na rodičovské dva roky místo jednoho (bydlím v Německu, tady to jinak nejde, pokud nechci zůstat bez příjmu), takže se mi rodičák podělí dvěma. A prostě se od tří měsíců malé (za 14 dní), vracím na malinký úvazek do práce. Myslím, že devět hodin týdně všichni přežijeme. A nebudeme muset otáčet každou kačku. Navíc mi na rodičák s prvním rovnou navázalo těhotenství, takže nebudu popírat, že se mezi lidi těším. Svoje děti miluji, ale nejsem máma, co jim musí stát za zadkem 24 hodin denně. Mají stejně zodpovědného a milujícího otce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak to píšeš, měli byste vyjít v pohodě. Jak píše @Kriss Tina s dítětem se tolik nechodí „ven“, ušetříte i na dovolený, protože nepotáhneš miminko přes půl světa atp. Prostě to berte tak, že období, kdy je ženská na rodičáku, není finančně v plusu. My máme momentálně pro čtyři lidi (dva dospělý a dvě děti 5+3 roky) příjem kolem 45 tisíc a jde to.
- Citovat
- Upravit
Vyjdete v pohodě. Jen počítej, že od 2 let pravděpodobně nebudeš mít státní školku a budeš muset (pokud půjdeš do práce) platit soukromou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aduš8 píše:
@Kriss Tina myslím, že @mamina89 už mluví o nové plánované výši rodičovského příspěvku. To pak na těch 10000 měsíčně vycházet bude.
Přesně tak. Od nového roku to vychází cca 10 tis měsíčně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aduš8 tak já to neberu ještě jako 100% záležitost a i tak 3 leta varianta nevyjde na 10000 ale něco přes 8 (počítám li teda 3 roky=36 měsíců) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina tak zakladatelka píše, že s mateřskou si hlavu nedělá, takže bude do půl roka na mateřské a pak to vychází přesně na 30 měsíců. Vím, že to ještě není jisté.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako za mě vyjdete taky v pohodě. My utratime 20 hypo, tak 7 auta (rozpočítany servis a pojištění), 12 jídlo, drogerie, mlíko, pliny.. a nějaký peníze za hadry a hračky. Teď nárazově výměna velikosti cca 4 tis na půl roku. Já ale kupuju oblečení nové od Lidlu po Next, protoze plánujeme druhé. A moc neobjizdim akce, na to není čas. Rodicak mam 10 a manžel vydělává 50+ v čistými. V roce a pár měsíců jsem se vrátila na poloviční úvazek za cca 20 cis a z toho dám 5 za hlídání. I bez mého výdělku jsme v pohodě našetřili na 3 dovolené, výlety, mimořádnou splátku hypo… Bydlíme v Praze, takže služby i pojištění jsou dražší než jinde.
- Citovat
- Upravit
@Aduš8 jak komu no, já mám taky mateřskou a stejně musím mít rodičák na 36 měsíců, protože mám jarní děti a budu s nima muset být doma do září než nastoupí do školky, na jare mi je nikde v půlce roku nevezmou. Takze je třeba počítat i s takovou variantou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina Já to neřešila, dala jsem si rodicak na 2r3m (do září) s tím, že je při nejhorším dám do soukromé. U nás jich je dost do 10 tis, což se mě osobně třeba vyplatí. Ani jsem nechtěla jít před druhými narozeninami, ale nezaměstnanost a moje zodpovědnost vůči zaměstnavateli mě donutily.
- Citovat
- Upravit
Ahoj všem,
jak zvládáte finančně mateřskou a rodičovskou? Plánujeme s mužem miminko a samozřejmě počítáme finanční stránku všeho.
Muž si vydělá cca 38-40 čistého měsíčně. Náklady na bydlení včetně energií máme 16k - jídlo a benzín počítám 15k (normálně utratíme o dost méně, teď, když jsme dva). Já mám čistý příjem 26-27k, takže mateřskou ani tak neřeším, ale spíše rodičovskou poté. TU bych si chtěla nastavit na dva roky + mám možnost v práci jakožto benefit pracovat třeba hodinku až dvě denně na ntb, jako výpomoc s něčím jednoduchým (mohlo by bát měsíčně 2-4k čistého)..
Chci se zeptat, jak moc finančně náročné toto období je, samozřejmě budeme chtít ještě ušetřit na tu to dobu, co to půjde, ale stejně…budu ráda za každý názor!
PS. nechci žádné zlé komentáře - beru to jen zodpovědně!
Anonym - nikdo zatím neví, že se chceme začít snažit a mám zde známé.