Mateřská vs. důchod

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1853
10.5.10 13:03
MadGirlNancy píše:
Uz nevim, kdo to psal, ale 13. plat? nebo davka? a jako za co? :roll: to by me fakt omejvali, sakra, podivejte se, jak je to jinde ve vyspelych zemich, tri roky na materske ani nahodou, kdyz, tak zadarmo…
porad jenom ctu (ne tady, ale jinde na netu), jak si kazdej stezuje a blebleble…ale ja to mam tedy tak, ze pokud na dite nemam finance, tak si ho neporidim a nazdar.
Duchodci holt dojeli na to, ze jsou produktem doby, ve ktere starli…v jejich produktivnim veku je ani nenapadlo si setrit na duchod, aby mohli zit jako lidi, coz je tedy doufam, pouceni pro nas, ze se uz nebudeme moci spolehat ani na minimalni davky od statu, az my budeme v duchodu. Ale me to teda nevadi, beru to, jak to je.
A jeste jedna vec - u nas na sidlisti jsou byty 4+1 a 3+1 vesmes obydlene jednou starou pani, takze nechapu, proc nejdou do mensiho a hned by se jim lip zilo.

to bych úplně neřekla ,že jsou důchodci produktem doby ve ,které rostli a nešetřili .Oni koneckonců měli taky babi a dědu -kolikrát bez důchodu (pokud nebyli za 1.rep.zaměstnáni „pod penzí“a těch moc nebylo.Spíš je problém v jejich dětech a v době ve které vyrůstaly ony,v době ,kdy se postarat o staré rodiče není normální naopak se před stářím zavírají oči a ani stát nepočítá s tím ,že by se měli děti starat o stárnoucí rodiče -málo peněz na péči v rodině ,výpadek 1 příjmu rodiny se nijak nekompenzuje ,přestože je domácí péče pro stát levnější ,spol.prestiž lidí co nechodí do práce a starají se doma o rodiče je 0 a v jejich vlastním
důchodě se to projeví leda negativně .Skoro žádný denní stacionáře pro důchodce :nevim:
Ani nechci vědět jakk to bude až budeme starý mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
10.5.10 13:06

Jsem na materske, zivi nas manzel, jinak bychom nevysli,, samozrejme se plati hypoteka, kdo ji dneska nema

ale vim, ze mama mela duchod 9000 a 4000 platila najem druzstevniho bytu 2+0 v severnich cechach, reknes si, ze 5000 staci na zivot, no staci, ale mama mela rakovinu a leky mesicne staly 4000, takze mela 1000 na vse, na jidlo, drogerii, na mhd, proste na vsechno…

samozrejme, kdyby jeste mela manzela, tak by to uz bylo jine

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
10.5.10 13:07

MadGirlNancy - je pravda,že v okolních zemích se příspěvky tak dlouho nepobírají,ale to je dáno většími možnostmi práce na zkrácený úvazek a větší nabídkou předškolních zařízení pro děti.U nás umístit dítě do jeslí je nadlidský úkon a práce na zkrácený úvazek většinou v oblasti scifi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
10.5.10 13:15

No já bych řekla, že pro dva důchodce je situace únosná, alespoň v mém okolí, ale kdo je sám a má nízký důchod, tak tam je to fakt špatné.

Mmch, myslela jsem, že se tu řeší peníze a ne čeština.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
10.5.10 13:32

K původnímu tématu. Nemyslím si, že by důchodci byli v dnešní době přepláceni, to vůbec ne.

Je fakt, že pokud jsou dva, soběstační a ve svém, čili platí jen energie, asi si žijí fakt dobře. Jenže těch zase tolik není. Spoustu si jich musí zaplatit pečovatelské domy, spousty důchodců jsou už samy, mají zdravotní problémy…
Porovnáváš s mladými rodinami, ty sice mají děti, ale zapomínáš na fakt, že ti důchodci mají za sebou cca 40 let práce a to unaví.
Vidím to na mých rodičích, táta jde do důchodu po 45 letech práce, dokonce do předčasného a je unavený dost. Důchod si zaslouží a to mu vyměřili celkem slušnou měsíční částku. Ale proč ne, když celý život poctivě makal.

Ohledně gramatických chyb - nikdo nejsme dokonalí a nezapomínejme, že mezi námi můžou být dyslektici, což není nic špatného. Manžel jím je a kolikrát splodí ještě hrůznější hrubku, jenže co na tom? Není to fuk?

• Citovat
  • Upravit
8523
10.5.10 13:32
MadGirlNancy píše:
ale ja to mam tedy tak, ze pokud na dite nemam finance, tak si ho neporidim a nazdar.

Taky názor. Ale uvědom si, že asi není moc rodin, který by vyžily jenom z chlapový výplaty. Dneska skoro každá rodina má hypotéku, na kterou padne třeba polovina příjmu chlapa. Takže to jako nemaj mít děti nebo co?

Jinak souhlasím s tím, že dva důchodci se většinou mají fakt dobře. Třeba manželovi prarodiče. Bydleli v městském bytě, nájem asi 4 tisíce. Nevím, kolik měli důchody, ale dohromady jim to tu dvacítku možná mohlo dát. TAkže měli našetřeno a celá rodina si k ním chodila půjčovat. :lol: Pak děda umřel a babička je ráda, že vyjde. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
10.5.10 13:37

mabit - každopádně máš v něčem pravdu, ale je fakt, že někteří důchodci si musí platit x léků…ale pardon. Když koukneme do minulosti, tak mnoho těch léku nikdo nebral a myslím, že na tom byli stejně jako teď v současnosti. Když si vemem, že by nějaké léky brát nemuseli a hlavně třeba přípravky ke zpestření stravy(vitamíny a minerály), jakou jsou druhy GS. Myslím, že by hodně ušetřili. A co se týče důchodce, který bydlí na sídlišti v 4+kk…tak teda nemám slov! Co se týče příspěvku o kterém mabit psala, tak mnozí důchodci o něm neví a když o tom neví pečovatelská služba, tak je to jeho problém. Úřady a stát nemá povidnost každému platit i to o co si neřekne. :palec: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
10.5.10 13:39

Jen tak pro představu, my jsme 4 ( já na RD a manžel pracující + 2 děti). Čistý příjem nejde nad 23 tisíc.

Prarodiče důchodci, pečující o osobu blízkou, mají příjem 45-50 tisíc ( nepočítám-li další přivýdělky).

Takže u nás to opravdu nejsme my, kdo jezdí 2× ročně k moři. O jiných výdajích ani nemluvě.
Ale přeju jim to.

A kdo kupuje léky nám a našim dětem? Naštěstí si nemusíme chodit půjčovat. Na ty děti jsme si našetřili dopředu :mrgreen:. Penízky jen lítají ( kvalitní strava, obuv,léky…)

Příspěvek upraven 10.05.10 v 13:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.10 13:40
jizvíková píše:
a MABIT

pises o rodicovske, ne materske

a jsou PRI sSSSS PEVKY a ne prizpevky… mela bys investovat do pravidel ceskeho pravopisu

Když už tu do někoho tepeš, proč nepíšeš diakritiku, pani vševědoucí?

• Citovat
  • Upravit
4232
10.5.10 13:41

No jo už se tu zase řešej kraviny :roll: .
Jinak máma kdyby zůstala sama, tak by to pro ní bylo taky dost blbý. A naši si spořili, jenže penzijka se zavedla, až když jim bylo hodně přes 40, takže si zase tolik holt nenašetřili. Taky byly oba dělníci, tak ty platy nebyly nic moc. Štěstí je, že maj vlastní bydlení a nemusí nikam sypat nájem a až to holt nepůjde, tak se barák prodá a snad jim seženem nějakej stacionář.
A pořád si stojím za názorem, že bych v kůži nynějších důchodců být nechtěla, většina z nich opravdu celej život poctivě pracovala a teď z toho maj prd. Jo my z toho budeme mít dvojnásobný, jenže jsme mladý a máme možnost se na to připravit, proto máme s manžou každej pojistky a penzijko, abz jsme nebzlz úplně bez peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
10.5.10 13:44

Holky děkuji za přízpěvky k věci :palec: a za vaš názory :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
10.5.10 13:45

Jo taky mně štve třeba strýc s tetou, protože strýc byl dost uznávanej odborník, takže si vždycky žili na vysoký noze, strýc pracoval dokud mu to šlo, teď už nemůže a oba děsně skuhraj, jak je to těžký, z těch důchodů vyjít, jenomže mohli si našetřit, jenomže to byly pořád dovolený a auta a různý ptákoviny a teď brečej, ani bydlení si snad nepořídili vlastní, to fakt nechápu. Jenomže to je extrém, takovejch důchodců zase tolik není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
10.5.10 13:49

Buďme rádi, že žijeme v relativním dostatku a bez válek - mladí s dětmi to neměli nikdy úplně lehké a všichni /pokud budem mít štěstí/ zestárneme a budeme taky důchodci. A čím je člověk starší, tím raději prostě remcá, to jde s věkem.
Jinak tohle je přesně typ diskuse, která jen rozdmýchává vášně a vypovídací hodnotu nemá žádnou…
No ale stejně mi to nedalo a nakoukla jsem i reagovala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
10.5.10 13:50

Nejvtipnější mi přišlo, jak jsem zaslechla, že ti, kdo mají vysoký plat, by měli mít i extra vyšší důchody.
Konečně někdo, kdo si může na důchod našetřit a ještě toto 8-o :mrgreen:
Jako aby ten šok nebyl tak velký nebo co???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1280
10.5.10 13:53

MadGirlNancy to je sice hézké že ty by sis dítě nepořídila pokud víš že na něj nemáš, ale kde máš opravdu tu jistotu že se nedejbože manžel či přítel nezakouká do jiné a neodeje , nebo že se mu stane nějaký úraz či příjde o zaměstnání ??? takhle to přeci vůbec nemůžeš brát , nikdy člověk neví co a jak bude a to by si pomalu nikdo nemohl to dítě pořídit .

Jinak co se týče tématu já osobně si myslím že jak mezi důchodci a mladými rodinami se najedou ti kteří se mají dobře , ale i ti kteří živoří …
Mě osobně na důchodcích vadí jiné věci , ale to sem asi nepatří :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat