Mateřská vs. důchod

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5173
10.5.10 11:49

mateřská vs. důchod

Ahoj maminky,ráda bych věděla váš názor na na mateřskou a důchody.Teda mladé rodiny a důchodce.
Ndávno jsem v televizi slyšela jak ti naši čeští důchodci se mají špatně jak důchod je něco okolo 10 000. A jak žijou na pokraji existence. Zajímalo by mě jak žijete vy ostatní mamky na mateřský když je mateřská nějakých 7600 a 3800 + k tomu máte jeden či víc hladových krků na víc. Je pravda většina z nás má partnera,který chodí do práce,ale u nás je průměrný plat mužů cca 13000 čistého. Protože já když vemu že je manželský pár důchodců kteří jsou sami tak mají 20 000 a maželé ( druh,družka) + děti mají taky 20 000 měsíčně.Tak si říkám,že ti naši důchodci se nemají taky vůbec špatně. V televizi slyšíte tomu vzali 50 tis,tomu 300 tis podvodníci( je mi jich
teda líto),ale zase která rodina když jste na mateřský nebo už chodíte do práce a máte děti ušetříte 50 tis :nevim: . Nepřipadáte si taky jako mladý rodiny šikanovaný?! Já když s vemu ,že někde musíme bydlet tedy hypotéka,vybavení domácnosti,děti rostou takže oblečení,jídlo,kroužky vzdělání…
Já si totož myslím že víc než důchodci potřebujou třináctý platy mladý rodiny..
Nevím možná to vyzní jako že starý lidi nemám ráda ( jsou někteří který nesnáším),ale v globalu proti nim nic nemám,jen by mě zajímalo v čemse jim vede hůř než nám :nevim: ano platí u lékaře,berou léky ,ale zae jsou pečovateláky kde bydlí levněji,mají přízpěvky na péči… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3112
10.5.10 12:13

Ahoj.
Nevím,ale zdá se mi,že to vidíš moc jednostranně.Údaj o průměrném důchodu je dost zkreslený,myslím,že 10000 má opravdu minimum důchodců.To máš jako s průměrným platem-prý je přez 20000,ale kdo ho opravdu má.Většinou jsou důchody kolem 7000.
Tím nechci říct,že se na mateřské žije lépe,to ne.Je to taky bída :-P
Jen si myslím,že na nějaký třináctý plat mají nárok obě skupiny,ale kdo nám ho dá,že? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
10.5.10 12:13

stejně tak 80% důchodců svoje ušetřený peníze (šetří na pohřeb a dědictví pro děti)nastrká svým dětem a vnukům atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
10.5.10 12:15

Mabit já naštěstí nepatřím do skupiny maminek, kterou zajímá kolik je zrovna mateřská a rodičák, partner naštěstí vydělává dost na to, aby nás uživil, ale znám rodiny, kde opravdu žijí jak se říká z ruky do huby.
Ono to není jednoduchá otázka, některý ty pečovatelský domy taky zase tak levný nejsou, záleží, kdo je provozuje, taky jsem viděla v televizi reportáž, kde babka zaplatila za pečovatelák a léky a zbylo jí 500,– na měsíc. Pokud nebydlí v pečovateláku, tak většinou platí dost vysoký nájmy a vyměnit byt za menší není tak jednoduchý, třeba tady v Praze je to s nájmama dost na budku. Takže já bych to tak nepaušalizovala, třeba naši mají obrovskou výhodu, že bydlí ve vlastním, takže bez větších problémů vyjdou a ještě i ušetří. Jo blbá je ta situace pro oboje, ale my mladí máme aspoň možnost, si třeba peníze nějak přivydělat, i když s dětma je to taky problematický. Jo tohle je důsledek předchozích vlád a teď neberu v potaz, jestli vládla ODS nebo ČSSD, protože vinu na tom mají všichni. Neřešili deregulaci nájmů a důchodovou reformu a tohle je výsledek, není prostě na nic a lepší to hnedtak nebude. Jediný v co doufám, že krach Řecka bude pro lidi dostatečným strašákem, aby si uvědomili, že takhle to tu dál nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
10.5.10 12:18

osobně si myslím, že jsme tu až moc rozmlsaný a ačkoliv máme dost štědrý sociální systém, tak furt brečíme, že je to málo. Samozřejmě, můžeme nadávat na sociální nespravedlnost bílý vs. cikáni, ale stejně je nám to prd platné.
Však kde to je, aby člověk byl na mateřské tři roky a podporován státem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.10 12:20

mabit, jo, důchodci…někteí jezdí x krát do roka k moři a našpórováno mají že se penězma dusí. Ale třeba s tím pečovatelákem. Nevím jestli je to všude,ale u nás je jeden, kde dědečekové a babičky, kteří potřebují pomoct platí úplně za všchno. Podání talíře, deset korun, ustlání postele, 50 korun, dojít do obchodu půl hodiny 60 korun. A že se ty pečovatelky v tom městě dost zdrží…učesání ráno 10 korun a jsou to další a další položky, kde na těch seniorech fakt rejžují prachy. A ještě platí za jeden pokoj měsíčně 4 tisíce, což je fakt dost pro samotnýho člověka, který potřebuje péči. A k tomu 2000.- za obědy, které jim tam dovážejí z jídelny. Je to jako s maminkama na mateřských resp. rodičáku. Některé mají manžela, který vydělává hodně a žije se jim krásně, nepocítí úbytek financí od manželky. A někteří mají tatínky, co vydělávají míň a musí se uskromnit a někteří přišli o práci a dá se říct, že živoří. Taky si myslím, že by se v našem státě mělo víc hledět na rodiny s dětma. Oni i ti důchodci potřebují peníze, to je jasný. Ale zase, můj názor je ten, že nemlžeme spoléhat jen na dotaci státu. V jiných zemích EU maminky nedostávají zdaleka takový příspěvky, jako tady u nás…viz. třeba mateřská nebo rodičák. My žijeme tak nějak normálně, měsíčně máme 5000.- na jídlo, drogerii, oblečení, plínky a musíme s tím vyžít. A jde to. Ale jsou kolem nás maminky, kteří jsou na tom hůř,ale i ty, které mnohem lépe. Ale já jsem ráda, že jsme zdraví a máme se rádi. Zprávy v televizi už ani nesleduju, protože jsem se vždycky jen rozčílila.

• Citovat
  • Upravit
5173
10.5.10 12:23

staří lídé kteří žijí v pečovatelákách mají všichni příspěvek na péči a z toho se platí pečovatelky -jsem sociální pracovnice tak to vím… SDo podraobna se do příspěvku na péči pouštět nebudu …
Jinak z ostatním souhlasím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.10 12:26

mabit a proč tady u nás chtějí za každou pomoc od těch lidí peníze? To vím zase já.....nemáme tam naštěstí nikoho z rodiny,ale viděla jsem ceník…

• Citovat
  • Upravit
ave
837
10.5.10 12:31

Pokud jsou důchodci dva, bydlí ve svém, tak si myslím, že si mohou žít celkem slušně (mluvím za prarodiče). Pak byl děda nějakou dobu v domově důchodců (dopláceli jsme, důchod na něho nestačil), takže určitě nezastávám názor, že pečovateláky jsou levné. A po jeho smrti, babička musela obracet každou korunu, protože i ten starý člověk musí třeba udržovat dům.
Můj švagr s oblibou říká - jaký si to uděláš, takový to máš. Proto jsem hned, jak jsem začala vydělávat, založila penzijko a pravidelně si tam ukládám. Abych na stáří alespoň na jídlo měla, protože my důchody stejně už mít nebudeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
10.5.10 12:32

protože příspěvek na péči nedostane do ruky to siciální zařízení,ale klient ( v tomto případě důchodce) a za každý ukon ( zametení,oblečení utření prdele :oops:) je taxa buď hodinově,nebo ukolově ,ale většinou hosinově a na konci měsíce se udělá vyrovnání a klient z přízpěvku na peči platí ty ukony ( přízpěvek na pečí je 2tis až 12tis) organizace nesmí přesáhnout příspěvek na pečí a co zbyde seniorovi klientovi z toho příspěvku na pečí to musí vrátit státu. Pokuď je v rodině kde se o něj stará někdo z rodiny tak to tak není..Takže senior má důchod z kterého platí nájem,jídlo,oblečení,leky a přízpěvek na pečí a z toho platí již zmiňovaný podání talíře,al eto už jsme někde jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.10 12:38

mabit, tak píšeš, že děláš soc. pracovnici,ale já tohle slyším prvně.....nevím, no…moje tchýňka dělala v domově důchodců (30let) s pečovatelskou službou a jejich klienti pobírali jen důchod, nic víc a z důchodu si platili všechno. Pobyt, léky, lékaře, ale neměli takhle tvrdý poplatky za vynesení mísy, podání hrnečku, platilo se snad jen koupání a převoz.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.5.10 12:39

mabit, spíš mi příjde, že jsi se vůči důchodcům zatvrdila. :think:

• Citovat
  • Upravit
5173
10.5.10 12:42

Věr že to tak je,je to tak je přízpěvek na peči je už hodně dlouho,ale dřív se celej automaticky odevzdával organizaci nyní se to dělá takhle. Nebo by se to tak dělat mělo. Někde se ještě vše odevzdává automaticky,ale nemělo by to tak být. U nás se po každým ukonu psalo jak dlouho jsem co dělala s klientem doprovod k lékaři,na úřady,koupaní u nás nebylo a tak a nokonci měsíce se dělá vyučtování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
10.5.10 12:45
Anonymní píše:
mabit, spíš mi příjde, že jsi se vůči důchodcům zatvrdila. :think:

což to nee ,důchodci mi nevadí jen mám svůj názor a chtěla jsem vědět nazor i ostatních,jak to vidí oni…
Jo a nepíšu jako anonym,nestydím se za svůj názor,jen jsem chtěla vědět jakej mají ostatní pohled na věc..co je na tom špatnýho?! :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
10.5.10 12:54

Uz nevim, kdo to psal, ale 13. plat? nebo davka? a jako za co? :roll: to by me fakt omejvali, sakra, podivejte se, jak je to jinde ve vyspelych zemich, tri roky na materske ani nahodou, kdyz, tak zadarmo…
porad jenom ctu (ne tady, ale jinde na netu), jak si kazdej stezuje a blebleble…ale ja to mam tedy tak, ze pokud na dite nemam finance, tak si ho neporidim a nazdar.
Duchodci holt dojeli na to, ze jsou produktem doby, ve ktere starli…v jejich produktivnim veku je ani nenapadlo si setrit na duchod, aby mohli zit jako lidi, coz je tedy doufam, pouceni pro nas, ze se uz nebudeme moci spolehat ani na minimalni davky od statu, az my budeme v duchodu. Ale me to teda nevadi, beru to, jak to je.
A jeste jedna vec - u nas na sidlisti jsou byty 4+1 a 3+1 vesmes obydlene jednou starou pani, takze nechapu, proc nejdou do mensiho a hned by se jim lip zilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat