Mateřská vyrozumění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
110
28.12.15 09:16

Děvčata tak to vám musím napsat jak jsem dopadla s tou mateřskou a vánocemi celkem.
Tak nakonec můj zaměstnavatel tu žádost o mateřskou co vozil měsíc v autě podal přes elektronickou poštu i s tou přílohou od účetní. Jelikož se blížili vánoce a mateřská za listopad i prosinec nikde tak jsem si to obvolala a zjistila že potřebují žádost aby jim šéf poslal originál jinak to nemůžou řešit,,takže kdyby na tom úřadě někdo zapojil mozek a kontaktoval mého zaměstnavatele že jim poslal špatně papíry k vyřízení mateřské tak jsem peníze už mohla mít doma.
Tak jsem volala paní která to má na starosti a oznámila mi že budou svátky a že to prostě neudělá,,až prý po novém roce.
Takže jsem totálně bez peněz díky zaměstnavatelovi a ženské na úřadě,,,ještě že mám manžela jinak kdybych byla samoživitelka nevím co bych dělala.
V dnešní době si člověk musí všechno zařídit sám a ještě k tomu úřady do toho tlačit aby si pospíšily. No prostě nejsem romské národnosti aby se tím někdo zabýval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
4.2.16 12:37

To mi chcete říct, že sociálka začne posílat mateřskou, aniž by nejdřív poslala vyrozumění, že mi byla přiznána, na jakou dobu a v jaké výši??
a jak mám jako poznat, jestli mzdová účetní neudělala třeba chybu ve výpočtu? Nebo paní ze sociálky? Nebo kde mám vzít jistotu, že za mě stát odvede sociální a zdravotní? Jak to doložím později k důchodu, co jsem těch x týdnů dělala? Jak při žádání o RP doložím, že jsem měla nárok na PPM a tudíž si můžu určovat délku čerpání?
Nechápu… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
4.2.16 12:37

@Květinka 3 pokud by zaměstnavatel teda hodil papíry s žádostí o PPM do koše, tak by se nic nestalo? Prostě by mi nechodila mateřská a já bych byla bez příjmu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
4.2.16 12:51

@PaníBovaryová : žádné vyrozumění o výši ppm mi nikdy nepřišlo. Ono si lze výši ppm spočítat na netu, jsou tam kalkulačky, jestli mas pochyby, že to účetní udělá špatně. A já si před první výplatu ppm volala na ossz, jestli tam mají všechny dokumenty a je všech pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
4.2.16 12:52

Jj presne. ani neni lhuta do kdy to ma zamestnavatell zadost s podklady poslat. prave to resim.jsem na md podle papiru od 10ledna. nikdo to na socialku neposlal a ja jsem bez penez a nikoho to nezajima. socialka nema paky to z ucetni vytlouct a pokud nedoda vsechny podklady sptavne nemaji to z ceho vypocitat.kdyz si volam do prace vysmeje se mi a rekne ze mam mit rezervu 6-ti prumernych platu

Příspěvek upraven 04.02.16 v 12:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.2.16 12:54

@PaníBovaryová Ani u jedné PPM mi žádné vyrozumnění nepřišlo.
Co se týká nároku na důchod, budeš mít měsíce na mateřské zanesené v evidenčním důchodovém lístku.
Při žádosti o RP potvrzení vystavuje OSSZ, je to povinná příloha pro žádost o RP.
Co se týče zazdění zaměstnavatelem, pokud bys mu neveřila, tak není od věci nechat si při předávání dokumentů převzetí zaměstnavatelem písemně potvrdit a pak si můžeš zavolat na příslušnou OSSZ, zda byla žádost řádně a v termínu zaměstnavatelem dodaná ke zpracování.

Zdravotní pojištění lze jedním telefonátem též ověřit na pojišťovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5940
4.2.16 12:55

@PaníBovaryová Dá se to tak nazvat, já čekala na nemocenskou od zaměstnavatele 2 měsíce, ted mám dostat další a za poslední měsíc nemocenskou, už jsem na mateřské, a když jsem se na MMSZ ptala, jestli můžu papír na mateřskou poslat přímo jim, tak mi řekli že můžu jim poslat originál, zaměstnavateli dát kopii, ale že stejné musí vyčkat na podklady, a výpočet mateřský, a už jsem pěkně na…á, já fakt dřív porodím, než mi to začne chodit pořádně :cert: :cert: :cert: :cert: Fakt nemít manžela, tak se chodíme pást.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.2.16 12:58

@Verunka1309 Tak pokud jsi na MD od 10. ledna, tak teď teprve chodí peníze za leden, i v případě, že je vše podné zaměstnavatelem včas. Za 1.-10. ledna Ti teď přijde poměrná cast výplaty.
A na účetní v práci přitvrdit a pohrozit šťárou z inspektorátu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5940
4.2.16 12:58

@Verunka1309 Mě řekli, že pokud zaměstnavatel se nemá k tomu poslat vše v čas jak má, mám se obrátit na inspektorát práce a řešit to stížností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
4.2.16 13:00
@myskalucka píše:
@PaníBovaryová : žádné vyrozumění o výši ppm mi nikdy nepřišlo. Ono si lze výši ppm spočítat na netu, jsou tam kalkulačky, jestli mas pochyby, že to účetní udělá špatně. A já si před první výplatu ppm volala na ossz, jestli tam mají všechny dokumenty a je všech pořádku.

hm, ale já neznám tu průměrnou výši hrubé mzdy za poslední rok - máme pohyblivou položku mzdy. A taky jsou tam vyloučené doby - nemocenská a tak. Proto jsem chtěla mít v ruce nějaký podklad, jak to vypočítali, pak bych si to hodila do té kalkulačky.
Budu tam muset zajít se zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
4.2.16 13:02

@PaníBovaryová mi taky nic nepřišlo. Délku si můžeš ověřit ve Lhůtníku. Tam je přímo kdy jsi nastoupila na MD a najdeš si jak dlouho ji budeš mít :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
4.2.16 13:04

@PaníBovaryová přesně se to jmenuje: lhůtník pro výplatu peněžité pomoci v mateřství a je to na stránkách ossz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
4.2.16 13:14
@mamule42 píše:
@PaníBovaryová Dá se to tak nazvat, já čekala na nemocenskou od zaměstnavatele 2 měsíce, ted mám dostat další a za poslední měsíc nemocenskou, už jsem na mateřské, a když jsem se na MMSZ ptala, jestli můžu papír na mateřskou poslat přímo jim, tak mi řekli že můžu jim poslat originál, zaměstnavateli dát kopii, ale že stejné musí vyčkat na podklady, a výpočet mateřský, a už jsem pěkně na…á, já fakt dřív porodím, než mi to začne chodit pořádně :cert: :cert: :cert: :cert: Fakt nemít manžela, tak se chodíme pást.

no tak o tom, že to posílají pozdě, jsem také slyšela hororové historky.
Známá porodila v listopadu a první peníze jí přišly v lednu! Proto už to teď hrotím, abych nedopadla stejně. Já mám sice manžela a nějaké rezervy, ale s těmi jsem počítala spíš na výbavičku a hlavně ty velké položky - kočár, autosedačka, pult, oprava auta, nepovinné očkování psa atd. ne, že z nich budu muset žít :oops:
nechápu, jak to jako dělají ženské, které jsou samy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
4.2.16 13:15

@Verunka1309 : ale pokud jsi na md od 10.1., tak výplatní termín je teď začátkem února, cekej kolem 5-10. Ty by jsi už chtěla vyplatit ledovou ppm už v lednu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5940
4.2.16 13:30

@PaníBovaryová Za to ve většině případů je na vině zaměstnavatel, posílá to, až se mu chce. I když to má dodávat neprodleně, a MSSZ má 30 dní na zpracování. Dřív se mi to nestalo, až ted. Lituji ženský, co jsou sami, a nemají našetřeno, že člověk musí zaplatit nájem a ostatní věci v čas, to zaměstnavatele nezajímá, nevím jak by se oni tvářili, kdyby výplatu neměli v čas. Zas není problém na MMSZ zavolat a zeptat se, jestli je to už ve zpracování, a ověřit si jestli to tam mají, já to pořád řešila otravovala, a pak mi najednou přišlo všechno naráz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat