Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím. Snažím se už dlouho najít alespoň trochu podobný případ, ale nedaří se. Ani na zahraničních webech. Tak už mě nenapadá nic jiného než zkusit tady, jestli některá neznáte něco podobného, případně doporučení na doktory kteří by mi mohli pomoct toto objasnit. Pokusím se stručně.
Na začátku druhého těhu mi vyšly poz. protilátky i přesto, že jsem A+. Ale výsledky byl „bez vlivu“. Dál těhu probíhalo dobře. oba screeny dopadly na výbornou, fetální echo taky. Měla jsem první nízké trombo, ty se spravily a jsem musela brát železo. Ve 35+2 první monitor dopadl špatně a byla jsem odeslána do nemocnice, kde mi po dalších monitorech provedli akutní cs. Malý se narodil bílý, nedýchal, ale žil. Prodělal kompletní výměnu krve. Měl hodně zvětšené játra a slezinu. Postupně přišel hydrops, selhání ledvin, selhávání srdce a poté i plic. Přes veškerou snahu lékařů to neměl šanci zvládnout. Příčina: izoimunizace, našli protilátky anit-c a anti-E. Vše odpovídá tomu jako bych byla Rh-
Pokud by mi mohlo dát někdo alespoň malé vodítko, jak je toto možné případně koho kdo o něčem podobném slyšel. Potřebuji to vědět i kvůli případnému dalšímu těhu. S doktorem to jdu řešit příští týden a pak mě někam odešle, mluvil o nějakém doc. z Olomouce. Nemůžu to už vydržet a tak pořád hledám. Chtěla bych znát i názor více lidí. Prosím, zajímají mě i názory Rh- maminek
Zkusit doktorku Leznarovou v Brně, ona je moc šikovná, třeba poradí.
Já teda vím, že jsem negativní, ale četla jsem a teď ten článek nemůžu najít, že je taková „mutace“, že se krev projevuje jako pozitivní, ale pokud bereš transfůzi musíš mít negativního dárce…
@serenkaklucici Krevních antigenů je mnoho, ne jenom ABO a Rh. Nejspíš tvoje první dítě je anti E+ a anti C+ a ty jsi -. Proto se ti vytvořily protilátky. často se protilátky tvoří i po potratu, transfuzi…Na hematologii tě kompletně vyšetří a když znovu otěhotníš, vyšetří i mimčo, aby věděli jaké hrozí riziko. Obecně holčičky v tomto mají lepší prognosu-jsou prostě odolnější. Neboj, pohlídají tě, nech si všechno vysvětlit, ať jsi v klidu. Držím palce, ať ti všechno dobře dopadne a brzo máš zdravé mimi. ![]()
Slyšela jsem to taky, že za jistých okolností se může rh faktor změnit
@serenkaklucici ahoj tak já jsem A-, manžel A+ a obě děti mají A+…celé těhotenství mě hlídali na protilátky…pak mi píchli ve 28 tt nějakou injekci pak až po porodu…obě děti měli žloutenku jinak vše v pohodě…mrzí mě že jsi o miminko přišla…po druhé si tě pohlídají víc…držím pěsti
@serenkaklucici Ahoj, já mám AB+, manžel taky. Ale já mám protilátky antiE. Manžel nemá, musel kvůli mě taky na krev
a doktor mi to vysvětlil, že je to potřeba hlídat, protože kdyby to mimčo mělo jinak a mě se ty hodnoty nějak měnili během těhu (krev mi brali skoro každých 14dní
) tak by to byl problém pro mimi a v důsledku i pro mě, že by se ty krve zkřížili a to by nedopadlo dobře… A to se asi stalo u tebe, je mi to líto. Držím palce, ať se zjistí čím to a příští těhu dopadne na 1 ![]()
Celé obě těhu jsem byla ostře hlídaná na hematologii, právě kvůli tý antiE (při druhým těhotenství víc, to prý bylo už vyšší riziko, hodně mi to připomíná situace kolem Rh-) a ještě jsem si píchala do břicha injekce na ředění krve
Naštěstí to dopadlo dobře… Prosím, kdybys pak mohla napsat, jak jsi dopadla, dík… Drž se…
Tak zdravim a píšu jak sem dopadla. Ty protilátky které našli u malého prokázali i u mě, mám zápis někde jakou krev musím dostat v připadě transfuze. Krom tohomi přišli na Leidenskou mutaci, ale riziková prý nejsem. S tím co se stalo to nesouvisí a anikdy sem problémy neměla ani s potracením nebo podobně, tak doufám, že to tak i zůstane.
Ale hlavní je že můžeme mít další a to už se bude od začátku hlídat a pri nejhorším dají mimču trabfuzi do pupecniku. Tak alespon tak no… manžela ještě netestovali ale v kartičce dárce má ten fenotyp a ten má zcela odlišný nž ja, ani nejmeněnší podobnost. Já teda netuším jak to má být spravně ale příště to své hematoložce ukážu a zeptám se.
@serenkaklucici Ahoj, no tak vidíš, hlavní je, že zjistili, čím to a pro příště už budou vědět, jak na vás, abyste byli oba OK. Já mám taky kartičku s popisem, jakou transfúzi můžu v případě potřeby dostat. Mám ji v peněžence, ale dost často chodím bez ní ![]()
Budu držet palečky, ať se brzy dočkáš a vše proběhne v klidu a bez koplikací… ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.