Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jednoduše bych řekla že si budeš muset vybrat mezi chalupou a tvým duševním zdravím…
![]()
Podle mě to není tak složité rozhodnutí…
@Anonymní píše:
Vlastne se chci jen vypovidat. Tyrani pokracuje vlastne dodnes. Byt mam samozrejme svoji mamu rada a ma i dobre vlastnosti, tak m priznat, ze je despota, tyran i schopny manipulator. Pravidelne lze, aby dosahla sveho, prekrucuje, zacne byt desne neprijemna, kvuli tomu, ze na neco. zapomnela, obvini te z toho, zacne vytahovat dalsi a dalsi nesmysly a kdyz uz to nevydrzis a reknes ji at to necha, ze to je nesmysl, proste se branis, tak.na tebe vytahne, nejakou citlivou zalezitost. Dneska me treba rekla, ze mam s kazdym jenom konflikty, vcetne meho muze ( s kterym se rozvadim kvuli domacimu nasili - i fyzickemu). V terapii mi rekli, ze vlastne jsem si nasla chlapa podobneho svoji mame a je to pravda. Cele dopoledne me depta a pak prijde soused a ona je sarmantni a okouzlujici, ja se nestacim divit, jsem zarazena a pak se nekde z druhe ruky dozvim, ze jsem takova nemluvna, sucha, kdezto moje mama je suprova baba. Ja jsem fakt vydeptana az na kost. Nezazil jste nekdo s mamou neco podobneho? Ja s ni nechci uplne prerusovat kontakty, mame i spolecnou chalupu, kam jezdime a moje deji milujou. Ale bojim se o jejich dusevni zdravi, kdyz uz jsem konecne odstrihla jejich otce ( i kdyz vetsina nasich konfliktu neprobihali pred nima a deti jsou obe do tri let veku), tak jsou svedkem toho, jak. jejich milovana babicka dusi jejich mamu, ta uu se neudrzi a argumentuje i kdyz vi, ze to nema zadnou cenu. Nevim, neporadite nekdo? Ja zatim chci omezit setkani na chate na 1× za 14 dni ( dopravu vyhradne oddelene - v aute pokud ridi neustale vznikaji konflikty, ze se kvuli ztratila a ze kvuli me neco zapomnela atd.). Bojim se deti u babicky nechavat samotne, prptoze ji tlaci kliny do hlavy ( jak jsem zjistila).
A jak může bábi zmanipulovat děti? Lidem, co mámu neznají, se může jevit jako super baba a ty a ní máš jiné zkušenosti. To bych si nebrala k srdci. Ty víš, jaká dovede být. Od manžela tyrana ses dokázala odstřihnout. Od matky bych čekala, že se bude chovat slušně. Pokud se tak nechová a není s ní rozumná řeč, dovezla bych jí děti a jela domů. Jestli by ubližovala i dětem, prostě by je neviděla.
@Russet píše:No pomlouva me. A deti ji milujou, takze ji to zerou. Hele ja nechci aby s nima byla sama. Blbe ridi. Onehdle odesla z auta a to se rozjelo. Ja sedela vzadu, ale dite rucku nezatahne. Druhak furt si neco vymysli, deti po poslouchaji. To divadylko neni jenom pred relativne cizima lidma, ale i pred jejima blizskyma kamoskama. Ty si mysleji, ze detem ani snad nevarim, doma neuklizim, deti nemaji zadny rezim a ji pred nima pomlouvam. Takze vlastne opravdu pouze se mnou se promenuje v san, takze deti ani nechtej, abychom byly vsichni pohromade. A o nejakym dodrzovani toho, jak to mame doma… ani nemuzu napsat, ze jsem to davno vzdala, me ani nenapadlo na necem trvat, pac vim, ze si to udela po svem. Vzhledem k tomu, ze masirka prichazi i od jejich otce, tak se fakt bojim, aby se nepotatili a nepobabili - z toho jak byli ucastny neustalym dohadum asi jsou docela vztekavy, ale asi standard u 3 letych deti no… Ja to beru tak, ze si stejne kazdy clovek musi udelat posleze nazor na kvalitu charakteru svych blizskych sam, ale to vis, nechci o ne prijit…
A jak může bábi zmanipulovat děti? Lidem, co mámu neznají, se může jevit jako super baba a ty a ní máš jiné zkušenosti. To bych si nebrala k srdci. Ty víš, jaká dovede být. Od manžela tyrana ses dokázala odstřihnout. Od matky bych čekala, že se bude chovat slušně. Pokud se tak nechová a není s ní rozumná řeč, dovezla bych jí děti a jela domů. Jestli by ubližovala i dětem, prostě by je neviděla.
@Mar__tanka1983 píše:
Jednoduše bych řekla že si budeš muset vybrat mezi chalupou a tvým duševním zdravím…![]()
Chatu nepustim, kupovali jsme ji napul a nema me z ceho vyplatit. Ale proste se tam budeme stridat.
Tak když ji nechceš (nemůžeš) odstřihnout, budeš se muset naučit, jak s ní jednat.
1. Neříkat citlivé osobní info (vztahy/práce/zdraví). Bavit se prostě o počasí, o vaření, o tom, co jsi kde viděla, atd. atd. Když by moc naléhala, tak jí prostě říct „promiň, ale o tom se s tebou nechci bavit“.
2. Naučit se jí odpálkovat a nenechat se rozhodit, takže s úsměvem „jojo, nemáš, na koho bys to svedla, viď“ „ale nepovídej“ „hm, to je děsně zajímavé, řekni mi víc“.
Však ono ji to přestane bavit.
Prostě musíš najít způsob, jak ji „odstřihnout“ z co největšího času. Nevím, zda spolu navíc ještě bydlíte, když píšeš, že nedodržuje ani to co má být doma? Snad to jenom špatně chápu, ale pokud ne a opravdu bydlíte spolu, tak prvotně řešit toto - každá své bydlení.
Nechceš ji odstřihnout, tak se musíš naučit - a to můžeš udělat jenom a pouze Ty sama, jak „neposlouchat“ její komentáře. Naprosto je ignorovat, protože dle popisu Tvé matce velmi vyhovuje, že má Tebe na hádky.
Asi je sama a prostě potřebuje ventil - což je ale její problém. Pokud by od Tebe nedostala obvyklou reakci (hádku, ublíženost) tak toho po čase nechá a bude hledat jiného obětního beránka.
Pokud nemůže vyplatit matka Tebe z chalupy, tak vyplať Ty ji a pokud ani to nejde, tak plánuj víkedny bez ní.
A taky se nauč nepřemýšlet o tom, co si o Tobě myslí cizí, jiní lidé. Ty moc dobře víš, jak to doma máš, děti časem uvidí jak to opravdu je, pokud to dělá i před nima, tak ji nebudou mít moc rády časem.
Já osobně jsem matku odstřihla, ale ta mne deptala fakt hodně. Vídáme se jednou za čtvrt - půl roku, protože nechci dceru ochudit o babičku. I když mi v tomto ohledu moc pomáhá, že dcerka spoustu věcí nechápe a nikdy nepochopí.
Na chalupu jezdit, kdyz tam matka nebude, nebo to ozelet. Vidala bych ji co nejmin. Max zatelefonovat, pri vycitkach polozit mobil. Te sikanuje a ty se s ni chces furt vidat?
Bohuzel mela jsem neco podobneho, nekolikrat jsem se od ni snazila odstrihnout a vzdy se vratila. Proste je to mama a u mne o to vic, ze nemam sourozence. Sama byla rozvedena, zadny chlap s ni nevydrzel. Popravde ulevilo se mi az po jeji smrti. Pokud chces napis zpravu.
Já jsem si prožila to a samé + ještě mimo psychického násilí bylo doma fyzické… Jediné co alespoň trochu pomohlo když mě přítel přesvědčil se odstěhovat… Ale pokračuje alespoň psychické přes telefon… nejhorší je, že mám ještě malého bratra a to je úplný rozmazlenec a může úplně vše… A jak říkáš, že se tvoje mamka přetvařuje, to má taky a vykládá všude lži o i mě…
@Anonymní píše:
Chatu nepustim, kupovali jsme ji napul a nema me z ceho vyplatit. Ale proste se tam budeme stridat.
Proč bys o ně přišla? Doma se o ně snad staráš. Jestli jí nevěříš ohledně bezpečnosti, tak jí je tam nenechávej. Ale bát se, že ti děti zmasíruje, to je trošku paranoia, ne? Máma je máma. Babka s dědou můžou být milionový (tak jsem to měla), ale domů jsem se vždycky těšila. Až když s mámou přestala být rozumná řeč, odešla jsem. Ale to už jsem byla dospělá a pracující.
A kde je to týrání?
a proč se tak bojíš, že o děti přijdeš? Ono možná matka má v něčem pravdu, že se tak bojíš
Moje mamka je neco podobnyho. Ja teda nevim, jaky ma vztah k tvym detem, ale k tem mym se snazi byt nejlepdi babicka sveta. Dava si pozor, aby se jich necim nedotkla. Vi, ze ja bych si servitky nebrala. Od jiste doby neresim nic pred detmi. Ona se se svou mamkou prede mnou porad hadala, napadala ji. Bylo mi vzdy babicky lito a nesnasela jsem to. Ted to zkousi na mne, ja se vzdy nadechnu a v klidu odpovim. Snazim se byt nekonfliktni, ale cestou domu se mi chce kricet. Ale kvuli detem se drzim, no. A ne, nema pravdu v tom, co rika. Vi o mne uplny prd, rikam jen zakladni veci. Byli jsme na horach, bylo hezky, libilo se nam tam. Atd. Nic osobniho, nic, co by mohla v budoucnu pouzit. Obcas pouziva takovy to, ze je urazena a neozyva se. Driv mi to vadilo. Ted mi to je uz docela jedno. Po nekolika tydnech zacne vypisovat, ze by chtela vedet, jak se maji jeji vnuci, podsouva, jak ji beru vnoucata a neinformuju ji. Vzdy v klidu pisu, ze staci zavolat a zeptat se. U tehle lidi to je jediny, co funguje. Protoze oni chteji konflikty a chteji te vyprovokovat k tomu, abys byla takhle mala. Ale to uz ja tak nenecham. Uz ji to proste nedopreju. Zkus se nad to povznest, zkus psychologa, pokud to sama nezvladnes. Me mama zit v klidu a bez kontaktu proste nenecha, ale nenecham se od ni „ubit“.
@Mar__tanka1983 píše:
Jednoduše bych řekla že si budeš muset vybrat mezi chalupou a tvým duševním zdravím…![]()
Proste a účinné řešení. Někdy se divím, kolik v dětství týraných lidí na rodičích visí ještě víc, než děti z normálních rodin. Na chalupu i matku bych se vykašlala a též volila duševní pohodu
@stinga píše:
A kde je to týrání?
a proč se tak bojíš, že o děti přijdeš? Ono možná matka má v něčem pravdu, že se tak bojíš
Já si myslím, že úplně stačí to, jak se k ní matka chová teď. To by si nikdo k dospělému člověku neměl dovolovat, a je úplně jedno, co je „pravda“ ![]()
@Dena12 píše:
Tak když ji nechceš (nemůžeš) odstřihnout, budeš se muset naučit, jak s ní jednat.1. Neříkat citlivé osobní info (vztahy/práce/zdraví). Bavit se prostě o počasí, o vaření, o tom, co jsi kde viděla, atd. atd. Když by moc naléhala, tak jí prostě říct „promiň, ale o tom se s tebou nechci bavit“.
2. Naučit se jí odpálkovat a nenechat se rozhodit, takže s úsměvem „jojo, nemáš, na koho bys to svedla, viď“ „ale nepovídej“ „hm, to je děsně zajímavé, řekni mi víc“.
Však ono ji to přestane bavit.
Je mi 35 let. Snazim se mamku odpalkovat uz od 12ti. Ver mi, ze s temito lidmi to proste nejde. Tam nefunguji zadna logika, slusnost. Kdyz maji blbou naladu, rypou rypou, az te vystavej. Mam i jine pribuzne, kteri s ni maji tu cest a kazdy si to uzavrel. s tim, ze se s ni proste clovek dobre citit nemuze. Ale jak rikam, je to jinak vlastne hodna zenska, z dlouhodobeho meritka.
Vlastne se chci jen vypovidat. Tyrani pokracuje vlastne dodnes. Byt mam samozrejme svoji mamu rada a ma i dobre vlastnosti, tak m priznat, ze je despota, tyran i schopny manipulator. Pravidelne lze, aby dosahla sveho, prekrucuje, zacne byt desne neprijemna, kvuli tomu, ze na neco. zapomnela, obvini te z toho, zacne vytahovat dalsi a dalsi nesmysly a kdyz uz to nevydrzis a reknes ji at to necha, ze to je nesmysl, proste se branis, tak.na tebe vytahne, nejakou citlivou zalezitost. Dneska me treba rekla, ze mam s kazdym jenom konflikty, vcetne meho muze ( s kterym se rozvadim kvuli domacimu nasili - i fyzickemu). V terapii mi rekli, ze vlastne jsem si nasla chlapa podobneho svoji mame a je to pravda. Cele dopoledne me depta a pak prijde soused a ona je sarmantni a okouzlujici, ja se nestacim divit, jsem zarazena a pak se nekde z druhe ruky dozvim, ze jsem takova nemluvna, sucha, kdezto moje mama je suprova baba. Ja jsem fakt vydeptana az na kost. Nezazil jste nekdo s mamou neco podobneho? Ja s ni nechci uplne prerusovat kontakty, mame i spolecnou chalupu, kam jezdime a moje deji milujou. Ale bojim se o jejich dusevni zdravi, kdyz uz jsem konecne odstrihla jejich otce ( i kdyz vetsina nasich konfliktu neprobihali pred nima a deti jsou obe do tri let veku), tak jsou svedkem toho, jak. jejich milovana babicka dusi jejich mamu, ta uu se neudrzi a argumentuje i kdyz vi, ze to nema zadnou cenu. Nevim, neporadite nekdo? Ja zatim chci omezit setkani na chate na 1× za 14 dni ( dopravu vyhradne oddelene - v aute pokud ridi neustale vznikaji konflikty, ze se kvuli ztratila a ze kvuli me neco zapomnela atd.). Bojim se deti u babicky nechavat samotne, prptoze ji tlaci kliny do hlavy ( jak jsem zjistila).