Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Hele znam ji. Vim v cem je desna a vim v cem je fajn. Samozrejme dela nektere sluzbicky i proto aby si nekoho ziskala, ale vetsinu toho dela nezistne napr. z obavy o me zdravi ci proste jen tak, protoze lidi si maji pomahat. Ja jsem vcelku prekvapena kam se diskuze ubira. Myslim, ze to co tu padlo od zen, ktere maji podobnou matku se stale opakuje a je to pravdivy a realny. To co tu vymyslite vy, z toho je patrne, ze osobni zkusenost nemate. Tak prosim uz mi neradte. Dekuji.
Tak to se hodně pleteš, své rady jsem myslela dobře. Máš pravdu žádné matky nejsou stejné. Ty té své šanci dáváš, já už to nedokážu, zašlapala mě až na dno. V mém případě jsem omezila styk na minimum, protože nevidím naději na zlepšení a už nemám sílu se snažit. Ptala ses na podobné matky, přerušit styky s osobou, která by měla být tvoje nejmilovanější (ale NENÍ) je výraz čirého zoufalství, nedokážeš si představit, jak je to bolestivé!!! Tak neodsuzuj ty nás.
U nas provehla takova situace, kdy jsem to strihla na pul roku. Vubec mi z toho nebylo dobre. Ac vim, te to podelala hrozne a vim, ze to neni naposled a porad spolu budeme bojovat, nedokazu to strihnout navzdy. Takze to chapu. Je to mama.
V týhle diskuzi se dokážeš chovat hodně asertivně, tak to tak udělej i se svou manipulativní matkou. Asi jsi ty její fackovací panák, když má spoustu kamarádek, k nim se tak nechová, jinak by žádné neměla. ![]()
@Russet píše:
Myslím, že máš velký problém. Já s tebou nekomunikuju takovým způsobem.
A mamu řešit nemůžu. Před deseti lety umřela.
@Russet píše:
Tak proč sem vlastně píšeš dotaz? Aby se ti dostalo ujištění, že máš fajn vztah s matkou?
Prekrucujes, presne jako moje mama. Nikde jsem nepsala, ze mam s ni fajn vztah a uz mi prosim nepis, vlastne me akorat urazis a dekuji pekne, ale presne kvuli takovemu cloveku jsem se psala.
@baimoli píše:
Tak to se hodně pleteš, své rady jsem myslela dobře. Máš pravdu žádné matky nejsou stejné. Ty té své šanci dáváš, já už to nedokážu, zašlapala mě až na dno. V mém případě jsem omezila styk na minimum, protože nevidím naději na zlepšení a už nemám sílu se snažit. Ptala ses na podobné matky, přerušit styky s osobou, která by měla být tvoje nejmilovanější (ale NENÍ) je výraz čirého zoufalství, nedokážeš si představit, jak je to bolestivé!!! Tak neodsuzuj ty nás.
Ja te vubec neodsuzuju, jen vysvetluju, proc to udelat nechci a branim se ruznym napadanim, ktere tu probihaji. Ano asertivni byt dokazu a ani to vuci me mame nepomaha. A uprimne, nemam vubec v tomto duchu tu chut o necem vic psat. Staci me fakt ta mama. Konec diskuze uz pisou vicemene jen lide, co se do me navazeji. Ja takhle komunikovat nechci. ![]()
@Anonymní píše:
Ja te vubec neodsuzuju, jen vysvetluju, proc to udelat nechci a branim se ruznym napadanim, ktere tu probihaji. Ano asertivni byt dokazu a ani to vuci me mame nepomaha. A uprimne, nemam vubec v tomto duchu tu chut o necem vic psat. Staci me fakt ta mama. Konec diskuze uz pisou vicemene jen lide, co se do me navazeji. Ja takhle komunikovat nechci.
Já nenapadám. Nechápu důvody tvého psaní sem. Poradit nechceš. Všechno odsoudíš.
@Anonymní píše:
Hele znam ji. Vim v cem je desna a vim v cem je fajn. Samozrejme dela nektere sluzbicky i proto aby si nekoho ziskala, ale vetsinu toho dela nezistne napr. z obavy o me zdravi ci proste jen tak, protoze lidi si maji pomahat. Ja jsem vcelku prekvapena kam se diskuze ubira. Myslim, ze to co tu padlo od zen, ktere maji podobnou matku se stale opakuje a je to pravdivy a realny. To co tu vymyslite vy, z toho je patrne, ze osobni zkusenost nemate. Tak prosim uz mi neradte. Dekuji.
já osobní zkušenost mám, proto píšu to, co píšu…ale pokud ode mě poradit nechceš, v pohodě, nebudu se vnucovat ![]()
@Russet píše:
Já nenapadám. Nechápu důvody tvého psaní sem. Poradit nechceš. Všechno odsoudíš.
Vsechno ne, pouze rady typu jsi mentalne retardovana zena, ze resis vztah s matkou ve svem veku, navic jsi na ni financne i jinak zavisla, nedokazes se sama objednat k lekari, to se nezlob, ale to je napadani. Je zvlastni, ze nemas pro to vubec cit, nebo mozna proste jen tak pises co te napada se snahou si rejpnout, protoze tu vetsina lidi nevi, jak se jmenujes a kde zijes a tak si to zkratka muzes dovolit a pak zkratka popres, ze bys to tak delala. Ja jsem nic, co zminujes nepsala. Penize si v rodine pujcujeme navzajem z praktickych duvodu a kratkodobe ( dny, tydny), ne ze by nekdo byl nekomu zadluzeny a i jinak si vypomahame. Jen jsem tim demonstrovala, ze byt je moje mamka despota a neni nikdy spoleh, ze me bude emocionalni podporou ( je proste labilni, nekdy se o ni mohu oprit nekdy toho naopak zneuzije a jeste vic me podusi, protoze se zrovna treba taky neciti dobre), tak v tech praktickych vecech normalne funguje jako rodic a prarodic a doufam, ze i ja jako dcera. V tomto ohledu mame vztah dobry. Jde o tu kazdodennost. Proste nekteri lide si ceni pohody ve vztahu a komunikace zalozene na respektu a nekteri lide to maji podobne jako ty tady v teto diskuzi ( ano, i ja ted do tebe rypu). Jinak dobre minenych rad tu bylo hodne a bohuzel jsem jeste nestihla na vesinu zareagovat, takze ja jsem rada, ze jsem diskuzi zalozila. Obohatilo me to.
@Anonymní píše:
Vsechno ne, pouze rady typu jsi mentalne retardovana zena, ze resis vztah s matkou ve svem veku, navic jsi na ni financne i jinak zavisla, nedokazes se sama objednat k lekari, to se nezlob, ale to je napadani. Je zvlastni, ze nemas pro to vubec cit, nebo mozna proste jen tak pises co te napada se snahou si rejpnout, protoze tu vetsina lidi nevi, jak se jmenujes a kde zijes a tak si to zkratka muzes dovolit a pak zkratka popres, ze bys to tak delala. Ja jsem nic, co zminujes nepsala. Penize si v rodine pujcujeme navzajem z praktickych duvodu a kratkodobe ( dny, tydny), ne ze by nekdo byl nekomu zadluzeny a i jinak si vypomahame. Jen jsem tim demonstrovala, ze byt je moje mamka despota a neni nikdy spoleh, ze me bude emocionalni podporou ( je proste labilni, nekdy se o ni mohu oprit nekdy toho naopak zneuzije a jeste vic me podusi, protoze se zrovna treba taky neciti dobre), tak v tech praktickych vecech normalne funguje jako rodic a prarodic a doufam, ze i ja jako dcera. V tomto ohledu mame vztah dobry. Jde o tu kazdodennost. Proste nekteri lide si ceni pohody ve vztahu a komunikace zalozene na respektu a nekteri lide to maji podobne jako ty tady v teto diskuzi ( ano, i ja ted do tebe rypu). Jinak dobre minenych rad tu bylo hodne a bohuzel jsem jeste nestihla na vesinu zareagovat, takze ja jsem rada, ze jsem diskuzi zalozila. Obohatilo me to.
Nic o mentální retardaci jsem nic nepsala. Ale to je fuk. Ty stejně poradit nepotřebuješ…
Ahoj holky,
vy, co jste měly problém s mámou, chci vás podpořit. Zažila jsem to taky, nechci vypisovat všechno, ale je to podobné, co popisujete. manipuluje, vylévá se na mne a když má zlou náladu, vpálí mi něco citlivého. Je ke mě neuvěřitelně sprostá, krutá, drzá, sobecká. Vždycky byla. Nikdy mě neřešila, jestli jsem jedla, jestli mám, co na sebe, prostě zanedbávání, ospod, kontroly, uměla to sehrát, lidem jí bylo líto. Brali jí, že to nezvládá. Ona neustále někomu plakala že to nezvládá kvůli mě, že jsem se nepovedla, nikdy mi ale neřekla, jak se mám chovat jinak. I jsem jí prosila, ať mi to řekne, vždycky mi jen řekla, že to že to nevím, to je právě důkaz toho že jsem špatný člověk. Takto se ke mě chovala od školkového věku.
Dnes jsme v kontaktu, ale jak začne, utínám to. Moc se nenavštěvujem, ona mi to samozřejmě vyčítá. Já bych měla jezdit k ní. Lépe řečeno dolézat za ní. Je hrozně ráda v té roli oběti. Já radím, když je ok, tak si telefonovat, když to začne být zlé, to každá poznáme už v tońu hlasu, tak okamžitě utínat hovor, rozloučit se, v nejhorším i položit telefon.
na psychiatrii jí posílá a posílal každej a nikdy nešla, problém je vždycky v okolí, nepůjde, korekce musí být vždy na druhé straně, jen ne u ní. To máte doma určitě taky. Nedá se s ní mluvit, ani když vychladne, vždycky to ona myslela dobře a vy špatně, to znám:-)
Co jen napíšu, co mě dneska přijde fascinující v negativním slova smyslu, ale přesto fascinující, že pro ni byl normální a zdravý vztah matka dítě, když matka dítěti ubližuje a dítě si to nechá. To brala, jako projev lásky od toho dítěte.
Třeba mi řekla sprostým slovem a já se rozbrečela a zařvala jsem na ní, že takhle se žádná mám k žádné mé kamarádce nechová.
A te´d tu byla tato situace, která způsobila explozi na 8 hodin, že jsem na ní křičela, že jsme v nepořádku, že křičím na mámu. A když jsem řekla, že ona mi ale řekla sprostým slovem +další strašně ponižující a zlé věci, tak to nepopřela. Ona řekla: Ano, ale já jsem tvoje máma. Já si to k tobě můžu dovolit. To je právě ten tvůjproblém ta chyba v tobě, že máš núctu ke mě jako k matce…
nechápala, že v každém se nahromadí vztek, potřeba se bránit a když na vás někdo 3-4 hodiny křičí, že jste její neštěstí, a sprostá slova a kvůli vám musí pracovat a nemá s váma žádný život a vy zařvete, že tohle se nedělá, nebo „neřvi už na mě“ nebo „ty nejsi máma, tohle mámy nedělaj“ že prostě je přirozené něco na to říct, reagovat jinak než plazením se.
Když jsem se ptala, jak reagovat tak mi nejčastěji řekla, že to je ta chyba, že to sama nevím. A nebo dávala za příklad sebe, jak ona byla úžasná dcera a jak ona ke své mámě byl hodná ˇ(ovšem bez toho řevu, po ni nikdo neřval) a že já mám přijít a říct, ž ejí za všechno děkuju, že mě vychovává, živí a šatí a že přece musí být utahaná a sama mít málo pěkných šatů, když mě musí život.
takže na jedné straně její v podstatě bezhraniční ponižování a na druhé moje podbízení se. To je taková zajímavost. V podstatě dodnes, když nechci tuto disproporci, jde okamžitě do opozice, do konfliktu a já pokládám telefon. Ale stejně mě to strašně mrzí a rozrušuje, je mi to líto, trápí mě to. Bez ohledu na to že kontakt je omezený na minimum. takže vám holky rozumím. Jsou to magorky, prostě v populaci jsou magoři různého druhu a my měly to štěstí mít je ze matky.
Ahoj,
Mám úplně stejnou matku jako tady popisujete. Odjakživa rvala, nic nikdy nevysvětlil, nesdelila v klidu. Když ji to chyte ppnizuje, řve, je i, dokud vás prostě nevydepta na kost… To pak když se neudrzite a něco ji taky řekněte, tak se pak uráží a pro změnu ignoruje a nemluví vůbec a všude chodí a promlouvá, jak jsem nesnesitelná, zlá, byla nezvladatelny dítě atd… Blbý je ze nějaká část rodinu tomu má tendenci věřit… Protože umí být i milá.. Když má jít o její výhody… To se pretvarovat vždy uměla. Zajímaly by mě zkušenosti vás, co jste s matkou nadobro přerušili kontakt. Jak se vám teď žije a tak… U mě to eskalovalo teď… Roky jsem byla naučená to snášet nic neříká, protože to byla cesta nejmenšího zlá jak to s ní přežít. Nyní mě vystehovala z bytu, který se podedil, aby si mohla užít peníze z nemovitosti jen ona. Pokud by se člověk ozval tak vás územní, že je to jen pro ni a vždy bylo a ještě z vás udělá idiota… Napriklad rozrezala dveře do mého pokoje, který jsem si zamkla, aby se tam mohla dostat a ustlala si na moji posteli (pořád rozlišuje co je její co kdo koupil a platil) a není ji to vůbec blbě a ještě by udělala blbce z vás, byt na to jen upozornit…
Ja se bojím, že jsem tím nadobro poznamenána, když jsem v tom tak dlouho setrvavala. V pubertě jsem to snášelprotoze to jinak nešlo a při vs, jsem se bála se postavit úplně sama na svoje nohy (být mě nijak nepodporovala ani jsem už u ní nebydlela, jen tam měla nějaké věci pořád) se srazenym sebevědomím a snášela to tedy dal. Co se týče můžu, vybírám si podobné sobecké typy a tak to nikdy moc nedopadla… Ráda bych už normální vztah a rodinu, ale nějak se mi to nedaří moc navázat. Za dva roky mi bude 30… Máte někdo podobnou zkušenost a máte teď fajn vlastní rodinu? Ke svým dětem vím že nikdy taková nebudu. Díky za odpovědi ![]()
@Uslava
Ano mam. Tedy brigády, v práci se trochu hledám. Byyt mám ale svůj. Spíše mě zajímali zkušenosti tech, co jste to zažily…
@Stremmli píše:
@Uslava
Ano mam. Tedy brigády, v práci se trochu hledám. Byyt mám ale svůj. Spíše mě zajímali zkušenosti tech, co jste to zažily…
Zkušenosti jsou ti k ničemu, protože už to bylo a zpátky se nic nevrátí. Často se tu píše, že matka je jen jedna a ty máš držet krok a ústa. Já si naopak myslím, že zabývat se zlým člověkem je ztráta času. Ona je ta starší a měla by být rozumnější. Není a tak si žij svůj život a matka ať si žije jak chce. Najdi si pořádnou práci a koukej do budoucna bez ohledu na matku.
Já tě chápu, že tě to tak rozčiluje, asi ti to brnká na citlivou strunu…Tohle právě pochopí, jen ten kdo to takhle má taky, protože jasně, že jsou matky herodesky, co bily děti, týraly hlady, alkoholičky…tam je to jasné, že se musíš odříznout a pak jsou takové skryté manipulátorky, někdy fajn a někdy hrozné semetriky. Nenech se rozhodit, nikdo nechodí v tvých botách, třeba zvaž tu terapii, protože pořád v sobě mamku řešíš a bere ti to sílu. Mamka žije s tvým tátou nebo jsou rozvedení?